Hoe kun je het best investeren in een vakantiewoning?
Hoe kun je het best investeren in een vakantiewoning?
15 april 2023 

Hoe kun je het best investeren in een vakantiewoning?

Denk jij eraan om te gaan investeren in een vakantiewoning? Investeren in een vakantiewoning is een interessante manier om een extra inkomen te genereren! Maar hoe zorg je ervoor dat je het maximale rendement behaald uit jouw vakantiewoning? In dit blog vertellen we je alles over wat je moet weten als je wilt investeren in een vakantiewoning; waar begin je, waar moet je rekening mee houden en hoeveel kun je verdienen met je investering? Ben je al benieuwd? Keep reading!


Wat zijn de voordelen van investeren in een vakantiewoning?

Investeren in een vakantiehuis heeft verschillende voordelen. Weet je nog niet zeker of investeren in een vakantiewoning iets voor jou is? Deze 5 voordelen zullen je vast overtuigen!

Je kunt zelf de locatie van de woning kiezen

Waar investeren in vakantiewoning?

Heb jij een vakantieplek waar jij elk jaar graag komt of liggen jouw roots in een heerlijk warm land? Investeren in een vakantiewoning is een geweldige manier om meer tijd door te brengen op jouw favoriete vakantiebestemming! Als je investeert in een vakantiehuis moet je het huis namelijk vaak bezoeken om er bijvoorbeeld schoon te maken, dingen te regelen of om iets te repararen. Wil je liever een vakantiewoning kopen dicht bij huis? Dan kun je natuurlijk ook prima investeren in een vakantiewoning in Nederland. Er zijn genoeg mensen die in Nederland een leuk vakantiehuis zoeken om te huren!

Potentiële waardestijging

Als je investeert in een woning, heb je een grote kans dat deze naar loop van tijd stijgt in waarde. Daarom is investeren in een vakantiewoning een geweldige langetermijninvestering!

Je krijgt verhuurinkomsten

Uiteraard investeer je in een vakantiewoning om deze te verhuren aan zakenreizigers en toeristen! Daarom kun je - soms het gehele jaar door - genieten van huurinkomsten!

Je krijgt belastingvoordelen

Als je een vakantiewoning voor verhuur bezit, kom je - afhankelijk van de regio waar je vakantiehuis staat - in aanmerking voor aantrekkelijke belastingvoordelen. Met deze voordelen kun je na verloop van tijd veel geld besparen.

Persoonlijk gebruik

En, last but not least, je kunt je vakantiehuis natuurlijk ook zelf gebruiken! In een periode dat je geen huurders hebt, kun je jouw huis tijdelijk zelf bewonen, zonder extra kosten!

Waar moet je rekening mee houden als je investeert in een vakantiehuis?

Investeren in een vakantiewoning is een beslissing die je niet in één dag maakt. Voordat je de sprong waagt, is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een voorbeeld hiervan is de locatie. De locatie van jouw vakantiehuis is erg belangrijk, omdat de locatie niet alleen bepaald hoe aantrekkelijk de vakantiewoning is en of er veel toeristen op af komen, maar ook voor de potentiële waardestijging. Doe onderzoek naar populaire vakantiebestemmingen en naar hoeveel andere vakantiehuizen er beschikbaar zijn in de omgeving waar je een huis wilt kopen. Het is aan te raden om gebruik te maken van een makelaar wanneer je een vakantiehuis wilt kopen om in te investeren. Een makelaar kan je extra informatie geven over de woning en de omgeving van de woning. Ook is het belangrijk dat je je verdiept in de regels en wetten van het verhuren van een vakantiewoning, zeker als je een woning in het buitenland koopt! Daarnaast moet je rekening houden met de belastingen die je moet betalen. Niet alleen moet je namelijk belasting betalen over het huis dat je hebt gekocht, maar ook over de huurinkomsten die je ontvangt.

Als laatste is het erg belangrijk dat je een groot budget hebt voor de aankoop van je vakantiehuis. Je moet namelijk niet alleen rekening houden met de kosten van de aankoop, maar ook met afsluitkosten en eventuele kosten voor onderhoud, renovatie of reparatie. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je vakantiehuis ten alle tijden schoon en verzorgt is voor de huurders die het huis gaan betrekken. Als je een vakantiehuis bezit op een vakantiepark, is er soms een schoonmaker die eens in de zoveel tijd jouw huis schoonmaakt, maar als dit niet het geval is, moet je het huis zelf schoonmaken en onderhouden, of hier iemand voor inhuren.

Hoe werkt investeren in een vakantiewoning?

Wanneer je gaat investeren in een vakantiewoning, is het allereerst belangrijk dat je een locatie kiest voor jouw vakantiewoning. De locatie kun je kiezen op basis van jouw eigen ervaring en/of onderzoek dat je hebt gedaan naar populaire vakantiebestemmingen. Ook kun je kiezen voor een huis in Nederland of in een ander land, dit hangt af van je eigen wensen en budget. Zodra je een locatie hebt gekozen, is het tijd om op huizenjacht te gaan! Hierbij kun je het best een makelaar inschakelen, zodat je makkelijker het perfecte huis vindt. Bij het bekijken van woningen moet je rekeningen houden met zaken als de grootte van de woning, de voorzieningen en het potentieel voor huurinkomsten.

Zodra je jouw droomhuis hebt gevonden, is het tijd om een bod uit te brengen. Vergeet ook niet om rekening te houden met de afsluitkosten!

Ben je eigenaar geworden van jouw droomvakantiehuis? Gefeliciteerd! Dan is het nu tijd om de woningen eventueel te repareren of te renoveren om het huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële huurders. Je kunt bijvoorbeeld een extra zwembad of jacuzzi aanleggen, veel plekken maken om lekker te kunnen relaxen of bijvoorbeeld een buitenkeuken of barbecue plaatsen in de tuin. Dit soort extra faciliteiten kunnen de waarde van het vakantiehuis makkelijk doen stijgen én je kunt meer huur vragen.

Als jouw vakantiewoning klaar is om de markt op te gaan, kun je gebruik maken van platforms als Airbnb. Op zulke platforms kun je jouw vakantiewoning makkelijk aanbieden, reviews ontvangen van eerdere huurders en een goede reputatie opbouwen als verhuurder!

Investeren in een vakantiewoning is een intensieve, maar leuke manier van investeren en kan je gegarandeerd leuke inkomsten opleveren. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met eventuele risico's en je goed inleest in de wet- en regelgeving van het land of de regio waarin jouw vakantiehuis zich bevindt.

Waar kun je een vakantiewoning als belegging kopen?

Overal ter wereld kun je een vakantiewoning kopen als investering. Het is wel aan te raden om een vakantiehuis te kopen op populaire vakantiebestemmingen, zoals strandsteden, skigebieden en ander populaire vakantiebestemmingen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een appartement te kopen in een populaire citytrip bestemming. Vergeet niet om bij het kopen van een vakantiewoning rekening te houden met de gemiddelde huurprijzen in het gebied, het potentieel voor de waardevermeerdering en de plaatselijke wetgeving over het verhuren van de woning.

Online platforms zoals Vakantiemakelaar kunnen je helpen om het perfecte vakantiehuis te vinden om in te investeren. De handige zoekfilters maken het makkelijk om te kunnen filteren op locatie, budget en andere voorkeuren. Als je een woning hebt gevonden, kunnen dit soort platforms je ook extra informatie verstrekken over de omgeving en de lokale wetgeving met betrekking tot de verhuur van je vakantiewoning.

Ook is het belangrijk om de lokale markt en de vraag naar vakantiewoningen te onderzoeken. Deze zaken bepalen namelijk hoe winstgevend je vakantiewoning is. Je kunt altijd een vastgoedprofessional vragen om advies, als je bepaalde beslisingen niet zelf durft te maken.

Wanneer kun je het best een vakantiewoning als belegging kopen?

De beste tijd om een vakantiewoning te kopen als investering, is volledig afhankelijk van je eigen doelstellingen. Over het algemeen kan kopen in minder concurrerende tijden gunstig zijn, zoals wanneer er in een periode minder vakantiehuurders zijn. De prijzen voor vakantiewoningen zijn in dit soort periodes namelijk lager dan wanneer er veel vakantiehuizen worden verhuurd. Bovendien kun je in dit soort periodes vaak makkelijker onderhandelen.

Wanneer je gaat investeren in een vakantiewoning, is de timing essentieel. Je moet er zeker van zijn dat de markt stabiel is, de prijzen laag zijn en er veel vraag is naar vakantiewoningen. Dit kan per periode nogal verschillen. Hoewel het tijd kost om de lokale markt te onderzoeken, is dit dus zeker wel waardevol om te doen!

Als je eenmaal een vakantiehuis hebt gekocht, is het belangrijk om het huis goed te onderhouden en up-to-date te houden met de nieuwste voorzieningen. Dit maakt de vakantiewoning aantrekkelijker voor toeristen.

Welk rendement kun je behalen uit een vakantiewoning?

Investeren in een vakantiewoning kan je veel winst opleveren. Niet alleen kun je met een vakantiewoning profiteren van een potentiële waardestijging, maar je kunt ook huurinkomsten genereren. Afhankelijk van de locatie van de vakantiewoning en de aangeboden voorzieningen, kun je makkelijk duizende euro's per jaar aan huurinkomsten verdienen!

Zoals eerder beschreven, kun je dus ook profiteren van een potentiële waardestijging van je vakantiewoning. Dit geldt vooral voor populaire vakantiebestemingen waar de vraag en de prijzen in de loop der tijd stijgen. Het is daarom belangrijk dat je de markt goed onderzoekt voordat je een vakantiehuis koopt. Zo kun je er zeker van zijn dat er in de toekomst voldoende vraag zal zijn en je je vakantiehuis in de toekomst - indien je dit wilt - met grote winst kunt verkopen.

Drie tips voor als je wilt investeren in een vakantiewoning

Een grote investering maken is natuurlijk erg spannend. Om je goed voor te bereiden op het kopen van een vakantiehuis, hebben we 3 tips opgesteld zodat je een stuk minder risico loopt en zoveel mogelijk winst kunt halen uit je vakantiewoning.

Tip 1: investeer in kwaliteitsvoorzieningen: 

Zorg ervoor dat jouw vakantiehuis alle noodzakelijke voorzieningen bevat. Daarnaast kun je jouw vakantiehuis natuurlijk altijd nog aantrekkelijker maken met extra luxe voorzieningen en een mooi interieur. Een zwembad, bijvoorbeeld, maakt een vakantiehuis nog interessanter, zeker in warme gebieden.

Tip 2: zorg dat je een langetermijnplan hebt

Investeren in een vakantiewoning is een investering op lange termijn. Zorg dus dat je een plan hebt voor hoe je de woning wilt beheren in de toekomst. Maak een strategie voor de onderhoud, de aanpak van huurproblemen en de marketing van je vakantiewoning. Marketing is namelijk essentieel om veel toeristen aan te trekken!

Tip 3: overweeg het inhuren van een beheerder

Tips investeren in vakantiewoning

Het beheren van je vakantiehuis kan erg tijdrovend zijn, zeker als het huis zich in een ander land bevindt. Overweeg daarom om een beheerder in te huren die jou kan helpen met de dagelijkse werkzaamheden van vakantiewoning. Bijvoorbeeld de schoonmaak, het onderhoud en reparatieklussen. Dit scheelt jou (reis)tijd, maar zorg je er wel voor dat jouw vakantiewoning er altijd pico bello uitziet!

Conclusie

Zin om extra geld te verdienen? Investeren in een vakantiewoning kan jou roeping zijn! Door de risico's goed in acht te nemen en goed onderzoek te doen, kan jouw vakantiewoning je veel winst opleveren. Met dit artikel en onze tips ben je in ieder geval goed voorbereid!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen