Slippertje 7: Dennis van Leeuwen: De koning van het automatiseren
Slippertje 7: Van Uurtje Factuurtje tot Digital Nomad met Dennis van Leeuwen
23 mei 2020 
in Podcast

Slippertje 7: Van Uurtje Factuurtje tot Digital Nomad met Dennis van Leeuwen

Yes, het is weer maandag en daarmee tijd voor een gloednieuwe podcast! Deze week is Dennis van Leeuwen te gast in de Ondernemen Op Slippers podcast! Dennis staat bekend als de koning van de automatiseringen en het succes dat hij heeft met chatbots.

Maar hoe begon het allemaal voor Dennis? In deze podcast nemen wij jou mee door het leven van Dennis, vanaf zijn studietijd naar zijn eerste onderneming en vervolgens zijn succes met onder andere memberships.

In deze podcast gaan we luisteren naar Dennis en zijn verhalen over:

  • zijn studietijd
  • hoe zijn tijd voor geld verkocht
  • hoe hij zijn tarieven verhoogde
  • zijn tijd op Bali
  • waarom hij persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt
  • memberships & chatbots
  • hoe je kan segmenteren met funnels
  • én hoe hij rust voor zichzelf creëert

Ongelofelijke interessante onderwerpen als je het mij vraagt! Laten we gaan luisteren naar Dennis van Leeuwen in de Ondernemen Op Slippers podcast, let’s go!

Podcast transcriptie

(Bas) Oke Dames en heren vandaag deze mooie dag hebben wij Dennis van Leeuwen in de Ondernemen op Slippers podcast. Dennis we gaan het hebben over jouw reis van full time website boer naar de volledige vrijheid. Dennis reist ook de wereld rond samen met zijn vrouw en zijn dochtertje. Hij vertrekt toevallig woensdag nar Zuid Afrika voor een weekje of 6. Hij komt terug dan gaat hij even naar Toronto een Mastermind doen en dan komt hij terug en dan gaat ie naar Bali om even verder te chillen, omdat ie toch wel erg moet uitrusten van die Mastermind. Dennis wij gaan starten jongen met de Ondernemen op Slippers podcast. Dennis is ook nog even koning automatiseren. Daar gaan we hem even uitgebreid over aan de tand voelen. Dennis je mag meezingen.

(Dennis) Ik heb er zin in!

(Jingle start)

(Bas) Ja Dennis, superleuk dat ik jou mag interviewen. Ja, welkom.

(Dennis) Dank je wel, ik heb er zin in.

(Bas) Misschien voor de luisteraars die jou nog niet kennen. Dat zijn er natuurlijk vrij weinig, maar vertel even krot over jezelf wie je bent

Even voorstellen..

(Dennis) Ga ik doen. nee ik ben Dennis van Leeuwen. Nou Bas zei het daarstraks al eventjes. Ik ben begonnen als web designer. Daarnaast ben ik mijn bedrijf uitgebouwd. Heb ik een agency gehad. Er kwam zoveel vraag naar het materiaal die ik implementeerde bij de klanten. Ben ik die gaan verkopen in online trainingen. Uiteindelijk had ik zoiets van ja die online training die moet je elke maand blijven verkopen. Elke maand moet je lanceren, acties doen. Heb ik dat omgezet in een membership. Door dat membership heb ik eigenlijk de hele wereld kunnen rondreizen heb ik heel veel meer rust gekregen voor mezelf. Ik denk dat dat wel heel erg belangrijk is. Dat ik kon ondernemen vanuit een ander gevoel. En ja in dat membership trainen wij ondernemers hoe ze meer klanten krijgen via het internet. En ik heb heel vaak Facebook training gegeven en ik heb een team gehad. nu ben ik met heel veel freelancers aan de slag. Dus ik ben een internet marketing junkie. Ik sta er mee op en ik ga er mee naar bed. Dus ja ik geniet ervan. En sinds kort vader. Dus dat is ook weel een interessante mix geworden. ook daardoor besef ik mij nog meer hoe mooi het is om een online business te hebben en toch niet zozeer helemaal geautomatiseerd te zijn of passief inkomen maar om zelf te kunnen bepalen waar en wanneer ik mijn tijd erin stop. En als ik ook hoor dat vaders na een week weer full time aan de bak moeten dan denk ik van goh man ik ben wel blessed dat ik dat zelf helemaal kan inrichten zoals ik wil.

(Bas) Ja volgens mij hebben vaders zelfs tegenwoordig maar iets van 3 of 4 dagen vrij krijg je. En volgens mij is dat nu wel aan het veranderen. Dat er gepleit wordt voor wat meer dagen zeg maar. In landen als Scandinavië of zo, is het gewoon normaal dat je volgens mij kun je dan 6 maanden lang een beetje verspreid over twee jaar kun je wat vrije dagen opnemen als vader zijnde. Nee volgens mij is er zelfs een tijd dat je da kan mixen met elkaar.

(Dennis) Ja das mooi.

Waar begon het allemaal voor Dennis van Leeuwen?

(Bas) Ja dat vind ik dus wel echt bijzonder dat je jezelf hebt bevrijd van de rat race, En dat je u tijd hebt niet alleen voor je dochtertje maar ook om als gezin te kunnen reizen en dat is natuurlijk het ultieme want wij hebben elkaar leren kennen in 2016/2017. Toen zaten wij samen in een mastermind groep. Bij Eelco de Boer. En ik kan mij nog wel herinneren. Volgens mij  zag toen jouw leven voordat je daar in ging er heel anders uit. En ja kun je daar wat over vertellen?

(Dennis) Ja ik ben begonnen toen ik 18 was. Dus tijdens mijn opleiding, ik heb de ICT-media design gedaan en dan krijg je mooi studiepunten en dan Moest je fictieve opdrachten doen  Dus ik dacht al ja dat kan slimmer du dan ging ik naar een klant toe en dan zei ik hey zal ik een marketing plan voor jou maken. Dan zeiden ze oke dat is goed Nou dat kost 800 euro. Dan ging ik naar school. En zei ik hey ik heb een toffe opdracht kan ik mijn studie punten hiervoor krijgen en zo ben ik eigenlijk door mijn opleiding heen gegaan ik denk dat ik het anders niet had kunnen halen. Omdat ik het ondernemen toen al zo vet vond dus toen kreeg ik mijn studie punten en ik heb mijn onderneming kunnen uitbouwen en uiteindelijk in het laatste jaar dat ais ook wel een mooi verhaal toen had ik al mijn eigen bedrijf en ik had stage gelopen daarvoor bij een bedrijf in Den Bosch bij een marketing bureau en ik wil natuurlijk afstuderen bij mijn eigen bedrijf en dat was toendertijd vele lastiger volgens mij als nu . Dus daar gingen ze niet meer akkoord dus ik (??)dus toen heb ik met dat bedrijf afgesproken dat ik voor hun 1 dag in de week ging werken en dat ik de andere 4 dagen voor mezelf ging doen en dat ze tegen school vertelde dat ik daar full time zat Dus ik weet nog dat mijn begeleider langs kwam op school en de baas  van het bedrijf ja hij is hier heel de week keihard aan het werk. Terwijl ik daar bijna nooit was.

(Bas) Fake it untill you make it.

(Dennis) Dus zo is dat gegaan en ben ik eigenlijk, en heb ik veel te hard gewerkt. En ik heb dat ook de laatste 2, 3 jaar ingehaald want ik had er echt behoefte aan want toen gingen mensen allemaal op stage in het buitenland. Dat kon ik allemaal niet doen. Want ik wilde mijn bedrijf uitbouwen en ik werkte toen 60-70 uur per week en mijn uur tarief was volgens mij toen 35 euro. of 40 euro. Nou op zich verdiende ik wel prima maar ik had geen vrijheid ik had niks en als je alleen bent gaat het op zich wel prima maar als je dan een team wilt gaan opbouwen dan kom je al heel snel in de knoei met zo een uurtarief. Toen ben ik daar uiteindelijk mee aan de slag gegaan. Maar ik heb daar wel in die periode wel 4, 5, 6 jaar ingezeten. Dat ik echt volle bak ging en iedereen zegt ook ja je moet als onder nemer keihard werken. Nou ik geloof daar ook wel in. Maar ik geloof in periodes van hele hard werken . Maar ook van rusten. Dus voor mij is het niet zozeer dat ik elke week maar 10 uur kan werken of wil werken. Voor mij werkt het heel erg goed dat als ik in Nederland ben dat ik vol gas er op heb en dan daarna (??) We gaan woensdag naar Kaapstad….nou dan is die periode weer afgesloten. en kan ik weer door. Om een periode rustiger aan te doen. En op het einde heb ik weer superveel inspiratie om weer volle bakte gaan. Zo wissel ik dat af en dat werkt voor mij hele erg goed.

Tijd voor Geld

(Bas) Ja en neem ons even terug, naar dat proces zeg maar hoe je dan uiteindelijk tot het aha moment kwam van hey het moet anders ik ben hier mijn tijd voor geld aan het ruilen. Kun je wat vertellen over dat proces?

(Dennis) Ja zeker. In de eerste 6 jaar deed ik alles zelf dus ik had niet zoiets van ik heb een mentor om me heen nodig . Of mensen om me heen nodig die weten hoe het werkt. En die mij kunnen helpen. En ik weet nog dat ik toen, waar ik jou ook heb leren kennen, in de Mastermind een intake sessie kwam en toen werd er gezegd van ja hoeveel., als jij sales gesprekken hebt want ik verkocht websites en AdWords campagnes en dat soortzaken, zei die dan. Als je 10 gesprekken hebt hoeveel ´close´ je er dan? Toen zei ik heel stoer ja: 9 van de 10. Tuurlijk ik kan supergoed verkopen. En wat kwam er toen terug? Dus je bent veel te goedkoop. Toen dacht ik veel te goedkoop? Ik ben toch student ik heb goeie tarieven. Toen zijn we het gaan om draaien. Want ik was toen heel erg jong en toen zeiden we van wat nou als je jezelf anders gaat positioneren en zegt van ik ben jong en daarom, ben ik duur omdat ik dingen op een andere manier zie t.ov de grote internet marketingbureaus of de webdesign bureaus toendertijd. En zo ben ik dat gaan re-branden eigenlijk. En Toen ben ik dus heel reg gaan werken aan mijn sales skills. Zodat ik beter kan verkopen,. En ik weet nog goed. Ik had toendertijd, kreeg ik een aanvraag van en tandarts . Die tandarts had best wel een grote praktijk. En normaal  gesproken verkocht ik een AdWords traject voor bij wijze van spreken 3 maanden voor 1000 euro. Maar ja als je kijkt vanuit de belevenis van bijvoorbeeld die tandarts die denkt 1000 euro nou das goedkoop das weinig geld. Die denkt oh das dan niet goed.  Meeste bedrijven die hebben een associatie als iets duur is is het meestal beter.

Dus van die 1000 euro heb ik gewoon gezegd dat is 4500 euro. En ik weet nog dat het heel spannend was en ik had mijn sales script voorbereid en helemaal getraind en geoefend en ik zei 4500 euro en hij keek zo naar links en ging eventjes nadenken en zei zo van dat is goed. En ik dacht wat. En ik had zo in een keer 3500 euro extra. En toen ging voor mij, mijn ogen open en dacht ik wow. Dit heb ik nooit geleerd. En zo heb ik een ander besef over geld en ook over tarieven.

(Bas) Ja die tandarts was even aan het rekenen en dacht van als ik 10 gaatjes zet dan heb ik een site Dus ja dat moet we lukken . Dat kan vandaag nog wel er doorheen.

(Dennis) Ja heel stom eigenlijk. En ik weet ook nog dat wij voor het eerst een pand gingen huren, Toen gingen wij antikraak zitten, toendertijd ging ik weer terug naar mijn ouders want ik dacht ik ga investeren en ik wil mijn bedrijf uitbouwen nou ik had natuurlijk nog een te laag uurtarief waardoor ik daar creatief ging zijn en toen zat er ook een bedrijf tegenover ons en dat was een antikraak dat was vlakbij het station in Den Bosch dat was een super mooi pand en ze wilden het niet goedkoper verhuren omdat dan het pand minder Waard was dus wij zaten daar en we zaten aan de overkant van het bedrijf en dat heeft volgens mij iets van 6 of 7 miljoen. en die zeiden ook hoeveel vraag je dan voor zo een website.  En ik zei toendertijd 800 euro.En je zag hem zo kijken van. En uiteindelijk heb ik aan hem ook een website verkocht van 650 euro toen. Later in dat traject toen ik dat spelletje beter snapte want het is heel reg interessant om daar over na te denken. En dat spel speelt natuurlijk ook tot aan Apple tot aan Facebook. Die kijken daar ook op die manier naar.

( Bas) Ja supercool. Duis eigenlijk is het aha kwartje nu gevallen wat ik nu aan het doen ben daar kan ik eigenlijk vele meer voor vragen en je bent het ander gaan verpakken eigenlijk.

(Dennis) Klopt ik ben het anders gaan verpakken.In het begin verkocht ik mijn uren. Wat ik ook vaak tegenwoordig zeg is heel veel ondernemers willen allemaal magisch online geld verdien en automatiseren, terwijl er nog niet zoveel binnenkomt en soms kan het ook heel reg simpel zijn want ik weet nog toendertijd. Ik had altijd genoeg werk want wat ik deed als ik uren over had, pakte ik mijn telefoon schoot ik ene videootje zie ik van hey ik ben nu bezig met dit en dit kan ik voor jullie ook implementeren ben ik ongeveer 10 uurtjes mee bezig is dat ook. Dan deed ik dat naar 4 5 klanten en nou had ik meteen weer 20 of 30 uur verkocht en zat ik weer vol. Dus dat werkte heel erg goed. En ik denk dat heel veel ondernemers dat nu ook wel willen doen omdat ze dat allemaal willen automatiseren en via online wil doen. Dus hey pak die telefoon op. We hadden het daarstraks ook nog over het doen van sales callstrategie sessies kunnen we straks ook nog verder over induiken. Maar wat ik wil vertellen is toen ben ik inderdaad de prijzen gaan verhogen toen kwam er opeen s veel meer marge binnen dat ik ook echt goeie spelers mensen om me heen kon gaan inhuren om me mee te helpen om het bedrijf uit te bouwen. Ik kon een pand gaan huren. Dus eerst was het uurtje factuurtje. Nou de uurprijs ging daardoor heel veel meer omhoog. En toen ben ik het gaan verkopen als project prijzen. Dus k verkocht eerst bij wijze van spreken 10 uur per maand of zo. En die project prijzen gingen we mee aan de slag dus wat ging ik doen ik ging het verpakken. ik had zoiets van nou ik kom bij die klanten die willen een oplossing hebben om internet marketing te doen voor het hele jaar dan ging ik het als een jaartraject verkopen dus van uurtje factuurtje ging ik naar jaartrajecten en ik weet nog hele goed dat ik bij eerste keer bij een klant aan tafel zat en dat ik zei van dit en dit is mijn dienst. Het verschil in verkoop gesprekken die ik eerst had was dat eerst altijd ik aan het woord was. Dus dan vroegen ze hey hoe kunnen we meer klanten krijgen en dan ging ik praten over Adwords, SEO en Websites en WordPress en noem het maar op. En tegenwoordig in mijn verkoop laat ik de klant praten wat zijn problemen zijn. Ga je door vragen door vragen. Had ik een mooie pitch voorbereid Dan zei ik van . Ik had toen geleerd om de prijs te noemen en dan moest je stil zijn. Dat is op zich prima an de telefoon. Maar als je bij iemand zit dan is het nog spannend dus ik zie dat kost 12000 euro voor een jaar. Dus was 1000 euro per maand en ik dacht dat was echt voor mij zovele geld toen. En ik weet de eerste klant die keek zo nar links naar zijn partner en naar rechts. Ok laten we  het doen.En toen had ik geloof in 5 of 6 weken tijd verkocht ik 7 trajecten van die 12000 euro en die werden. En de meeste werden in 4 maanden betaald dus ik wist opeens niet van, er kwam overal geld binnen en ik had geld om te investeren en om mezelf te trainen toen dacht ik van wow en ik weet nog bij mijn derde gesprek want ik had toen een hele grote investering gedaan in een trainingstraject waar ik in zat . Toen woonde ik nog thuis, had ik ene kantoor gehuurd. Kwam ik bij mijn vader thuis, na het derde gesprek en hij zei van: je hebt hem toch niet weer verkocht ?

Toen had ik hem dus verhoogd naar 1500 dus gingen we naar 18000 euro en dat heeft mijn ogen wel helemaal geopend en das wel een hele mooie stap om dat daarin te gaan veranderen en ook heel te werken aan je sales skills want daarin verkoop je natuurlijk ook je zelf.

Wat zou je doen als je nog maar 3 maanden te leven had?

(Bas) Zeker ja. Blijven investeren in je zelf. Maar op dit moment heb je het dus zodanig voor mekaar dat je redelijk vrij bent geworden en dat je je leven o je eigen manier kan leiden zeg maar. Daarvoor zit natuurlijk nog een hele reis. De vraag die ik meestal stel aan de mensen die ik interview om een beetje te kijken wat belangrijk voor jou is. Wat zou je doen als je nog maar 3 maanden te leven hebt?

(Dennis) Nou dan zijn dat de drie maanden die ik voor me heb,. En ik denk dat dit soort podcast ook een hele mooie evaluatie zou zijn om te kijken waar je staat . Want we zijn altijd wel heel erg bezig met de toekomst maar als ik 4  of 5 jaar geleden mijn ideale leven zou uitschetsen dan is dat wat ik op dit moment aan het doen ben. Kijk ik ga naar Kaapstad. Tussen door kom ik weer terug dan heb ik een productlancering.  Daarna ga ik nog een week met een mastermind naar Toronto en dan vliegen we door naar Bali. ja weet je,

(Bas) Beter wordt het niet

(Dennis) Ja precies voor mij is dat in deze levensfase perfect. Want de een is natuurlijk nog jong. We hebben nog 4 jaar voor dat ze naar school gaat. Kan het misschien nog rekken tot 5 maar ik weet niet precies hoe dat gaat lopen. Maar nu is dat voor mij een heel interessant vlak. Maar ik vind het ook wel lastig . Want aan de ene kant heb je de ondernemer die het uiterste uit zijn bedrijf wil halen. Maar je wilt ook het uiterste uit je leven halen. En dat kan soms nog wel eens met elkaar wrikken dat je het gevoel hebt dat als ik bijvoorbeeld zes weken in Kaapstad zit dan weet ik aan het in de dat ik ook kansen laat liggen in mijn bedrijf qua omzet en dat is ook iets wat wel iets met je doet Wat ik ook wel heel erg lastig vind om met denken misschien ha dik zoveel omzet kunnen doen of ik zou veel meer klanten kunnen helpen want ik heb een groot bereik. Maar ik vind die balans heel erg interessant maar er moet wel een balans zijn voor mij. Ik kan ook niet alleen maar werken. En ook die vrijheid. Ja die combo werkt voor mij heel erg goed.

Studietijd

(Bas) Ja cool man. Super inspirerend. Ja kun je ons nog even naar voordat je eigenlijk ging ondernemen brengen. Want wat heb je ook al weer gestudeerd?

(Dennis) ICT media design., Daarvoor heb ik eigenlijk de HAVO gedaan. Maar ben je direct na je opleiding voor jezelf begonnen . Hoe zag eigenlijk de struggle voordat je onder nemer werd eruit?

(Dennis) Ik denk nou ik heb ene jaar bouwkunde gedaan en ik vond bouwkunde echt leuk. Dus  op 17 was ik met mijn HAVO klaar. Een jaar daarvoor heb ik echt als een dolle gegamed. Echt anderhalf jaar lang.

(Bas) Welk spel?

(Dennis) Counterstrike. Beetje World of war maar daar ben ik nooit zo ver in gekomen. Counterstrike en met clans en ik ging naar Belgie en naar toernooien noem alles maar op. Ik als ik het doe, dan doe ik het goed.

(Bas) All inn

(Dennis) All inn. Dat ken jij wel denk ik. Dus toen heb ik bouwkunde gedaan. Ik vond het leuk maar ik was er echt slecht in. Ik kon het niet.  Dan zeiden ze letterlijk hey als je deze muur doormidden hakt bij het raam dan moet je die binnen aanzicht tekenen. Dan zag ik mensen naast hem allemaal tekenen met van die waterafvoer gootjes. maar ik vond het tekenen wel leuk. En toen tegen die tijd was ICT mediadesign er. Dus dat was een media opleiding, volgens mij het tweede jaar. Dus dat vak is natuurlijk nog best wel relatief nieuw. Dat was helemaal in opkomst. En toen zeiden we das misschien interessant voor je. Daar ben ik toen ingestapt en die opleiding was eigenlijk heel simpel voor HBO niveau en toen kon ik dus ook een bedrijf erbij starten en daarvoor heb ik nooit echt mijn ding gevonden. Maar toen ik daar op de opleiding start dacht ik dit is mijn passie en hier ben ik heel erg goed in.

Dus ja das heel erg leuk. Vanuit die passie ben ik doorgegaan en heb ik alles kunnen uitbouwen.  En zo ben ik eigenlijk in het vak gerold. En voelde ik eigenlijk meteen in de klas hey ik heb hier iets speciaals. Ik voelde ik ben hier beter in het gaat me gemakkelijker af dan de rest. En ja zo werkte ik toen ook in de afwas. Van die baas heb ik zoveel geleerd ook qua werkethiek en hoe je met mensen om moet gaan. Besef ik me nu ook heel erg en toen kwam de struggle van hey ik wil ondernemer worden. Mijn ouders zijn absoluut anti-risiko nemen anti-ondernemers. En ik ben niet de persoon die vroeger mentosjes stond te verkopen met zo een kluisje op school. Maar ik voelde wel van hier zit iets dit wil ik ontdekken hier zie ik een kans. Ik wil er iets mee doen. Toen kwam natuurlijk de uitdaging van hey ga je bedrijf starten en hoe en wat. Dus in het begin ook wat zwart gedaan maar dus heb ik dus 3 of 4 opdrachten opgespaard en toen heb ik mezelf ingeschreven bij de kamer van koophandel. Ik weet nog zo goed. Ik was net 18 en toen liep ik met mijn vader naar de Kamer van koophandel en de receptionist die begon tegen mijn vader te praten en die had pas daarna door dat ik degene was die het bedrijf kwam aanmelden.En ja das heel erg mooi om naar terug te kijken. En achteraf.

(Bas)Hoe oud was je toen?

(Dennis) 18. Toendertijd was het ook zo dat ik had geïnvesteerd in een Macbook. En toen had nog niemand een laptop of een Macbook. Ik weet nog dat ik toen als bedrijf bij mensen langskwam. Dan zeiden van oh je hebt een Macbook! Dan was ik helemaal het mannetje. Dus dan kwam ik al goed binnen als 18 jarige. En zo heb ik dat eigenlijk helemaal uitgebouwd. Ja ik heb het echt gehusselt . Ik ben nooit verkoop gesprekken uit de weggegaan. Ik ben altijd verwikkelt in sales en zo is het eigenlijk allemaal gaan rollen via via.

Bijbaantjes

(Bas) En je hebt dus eigenlijk nooit na je opleiding lang in loondienst gewerkt? Of wel kort?

(Dennis) Nee, ik heb nooit in loondienst gewerkt. Ik heb drie baantje gehad. Ik heb een krantenwijk gehad. Ik heb wel altijd gewerkt. En ik heb bij een afwas gewerkt voor 4 weken. Maar dat was niks en toen kreeg ik mijn andere bedrijf en daar heb ik 3 jaar gewerkt of zo. En toen vanuit daar ben ik eigenlijk ondernemer, dus ik heb nog nooit echt een maandelijkse loonstrook gehad.

(Bas) Das mooi en ik bedoel sowieso als ik terug ging naar je studenten tijd. Ik bedoel dat is eigenlijk de tijd om een bedrijf te starten wat je hebt geen last.Je woont in een kamertje van een paar honderd piek en je geeft eigenlijk al je geld aan bier uit. En als je dat geld nou eens investeert in persoonlijke ontwikkeling en het opzetten van een bedrijf in plaats van in bier. Dan is dat zeg maar wat het verschil maakt om gewoon je zelf al vrij te maken voor dat je überhaupt klaar bent met je studie.

(Dennis) Ja en ik ben pas begonnen met persoonlijke ontwikkeling toen ik 14 of 15 was. Dus toen is het zoveel sneller gegaan. En daarvoor als je het over studenten tijd hebt. Ik zat in het centrum van Den Bosch. Met drie vrienden en volgens mij zaten we toen in de hoogste klasse van Fifa online. Dan heb je 10 niveaus en dan kon je omhoog gaan en ik had 1 klant toen waar ik bij werkte in de Vught en daar verdiende ik dan volgens mij 55 euro per uur en dan elke week woensdag werkte ik daar 8 uur voor. Dus ik verdiende daar 1500/1600 euro mee en daar financierde ik hele mijn studenten tijd op. En toen was ik ook nog niet serieus bezig om het uit te bouwen. Toen deed ik ook 10 projecten tegelijk. Toen was ik een website daarvoor aan het opzetten en ik was een blog. En ja ik was 8 dingen tegelijk aan het runnen. En dat was een valkuil voor mij. Want ik ben echt een quick starter dus als ik iets in mijn hoofd heb dan heb ik het hele snel gefixt om het dan door te zetten.Kijk als voorbeeld.ik ben de laatste tijd bezig met best wel veel strategie sessie. Dus telefoon. En de code kan ik heel snel kraken. Dus ik had heel snel iets van 0 gesprekken. Voor mijn dienst verlening. En dan loopt dat 3 weken goed en dan heb ik dat eigenlijk afgevinkt en da moet het eigenlijk over naar iemand anders om het door te blijven zetten. En als ik niet doe dan valt het eigenlijk dood. En zoals mijn vader eigenlijk zei: misschien zijn de targets die je voor jezelf zet te laag. Waardoor als je een paar verkopen hebt dan laat je het project vallen waardoor je weer doorgaat naar het volgende.

(Bas)Ja dan is het al te goed gegaan.

(Dennis) En dan ook relatief snel.

(Bas) Eigenlijk moet je er standaard een nulletje bij zetten om je zelf een beetje te stretchen zeg maar. Dat je zegt van als ik 10 sales heb en 3000 euro dat zou wel heel chill zijn. Dan zeg je nou doe er 100 in 3 maanden of zo en dan,,.

(Dennis)Ik denk dat daar als je ook kijkt naar een online business dat daar ook de uitdaging  zit om het proces van de 30 naar de 300 daar zit eigenlijk de winst voor elk internet bedrijf en das ook het lastigste denk ik. omdat ook te blijven doen. Want veel zijn ook quickstarters, ondernemers, om daar wel de juiste mensen bij te vinden om het door te laten lopen. Het is ook vaak een keuze. Kijk ik heb zoveel gereisd en daardoor. haal je ook iets minder omzet of kun je iets beter opvolgen maar dat is ook een keuze en de fase waar je in zit en ook helemaal niks mis mee om daar ook volle bak van te genieten.

Bali

(Bas) Ja cool, want ook toen jullie nog geen dochtertje hadden zaten wij met het gezin 3 maanden op Bali en toen was je ook een beetje op reis hebben we ook nog een mooie tijd gehad. Bali ’s avonds.

(Dennis) Ja das wel cool want ik weet nog dat, toen ik jou ook leerde kennen . Toen zat ik langs Bas en ik was zeg maar degene die in een colbertje bij wijze bijna niet meer in zijn colbertje naar afspraken gaan. Hij zat nog zat op zijn slippers. Bij wijze van spreken. Toen ook al. En een t-shirt. Zwart t shirt. En er zat zo een gast naast me en die hoe zeg je dat ook alweer zo een mooie quote:

(Bas) Tijd is leven.

(Dennis) Ja tijd is leven en die zat naast me en ik was alleen maar keihard aan het werken en ik denk is er ook wel iets meer. En Bas heeft mij toen geïnspireerd om toen naar Bali te gaan. Ik weet nog Janne mijn vriendin die was er ook niet helemaal van. Toen kwam ik terug van die dag. Dat was voor mij een hele mooi Mastermind dag. En toen belde ik jou op in mijn hotel. Ik zei van Janne er zit zo een gast naast me en het lijkt me gewoon tof om dat te gaan doen. Zullen wij in Mei een maand naar Bali gaan. En Bas zat daar toen toevallig ook. En toen zei ze van ja. En ik weet nog dat ik bij wijze van spreken van mijn stoel afviel. En dat is letterlijk de eerste maand dat ik zonder mijn laptop ben weg geweest en toen h dik zeven jaar mijn bedrijf. 7.5 en toen heb ik voor het eerst een maand lang niet gewerkt En dat heeft voor mij  zoveel veranderd. Mijn business liep gewoon door. En juist omdat ik wegging, ging ik allemaal dingen doen om het goed in te richten want ik merk nu ook, ik ga woensdag weg. Dus ik ben continu bezig staan mijn trainingen voor de komende periode goed. Zitten de juiste mensen op de juiste posities. Heeft de klantenservice de juiste processen dat ze door kunnen blijven gaan. En als ik die deadline niet zet dan blijft het maar een beetje door eppen. Maar nu wil ik niet gestoord worden als ik daar weg ben. En dat zorgt er ook voor dat ik dingen beter voor elkaar krijg.

(Bas) Supervet. Ja das echt een mooie ride. Dat je dan een soort van het ligt ziet en in een keer het wel 100% naar je eigen wensen inricht zeg maar. Dat is super vet om te zien.

(Dennis)En dat vond ik ook interessant ik dacht ik ben geen reiziger.

(Bas) Ja klopt . Ik weet nog de eerste keer dat ik jou sprak. Want ik kwam toen net terug van een wereld reis van twee jaar en ik zei wil jij ook nog een keertje reizen lijkt dat je wat.

(Dennis) Ja klopt en ik acht ook echt dat ik geen reiziger was. Maar dat sis ook een beetje wat ik mezelf vertelde, omdat ik altijd zo hard heb gewerkt. Mijn opa zei altijd van, je moet druk zijn als ondernemer, veel werken. Druk druk druk en dat is een beetje wat je meekrijgt in de media. Maar dat vind ik ook wel interessant dat je vaak een overtuiging hebt voor jezelf van ik ben een avond of een ochtend mens. Of ik ben wel of niet goed in verkopen. Dat is ook maar iets wat je allemaal kunt ontdekken. En kunt kijken waar zit de stretch. Waar vertel ik tegen mezelf wat ik wel of niet ben of wil zin en daarin heb ik ook  al heel veel dingen veranderd. Ja als mensen mij een jaar geleden, ja Dennis die zoveel aan het reizen is dat had ik nooit verwacht.

Persoonlijke ontwikkeling

(Bas) Ja want je zei net vanaf je 24ste ben je veel meer tijd en geld gaan stoppen in persoonlijke ontwikkeling. En daar is dit een onderdeel van.Dat je de limited beliefs of de dingen die je elf gelooft dat je die eigenlijk uit je systeem haalt. Anders blijft het een beetje zit de pilot. Wat heb jij vanaf je 24ste allemaal gedaan om die persoonlijke ontwikkeling echt in een snel treinn vaart te laten gaan waardoor je dus staat waar je nu staat.

(Dennis) Ik vind het wel heel leuk, want mijn eerst ebook, Think And Grow Rich , dat ik van iemand heb gehad. Dat is wel de klassieker volgens mij. Toen heb ik, de datum staat er nog in. 23 maart 2014 En vanuit daar ben ik eigenlijk gaan ontwikkelen en bezig gegaan. En op een gegeven moment kwam ik de video advertentie van Eelco tegen. En op een of andere manier wed ik daar naar toezeggen. Ik weet niet hoe het kwam En alles in dat proces leek alsof het voor mij op dat moment de juist stap was. Weet je de vraag formulieren. En toen ik in die omgeving. Kwam merkte ik opeens van hey er zijn mensen die heel anders denken en tien ik dat heb beseft is dat je omgeving zo erg belangrijks op hetgeen wat je bereikt. Is het voor mij eigenlijk het meest veranderd. Dus dat  nu hele erg bezig ben met wie heb ik om mij heen. Waar wil ik zijn. En daar ook echt flink geld voor te betalen om met die mensen aan tafel te kunnen zitten En dat is heel erg interessant Ik denk dat dat wel een van de dingen is di eik echt heb gekickstart. Dus mijn omgeving veranderen.

(Bas) Juist ze zeggen wel vaker jij bent het gemiddeld e van de 5 mensen waar je het meest ermee omgaat. En ik geloof daar ook heel erg in,. Dus je bent die omgeving gaan veranderen. En iets wat Eelco de Boer ook vaak zegt: vaak begint het met een transactie.En in dit geval is het een transactie om mee te doen in een soort van Mastermind groep. En daar kreeg  in een keer een hele andere omgeving. En naarmate je daar meer mee bent op gaan trekken zeg maar is je eigen gemiddelde om het zo maar te zeggen vele verder om hoog gegaan. Ja je wordt geïnspireerd en je krijgt verhalen mee hoe anderen dat doen en inzichten. En vroeger was ik heel erg dat ik alle sop schreef en bezig was. En nu probeer ik een paar nuggets eruit te halen en te kijken hoe kan ik dat toepassen dus in het begin was ik bij wijze een jong hondje een puppie die alles zagen overal naar toe hupte. En alles mee bezig was. EN nu probeer ik alle dingen eruit te pakken die voor mij nu passen. En een voorbeeld was toendertijd was het heel erg om minder te gaan werken. Dus hadden we een schema gemaakt dat je om half vier stopte met werken en dat was een beetje zo een trend in de groep en dat ging iedereen doen en ik was 25 of 24 en ik ging naar  4 uur deed ik mijn laptop dicht ging ik naar huis zat ik thuis zo zenuwachtig met mijn benen heen en weer te wippen weet je wel en denk van je fuck it. Ik wil werken. En dat is je moet ook wel goed naar jezelf kijken van hey dit voel ik van wat nu bij past en daar op in te gaan en ook niet te kijken is dit ene trend of dat een trend. Want je kan ook snel verdrinken verzuipen in dingen die mensen doen.

(Bas) Het is ook wel een learning van mezelf in de afgelopen jaren.Dat je dichtbij jezelf moet blijven staan en je eigen kernwaardes moet definiëren en daar continu naar moet handelen. En ik vind jou een klassiek voorbeeld van iemand die dat al jaren doet.   En je weet ook hoe de keerzijde was Misschien kun je daar wat meer over vertellen over je stress niveaus toen je die business had toen je uurtje factuurtje moest schrijven omdat je anders je hypotheek niet kon betalen of je huur en hoe dat nu dan eruit ziet dat is een wereld van verschil. Ik kan me voorstellen in de huidige fase waarin alles loopt en je kan reizen dat je dan de dingen onder controle hebt. En ik denk dat dat ene belangrijk doel is controle en eenvoud van je business. En je bent echt een klassieke voorbeeld van iemand die dat continu heeft naar mijn idee dan.

Starten met membership

(Dennis) Ja en ik vind dat ook wel lastig want soms heb ik ook ondernemers om een heen die bij wijze van spreken 10x zoveel omzet doen maar ik kies er heel erg voor om mijn eigen weg te kiezen. Maar dat heeft me ook wel veranderd, omdat ik mijn membership heb gestart en dat is 2.5 jaar geleden.

(Bas) Leg even kort uit wat dat is?

(Dennis) Ja membership is dus marketing powerhouse dus de mensen die lid zijn krijgen elke maand een marketing techniek van 10-15 minuten die ze direct kunnen implementeren om geld te verdienen met hun business. En ook een nieuwsbrief erbij. Een beetje uitgeschreven versie. Die krijgen ze dus elke maand. En toen ik die ging lanceren kwamen daar al snel een paar honderd man in en toen merkte ik van hey er komt  elk maand 10.k binnen. het is 49 euro per maand en daardoor ging ik andere beslissingen maken in de dingen die ik ging doen. En daarvoor was ik eigenlijk continu aan het lanceren. Want ik was mijn Facebook training aan het verkopen. Internet marketing training voor 400-500 en 2675 en een keer 100. En elke maand begon ik weer op nul. Waardoor ik elke keer dat opgejaagde gevoel kreeg waardoor ik ook niet echt aanwezig kon zijn bij Janne. dus ik was altijd druk in mijn hoofd en altijd bezig om dat op te schalen En nu omdat die omzet binnen blijft komen kon ik veel meer genieten van het reizen. Kon ik ook veel meer aandacht geven aan Janne. Want het is ook heel mooi hoe het bij ons samen gaat want het is Jannes grootste droom om moeder te worden. En het membership heeft er bijvoorbeeld ook voor gezorgd dat wij een dikke buffer konden opbouwen waardoor Janne nu fulltime mam is omdat we weten wat de komende maanden binnen komt waardoor dat ook allemaal veel beter in elkaar zit. En dat is heel erg mooi dat we elkaar daar ook in kunnen ondersteunen dat ik een droom heb in mijn bedrijf in combinatie met mijn familie. En Janne die is nu fulltime mam. En die vind het helemaal fantastisch. En we vullen elkaar heel erg mooi aan. Ik vind het ook heel erg mooi met mijn werk en de keuze die ik heb gemaakt haar ook die droom mee kan helpen verwezenlijken. Dat vind ik heel erg tof dat je dat samen kunt doen.

(Bas) Ja super inspirerend. En dat vind ik, ik bedoel ik heb zelf natuurlijk best wel een wilde ride achter de rug de afgelopen twee jaar van het afbouwen en het transformeren van mijn business zeg maar. En ik vind het heel knap dat jij je business toch klein houdt en ik heb ook nu het is super moeilijk om je business klein te houden. Want het is zo verleidelijk als je hoort ik doe zoveel miljoen en ik doe dit en dat. En dan denk je zelf ik moet meer. Dat is het eerste wat je tegen jezelf zegt als je zoiets hoort. En dat vind ik knap aan jou dat je dus je daar niet niet door laat verleiden en dat je je eigen ding doet. En daar heel dicht bij je zelf blijft staan.  En dat je weet wat belangrijk voor je is.

(Dennis) Ja en ik denk dat daar ook wel een valkuil voor mij zit. Want ik vind internet marketing echt genieten. Dus al sik niet betaald zou krijgen zou ik dit nog steeds doen dus dat  heeft voor mij de voorkeur dat het vanuit daar moet komen. En soms kan het ook wel zo zijn dat als ik kijk met de dingen die ik bezig ben is soms ben ik ook met taken bezig die niet zozeer direct ook omzet opleveren. Uiteindelijk hoe ik het meeste geld verdien is als ik de hele dag sales calls ga zitten doen bij wijze van spreken. Die goed opgewarmd zijn. Dan ben ik het meest productief en verdien ik daar het meeste op en als ik daar ene team op uitbouw. Maar dat vind ik ook niet helemaal tof om te doen. Dus ik zoek daar altijd een balans in . Maar het is wel een interessante weg. Dat vliegt ook af en toe van links naar rechts

Definitie van succes

(Bas) Cool. Maar ik ben benieuwd wat is jouw definitie van succes. Ik weet niet misschien heb je dat niet heel helder maar ik ben wel benieuwd hoe je daarnaar kijkt.

(Dennis) Nou ik heb er laatst over nagedacht. Ik heb een beetje gekeken naar mijn kernwaarden. en een daarvan is vrienden en familie. Dus dat is date nights zijn heel erg belangrijk kom dingen met Janne te doen, met Amy met vrienden dingen te blijven organiseren. Aan de andere kant heb ik mijn online business. Die vind ik heel erg belangrijk interessant om dingen over te delen. En het stukje vrijheid. Dus om te doen en laten wat je eigenlijk wilt gaan doen en daarmee bedoel ik ook. Ik heb een lege agenda . Ik heb geen zakelijk telefoon nummer. ik heb 5, 6 emailtjes per week en ik heb een of twee afspraken met mijn team per week. En dat zijn mijn verplichtingen. En dat is voor mij succes En als ik dat kan blijven uitbouwen en dat steeds op een hoger podium kan blijven doen dan is het voor mij heel erg tof en het hoeft niet zozeer te zijn dat ik, vroeger koppelde ik mijn succes aan mijn omzet..

(Bas) Je bankrekening..

(Dennis) Ja mijn bankrekening, maar ik heb gemerkt dat als erop een gegeven moment een bepaalde buffer staat. Wij kunnen bijvoorbeeld twee jaar lang kunnen wij blijven leven als we nu niets meer zouden kunnen verdienen. Dat hebben we apart gezet.

(Bas) Ja, when the shit hits the van

(Dennis) En ik weet dat is investeer technisch niet het beste wat je kunt doen. Maar het geeft ons, mij en Janne zoveel rust dat ik af en toe ook een opdracht kan laten lopen. Dat ik denk weet je nu zijn we hiermee bezig en dat werkt voor ons heel erg goed. en dat is misschien wel het tegenovergestelde van wat iedereen doet. Die zet misschien minder apart want die moet investeren want het geld moet blijven groeien. Dat snap ik ook wel.

Reserve opbouwen

(Bas) Ja supervet. Ik heb wel eens in het nieuws gezien, ik weet niet exacte nummers, maar ik denk dat de meerderheid van de mensen letterlijk van paycheck naar paycheck leeft. Dus die krijgen betaald en minimaal 90% van wat er binnenkomt geven ze uit. En vaak hebben ze tekort. En ja dat is dan de zekerheid die je dan hebt van ok. In mijn ideale wereld heb je ook minimaal iets van 6 maanden geld apart staan. Ook wat jij zegt dat je dat dan rust geeft. Maar er zijn ook veel mensen die strugglen om van het een moment naar het andere moment te gaan. Maar wat voor advies zou je dat soort mensen geven?

(Dennis) nou wat ik vaak zie is dat hele weinig mensen, sowieso ik probeer te snijden aan allebei de kanten. Dus ik probeer te snijden aan de kosten kanten maar ik probeer ook omzet omhoog te krijgen dus dat gaat dubbel hard. Een voorbeeld daarvan is: op een gegeven ogenblik  stel ik mezelf altijd drie vragen: moet mijn bedrijf dat doen? Elke taak in mijn onderneming  gaat langs deze drie fases.

Rust in het hoofd

(Dennis) Dus bijvoorbeeld mijn telefoonnummer vind ik echt verschrikkelijk weetje. Ik werd de hele dag gestoord. Was ik op vakantie had ik gezegd dat ik op vakantie was en klanten belden nog steeds. En hoeveel ondernemers ik zie en spreek op events bijvoorbeeld. Die dan nog de hele tijd aan het bellen zijn met klanten. Dan denk ik jezus kap gewoon met die hele telefoon Zet iemand op de klantenservice Als je dat dan niet meer hebt. Dan krijg je zoveel meer tijd en ruimte om bezig te zijn met die taken die uiteindelijk die omzet gaan binnen halen. Dus dat is mijn eerste vraag, moet mijn bedrijf dit doen. Elke taak gaat erdoorheen. Dan checken we: kunnen we dit automatiseren. Dus nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een sales medewerker. Die gaat volgende week starten. Dan probeer ik meteen met haar in gesprek en ben ik meteen aan het denken hoe kunnen we dit als een proces bouwen. Meteen automatiseren. Een klein voorbeeld dis zij stuurde altijd de link naar iemand toe om een afspraak in te plannen. Ik denk ja hoezo. iemand vult een formulier in dan plant hij daar na automatisch een gesprek in de agenda en als iemand  onder bepaalde eisen valt dan mag hij geen gesprek in plannen Dus bijvoorbeeld een vraag erbij stellen van heb je financiële middelen om te investeren in jouw bedrijf. En dan zeggen ze bijvoorbeeld ik heb geen middelen. Nou de mensen die aangeven ik heb geen middelen die krijgen geen eens een calendly link zodat ze ook die gesprekken niet hoeven in te plannen dat we het niet hoeven te annuleren. En zo probeer ik eigenlijk te kijken hoe kunnen we dit automatiseren en dat doen we eerst ben ik met de grote taken begonnen eb uiteindelijk heb ik dat gedownscaled. Dus ging ik kijken bijvoorbeeld ene freelancer die huurde ik 40 uur per maand in. Dan kreeg ik een uren overzicht. Dan was in categorieën in gedeeld. Dan dacht ik van hey hier zit 10 uur in. Hoe kunnen we die 10 uur kleiner gaan maken. Dan gaan we bijvoorbeeld naar twee uur en op een gegeven moment kom je bij zulke kleine taken uit die bijvoorbeeld een halfuurtje of een kwartiertje per week schelen maar als je dat met al die taken doet dan heb je zoveel meer ruimte vrijheid oen ook veel hogere marge. En zo zijn we eigenlijk met al die taken bezig. Dus dat is een belangrijk onderdeel.

Ik vind ook al die tools en zo heel erg tof. dus dat gaat mij heel erg gemakkelijk af. En uiteindelijk is dan de vraag moet ik dit doen en dat is ook een hele interessante want daarin heb je ook vaak overtuigingen dat je denkt ik moet dit doen maar is dat wel zo en ik vind het leuk om te doen. Maar is het voor mijn bedrijf op dit moment het belangrijkste om te doen ja of nee. Dus dat vind ik een heel interessant speelveld. Om ook voor jezelf te ontdekken.

(Bas) Ja zeker herkenbaar. Dus delegeren en automatiseren zijn twee hele belangrijke dingen. We hebben natuurlijk onze gezamelijke vriend. Die ook een boek heeft geschreven. Schaamteloos delegeren. En ik geloof er ook in dat dat uiteindelijk je business op ene hoger niveau Zet. En in jouw geval ben je alles aan het optimaliseren. Dus als je een freelanceren normaal 10 uur inhuurt denk je van hey hoe kan het naar 2 uur door 6 automatiseringen toe te passen. En dat is ook de reden waarom je business eenvoudig en stabiel is met een minimale overhead om het zo maar te zeggen en dat is vet.

(Dennis) Ja precies.

(Bas) En je had het net over tools. kun je daar kort iets over zeggen? Misschien zijn er mensen die luisteren die de basis van zijn business vormen die ervoor zorgen dat ie het zo dus heeft ingericht.

(Dennis) Een van de belangrijkste tools wij gebruiken dan Monday als project management tool. Dus ja dat is redelijk simpel. Kun je dingen instellen. Maar ook processen kopiëren naar de maand erop. Dus daar werken we eigenlijk vanuit. We hebben 3 tools.  Dus dat is Monday daar staat eigenlijk alles in. Daarin staan linkjes naar simpele Google docs documenten. Waar de processen in uitgewerkt zijn. En die evolueren we 1 keer in de zoveel tijd om te kijken van hey de klantenservice is die nog met deze taken bezig of kunnen we proces documenten sneller maken upgraden of weg laten vallen. En qua interne communicatie gaan ze allemaal via Foxer met mij. Dus dat is de enige manier om met mij in contact te komen.  Omdat op die manier uit te bouwen. Dus we hebben het eigenlijk heel clean

(Bas) Foxer is een soort van walkie talkie toch?

(Dennis) Ja precies een walkie talkie app. Een soort van Whatsapp. Maar ik wil bijvoorbeeld niet mijn zakelijke dingen in Whatsapp hebben. Ik wil alles gescheiden hebben. Dus mijn team weet ook Dennis mag ik niet storen op Whatsapp. Puur probeer ik heel erg waakzaam te zijn voor afleiding. Dus Monday gebruiken wij heel veel. Zapier om te automatiseren en dingen aan elkaar te knopen en dat soort zaken. Maar bijvoorbeeld ook nu met de sales calls. Als de sales medewerker bezig is, dan gaan ze online vullen ze de gegevens in wordt er automatisch een factuur gegenereerd en doorgestuurd naar die persoon in plaats van op maat. Ja ik probeer dat continu uit te denken hoe we dat kunnen doen.

Chatbots

(Bas) Het en jij zit ook vuist diep in de chatbots. Althans dat is een van jouw passies geloof ik. En ik denk dat hele veel mensen dat interessant vinden. Misschien kun je dra ook wat over vertellen hoe je die opportunity ziet en hoe je dat aan pakt.

(Dennis) Ja zeker dat ben ik in het begin helemaal vergeten. We zijn zo vanuit de baby’s hierin gedoken. Ik geloof heel erg in Messenger marketing. Dus Facebook Messenger marketing. We zien heel erg dat klanten potentiële klanten het heel erg fijn vinden om te appen, om berichtjes te sturen, snel live chat met bedrijven. En ik kwam erin het begin ook achter ik had natuurlijk geen telefoon nummer meer. Op een gegeven moment was er wel een live chat functie. En ik merkte dat klanten mij via de chat gingen benaderen. Dus ik dacht hey das best wel interessant. Dus toen ben ik dat verder gaan ontwikkelen en kijken van hey hoe kunnen we de chat nou gaan inzetten om ook werkelijk klanten te werven. Wat ik veel onder nemers de fout zie maken is dat ze bijvoorbeeld met facebook Messenger kun je berichtjes sturen naar mensen die op je Facebook Messenger lijst staan. En die lijst kun je een beetje vergelijken met een email lijst. Kun je berichtjes versturen. Er zitten nog wel wat regels aan, daar kunnen we zo nog wel op ingaan. En vervolgens met Facebook Messenger aan de slag gaan zoals email gebruiken. Dus bijvoorbeeld kijk hier mijn blog. Hey hier heb ik een aanbod. Heel veel ondernemers gingen pushen via Facebook Messenger. En waar ik heel erg in geloof is dat FB Messenger een tool is om mensen bij een conversie event te krijgen. Dus bijvoorbeeld om iemand aan de telefoon te krijgen. Of iemand op je webinar te krijgen. Of iemand een video training te laten bekijken. Dus hoe wij het bijvoorbeeld inzetten. Je hebt bijvoorbeeld een weggever voor je bedrijf. ten minste ik hoop dat je een weggever voor je bedrijf hebt.

(Bas) Een soort van leadmagnet zeg maar. Een PDF met..

(Dennis) Een PDF je met tips om bezwaren te tacklen. En vervolgens zetten wij vaak op de bedank pagina nog een extra leadmagnet zodat mensen zich kunnen inschrijven op Facebook Messenger. Dus bijvoorbeeld iemand download bij mij 150 Facebook content tips. Dan komen ze op een bedank pagina en dan zeg ik hey ik heb nog iets tof voor je. Klik op de button en dan krijg je ook de Facebook Messenger chatlist. Nou dan klikken ze op de button en wat ik dan doe, dan opent er een gesprek zich in Facebook Messenger.

(Bas) Geautomatiseerd

(Dennis) Geautomatiseerd. En dat gesprek gebruiken we om de juiste informatie van de klant te krijgen. Dus wat ik dan letterlijk zeg is hey om je die checklist te sturen wil je graag nog drie vragen stellen om het een en ander te personaliseren. Is dat ok? Dan zegt bijna 99% van de mensen ja dat is geen probleem. Dan stellen wij 3 hele simpele vragen om te kijken wat de behoeftes en mijn bezwaren zijn van mijn potentiële klanten. Dus bijv. de eerste vraag is : hey wat is momenteel je grootste uitdaging met Facebook marketing? En dan zegt iemand letterlijk , ja ik heb problemen met strategie opzetten of persoon B zegt ik heb problemen met opschalen. Vervolgens sturen we die informatie door naar ons email systeem. Zodat we weten deze persoon heeft interesse in opschalen. Deze persoon heeft interesse in een strategie opzetten. Want als ik iemand een emailtje ga sturen met een aanbod over hoe je je bedrijfspagina moet aanzetten die je wilt opschalen. Ja denk je Dennis dit is voor beginners, dit gaat niet werken. Vice versa ook. Is iemand die nog nooit klanten heeft gehad via Facebook die wil ik geen berichtje sturen over opschalen want die heeft zoiets van werkt Facebook überhaupt wel. En zo proberen we dat dus te testen en ik zie dat bij elk bedrijf waarbij wij dit inzetten is dat hier het echte goud eruitgehaald wordt met Facebook Messenger. Dus het is niet zozeer een tool om direct te verkopen maar om informatie in te winnen. De tweede vraag zou bijv. kunnen zijn van hey welke branche zit je? Coach, retail puur weer om uiteindelijk goed te kunnen verkopen. En uiteindelijk vragen we dan bijvoorbeeld. Hey als ik je eventueel in de toekomst zou kunnen helpen, wat zou voor jou de beste optie zijn. Dan geven mensen aan ik volg graag online trainingen of ik heb 1 op 1 coaching. Of ik doe graag op locatie. En die drie vragen die vormen eigenlijk het soort van framework dat wij gebruiken en vervolgens gebruiken we die informatie om toekomstig aanbod te doen. Dus bijvoorbeeld na die drie vragen krijgen ze wat wij beloofd hebben, bijv. die checklist. En je snapt natuurlijk wel het gaat allemaal via mobiele telefoon en bijna iedereen klikt door die drie vragen heen het is echt een goudmijn aan informatie. En daarna als we die weggever hebben afgeleverd dan sturen we nog een berichtje. Van hey heb je op dit moment al klanten via Facebook of iets dergelijks en dan verlengen we het gesprek en nodigen we bijvoorbeeld iemand uit om mee te doen aan het webinar of aan een offline event of iets in die richtig. Dus zo proberen wij het bij te zetten om de juiste informatie te achterhalen. En mensen door te sturen naar het geen dat uiteindelijk de verkoop doet.

(Bas) Ja eigenlijk het segmenteren.

(Dennis) Precies het segmenteren.

Segmenteren met funnels

(Bas) Want je hebt twee grotere chatbots: dus Manychat die gebruik jij volgens mij veel. En ook Chat fuel en volgens mij zijn dat de twee meest gebruikte.

(Dennis) Klopt!

(Bas) Das wel super inspirerend dat je dus aan de hand van die segmentatie. Dat is eigenlijk het begin van je funnel en dan hebben mensen de 150 Facebook tips gedownload en komen ze op de bedank pagina kunnen ze nog iets krijgen. Daar na probeer je ze te segmenteren via chatbot of misschien ook wel via email kun je ook wel segmenteren. Hoe gaat dat sales proces verder? Neem ons even door de funnel heen.

(Dennis) Komt ie, komt ie. nee ik heb de fout in het verleden gemaakt dat ik het veel te ingewikkeld maakte en dat ik allemaal automatisering had en dacht als die dit doet dan krijgt ie dat en als die dat doet dan krijgt ie dat.

(Bas) En dat doe je dan voor 1 % van de mensen.

(Dennis) Precies en nou gooi ik wel gesegmenteerd  mensen op een hoop. Dus wat ik doe als je kijkt stel je hebt 100 leads dus 100 mensen downloaden mijn weggever. Dan is er altijd een klein percentage van mensen die nu die pijn voelt. Van hey ik moet nu die omzet binnen halen Ik ga nu kopen. Als ik een probleem heb ga ik letterlijk iets van 2000 euro kopen bij iemand die ik niet ken.Volgens mij heb jij precies hetzelfde. Dus die wil ik ook helpen. Dus in het gesprek wat wij met Facebook Messenger starten vraag ik hey volgende maand start ik met een klein groepje ondernemers met het opzetten van winstgevende internet strategie. Zal ik je wat meer info sturen. Dan zorg ik ervoor dat het klein percentage van de mensen hun hadden opsteekt en dat ik dat ik daar directe verkoop mee kan maken en daar probeer ik op in te spelen. Dus ik probeer altijd ene klein eenmalig offer aan het begin te doen. En vervolgens heb ik eigenlijk een klein welkomst funneltje als het ware van drie mailtjes. En daarna komen mensen op mijn grote emails lijst en stuur ik ze bepaalde campagnes die deze week draaien. volgende week gaat bijvoorbeeld de sale medewerker beginnen. Dus ga ik tot aan de dag dat ik weg ga naar Kaapstad ga ik 7 mailtjes elke dag een mailtje sturen om die agenda vol te doen en dat is eigenlijk mijn proces en ik probeer altijd heel erg te kijken van wat is er voor mij die week de campagne die ik heb. Dus dat kan een webinar zijn .Dat kan een promotie van een event zijn en daar dan op in te spelen en het hel automatiseren doe ik eigenlijk niet omdat het voor mij niet echt goed werkt omdat als ik in het moment dingen creëer dat vind ik toffer om te doen en dan zit er vele meer conversie aan. Ik heb ook wel dingen geautomatiseerd maar ik probeer het meer te zoeken in de kleinere automatisering.

(Bas) Ja je probeert meer in het moment te staan en dat je vanuit die kracht eigenlijk je verkoop doet aan iemand en dan ga je kijken hoe je mensen kunt helpen.

(Dennis) Ja en ook op langere termijn want je kunt bijv ook geautomatiseerde webinars doen. Ik doe heel veel met online training dan met webinars en we doen heel veel met sales calls. Want je kunt het wel faken dat het live is en het is ook heel interessant om daar over lange termijn over na te denken. En mensen typen dan toch zo van in de chat is dit live typen ze dan en dat is toch het druppel effect op de lange termijn. En wat het toch bij mensen achter laat en dat vind ik wel interessant om over na te denken. Want soms kan het voor het moment voor jezelf heel fijn zijn om de geautomatiseerde sales op die manier binnen te halen maar uiteindelijk zijn we allemaal ondernemer om op de lange termijn nog steeds in business te zijn. En we zijn ook mensen. Weet je wel.

(Bas) Ja!

(Dennis) Je kunt heel snel naar de nummertjes kijken maar achter nummertje in je email lijst zit iemand met een verhaal met een probleem met ambities met een familie en som vergeten we wel eens dat als je ook maar van 1 iemand dat verhaal kan veranderen dat die misschien bij zijn baas stopt of dat hij ook kan gan reizen. Net zoals jij mij geïnspireerd hebt. En als je dat zo online ziet dan kun je dat weleens vergeten maar in real life denk je van oh man ik heb gewoon ja jij bent voor mij een hele belangrijke speler geweest om die stappen te maken en al je kijkt waar ik nu sta dan is dat supermooi en dat vergeet je nog wel eens in het moment als je het wilt automatiseren. Zo voel ik dat heel erg.

(Bas) Ja het draait toch allemaal om impact. Die je hebt op de mensen. En het stomme is het is heel raar. Jij hebt ervoor gezorgd dat jij meer bent gaan reizen en toch ook wel meer die vrijheid bent gaan pakken. Dat je dat vaak helemaal niet zitten of voelt. Je zet jezelf veel lager neer dan dat en dat je impact vaak veel groter is als dat je denkt. Zolang je maar dingen deelt en waarde de wereld inslingert.  En das bizar en ik denk dat daar heel veel winst zit zeg maar die je toch hebt op het moment dat je wel naar buiten gaat en wel veel dingen deelt waar andere mensen iets mee kunnen. En de een die is bereid je programma te kopen. En de ander die haalt super veel waarde eruit van wat je zo de wereld in slinger. Of je een podcast de lucht in gooit of een of ander PDF. Ik bedoel die impact die je hebt op mensen is uiteindelijk toch ook wel waar je het voor doet. Tenminste dat neem ik aan.

(Dennis) Ja en in het begin toen ik mijn membership had , had ik zoiets van ik wil eigenlijk niks met mijn klanten te maken hebben.wat ook heel erg raar was. Maar dat komt ook een beetje omdat ik natuurlijk 6 á 7 jaar zo hard heb gewerkt dat ik dacht nu is het even genoeg geweest Nu wil ik even tijd voor mezelf. En uit eindelijk was dat het ook helemaal niet voor mij. Want je wilt ook uiteindelijk je klanten spreken natuurlijk en ze op een event hebben. En je wilt ook weer niet alles zo automatiseren dat je op die manier niet meer bent. Tenminste niet in het soort business wat ik heb. Kijk ik heb natuurlijk niet echt een brand. Dat ben ik meer zelf. Dus ja daarin is die connectie ook heel erg belangrijk voor de lange termijn.

Openingsratio’s van chatbots

(Bas) Ja, ja cool man. Ik denk voor even inspirerend zeg maar. Ja ik wil nog even terug nar die chatbots want een van de interessante dingen die denk ik vel mensen niet weten is dat die openingsratio’s bizar zijn. Dus op het moment dat jij een broadcast stuurt naar al die lijstjes. Dus je stuurt naar duizenden mensen in een keer push bericht op Facebook, heel veel mensen die willen het irritante rode bolletje op hun iPhone weg hebben dus dan gaan ze toch het bericht lezen. Dus die openingsratios zijn 90% vaak en ook bizarre klik ratio’s.

(Dennis) Klopt en dat is ook het geen wat het bizarre is. Dus als je het voor elkaar krijgt om met iemand in gesprek te gaan. Dus mocht dat nodig zijn de eerste keer of dat je inderdaad een berichtje naar ze stuurt later: 95% van de mensen die met je in gesprek gaat maakt ook het gesprek af. En ja de klik ratio’s zijn bizar hoog. kijk in mail mag je bij zijn als je 30% hebt die de mail opent. Dan doe je het heel erg goed. Dat een paar procent klikt, maar als je een berichtje stuurt via Facebook Messenger dan opent 70-80-90% van de mensen afhankelijk  van dat je natuurlijk de copyright hebt dat is natuurlijk super belangrijk, maar het is een stuk makkelijker om in gesprek te gaan. En je hebt ook geen extreme getallen meer nodig om echt toffe klanten eruit te halen want als jij 100 mensen hebt die allemaal tegen jou vertellen wat hun uitdaging is. Die allemaal vertellen waar ze behoefte aan hebben. Dan kun je je agenda eigenlijk al vol plannen met die 100 mensen en vaak zijn we op naar duizenden. Maar met 100 mensen die dat aangeven kun je al super veel doen. En als je met 100 mensen in gesprek gaat geautomatiseerd en daar achterhaald wat ze willen dan kun je daar heel veel impact me hebben. Dus het is ook kleinschalig al heel goed in te zetten. En dat is met email iets lastiger. Email is wel meer een numbers game.

(Bas) Ja en de opening rates zijn ook een stuk lager want iedereen krijgt 100.000 emails. Ik hoorde gisteren dat het dus dadelijk verplicht is dat dadelijk geen enkel brievenbus reclame meer mag ontvangen tenzij je een: JA/ JA sticker op je brieven bus plakt. En toen dacht ik ja dit moet je dus hebben voor je inbox.

Niemand mag jou mailen behalve als ik heb gezegd dat het wel mag.

(Dennis) Nou officieel moet dat natuurlijk ook.

If you are the smartest guy in the room, you are in the wrong room

(Bas) Nee het moet wel maar je staat op een gegeven moment natuurlijk op duizenden mailingslijsten en er zijn ook bots die een email adres van het internet scrappen en op een mailinglijst gooit. Het is nu een beetje zwemmen tegen de stroom in. Ik heb mijn inbox zo vol op een gegeven moment zo een tool gevonden die dan alles uitschreef. Als nog bleven er mails komen. Ging ik alles handmatig uitschrijven. Eigenlijk is het niet te doen. Ik zeg altijd if you are the smartest guy in the room, You are in the wrong room. Volgens mij ken je die uitspraak ook. En ik ben heel erg benieuwd waar haal jij die inspiratie vandaan. jij zit volgens mij ook hele erg in een Mastermind in Canada. Ik ben we benieuwd wie jou inspireert en hoe jij dat toepast in je business.

(Dennis) Op dit moment zit ik in een mastermind bij Stu McLaren. Hij is een van de membership eindbazen in de Amerikaanse markt. En wat mij opviel, ik was op zijn event en hij begon zijn presentatie. Het was een 3 daags event en na 5 minuten kon ik eigenlijk al naar huis. Hij zei weten jullie waarom de meest succesvolle memberships gerund worden door vrouwen? Ik dacht nou ja ik heb geen idee.

Hij zei: because they care!

En dat vind ik een hele interessante les om mee te nemen als man. Is vrouwen hebben van nature die behoefte om te zorgen voor de mensen die bij ze zijn. En ik zit nou in die mastermind en er zitten meer vrouwen in dan mannen. En noemen het bro-marketing gewoon het lompe sales doen maar net vanuit het hart dat daar echt een combinatie inzit. En voor mij als man en voor jou ook als man om daar ene balans in te vinden om wel die care te hebben voor mensen  waarmee je samenwerkt. Dat kun  jezelf doen of iemand van je team te laten doen. Maar ik denk ook dat je daar altijd zelf bij betrokken moet zijn. maar wel ook de sales erin moet houden. en daarin is Stu hele erg bezig met die relatie. Maar ook lange termijn denken dus terwijl ik in het verleden vaak die korte sale pakte. Ik heb bijvoorbeeld mensen aan de telefoon die bij mij willen investeren, maar die niet passen in het traject dat ik aan het draaien ben. Vroeger pakte ik dan die 2000-3000 euro. En ik dacht van hup money in the bank. Maar die ene persoon  komt wel in een groep met mensen die de sfeer aanpast voor de andere 9 bijvoorbeeld. En nu kies ik voor die 8 in plaats van dat ik toen voor die ene koos. Stu probeert heel erg lange termijn te denken. Ook met het membership. het bouwen van de relatie. Playing the long game. Het netwerk is heel erg belangrijk. Dat vind ik op dit moment heel erg inspirerend.  Het was ook wel mooi. het heeft twee jaar geduurd voordat ik weer in een Amerikaanse Mastermind ben gestapt. Want dat wilde ik eigenlijk al doen toen hij stopte. Heb ik uiteindelijk niet gedaan. Ik zat comfortabel, ben toen uit mijn comfortzone gekomen om daar een investering te maken.  En vroeger volgde ik altijd Pat Flynn.

(Bas) Die is van smart passive income?

(Dennis) Inderdaad. En ik heb echt zoveel materiaal van hem geluisterd en Pat is ook echt een toffe guy die met z’n klanten spreekt. Niet dat ik dat niet doe maar wat ik een beetje verloren ben in de loop der tijd en dat ik denk daar zit voor mij next level omdat op  te zoeken. En die ben ik dus een beetje van mijn radar verdwenen. En die kwam op dat event spreken en die zei op een gegeven moment ook van: just be a human being. Weet je. Een klein stukje aandacht of iemand die naar jou stuurt van hey Bas ik vind die podcast tof. Waarom moet je dat bij wijze van spraken helemaal automatiseren dat jij dat niet mag zien.  Terwijl het misschien tof is als je die mensen overdelivered en een videootje toestuurt van hey thanks voor je uitnodiging dat je dit even hebt laten weten en voor jou doe ik het en als ik je nog ergens mee kan helpen laat het me weten. Wat voor verschil  dat maakt als je die fans elke dag een paar bouwt over 3 tot 4 tot 5 jaar dat is immens en dat zie ik nu nog beter dan ik in het verleden deed. In het verleden zou ik dat dan bij de klanten service neerleggen>Dan enk ik van nee Nu koste me dat 5 minuten wat niet direct rendeert een wat pijn doet aan mijn omzet bij wijze van spreken. Terwijl ik nu denk als je elke dag dat soort mensen op bouwt over 3 tot 5 jaar is het echt booming want dat gaat optellen en dat zijn echt de mensen die ook de moeite nemen om in deze tijd een berichtje naar je toe te sturen

Van short naar longterm

(Bas) Ja das bizar en toch het is wel leuk om aan te stippen. Als je als ondernemer begint dan denk je alleen maar een beetje in de short term. Dan denk je van ik moet een trucje vinden om geld te verdienen. Want dat is in het begin waar het om draait. Hoe kan ik geld verdienen. Hoe kan ik zorgen dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Dus dan ga je opzoek naar trucjes waar je geld mee kan verdienen.  Dus dat kunnen de meest uit een lopende dingen zijn. Affiliate marketing of dropshipping of whatever.  Al ga je deuren huis aan huis verkopen.  Maar dan is het interessant en ik herken dat heel erg, naar mate je verder in je business bent en ook veel meer in je persoonlijke proces dan ga je veel meer nadenken wat ben ik nou eigenlijk aan het doen? Heeft het wel waarde voor de klant en dan ga je vele meer die long game spelen althans ik hoop dat je die shift dan maakt en dat je gaat nadenken hoe kan ik de long game spelen en hoe kan ik zoveel mogelijk waarde blijven leveren aan de mensen die klant bij mij zijn zeg maar.

(Dennis) Ja zeker en ik voelde bij mij was het twee deels de kant dat we die hele grote buffer hadden op onze rekening en dat ik eigenlijk heel veel toffe dingen deed.

(Bas) Dat maakte mentaal voor jou een groot verschil.

(Dennis)Om op een gegeven moment die long-game te  gaan spelen. En op een gegeven moment kwam er door passieve inkomsten eigenlijk.  Dat is natuurlijk niet passief want ik heb er 10 jaar keihard voorgewerkt En ik moet er elke maand ook nog energie instoppen anders gaat het dood. Dus het is niet echt passieve inkomsten. Maar zo zien mensen een membership.  En toen dat op een bepaald ledenaantal kwam dat mijn vaste kosten waren gedekt dat ik goed ervan kon leven . Dat voor mij ook de shift kwam van gast hey wat ben je nou eigenlijk allemaal aan het doen.

Ander moment is ook wel ja mooi. ik was in Mallorca op vakantie. Met een goeie vriend van mij. En ik weet nog dat wij toen op het strand waren. Gingen flink feesten in die vakantie., in 2016. Toen zaten we in een soort hutje aan het strand. Ik weet niet of jij het nog weet en toen waren we een beetje luidruchtig. En toen op een gegeven moment stond er iemand beneden aan het hutje aan mijn been te trekken. En die was heel erg boos. Ruzie maken. Weet je ik ben een makkelijke prater ik ga dat wel even sussen. Maar die gast was helemaal over de toeren. Ik weet nog daar is niks mee te doen. Ik ga weer terug naar boven en die pakt me bij mijn nek beet en deed een of andere Krav maga techniek en ik ging knock-out en ik werd wakker. En ik  was aan het dromen dat ik met Janne op het strand was, terwijl Janne helemaal die vakantie niet mee was. Ik had mijn benen in de lucht. Ik zie mijn maat zo met mijn benen heen en weer gaan. Wat is er aan de hand. Ik zat helemaal onder het zand en ik snapte er niks van. En wat ik toen besefte. Ik was knock-out geweest een paar minuten , is dat het leven zo vluchtig is. En dat ik toen ook besefte van op mijn bucketlist, als we het zo noemen voor dat event stond bij wijze van spreken paragliden, bungee jumpen. En dat het daarna zo was van beetje dit soort gesprekken of met vrienden dingen doen. Echt aanwezig zijn bij je vriendin bijvoorbeeld. Weet je wij als ondernemers ik merk dat zelf ook. Je kunt daar zo in verdwalen maar hoe mooi is dat ook als je echt de tijd en energie  omdat in je realtie te stoppen. Dat verdient je vriendin of je vrouw dan ook echt om daar bij te zijn of je kinderen. En dat is voor mij nu ook veel belangrijker.

Wake up warrior

(Bas) De tijd gaat snel maar ik wil nog dit even aanstippen want jij hebt een tijd geleden een super vet traject gevolgd. Ik geloof dat het Wake up warrior heet. En ik vind dat heel inspirerend en ik denk ook voor anderen. Kun je vertellen wat je daar geleerd hebt en hoe je dat nu in je dagelijks leven toepast?

(Dennis) Ik denk ongeveer anderhalf jaar geleden ben ik…

Wat ik altijd deed was ik volgde trainingen op specifieke gebieden dus ik was fitness training bezig of ik was met een businessopleiding bezig.Of iets met meditatie noem maar op. En op een gegeven moment kwam ik een ondernemer tegen: Gary J White. I volg hem nu niet meer omdat het niet helemaal mijn stijl is maar die heeft hem toen heel erg geholpen. En die had een training waarin hij je op alle onderdelen beter als man ging maken. Dus dat was body being balance en business. Dus al die 4 onderdelen gingen we mee aan de slag. En wat het was, hij is sowieso een briljante marketeer dus ik zou even induiken in wat hij doet. Maar hij noemde het de Brotherhood en het was een 30 dagen challenge waar voor je je kon inschrijven. Dan ging je met heel de groep opdrachten doen. Voor jezelf , voor je eigen ontwikkeling. Dat was totaal uit mijn comfort zone. Want dat waren, het is voor married businessmen. Ik viel nog net niet in e categorie want ik had nog net gene kleine en was nog niet getrouwd. Maar ik zat tegen die categorie aan en dan staren we met 2000 ondernemers die 30 dagen en gingen we aan body being balance en business werken.

Een van de dingen die ik bijvoorbeeld in de 2e of 3e week moest doen is schreeuwen. Ik ben best wel chill en rustig. Ik had dat nog nooit gedaan. Dat ik tegen Janne zei kun je even naar je ouders gaan want ik moet even een opdrachtje doen. Dus ik stond in de garage en heb mijn longen uit mijn lijf geschreeuwd en ik voelde toen zo een extra energie en kracht komen en sindsdien voel ik mezelf ook op dat vlak erg ontwikkel

(Bas) Dus je wordt elke ochtend om 5 uur wakker keihard gillend!

(Dennis) Waaah! (Gelach) kreet eruit Zo leerde ik een hele interessante kant van mezelf kennen en dacht dat is ook best wel interessant en uiteindelijk was dat niet helemaal mijn ding maar heb ik dar wel heel veel uitgehaald waardoor ik heel erg ben om op al die vlakken elke dag aandacht te geven. Dus bijvoorbeeld elke dag doe ik tien minuten mediteren en ik schrijf elke dag een briefje naar Janne. Dat heb ik sinds toen gedaan. Ik schrijf denk ik al anderhalf jaar lang een briefje en probeer ik haar die aandacht te geven.

(Bas) Dennis wat heb je vanochtend geschreven dan

(Dennis) Das een goeie. Ik zal de softe versie geven

(Bas) Was die zo pikant?

(gelach)

Ochtendritueel

(Dennis) Ligt aan het thema, sowieso leuk om daar ook eens over te schrijven. Maar volgens mij ging het vanochtend dat ik zo trots op haar was hoe ze alle dingen met Emy oppakt en dat dat ook eigenlijk een bedrijf runnen is en dat ik zo fijn vind dat ik daardoor tijd krijg om ook mijn dingetjes te doen en dat we lekker moeten genieten van het weekend. Omdat we natuurlijk vandaag naar jou gaan met Claudia, met de kids en morgen hebben we een verjaardag. Het is een kleine post it . Maar elke dag die energie daarin stoppen  Ik worstelde elke dag om vroeg op te staan en door het programma heb ik gekeken waar zitten mijn overtuigingen. En sindsdien sta ik elke dag om 0630 op. Elke dag.  Mijn fitness routine te doen. Dat vind ik hele erg mooi.

(Bas) Goed wat je dus nu nog toepast, is briefjes schrijven s´ochtend voor Janne, je fitness routine, meditatie

(Dennis) Discipline is het voor mij. Ik heb nu een ijzeren discipline gekregen. Om de dingen te doen die ik moet doen.

(Bas) Juist ik heb het dan over de winnende gewoontes die ervoor zorgen dat jij het beste functioneert als persoon en je business.

(Dennis) Ja ik heb daar nog wel een mooi boek voor. Dat heet : The slide edge. Van Jeff Olson. Die heb ik volgens mij al 6 keer gelezen. Het is een van de belangrijkste boken in mijn persoonlijke ontwikkeling geweest. Dat gaat ook over de dingen die je elke dag doet die makkelijk te doen zijn maar ook makkelijk om niet te doen zijn en het is op lange termijn erg makkelijk om 2 of 3 keer per maand naar de Mac Donalds te gaan daar voel je niet zoveel van. Maar als je dat over 30 jaar bekijkt dan is  er wel kans dat je minder lang leeft.

Iets voor onze luisteraars

(Bas) We kunnen inderdaad eindeloos doorlullen, misschien komt er nog ene deel twee. Ja heb je nog iets waardevols wat je kunt uitdelen aan diegene die nu de koptelefoon opheeft?

(Dennis) Zeker, ik kan wel een mooi bruggetje maken want ik had het daarstraks over de 150 Facebook content tips en 121 Facebook marketing tips. Dus die zou ik op een pagina beschikbaar kunnen stellen.

(Bas) Dat zijn E-boekjes?

(Dennis) Dat zijn E-boekjes. Ik zou ze niet printen want dan is je printer leeg. Maar er zit heel veel tijd en energie in en daar kun je veel toffe dingen uithalen.

(Bas) Supercool vet. heel blij mee. Ga ik een paginaatje maken: www.ondernemenopslippers.nl/dennis en daar gaan wij dit heel mooi optuigen. All right Dennis dank je wel man. Ik denk dat wij de kinderen weer gaan vermaken en bedankt dat je hier was.

(Dennis)  Ik vond het super leuk. Tot de volgende keer.

(jingle)

(Bas) Ja ik heb weer gesmuld van dit gesprek met Dennis van leeuwen. Ik vond het echt een zeer interessant gesprek. Wil jij dus de mooie E-boekjes van Dennis ontvangen ga naar  www.ondernemenopslippers.nl/dennis  En laat je email adres achter dan kunnen wij je dit opsturen. Wij gaan genieten van het weekend. tot de volgende keer.

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen