Wel of niet beleggen? Wij vertellen het je
Wel of niet beleggen? Wij vertellen het je
19 april 2023 

Wel of niet beleggen? Wij vertellen het je

Weet je niet zeker of beleggen iets voor jou is? Vind je het spannend om risico's te nemen of weet je niet zeker waar je moet beginnen? Don't worry! Wij zijn er om je te helpen. In dit blog vertellen we je wanneer beleggen iets voor jou kan zijn en waar je op moet letten als je net begint met beleggen. Klaar om de wereld van het beleggen te verkennen? Laten we beginnen.


Is beleggen iets voor jou? 

Beleggen is een geweldige manier om een passief vermogen te genereren, maar het vereist wel kennis en heel veel geduld! Beleggen is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Laten we eerst bekijken wanneer beleggen een slimme zet voor jou kan zijn.

Dit is wanneer beleggen interessant is voor jou

Wanneer wel beleggen?

Beleggen is vooral interessant als je het kunt doen met geld dat je niet perse nodig hebt. Hierbij is het wel belangrijk dat je altijd een buffer hebt die je kunt gebruiken bij onvoorziene kosten of onverwachte omstandigheden. Gebruik dus geen spaargeld wanneer je gaat beleggen, maar gebruik een apart bedrag náást het spaargeld wat je hebt. Het kan namelijk gebeuren dat jouw belegging helemaal geen winst oplevert of dat je zelfs geld verliest.

Wanneer je gaat beleggen, is het belangrijk dat je een doel voor ogen hebt. Bijvoorbeeld een vermogen voor een goed pensioen of de aflossing van je hypotheek. Houdt er rekening mee dat je veel tijd moet investeren in het beleggen. Winst ontstaat namelijk bij lange na niet in één dag. Houd rekening met 10 tot 15 jaar om een vermogen op te bouwen. Hierbij moet je je altijd blijven realiseren dat je risico's loopt. Maar, laat dat je niet weerhouden - beleggen kan je zeker wel veel geld opleveren!

Wanneer je beleggen beter links kan laten liggen

Ondanks dat beleggen een aantrekkelijke manier lijkt om een passief vermogen te genereren, zijn er situaties waarbij je beleggen beter links kunt laten liggen.

Kortgezegd is het aan te raden om alléén te starten met beleggen als je meer spaargeld overhoudt dan dat je voor je buffer nodig hebt. Als je schulden hebt, kun je die beter eerst afbetalen voordat je start met beleggen. Hoewel je misschien denkt dat beleggen jou juist kan helpen bij het afbetalen van je schulden, kleven er teveel risico's aan het beleggen om te garanderen dat je er veel winst uithaalt en daarmee je schulden kunt afbetalen.

Daarnaast is het ook niet slim om te gaan beleggen als je in een zeer onduidelijke financiële situatie zit. De vereiste om te beginnen met beleggen is dat je een goede, stabiele en zekere financiële basis hebt. Heb je dat niet, dan raden wij aan om je eerst te richten op budgettering en financiële zekerheid, voordat je overweegt om te gaan beleggen.

Ten derde: als je geen kennis hebt van de aandelenmarkt of andere beleggingstategieën, is het raadzaam om eerst basiskennis op te doen over beleggen, voordat je er daadwerkelijk mee begint. Zonder goede kennis en onderzoek, ben je namelijk in het nadeel en loop je het risico om geld te verliezen!

Beleggen kan een interessante manier zijn om je vermogen te laten groeien, maar het is belangrijk dat je er allereerst voor zorgt dat het bij jouw financiële situatie past en dat je je goed inleest in beleggingstrategieën en de risico's die je kunt lopen.

Wat is het juiste moment om te beginnen met beleggen? 

Als je de beslissing hebt genomen om te gaan beleggen, is je tweede vraag waarschijnlijk: wanneer kan ik het best beginnen? De waarheid is dat hier geen eenduidig antwoord om te geven is. Het hangt namelijk af van jouw situatie en je doelen. Daarentegen zijn er wel enkele dingen die je kunnen helpen bij het vinden van een ideaal startmoment:

Je leeftijd

Als je jong bent, is het misschien verstandig om te beginnen met beleggen. Op lange termijn kun je dan meer profiteren van je beleggingen. Bovendien is er minder risico omdat je meer tijd hebt om eventuele verliezen te herstellen. Wat 'jong' precies betekent, hangt af van je eigen opvatting. Over het algemeen heeft iemand van in de dertig meer aan beleggingen op lange termijn dan iemand van zeventig jaar of ouder.

Je financiële situatie

Zoals eerder besproken is het cruciaal dat je financiële situatie op orde is voordat je begint met beleggen. Heb je genoeg geld gespaard voor noodgevallen en andere noodzakelijke uitgaven? Dan is het wellicht hét moment om te beginnen met beleggen.

Je doelen

Als laatste bepalen je doelen voor een deel wanneer het het beste moment is voor jou om te starten met beleggen. Naar wat voor type rendement ben je op zoek? Wil je bijvoorbeeld sparen voor een aanbetaling op een huis, de studie van je kinderen helpen betalen, of gewoon in de loop der tijd meer vermogen op bouwen? Als je het antwoord hierop weet, kun je beter beslissen wanneer voor jou het beste moment is om te gaan beleggen.

Hoe kun je je risico zoveel mogelijk verlagen als je gaat beleggen?

Beleggen brengt - zoals je inmiddels al weet - risico's met zich mee. Begrijpen hoe je deze risico's kunt beheersen, is de key tot het bereiken van je financiële doelen. Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebuiken om het risico bij beleggen te beperken:

Diversifieer je portfolio

Verdeel de beleggingen die je doet over verschillende activaklassen, zoals aandelen, obligaties en onroerend goed. Op deze manier kun je het risico verspreiden. Dit zorgt ervoor dat je portfolio goed is gebalanceerd en dat je risico niet te zwaar weegt in één bepaald gebied.

Beleg voor de lange termijn

Beleggen voor de lange termijn zorgt ervoor dat je in staat bent om de pieken en dalen in de markt op te vangen en geeft je beleggingen de tijd om over een langere periode zoveel mogelijk te groeien.

Houd je portfolio in de gaten

Houd je portofolio in de gaten en breng 'm regelmatig opnieuw in evenwicht. Dit houdt in dat je periodiek je beleggingen bekijkt en aanpassingen doet om zo ervoor te zorgen dat al je beleggingen nog steeds bij je doelen passen en je zo min mogelijk risico loopt.

Doe kennis op

Kennis opdoen over beleggen

Doe kennis op over beleggen, markten en de huidige trends. Hoe meer je weet over beleggen, hoe beter je kunt inspelen op wat er gebeurt op de markt. Door veel kennis op te doen kun je je risico's zoveel mogelijk beperken.

Conclusie

Nu ben je klaar om de sprong naar financieel succes te wagen! Om het meeste uit je beleggingstraject te halen, is het belangrijk om rekening te houden met je leeftijd en individuele doelstellingen. Zo beperk je de risico's en verhoog je de potentiële winst. En vergeet niet - jezelf informeren over beleggingen is de key tot succes. Doe onderzoek, heb geduld en vraag advies waar nodig. Veel succes in jouw beleggingsavontuur!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen