Amazon statistieken, 30 fascinerende weetjes!
Amazon statistieken, 30 fascinerende weetjes!
18 juli 2020 

Amazon statistieken, 30 fascinerende weetjes!

Wanneer je erover nadenkt is het best wel grappig …een website begonnen met de verkoop van alleen boeken die vervolgens uitgroeit tot de grootste online winkel vandaag de dag. En dan praten we natuurlijk over Amazon.com. Ze zijn bezig de wereld te veroveren …en onlangs is Amazon Nederland ook aan het strategische strijdplan toegevoegd (met de nieuwe website Amazon.nl).

Het platform blijft maar groeien, er lijkt dan ook geen einde aan te komen. In veel landen vormt Amazon al een bedreiging in het bestaande e-commerce landschap, maar het biedt ook kansen voor ondernemers om zaken te doen op een van de Amazon marktplaatsen. Misschien vraag je jezelf af, hoe groot is Amazon eigenlijk?

We gaan je in dit artikel een aantal fascinerende Amazon statistieken laten zien, en hoe anno 2020 de stand van zaken is.

Alvast een paar geweldige Amazon statistieken, om je nieuwsgierig te maken:

• Amazon heeft meer dan 300 miljoen actieve gebruikers, wat neerkomt op 2 keer de bevolking van Rusland
• Bijna 198 miljoen mensen bezoeken Amazon.com elke maand
• 95 miljoen Amerikanen hebben een “Amazon Prime Membership”
• Ongeveer twee-derde van de Amerikanen heeft weleens iets gekocht op Amazon (dat is meer dan 90% van het totaal aantal Amerikanen dat online aankopen doet)
• Amazon bezit meer dan 90% marktaandeel in 5 productcategorieën

Het is duidelijk …Amazon is een gigant!

Maar dat is niet alles …Amazon doet het ook op andere fronten heel goed.

Laten we beginnen met alle Amazon statistieken die je zullen verbazen, de lijst wordt aangevoerd door Amazon statistieken van 2020!


1. Amazon klantstatistieken tonen 213 miljoen VS bezoekers per maand

Amazon klantstatistieken tonen 213 miljoen VS bezoekers per maand

In 2020 heeft zo’n 65% van de gehele Amerikaanse bevolking op zijn minst 1 keer een van de Amazon marktplaatsen bezocht. Het geeft maar weer eens te meer aan wat voor een dominante marktpositie Amazon heeft, wanneer je dit soort statistieken ziet.

2. Er zijn meer dan 2,5 miljoen externe verkopers op Amazon in 2020

Amazon verkoopt natuurlijk zelf grote aantallen producten op haar platform, maar er zijn ook een hoop externe verkopers die op het platform verkopen. Je ziet dat heel veel verkopers hun geluk beproeven op een van de Amazon marktplaatsen, en dan met name veel in de VS. Nu Amazon Nederland nog maar net in Nederland gelanceerd is, creëert dit ook kansen voor ondernemers in Nederland (zeker wanneer je er snel bij bent).

3. 53% van het aantal verkopen komt van externe verkopers

We pakken er even de Amazon statistieken van het laatste kwartaal in 2019 bij, waarin duidelijk wordt dat meer dan de helft van alle verkopen via externe verkopers verloopt. Nu zal je misschien denken, maar hoe verdient Amazon er dan nog voldoende geld aan? Ten eerste pakken ze zo’n 13% op elke verkoop, en maken externe verkopers gebruik van hun diensten. En wanneer Amazon kansen ziet in bepaalde “winnende” producten, gaan ze die ook zelf verkopen.

4. Amazon website statistieken tonen aan dat meer dan 85% van de externe verkopers winstgevend zijn in 2020

Je moet er natuurlijk wel iets voor doen (productonderzoek, optimaliseren, je weg vinden op het platform en meer van dat soort zaken), om ook echt succesvol te worden …het gaat natuurlijk niet vanzelf.

Maar Amazon statistieken laten zien dat externe verkopers tussen 25.000 en 810.000 dollar aan winst maken via het Amazon platform. Het zal je dan ook niet verbazen dat meer dan 90% hun werkzaamheden voortzet in 2020.

5. Amazon gaat naar de 1 miljoen werknemers in 2020

Ze zijn althans dicht in de buurt om dit jaar de 1 miljoen werknemers te bereiken, waarmee het een van de weinige bedrijven ter wereld zal zijn met zo’n significant hoog aantal werknemers. De Amazon statistieken tonen aan dat in Q4 van 2019 het aantal werknemers al bijna de 800.000 aantikt En dat is een 23% groei in vergelijking tot een jaar eerder …ze zitten dus aardig op koers om deze mijlpaal snel te bereiken.

6. In maart 2020 heeft Amazon aangekondigd 100.000 nieuwe werknemers aan te stellen, om aan de vraag te kunnen voldoen

Er zijn natuurlijk bedrijven die kleine of grote economische schade hebben geleden door de COVID-19 situatie. Maar Amazon floreerde juist, gezien heel veel mensen online zijn gaan bestellen. Omdat de vraag alle spuigaten uitloopt, heeft Amazon in sneltrein tempo aangekondigd meer personeel in te huren, zodat aan de enorme toename in vraag kan worden voldaan. Je snapt dat die miljoen werknemers nu nog sneller dichterbij komt …de kans bestaat dat dit in 2020 al gebeurt, en anders snel daarna.

7. Amazon’s nettowinst over 2019 was 11,59 miljard dollar

Laat het even op je inwerken …een miljardenwinst waar de meeste ondernemers alleen maar van kunnen dromen. Maar je moet natuurlijk wel realistisch blijven, dit soort winsten zijn exceptioneel en maar weinig giganten die hieraan kunnen tippen.

En je moet ook even kijken naar de groei die Amazon steeds weer doormaakt …in vergelijking met een jaar eerder (2018) heeft Amazon een stijging van bijna 14% doorgemaakt in nettowinst …in miljarden is dit zo’n 1,59 miljard meer dan voorgaand jaar.

8. Amazon is het tweede bedrijf ooit met 1 biljoen marktkapitalisatie

We praten hier dus over een marktkapitalisatie van 1000 miljard, ofwel 1 biljoen …wat Amazon het tweede bedrijf ooit maakt met zo’n hoge marktkapitalisatie. Het heeft allemaal plaatsgevonden op 4 september 2018, bijna een maand nadat Apple deze mijlpaal had bereikt en dus de eerste was met een marktkapitalisatie van deze omvang. En beide bedrijven zijn nu dus lid van deze club, al zijn het er nog maar 2.

9. Het bedrijf Amazon is ook een 1 biljoen waard

Stel, Jeff Bezos besluit zijn oogappeltje van de hand te doen (die kans is praktisch nihil) …dan wordt de verkoopprijs ook op 1 biljoen geschat. Het komt dus overeen met de marktkapitalisatie, en hoewel dit de “waarde” van het bedrijf vertegenwoordigt is het niet altijd zo dat de marktkapitalisatie ook de echte verkoopprijs is (soms kan dit hoger of lager liggen). Maar dat is bij Amazon dus niet het geval, de waarde kan 1 op 1 worden overgenomen.

10. Amazon is de populairste online winkel in de VS

In de VS staat online shoppen voor Amerikanen bijna gelijk aan aankopen doen via Amazon.com …er worden enorme aantallen verkopen op het platform gerealiseerd, nog veel meer zelfs dan andere bekende ketens zoals Walmart. En je ziet ook dat Amazon zich steeds vaker in andere landen manifesteert, waar ook goede zaken worden gedaan. Het is ook vrij logisch met de enorme aantallen verschillende producten die het platform verkoopt, zoek een product op en je zal het zeker vinden op Amazon.

11. Tijdens feestdagen zijn er Amazon warenhuizen die 1 miljoen items per dag verzenden

Je praat hier over enorme aantallen, en de snelheid waarmee ze de Amazon warenhuizen uitvliegen. Een miljoen items per dag, komt neer op een hele dikke 41.000 items per uur (afgerond) en zo’n 680 items per minuut. We praten hier natuurlijk wel over grote warenhuizen (Amazon Fulfillment Centers), maar dan nog worden de producten in rap tempo verstuurt. In de Amazon warenhuizen worden mensen, maar ook robots gebruikt om die klus te klaren.

12. Experts denken dat Amazon meer dan 1,5 miljard verdient op “Amazon Prima Day”

Het grootste jaarlijkse “shoppingevent” van Amazon is Amazon Prime Day! Op deze dag smijt Amazon met enorme kortingen en geweldige deals, voor “Amazon Prime Members” om dit lidmaatschap te promoten. En hoewel Amazon geen cijfers deelt over wat er verdient wordt die dag, zijn de experts het er wel over eens. Naar verwachten schatten die een dikke 1,5 miljard aan verkopen (op basis van 2018, het jaar waarin deze schatting is gemaakt).

13. Online shoppers besteden meer tijd op Amazon dan alle andere top 9 retailers bij elkaar

Amazon statistieken tonen aan dat Amazon met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt, en dus een dominante positie heeft binnen het e-commerce landschap. Klanten besteden verreweg de meeste tijd op Amazon, zelfs in vergelijking met andere online topwinkels. En wanneer je nagaat dat er ruim 2 miljard online shoppers zijn in 2020, ziet de toekomst van Amazon er zonnig uit …Amazon lijkt dus alleen maar groter te worden, niet alleen in de VS maar ook over de hele wereld.

14. De netto-omzet van Amazon in Q4 2019 bedroeg bijna 88 miljard dollar

Het vierde kwartaal van 2019 was echt veruit de beste voor Amazon, het zal ook te maken hebben met bepaalde feestdagen …dat Q4 voor de hoogste netto-omzet cijfers zorgt. We praten hier over 87,44 miljard dollar om precies te zijn en dat zijn overweldigende bedragen (terwijl ze voor Amazon steeds normaler beginnen te lijken gezien de voortzetting en groei die ze altijd weer doormaken). En Amazon vestigt zich ook steeds meer in andere landen, waardoor ze dus hard aan de weg blijven timmeren. Je kan bijna stellen dat alles wat ze aanraken in goud verandert, en dat klanten zeer te spreken zijn over het platform en verschillende Amazon marktplaatsen.

15. De totale netto-omzet van Amazon in 2019 bedroeg 280,52 miljard dollar

Je ziet dus in verhouding tot de totale omzet dat Q4 van 2019 echt een uitblinker is in netto-omzet cijfers. Maar dat neemt niet weg dat Amazon over heel 2019 ook een flinke netto-omzet heeft gemaakt. Er zijn natuurlijk piekmomenten, maar Amazon werkt natuurlijk het hele jaar door om het bedrijf nog meer te laten groeien dan het al doet. En 2019 was echt een fantastisch jaar voor Jeff Bezos en de zijnen, met bijna 50 miljard meer omzet dan het jaar 2018 ervoor …indrukwekkend!

16. Amazon geniet bijna 50% marktaandeel in de e-commerce markt

En dat zijn best wel uitzonderlijke hoge Amazon statistieken. Om het even in perspectief te zetten, het marktaandeel van Amazon is ruim 3 keer groter dan die van de top 3 concurrenten bij elkaar. We praten dan over eBay met 6,6 procent, Apple met 3,9 procent en Walmart met 3,7 procent. Het heeft natuurlijk te maken met het overweldigende aanbod dat Amazon te bieden heeft, en Apple zich voornamelijk op 1 markt stort. Maar wanneer je de andere 2 bekijkt zijn Walmart en eBay ook geen kleine jongens, wat nog maar eens de enormiteit van Amazon laat zien!

17. Amazon verdient 49 cent van elke e-commerce dollar die wordt uitgegeven in de Verenigde Staten

Je neemt het bijna voor normaal aan, maar het zijn natuurlijk Amazon statistieken die praktisch niet te evenaren lijken. Bijna de helft van elke dollar die online wordt uitgegeven in de VS gaat naar Amazon, en niet naar de concurrentie. Verder moet je daarbij nagaan dat Amazon niet de enige online winkel is, er zijn enorm veel andere verkopers …maar een groot deel ervan komt niet eens in de buurt van dit soort cijfers, en anderen kunnen niet (echt) tippen aan de statistieken van Amazon.

18. Amazon heeft meer dan 90% marktaandeel in 5 productcategorieën

Amazon heeft het leeuwendeel van 5 productcategorieën namelijk Batteries (met veruit het grootste marktaandeel van 97 procent), Kitchen & Dining (met een dikke 94 procent marktaandeel), Home Improvement Tools (1% minder met een hele mooie 93 procent) en Skin Care (met een marktaandeel van 91 procent). En Amazon is niet gelimiteerd tot alleen de VS (ook al is het daar allemaal ontstaan), maar een wereldwijd fenomeen en de Amazon statistieken die aan het licht komen zijn baanbrekend.

19. Amazon in meer dan 14 landen

Je kan natuurlijk (bijna) over ter wereld aankopen doen op Amazon, maar de e-commerce gigant is in 14 landen aanwezig. En hoewel Amazon.nl nu ook een feit is, zijn er in Nederland nog geen Amazon Fulfillment Centers (of winkels) …en wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van die in Duitsland of omringende landen. Wil je zelf gaan verkopen op Amazon Nederland? Wacht er dan niet te lang mee …met de groeiende populariteit van Amazon, zal het slechts een kwestie van tijd zijn voor het ook hier in Nederland “booming” wordt …en die is nu zeker, wanneer je er slim op inspeelt, in je voordeel!

20. Amazon levert producten aan meer dan 100 landen

En dat is niet niks, wanneer je nagaat dat er 196 internationaal erkende landen zijn ter wereld. Ze leveren dus naar een heleboel van deze landen. Bij de meeste landen zal alles vlekkeloos verlopen en zonder enige problemen worden verzonden. Maar er zijn ook landen waar Amazon beperkt producten naartoe stuurt zoals India. Amazon gebruikt het afleveradres of IP-adres om je locatie te bepalen en vertelt vervolgens automatisch of het geselecteerde item bij je in jouw land kan worden afgeleverd.

21. 5 landen waaraan Amazon absoluut geen producten levert

In de meeste landen zal Amazon dus gewoon netjes producten afleveren, maar er zijn ook een paar landen waar ze dat niet doen. We praten dan over Cuba, Iran, Noord-Korea, Soedan en Syrië …waarbij er gelijk een paar landen (of misschien wel alle landen) opvallen. Het zal dus met name te maken hebben met bepaalde politieke agenda’s en / of handelsverdragen die er zijn met die landen. Wellicht zal Amazon ook in deze landen producten gaan bezorgen, maar voor nu is dat nog even niet mogelijk.

22. Amazon is bij iedereen populair, maar ook met name de Amerikaanse tieners

Een heleboel mensen zijn dol op Amazon, en dat is ook vrij logisch. Je kan er namelijk oneindig veel producten op vinden en meestal tegen zeer mooie prijzen. Verder kan je er naast gangbare merken ook allerlei vergelijkbare producten vinden, tegen soms spotprijsjes …en worden ze meestal vrij snel bezorgd. Maar Amazon is ook onder de jeugd heel populair …uit Amazon statistieken blijkt dat 43 procent van de Amerikaanse tieners aangeeft dat Amazon hun favoriete online winkel is.

23. Millenials winkelen twee keer zo vaak bij Amazon dan Babyboomers

Generatie Y (Millenials) winkelen twee keer vaker op Amazon dan de generatie ervoor, namelijk de Babyboomers. Het zal te maken hebben met het feit dat Millenials alles weten van technologie er met gemak mee omgaan, maar ook de weg ernaar toe hebben meegemaakt.

De generatie die erop volgt (Generatie Z, ofwel “Zoomers” genoemd, weten niet beter en kopen dus ook vaker op het platform). Toch zie je ook steeds meer Babyboomers gebruik maken van het Amazon platform, in feite stijgt de populariteit bij iedereen (en dus bij alle leeftijdsgroepen).

24. 8 op de 10 huiseigenaren zijn Amazon-kopers

Mensen met een koophuis zijn kennelijk ook een belangrijke doelgroep van de Amazon kopers …een echte reden? Het zal misschien te maken hebben met de producten, waarmee je jouw eigen huis kunt inrichten …en je misschien meer tijd en geld steekt in een eigen huis dan een huurhuis (al zal dat in de praktijk niet zoveel uitmaken). In ieder geval is het een van de Amazon statistieken om in deze lijst van 30 fascinerende feiten mee te nemen.

25. Amazon-klanten zijn doorgaans rijker en hoger opgeleid

Het blijkt uit onderzoek dat dit zo is, de vraag is hoe serieus je dit soort Amazon statistieken moet nemen. Maar vergis je echter niet, wellicht denk je “maar rijke mensen gaan toch niet goedkope dingen kopen op Amazon?” …het zijn vaak juist de mensen die vermogen hebben of rijk zijn die ook op de kleintjes letten en kortingen zullen meepakken. Kijk maar eens wanneer je boodschappen gaat doen, en welke mensen er met dikke auto’s vaak door de koopjes jagen …lage prijzen en fikse kortingen is een universeel ding, en daarbij is niet alles op Amazon goedkoop (het is de mix van dure en goedkope producten, welke onderdeel uitmaakt van de succesformule).

26. Bijna 9 van de 10 mensen winkelen gedeeltelijk op Amazon vanwege de gratis verzending

Voor veruit de meeste consumenten (bijna 90 procent) is gratis verzending van de producten die ze bestellen, een uiterst belangrijke reden om op Amazon te winkelen. Het beperkt zich echter niet alleen tot de Amazon marktplaatsen, ook andere webshops krijgen met dit fenomeen te maken. Zo doen andere grote webshops ook zoveel mogelijk aan gratis verzending (zoals AliExpress dat doet op meer dan 75 procent van haar producten). Gratis verzending is een van de grote voordelen van het “Amazon Prime Membership”.

27. Amazon heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen Amazon Prime-klanten

Amazon Prime biedt klanten veel voordelen zoals gratis verzending en levering binnen 2 dagen. Je zal nu misschien denken “hoeveel Amazon Prime-klanten heeft Amazon dan”? Het antwoord is veel (namelijk meer dan 100 miljoen, en dat is meer Amazon Prime klanten dan er mensen zijn in Duitsland …het dichtstbevolkte land van Europa).

28. Twee-derde van de Amerikaanse huishoudens heeft een Amazon Prime lidmaatschap

Samen met de gratis verzending en leveringstijd van 2 dagen, kunnen Amazon Prime leden ook genieten van films en tv shows door gebruik te maken van Amazon Prima …en ook gratis boeken, audioboeken en magazines via Audible en Kindle. Amazon statistieken tonen aan dat Amerikanen van alle voordelen houden die het Amazon Prime lidmaatschap te bieden heeft.

29. Amazonians delen hun werkplek met 6000 honden

Nog een grappige Amazon statistiek is dat Amazonians (werknemers van Amazon) die op het hoofdkantoor in Seattle werken, hun “beste vriend” mee mogen nemen naar het werk …het resultaat is dat er elke dag duizenden honden aan het werk zijn op het hoofdkantoor van Amazon.

30. Het grootste Amazon Fulfillment Center is meer dan 385 vierkante meter

Het grootste Amazon Fulfillment Center is meer dan 385 vierkante meter

En hiermee heeft het bijna de grootte van 22 “American Football” velden bij elkaar. Verder gebruikt Amazon zo’n 100.000 robots (cobots) in de Amazon warenhuizen om producten op te halen, en de mensen die er werken te ondersteunen. Je denkt misschien “kloppen deze Amazon statistieken wel”? Jazeker, en wil je een filmpje zien van hoe groot het warenhuis is en hoe de robots er te werk gaan ….kijk dan maar eens een filmpje op YouTube!

En …ben je verrast door de Amazon statistieken?

Je weet natuurlijk dat Amazon enorm groot is, maar wanneer je alle Amazon statistieken zo onder elkaar ziet …zitten er hoogstwaarschijnlijk toch wel verassingen tussen. Het is ook een bijzonder groot bedrijf met een werkwijze die je niet vaak bij andere bedrijven ziet …en geeft je een beeld van wat ze allemaal doen, hoeveel ze verdienen en hoe Amazon de e-commerce wereld stukje bij beetje probeert te veroveren!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen