Dit is wat je moet weten als je een bedrijf wilt starten vanuit een WW-uitkering
Dit is wat je moet weten als je een bedrijf wilt starten vanuit een WW-uitkering
04 mei 2023 

Dit is wat je moet weten als je een bedrijf wilt starten vanuit een WW-uitkering

Wanneer je een werkloosheidsuitkering krijgt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan het werk. Wellicht trekt een loondienst baan je niet zo of kun je geen passende functie is loondienst vinden. Wellicht is het starten van je eigen bedrijf vanuit een WW-uitkering dan wel iets voor jou! In deze blogpost vertellen we je over wat je moet weten als je wilt gaan ondernemen met een WW-uitkering en op welke drie manieren je kunt beginnen met ondernemen vanuit een WW-uitkering. Laten we beginnen!


Is ondernemen met een WW-uitkering interessant?

Een onderneming starten vanuit een WW-uitkering kan zeker interessant zijn, omdat je in de meeste gevallen een deel van je uitkering blijft ontvangen.

Wel is het erg belangrijk dat je goed voor jezelf nagaat of ondernemen bij jou past. Test je ondernemerskwaliteiten en ga op onderzoek uit om erachter te komen of jouw bedrijfsidee werkelijkheid zou kunnen worden. Doe bijvoorbeeld doelgroep- en marktonderzoek. Ook raden we aan om een ondernemingsplan en een financieel plan te maken. Breng goed in kaart hoeveel je moet verdienen in je bedrijf om er goed van te kunnen leven, en welke investeringen daarvoor nodig zijn.

We benoemden net al het testen van je ondernemerskwaliteiten. Niet alleen is dit voor jezelf belangrijk, maar ook de UWV vind dit belangrijk. Want voordat je mag ondernemen vanuit een WW-uitkering, moet je de juiste ondernemerskwaliteiten bezitten. Zit je er aan te denken om te gaan ondernemen vanuit de WW? Bespreek dit dan met je werkcoach. Hij of zij kan je helpen bij het maken van een besluit én kan je helpen bij het realiseren van je ondernemingsplannen!

Als je een onderneming wilt starten vanuit een WW-uitkering, moet je daarnaast ook aan een aantal voordelen voldoen. Zo moet je een online training volgen over ondernemen met een WW-uitkering en moet je toestemming krijgen van je adviseur. Als je toestemming hebt gekregen, kun je in een periode van zes weken uitzoeken of de plannen die je hebt haalbaar zijn.

Hoe start je een bedrijf vanuit een WW-uitkering?

Ondernemen vanuit een WW-uitkering

Je hebt de beslissing gemaakt: jij wilt gaan ondernemen vanuit een WW-uitkering. Maar hoe begin je? Ondernemen vanuit een WW-uitkering kan op drie manieren.

Manier 1: een bedrijf beginnen met een startperiode

Als je met ondernemen begint op of een dag nadat jouw WW-uitkering ingaat, kom je in aanmerking voor de startperiode van 26 weken. Als je minder dan 26 weken recht hebt op de WW-uitkering, dan loopt de startperiode tot het einde van je uitkering. Bijvoorbeeld: Je hebt nog 20 weken recht op je WW-uitkering, dan bestaat de startperiode ook uit 20 weken. Tijdens de startperiode hoef je niet te solliciteren, maar krijg je 29% minder uitkering. Als je in deze periode inkomsten verdient vanuit je onderneming, verrekent de UWV dit niet met je uitkering, dus tijdens de startperiode heb je alle ruimte om je bedrijf op te bouwen.

De voorwaarden voor de startperiode

Er is één voorwaarde waar je aan moet voldoen om gebruik te mogen maken van de startperiode. Dit is dat je bedrijf levensvatbaar moet zijn en dat je er genoeg geld mee moet kunnen verdienen om van te leven. Deze inschatting wordt gemaakt op basis van een financieel- en ondernemingsplan.

Manier 2: een bedrijf beginnen zonder startperiode, maar met behoud van WW.

Je kunt ook een bedrijf starten met een WW-uitkering zonder startperiode, maar wel met behoud van je WW-uitkering. De hoogte van je WW-uitkering wordt dan berekend op basis van een 'fictief inkomen'. Het fictieve inkomen is het dagloon dat je verdiende in loondienst omgerekend naar een uurtarief.

Bijvoorbeeld: stel dat je voorheen 40 uur werkte in de week, een dagloon had van €160 euro en gemiddeld 8 uur per dag werkte. Dan is jouw fictieve uurtarief: 160 : 8 = €20 euro. Dit bedrag wordt vervolgens vermenigvuldigt met het aantal uur dat je per maand aan je bedrijf werkt. Stel dat dit 80 uur per maand is, dan is €20 x 80 = €1.600. Dit is het fictieve inkomen dat je verdient vanuit je eigen bedrijf. De UWV verrekent dan ook 70% van dit bedrag met je WW-uitkering.

De uitkomst hiervan wordt dus blijvend van jouw WW-uitkering afgetrokken. Het risico hiervan is dat wanneer je minder uren gaat werken als ondernemer, je WW-uitkering niet meer omhooggaat. Dus zorg er goed voor, dat wanneer je ervoor kiest om te gaan ondernemen met een WW-uitkering, je goed inschat hoeveel uren jij als ondernemer kan werken.

De voorwaarden voor het ondernemen zonder startperiode en met behoud van WW-uitkering

  • Je moet blijven solliciteren voor de uren waar je nog WW voor ontvangt
  • De WW-uitkering stopt als je inkomsten uit jouw eigen bedrijf per maand hoger zijn dan 87,5% van uw WW-maandloon

Manier 3: een eigen bedrijf beginnen zonder WW-uitkering

Ondernemen zonder WW-uitkering

Je kunt ook gaan ondernemen zonder WW-uitkering. Dit gebeurt automatisch als je voor meer uur in je bedrijf gaat werken dan waarvoor je WW-uitkering ontvangt. Lukt het toch niet om rond te komen van je onderneming, dan kun je opnieuw een WW-uitkering aanvragen.

Tot slot

Met de hulp van het UWV kun je op drie manieren een bedrijf starten: met een opstartperiode, zonder opstartperiode en behoud van je WW-uitkering, of door een eigen bedrijf te starten zonder WW-uitkering. Het is cruciaal om alle factoren te overwegen voordat je een beslissing neemt, maar met grondig onderzoek en toewijding kun je jouw droom van een eigen bedrijf runnen waarmaken. Succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen