Wat is VeChain (VET)? Ontdek hier alles!
Wat is VeChain (VET)? Ontdek hier alles!
04 april 2023 
in Crypto

Wat is VeChain (VET)? Ontdek hier alles!

VeChain (VET) is een smart contract blockchain die softwareoplossingen voor bedrijven biedt. Het is vooral bekend om zijn enterprise supply chain-product dat verzonden goederen traceert. Dit geeft VeChain real-world toepassingen in een verscheidenheid aan industrieën, waaronder de voedingsmiddelen- en dranken-, mode- en automobielsector. Het ging snel partnerschappen aan met verschillende grote bedrijven, en zijn native crypto-token, VET, behoort tot de 40 grootste qua marktkapitalisatie. In deze VeChain-gids gaan we in op hoe deze blockchain werkt.

In dit artikel leer je: 

 • Wat is VeChain (VET)?
 • Hoe werkt VeChain (VET)?
 • Uitvinder van VeChain (VET)?
 • Toekomst van VeChain (VET)?

Wat is VeChain (VET)?

VeChain is een op blockchain gebaseerd platform gericht op het bieden van transparantie, traceerbaarheid en verbeterde blockchain-functionaliteiten aan echte bedrijven. In eenvoudige vorm combineert VeChain blockchain-technologie met het "Internet of Things" (IoT) om het gegevensbeheer te verbeteren, de transparantie te vergroten en de efficiëntie van bedrijfsprocessen drastisch te verbeteren.

Oorspronkelijk bedacht als een oplossing voor de supply chain die op de Ethereum-blockchain draait, evolueerde VeChain in 2018 en lanceerde zijn eigen smart contract platform - VeChainThor - om een breed scala aan real-world toepassingen aan te pakken.

Om de acceptatie in de echte wereld te vergroten, biedt dit open-source netwerk innovatieve functies door gebruikers binnen het ecosysteem in staat te stellen DApps te bouwen die echte problemen oplossen. Industrieën zoals logistiek, voedselketenservice, toerisme, gezondheid en voedselveiligheid hebben gebruik gemaakt van het onbeperkte potentieel.

Hoe werkt VeChain (VET)?

Het VeChain "ToolChain" product volgt goederen m.b.v. een combinatie van zijn blockchain en slimme tags, die Near-Field Communication (NFC), Radio Frequency Identification (RFID) of QR-codes kunnen gebruiken. De sensoren sturen gedurende de gehele levenscyclus van een product informatie naar het blockchain-netwerk.

Aangezien deze informatie wordt opgeslagen in de blockchain, kan deze niet worden verwijderd of gewijzigd. Het bedrijf en de consument kunnen de productinformatie op VeChain bekijken.

Beide crypto-tokens van VeChain spelen een belangrijke rol in de werking ervan. De functie van VET is om te dienen als medium voor waardeoverdracht, of met andere woorden, slim geld dat een snelle waarde-circulatie binnen het ecosysteem mogelijk maakt. VTHO vertegenwoordigt ondertussen de onderliggende kosten van het gebruik van de VeChainThor-blockchain.

Om transacties te valideren, gebruikt VeChain een ander consensusalgoritme dan de meeste cryptocurrencies. De meest populaire consensusalgoritmen zijn Proof of Work (PoW), voor het eerst gebruikt door Bitcoin (BTC), en Proof of Stake, wat efficiënter is.

VeChain maakt gebruik van bewijs van bevoegdheid. Een vast aantal bekende validators, "Authority Masternodes" genaamd, zijn verantwoordelijk voor het bevestigen van transacties. Elke partij die een Authority Masternode wil worden, moet zijn identiteit bekendmaken, een "Know Your Customer" (KYC)-procedure doorlopen en aan alle andere minimumvereisten van de VeChain Foundation voldoen.

Werkt Vechain (VET) al samen met bedrijven?

Zelfs vóór de lancering van het mainnet had VeChain al partnerschappen gesloten met verschillende bekende bedrijven, en het is doorgegaan met het opbouwen van relaties. Hier zijn enkele van de grotere namen die met VeChain werken: 

 • PricewaterhouseCoopers werkt samen met VeChain om blockchain-oplossingen aan klanten aan te bieden.
 • Walmart China begon in 2019 samen te werken met VeChain om zijn verpakte vlees, groenten en zeevruchten te volgen.
 • Meerdere merken onder LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton werken samen met VeChain om blockchain-technologie te gebruiken als maatregel tegen namaak producten.
 • BMW begon een samenwerking met VeChain via het BMW Startup Garage Program om voertuiggegevens op de blockchain op te slaan.
 • De Franse autofabrikant Groupe Renault werkt samen met VeChain om een digitaal auto-onderhoudsboek te maken.

Je ziet dus Vechain (VET) best stappen maken!

Uitvinder van VeChain (VET)?

Uitvinder van VeChain

De voormalige chief information officer van Louis Vuitton China, Sunny Lu, richtte samen met Changpeng Zhao (Chinees-Canadese oprichter van Binance) in 2015 VeChain op als een dochteronderneming van Bitse, een organisatie die blockchain-aangedreven oplossingen biedt.

Het VEN-token werkte ooit op het Ethereum-platform, maar in 2018 schakelde VeChain over op zijn eigen blockchain en hernoemde zichzelf als de VeChainThor (VET) blockchain.

Door gegevenstransparantie hoopt VeChain de supply chain-industrie te ontwrichten.

Pluspunten van VeChain (VET)

Laten we eens kijken wat VeChain (VET) te bieden heeft en uniek maakt t.o.v. andere crypto projecten. 

 • Een beheerbare transactie levenscyclus: gebruikers kunnen de tijd instellen waarop een transactie wordt uitgevoerd of vervalt als deze niet is opgenomen in een blok met behulp van de transactievelden Expiration en BlockRef.
 • Multi-task-transactie: ontwikkelaars kunnen veel betalingen tegelijk doen. Ze kunnen ook één transactie gebruiken om veel dingen te doen, en beslissen in welke volgorde de dingen gebeuren.
 • Transactieafhankelijkheid: gebruikers kunnen iets instellen dat afhankelijkheden wordt genoemd, om ervoor te zorgen dat transacties in de juiste volgorde plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat aan de bedrijfsbehoeften wordt voldaan..

Toekomst van VeChain (VET)?

VeChain is een "Layer-1" smart contract platform waarmee ontwikkelaars unieke overeenkomsten en DApps kunnen creëren. De toepassingen ervan in logistiek, supply chain management en andere industrieën helpen bedrijven hun activiteiten te verbeteren. Vanuit beleggingsperspectief moet men echter altijd de voor- en nadelen afwegen voordat portefeuilletoewijzingen worden gemaakt.

Aangezien de toekomst onzeker is, geldt hetzelfde voor VeChain. Dat gezegd hebbende, kan niet worden voorspeld of VeChain het nieuwe Ethereum zal worden. Hoe het ook zij, het zal spannend zijn om te zien hoe VeChain zal concurreren met zijn rivalen en onderscheidende oplossingen zal bieden om een concurrentievoordeel te behalen.

Investeren, of zelfs handelen met crypto's vereist dus kennis en ervaring. Je kunt dan ook het beste een cursus volgen plus alles blijven volgen om de beste beslissingen te nemen tijdens jouw avonturen. Zo verdien je namelijk het meeste.

Conclusie

VeChain heeft tot doel de massale acceptatie van blockchain-technologie te versnellen door problemen aan te pakken, zoals de hoge kosten voor het onderhoud van een op Ethereum gebaseerde DApp. Ondanks de use cases van VeChain in supply chain management en andere industrieën, hangt de investeringskeuze af van iemands financiële doelstellingen en risico-rendementsprofiel.

Dat gezegd hebbende, kan het riskant zijn om te investeren in een cryptocurrency waarin je meer vertrouwen nodig hebt en kun je jouw zuurverdiende geld verliezen. Bepaal daarom jouw beslissingen over de toewijzing van activa op basis van jouw verwachtingen voor het rendement op jouw investering (ROI) ...en verdeel het ook logisch qua verhouding op basis van risicoprofiel.

Verdiep jezelf erin ...succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen