Subsidie aanvragen als ondernemer: dit is wat je moet weten
Subsidie aanvragen als ondernemer: dit is wat je moet weten
24 april 2023 

Subsidie aanvragen als ondernemer: dit is wat je moet weten

Ben jij startende ondernemer en ben je op zoek naar manieren om jouw bedrijf van de grond te krijgen? Dan is het aanvragen van een subsidie misschien wel wat voor jou!


Stichtingen, overheidsinstellingen en andere organisaties geven subsidies aan ondernemers als financiële steun. In deze blogpost bespreken we alles wat je moet weten over het aanvragen van een subsidie als ondernemer. Welke subsidies zijn er, wanneer kom je ervoor in aanmerking en wat zijn de voor- en nadelen van het ontvangen van subsidie? Je komt het allemaal te weten in dit blog. Laten we beginnen!

Wel of niet subsidie aanvragen als ondernemer? Dit zijn de voor- en nadelen

Wanneer je ondernemer bent, kan het aanvragen van een subsidie een geweldige manier zijn om het startkapitaal te krijgen dat je nodig hebt om jouw bedrijf een kickstart te geven. Helaas is het niet altijd makkelijk om door het moeilijke proces van het aanvragen en ontvangen van subsidie te gaan. Laten we de voor- en nadelen van het aanvragen van een subsidie als ondernemer eens onder de loep nemen!

De voordelen van het ontvangen van subsidie

Voordelen van subsidie

Laten we beginnen met de voordelen van het ontvangen van subsidie voor je bedrijf:

Financiële ondersteuning

Natuurlijk krijg je met een subsidie een financiële ondersteuning. Hiermee kunnen kosten worden verlaagd en is er minder financiële druk voor je onderneming. Dit is vooral nuttig als je een start-up of klein bedrijf hebt dat zich nog in de beginfase bevindt en als je nog niet over genoeg financiële middelen beschikt om je doelen je bereiken.

Je bouwt een netwerk op

Een bijkomend voordeel van het ontvangen van subsidie is dat je vaak ook toegang krijgt tot een netwerk van andere ondernemers en experts in jouw vakgebied. Als ondernemer zijn netwerkevenementen super waardevol om zakelijke contacten op te doen en zelfs om mogelijke klanten te werven.

Maatschappelijke betrokkenheid

Wanneer je als ondernemer subsidie ontvangt, toon je maatschappelijke betrokkenheid. Dit kan het imago van je bedrijf verbeteren. Er zijn namelijk subsidies voor duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het bevorderen van werkgelegenheid, bijvoorbeeld. Deze subsidies kunnen een positieve invloed hebben op de reputatie van je bedrijf.

De nadelen van het ontvangen van subsidie

Natuurlijk heeft het ontvangen van subsidie ook enkele nadelen. Dit zijn een aantal nadelen op een rijtje:

Afhankelijkheid van subsidie

Soms kan het voorkomen dat je afhankelijk wordt van een subsidie. Wanneer dit gebeurt, kan het zo zijn dat je als bedrijf niet langer zelfstandig beslissingen kunt nemen over bepaalde zaken. Bovendien kan het verliezen van een subsidie ook weer zorgen voor financiële moeilijkheden wanneer je bedrijf teveel afhankelijk wordt van een subsidie.

Administratieve lasten

Wanneer je subsidie ontvangt, kun je te maken krijgen met administratieve lasten. Je moet bijvoorbeeld een aanvraag indienen en je moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Hierdoor kan het aanvragen van een subsidie soms meer tijd in beslag nemen dan je aanvankelijk voor ogen hebt.

Mogelijke beperkingen

Sommige subsidies gaan gepaard met bepaalde beperkingen of voorwaarden waar je aan moet voldoen om de subsidie te ontvangen. Dit kan ervoor zorgen dat je verplicht specifieke activiteiten moet verrichten of specifieke doelen moet behalen. Hierdoor lever je in sommige gevallen een stukje flexibiliteit van je bedrijf in.

Welke subsidies zijn er voor startende ondernemers?

Als ondernemer zijn er een hoop verschillende subsidies waar je uit kunt kiezen of waar jouw bedrijf wellicht voor in aanmerking komt. Laten we een aantal van deze subsidies eens bekijken!

Bijstandverlening voor zelfstandigen

Wellicht heb je als beginnende ondernemer wat financiële hulp nodig omdat je bijvoorbeeld net bent ontslagen. Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Bbz-uitkering. Deze uitkering is speciaal voor zelfstandigen die tijdelijk in financiële problemen zijn gekomen. Stel dat het bijvoorbeeld een tijdje minder goed gaat met je bedrijf, dan kun je met deze uitkering je inkomen aanvullen.

Wat zijn de voorwaarden voor deze subsidie?

 • Je besteedt jaarlijks tenminste 1.225 uur aan je bedrijf
 •  Je onderneming is levensvatbaar zijn
 • Je inkomen ligt onder het bijstandsniveau
 • Je vermogen en het partnerinkomen tellen mee
 • De kostendelersnorm geldt (woon je met meerdere volwassenen)
 • Je kunt geen hulp (meer) krijgen via een bank of borgstellingsfonds

MKB-krediet of microkrediet

Het MKB-krediet is speciaal bedoelt voor midden- en kleinbedrijven die een startkapitaal nodig hebben. Met het MKB-krediet ontvang je een lening tussen de €50.000 en €250.000 euro.

Als je een kleinere lening nodig hebt, kun je ook kijken of een microkrediet iets voor jou is.

Wat zijn de voorwaarden voor deze subsidie?

 • Bedoeld voor starters en bestaande ondernemers
 • Voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers
 • Ook zzp'ers komen er voor in aanmerking
 • Looptijd is 1 tot 10 jaar
 • Elke maand aflossen en rente betalen

Borgstelling MKB-kredieten

Soms geeft je bank je als startende ondernemer geen lening, omdat je als starter nog niet genoeg financiële zekerheid hebt. Met de borgstelling MKB-kredieten kun je een hogere lening krijgen dan dat je op basis van jouw onderpand kunt krijgen. Voor deze lening kom je pas in aanmerking als jouw bedrijf minstens drie jaar bestaat.

Wat zijn de voorwaarden voor deze subsidie?

 • Je onderneming bestaat minimaal drie jaar
 • De jaaromzet bedraagt maximaal € 50 miljoen
 • Je bedrijf heeft een balanstotaal tot € 43 miljoen

Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters

Met de regeling Seed Capital Technostarters kunnen investeerders investeren in techostarters en creatieve bedrijven. Er zijn meer dan twintig verschillende fondsen beschikbaar waarop je als startende ondernemer beroep kunt doen, als je een technisch of creatief bedrijf hebt. Elk fonds hanteert zijn eigen strategie en specifieke criteria voor de aanvraagprocedure. Uiteindelijk beslist de fondsmanager in welke techstarter of creatieve start-up het fonds zal investeren. Deze regeling loopt niet het gehele jaar door, dus het in belangrijk dat je op de timing let, zodat je op tijd jouw aanvraag kunt voltooien.

Wat zijn de voorwaarden voor deze subsidie?

 • Je onderneming moet een nieuwe uitvinding hebben of een bestaande technologie of uitvinding op een nieuwe manier toepassen
 • Je bedrijf bevindt zich in de sector agri-horti-food, high tech, life sciences & health, energie, logistiek of ICT

Erasmus for Young Entrepreneurs

Dit is niet echt een subsidie, maar kan wel ontzettend interessant zijn als startende ondernemer! Met de Erasmus for Young Entrepreneurs kun je namelijk voor maximaal zes maanden werken bij een klein of middelgroot bedrijf van een ervaren ondernemer in een ander EU-land. Dit betekent dat je zes maanden in een ander land kunt vertoeven en superveel waardevolle ervaring op doet voor jouw eigen bedrijf!

Startersaftrek en zelfstandigenaftrek 

Startersaftrek en zelfstandigen aftrek

De twee laatste subsidies zijn ook niet écht subsidies, maar wel ontzettend waardevol voor ondernemers!

De zelfstandigenaftrek is de meest populaire aftrek voor ondernemers. De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag dat je van je winst mag aftrekken. Je mag deze aftrekpost toepassen op jouw belastingaangifte als je aan de voorwaarden voldoet.

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld om het starten van een nieuw bedrijf te stimuleren. Startende ondernemers kunnen met deze regeling in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag van hun winst aftrekken! Dat is nog eens lekker!

Tot slot

Of je nou net begint met ondernemen of al een aantal jaren ervaring hebt, er zijn als ondernemer verschillende subsidies beschikbaar, elk met hun eigen criteria en eisen. Daarom is het belangrijk dat je onderzoek voordat je een aanvraag indient. Van microkrediet tot investeringsfondsen, er zijn veel financieringsmogelijkheden beschikbaar! Dus waar wacht je nog op? Waag de sprong en maak je ondernemersdromen waar! Succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen