Dit is wat je moet weten over obligaties
Dit is wat je moet weten over obligaties
20 maart 2023 

Dit is wat je moet weten over obligaties

Obligaties zijn een geweldige manier om diversiteit en stabiliteit aan je portefeuille toe te voegen. Met hun gestage rendement in de tijd worden obligaties vaak gezien als een van de veiligere beleggingsopties. Ze bieden ook bescherming tegen volatiliteit in andere markten.

Bovendien, afhankelijk van welk type je kiest en hoeveel risico of rendementspotentieel je van je beleggingen verlangt, is er zeker iets voor iedereen als het gaat om beleggen in obligaties! Blijf dus lezen als je meer informatie wilt over deze populaire optie, zodat je daarna beslist of ze geschikt zijn voor JOU!

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • wat obligaties zijn en hoe je hierin belegt
  • de voordelen van obligaties
  • de risico's van obligaties

Wat is een obligatie?

Wanneer je belegt in obligaties, leen je geld aan een instantie, zoals een organisatie of overheid. Obligatiehouders worden beloond voor hun lening met regelmatige rentebetalingen tijdens de looptijd van de obligatie en terugbetaling op de vervaldag. Of het nu gaat om fondsenwerving voor bedrijven, gemeenten, staten of overheden, investeren in obligaties is een geweldige manier om verschillende soorten projecten en activiteiten om je heen te helpen.

Soorten obligaties

Soorten obligaties

Er is een hele wereld van verschillende soorten obligaties waaruit je kan kiezen. Bedrijfsobligaties zijn populair bij beleggers die een hoger rendement zoeken, terwijl gemeentelijke en staatsobligaties meer zekerheid bieden. Voor wie het beste van beide werelden wil - met wat extra overheidssteun in de mix - is door hypotheek gedekte waardepapieren het overwegen waard!

1. Bedrijfsobligaties 

Beursgenoteerde bedrijven wenden zich vaak tot bedrijfsobligaties voor een extra impuls aan geld. Met potentieel hogere rendementen dan andere vormen van schuld komen deze beleggingen met een groter risico, maar dat betekent ook dat er veel meer beloning kan zijn!

2. Gemeentelijke obligaties 

Gemeenschappen die de bal aan het rollen willen brengen bij infrastructuur- en burgerprojecten wenden zich soms tot gemeentelijke obligaties. Deze van belastingen vrijgestelde schuldbewijzen bieden geweldige tarieven, zodat steden profiteren van lagere rentekosten terwijl ze hun dromen verwezenlijken.

3. Staatsobligaties

Staatsobligaties zijn een aantrekkelijke optie voor de risicomijdende belegger. Ze bieden niet alleen een lagere rente dan andere vormen van schuld, maar je geld wordt ook gedekt door een overheidsbelofte. Dus je kunt gerust zijn in de wetenschap dat de overheid altijd zijn best doet om jou terug te betalen! Dit type investering helpt in het hele land alles te financieren, van lokale wegen en scholen tot openbare parken.

4. Door hypotheek gedekte effecten 

Door hypotheek gedekte effecten is een slimme manier om te beleggen met een hoger rendement en bescherming door onderpand. Ze worden uitgegeven door door-de-overheid-gesponsorde bedrijven of banken, zodat ze een extra veiligheidslaag bieden in vergelijking met traditionele obligaties - plus de extra bonus van hoge rendementen!

Hoe beleg je in obligaties?

Obligaties leveren een hoger rendement op dan de gemiddelde belegging in contanten en werken als een inflatieschild - plus ze diversifiëren je portefeuille als nooit tevoren. Dus waarom zou je vandaag niet wat obligaties aan je beleggingen toevoegen!

Bepaal eerst welk type obligatie het beste aansluit bij je financiële doelen en risicovoorkeuren. Dan heb je de keuze tussen het kopen van obligaties bij een makelaar of rechtstreeks bij de uitgever. Er zijn meer opties (bij makelaars) maar minder rendement. En juist minder keuzes bij rechtstreeks beleggen maar hogere rendementen! Zorg ervoor dat welk pad je ook kiest, het past bij jouw individuele situatie voor een maximaal rendementspotentieel.

Neem de tijd om je onderzoek te doen en zoek naar obligaties die bij je doelen passen. Zorg er dus voor dat je alle risico- versus beloningsfactoren in overweging neemt voordat je een investeringsbeslissing neemt.

Krijg je bij obligaties rente?

Ja, je krijgt rentes bij een obligatie! De hoeveelheid rente die je als betaling krijgt varieert afhankelijk van de soort obligatie. Soms gaat het om couponbetalingen; soms krijg je het bedrag direct op je rekening gestort. Dus als je op zoek bent naar wat extra geldstroom, is een obligatie wellicht een goed idee.

Voordelen van beleggen in obligaties

1. Investering met laag risico

Met staats- en bedrijfsobligaties die betrouwbaarheid en zekerheid bieden, is er praktisch geen risico van wanbetaling.

2. Diversificatiepotentieel

Diversificatie van je portefeuille met verschillende soorten obligaties helpt je het rendement te maximaliseren en het risico te minimaliseren.

3. Bescherming tegen inflatie

Obligaties met een vaste rente bieden zekerheid en beschermen beleggers tegen de financiële gevolgen van inflatie. Zelfs als die de komende jaren boven het niveau van bankrekeningen en geldmarktfondsen uitstijgt, zullen obligatiehouders nog steeds een hogere rente genieten dan degenen zonder zulke investeringen!

4. Liquiditeitsopties

De meeste obligaties zijn zeer liquide beleggingen die op elk moment voordat ze aflopen snel op de financiële markten kunnen worden verkocht zonder veel waarde op te offeren. Zo bieden ze meer flexibiliteit in vergelijking met andere vastrentende investeringen.

5. Belastingvoordelen

Gemeentelijke obligaties hebben grote belastingvoordelen! Federale belastingen op verdiende rente worden vrijgesteld. Dit maakt het een verleidelijke manier om slim te sparen.

6. Lagere volatiliteit

Als het om beleggen gaat, bieden obligaties een stabiele financiële rit, vergeleken met de hobbelige rit die aandelen bieden. Met minder risico en meer stabiliteit ben je er zeker van dat je geld niet te veel wilde waardeschommelingen zal ondergaan.

7. Eenvoud

Obligaties zijn relatief eenvoudige beleggingen vergeleken met andere activa zoals grondstoffen of valuta. Dit maakt het een goede keuze voor beginnende beleggers die in de markten willen stappen zonder overweldigd te raken.

Risico's bij beleggen in obligaties

Risico's bij beleggen in obligaties

1. Renterisico

Renteverhogingen richten soms een ravage aan in de prijzen van obligaties, waardoor ze instorten.

2. Krediet-/faillissementsrisico

De uitgever van de obligaties kan in een lastig parket komen als hij niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Je loopt dus het risico om je geld niet of later dan verwacht terug te krijgen.

3. Herbeleggingsrisico

Wanneer een obligatie vervalt, zitten kopers vast aan het herbeleggen van hun couponbetalingen tegen een lager tarief dan voorheen. Dit leidt tot minder totaal rendement op de investering.

4. Liquiditeitsrisico

Beleggers die hun obligaties willen verkopen komen soms in een lastig parket terecht, met illiquide markten of simpelweg geen kopers.

Conclusie

Obligaties zijn een geweldige manier om je portefeuille te diversifiëren en het rendement te verhogen. Met hun lage risico, belastingvoordelen, ongevoeligheid voor inflatie en liquiditeitsmogelijkheden voor het gemak, zijn obligaties een aantrekkelijke keuze voor beginnende beleggers. Maar vergeet niet; beleggen in obligaties brengt zijn eigen risico's met zich mee, zoals renteschommelingen of krediet/faillissementen. Doe wat onderzoek zodat je precies weet waar je aan begint voordat je beslist welke obligatie het beste bij je financiële doelen past!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen