Hoe word je ondernemer? Zo ontdek je waarin je kunt ondernemen
Hoe word ik ondernemer?
Ondernemen
Bas Urlings
Ondernemen
04/25/2023
5 min
0

Hoe word je ondernemer? Zo ontdek je waarin je kunt ondernemen

04/25/2023
5 min
0

Een eigen bedrijf beginnen is voor veel mensen een droom. Wie wil nou niet eigen baas zijn en werken aan iets waar je echt een passie voor hebt? Toch is het starten van een eigen bedrijf niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het vereist veel inzet, focus en geduld. En misschien wil je wel graag ondernemen, maar weet je niet hoe of op welke manier. Om je op weg te helpen, hebben wij de ultieme gids geschreven om te ontdekken waarin jij kan gaan ondernemen. Laten we beginnen!


Redenen om ondernemer te worden

Twijfel jij nog of je een eigen bedrijf wil starten? Veel mensen willen graag ondernemen. Een eigen bedrijf runnen heeft dan ook een hoop voordelen! Dit zijn de populairste redenen om een eigen bedrijf te beginnen:

Je hebt financiële vrijheid

Financiële vrijheid

Als ondernemer ben je eigen baas. Dat geeft je veel financiële vrijheid. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel je wilt verdienen en je mag alle winst houden. Je hebt zelf in de hand hoeveel geld je verdient en daarom zijn er geen grenzen in wat je financieel kunt bereiken met je eigen bedrijf. Zie je jezelf al zwemmen in het geld?

Je bepaalt zelf hoe, waar en wanneer je werkt

Als eigen baas heb jij óók zelf de controle over je carièrre. Je bepaalt zelf de groei die je wilt maken met je bedrijf, waar, hoe en hoeveel je werkt, welke diensten je levert of welke producten je verkoopt en hoe je jouw werkdagen invult. De vrijheid die je krijgt met een eigen bedrijf is een groot pluspunt voor velen.

Je kunt jezelf uitdagen

Ondernemer zijn is een constante uitdaging. Naarmate je bedrijf meer groeit, zal jij ook als ondernemer groeien. Je leert jezelf steeds nieuwe vaardigheden, doet waardevolle kennis op en komt steeds voor nieuwe uitdagingen te staan die je zelf moet zien te tackelen. Soms moet je als ondernemer uit je comfortzone stappen. Voor veel mensen is dit spannend, maar je leert er ook ontzettend veel van!

Je kunt een verschil maken in de wereld

Sommige mensen willen ook graag ondernemen, omdat ze zo een verschil kunnen maken in de wereld. Misschien heb jij wel een hele innovatieve oplossing om een veelvoorkomend probleem op te lossen, wil je iets betekenen voor mensen die op welke manier dan ook hulp nodig hebben of wil jij de wereld een stukje mooier maken met jouw kunst. Door een eigen bedrijf te starten kun je een positieve invloed uitoefenen op mensen!

Hoe ontdek je waarin je wilt ondernemen?

Soms wéét je gewoon dat je wilt gaan ondernemen, maar weet je niet op welke manier. Om te ontdekken waar jouw passie en/of kracht ligt, hebben wij een gids geschreven. Ben je klaar om te ontdekken waar jij een bedrijf in kunt starten? Let's go!

Zoek uit wat je leuk vindt

Als je wilt gaan ondernemen, is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: wat vind ik leuk? Plezier hebben bij het ondernemen is een absolute must! Je moet namelijk je ziel en zaligheid stoppen in het succesvol maken van je bedrijf. Naast dat je plezier moet hebben in het ondernemen en hetgeen wat je aanbiedt of verkoopt, moet je niet vergeten dat dit ook bij ondernemen hoort:

  • Het werven van klanten
  • Je bezig houden met administratie
  • Het maken van investeringen

Zijn dit zaken waar je enorm tegen opkijkt, dan is ondernemen misschien niet voor jou weggelegd.

Ontdek wat je passie is

Als je voor jezelf bent nagegaan of ondernemen écht is wat je wil, dan is het tijd om te gaan onderzoeken wat jouw passie is en waarin je wilt gaan ondernemen. Dit kun je het best doen door gewoon lekker te brainstormen. Pak een pen en papier en schrijf alles op waar je enthousiast van wordt. Bijvoorbeeld je interesses en de hobby's die je hebt, maar ook doelgroepen waar je jezelf voor of mee ziet werken, manieren van ondernemen die je interesseren (het runnen van een webshop, een fysieke winkel of een online marketingbureau hebben, etc.) en de dingen waar je goed in bent.

Misschien ontstaat er een rode draad of kun je doelgroepen, interesses en manieren van ondernemen met elkaar combineren om zo tot jouw holy grail te komen.

Als je al een idee hebt van wat voor bedrijf te wilt starten, kun je ook inspiratie op doen bij andere ondernemers. Luister bijvoorbeeld podcasts van specifieke ondernemers, lees hun boek of wordt lid van Facebookgroepen voor ondernemers.

Het doel is dat je tot een idee komt van waarin je wilt ondernemen. Je kunt ook meerdere ideeën uitwerken en in een later moment bepalen welk idee het meest potentie heeft. Omdat je eerst nog jouw sterke en zwakke punten in kaart gaat brengen en de markt gaat verkennen, hoef je je idee(ën) nog niet heel specifiek uit te werken.

Breng je sterke en zwakke punten in kaart

Nu is het tijd om jouw sterke en zwakke punten in kaart te brengen. Door jouw sterke en zwakke punten helder te krijgen, kun je erachter komen op welke manieren jij kunt uitblinken in je werk ten opzichte van je concurrenten. Ben jij bijvoorbeeld ontzettend goed in het bewaren van overzicht en het halen van deadlines? Dan wordt dat een van jouw Unique Selling Points. Of misschien ben jij wel heel goed in het mooi verpakken van cadeautjes, dan kun jij bijvoorbeeld de producten die jij verkoopt in een webshop, extra mooi bij de klant bezorgen. Dit soort dingen maken dat je opvalt bij je doelgroep.

Door ook je zwakke punten in kaart te brengen, ontdek je aan welke zaken je misschien moet werken voor je je bedrijf start of hoe je deze kunt camoufleren. Als jij bijvoorbeeld helemaal niet goed bent met techniek, kun je iemand inhuren om je bedrijfswebsite voor je te maken.

Verken de markt

Stap vier van het vormen van jouw bedrijfsidee, is het verkennen van de markt. Het is namelijk essentieel om te onderzoeken of jouw bedrijfsidee wel kan bestaan in de huidige markt. Is er genoeg vraag naar jouw product of dienst? En hoe zit het met de concurrentie? Doe een marktonderzoek en doelgroeponderzoek om om aanpassingen te maken aan jouw bedrijfsidee. Wat moet je kunnen, verkopen of bieden om jouw bedrijf zo levensvatbaar mogelijk te maken? Als je dit weet, kun je jouw bedrijfsidee gaan uitwerken.

De succesformule voor een goedlopend bedrijf

Succesvol bedrijf

Met deze stappen kun je jouw idee voor een bedrijf creëren. Kortgezegd moet je, om een bedrijf te runnen dat succesvol is, als ondernemer aan deze punten voldoen:

  • Je verkoopt een dienst of product waar jouw kwaliteiten tot hun recht komen
  • Je doet werk waar je plezier uit haalt
  • Je hebt een aanbod waar voldoende vraag naar is

Conclusie

Een eigen bedrijf starten is ontzettend spannend, maar ook ontzettend leuk. Stap één is het onderzoeken waarin je wilt gaan ondernemen. Door je passies, sterke punten en de markt te verkennen, kun je jouw idee voor een droombedrijf realiseren. En dan kan het ondernemen gaan beginnen! Veel plezier met het vormen van jouw bedrijf!


Reacties
Categorieën