Ga je een eigen bedrijf beginnen? Dit is hoe je een startkapitaal regelt
Ga je een eigen bedrijf beginnen? Dit is hoe je een startkapitaal regelt
09 juni 2023 

Ga je een eigen bedrijf beginnen? Dit is hoe je een startkapitaal regelt

Wellicht heb jij een geweldig bedrijfsidee waarvoor je veel geld nodig hebt, maar je kunt niet zo makkelijk zelf aan dat benodigde geld komen. Moet je jouw dromen dan laten varen? Nee hoor! Als je een eenmanszaak begint, zijn er namelijk verschillende manieren om aan startkapitaal te komen. In dit blog vertellen we je over de zeven manieren waarop je aan startkapitaal kunt komen. Laten we beginnen!


Wat is een startkapitaal?

Wanneer je een bedrijf wilt beginnen, heb je vaak startkapitaal nodig. Dit is geld dat je gebruikt voor verschillende uitgaven die je moet doen om je bedrijf op te kunnen zetten. Bijvoorbeeld het kopen van apparatuur, het betalen van werknemers en het promoten van jouw bedrijf. Maar wist je dat je het ook kan gebruiken voor onderzoek en ontwikkeling? En zelfs voor het kopen van bestaande bedrijven! Als je graag een bedrijf wilt beginnen, maar geld nodig hebt om te kunnen starten, is je startkapitaal dus de key tot je succes!

Startkapitaal aanvragen als zzp'er

Startkapitaal aanvragen

Als je als zelfstandige wilt starten, zijn er verschillende manieren om aan startkapitaal te komen. Durfkapitalisten kunnen geïnteresseerd zijn om in jouw bedrijf te investeren. Of je kunt je eigen spaargeld en vermogen gebruiken voor de financiering. Daarnaast zijn er subsidies van de overheid voor startende ondernemers. Mocht je dus geen eigen spaargeld ter beschikking hebben om in je eigen bedrijf te stoppen, dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden.

6 manieren om je eenmanszaak te financieren

Als zelf geen spaargeld hebt om te investeren in je eigen bedrijf, zijn er nog tal van andere manieren om aan een startkapitaal te komen. Hieronder nemen we zes van deze manieren voor je onder de loep!

Crowdfunding

Crowdfunding is dé manier voor ondernemers om hun dromen te financieren. Het werkt simpelweg zo: jij vraagt mensen om online geld te doneren in ruil voor iets leuks, denk bijvoorbeeld aan exclusieve toegang tot jouw fantastische producten. Dit kunnen zowel vrienden en familie als onbekenden zijn. Je kunt ook crowdfundingplatforms zoals Kickstarter en Indiegogo gebruiken om mensen om in je bedrijf te investeren.

Overheidssubsidies

Als je een eenmanszaak start, kom je misschien ook wel in aanmerking voor interessante subsidies. Overheden wereldwijd bieden financiële steun aan kleine bedrijven en ondernemers. Deze subsidies worden meestal gegeven in ruil voor het opzetten van je bedrijf volgens bepaalde criteria. En het beste van alles? Afhankelijk van de subsidie kan deze al je opstartkosten dekken!

Angel Investors 

Wat zijn angel investors? Dit zijn gewoonweg succesvolle mensen die het leuk vinden om de groei van bedrijven te steunen. Maar dat is niet alles: ze zijn ook bereid om in het prille begin van een bedrijf wat geld te investeren. Waarom? Omdat ze geloven dat het bedrijf een hoog rendement op hun investering zal opleveren. Niet alleen zorgen ze dus voor financiële impuls, maar ook voor waardevol advies om je bedrijf op gang te brengen. Het vinden van een angel investor kan dus echt het verschil maken voor de start van je bedrijf!

Leningen voor kleine bedrijven 

Als ondernemer op zoek naar startkapitaal is een lening voor kleine bedrijven een optie om te overwegen. Banken en andere financiële instellingen hebben speciale lening programma's die gericht zijn op kleine bedrijven en hen helpen het benodigde geld op te halen om te beginnen. Of je nu een paar duizend euro of enkele honderdduizenden euro's nodig hebt, er zijn verschillende lening opties beschikbaar om jouw bedrijf te ondersteunen. Om in aanmerking te komen, moet je een goede kredietscore en een solide ondernemingsplan hebben, evenals andere documenten om aan te tonen dat je de lening verantwoord kunt beheren.

Familie en vrienden 

Als startende ondernemer zijn je vrienden en familie vaak de perfecte bron voor startkapitaal. Oké, het voelt misschien een beetje ongemakkelijk om geld te vragen, maar het is een geweldige manier om zonder rente of schulden aan extra geld te komen. Als je ze overtuigt van het potentieel van je bedrijf, zijn ze misschien zelfs bereid om meer te investeren dan je denkt! Wie weet zijn je dierbaren zelfs geïnteresseerd in een aandeel in je onderneming. Dit betekent dat je een partner hebt die investeert in het succes van je onderneming. Zorg er wel voor dat je alles goed hebt gedocumenteerd voor je geld van vrienden en familie accepteert.

Creditcards 

Creditcard als startkapitaal

Als je startkapitaal nodig hebt als ondernemer, kan een creditcard ook uitkomst bieden! Heb je gedacht aan het gebruik van een creditcard om jouw startkapitaal te krijgen? Het kan een snelle en eenvoudige manier zijn, maar houd er rekening mee dat het risico's met zich meebrengt. De rentepercentages zijn vaak hoog, dus maak zeker dat je de voorwaarden en betalingsvereisten kent voordat je je abonneert. Probeer indien mogelijk het saldo elke maand af te betalen om te voorkomen dat de rentebetalingen zich opstapelen.

Conclusie

Wil jij jouw eigen bedrijf starten? Super spannend en het kan ontzettend lonend zijn! Maar ja, er is natuurlijk wel geld nodig om te kunnen beginnen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om aan dit startkapitaal te komen. Zo kun je bijvoorbeeld crowdfunding of overheidssubsidies proberen, op zoek gaan naar een investeerder of een lening aanvragen. Ook kun je jouw familie en vrienden vragen om hulp of gebruikmaken van creditcards. Er zijn talloze mogelijkheden om jouw bedrijf te financieren. Dus ga ervoor, vind het juiste pad en bouw aan het bedrijf van jouw dromen!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen