Vastgoedbeheer: zelf doen of uitbesteden?
Vastgoedbeheer: zelf doen of uitbesteden?
17 april 2023 

Vastgoedbeheer: zelf doen of uitbesteden?

Wanneer je in vastgoed gaat investeren, is het beheer daarvan super belangrijk. Of je nu woningen of commercieel vastgoed bezit, goed beheer zorgt ervoor dat jouw panden in optimale staat blijven en dat daarmee de waarde behouden blijft. Vastgoedbeheer bestaat uit veel verschillende taken en vereist veel kennis en vaardigheid.


Wanneer je vastgoed bezit, twijfel je wellicht over of je het vastgoedbeheer zelf moet doen of dat je dit moet uitbesteden aan een vastgoedbedrijf. In dit artikel geven we je de voordelen van beide opties en vertellen we je alles over de taken van een vastgoedbeheerder en hoe je een goede vastgoedbeheerder kiest wanneer je het beheer wilt uitbesteden.

Wat is vastgoedbeheer?

Zoals we net al schreven, is vastgoedbeheer een baan die veel taken omvat en waarvoor je veel kennis en vaardigheden nodig hebt. Laten we allereerst even induiken in wat vastgoedbeheer precies is en waarom het belangrijk is.

Vastgoedbeheer is in de praktijk het overzien en beheren van residentieel of commercieel vastgoed namens een eigenaar. Als je vastgoed beheert, ga je over het onderhoud, de reparatie en de verhuur van het pand. Daarnaast houd je je als vastgoedbeheerder ook bezig met financiële en juridische zaken.

Wat zijn de taken van een goede vastgoedbeheerder?

Wat doet een vastgoedbeheerder?

Als vastgoedbeheerder heb je verschillende taken. Om te weten waar je je mee bezig moet houden als je besluit om zelf vastgoedbeheerder te zijn van jouw vastgoed, lichten we aan aantal van die taken voor je toe:

Waardebehoud

De vastgoedbeheerder zorgt ervoor dat het onroerend goed in goede staat blijft en dat er eventuele reparaties en onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Hiermee zorgt hij of zij ervoor dat de waarde van het pand wordt behouden en/of wordt verhoogt.

Inkomsten genereren

Vastgoedbeheerders zorgen ervoor dat de huur op tijd wordt betaald en dat er geen leegstand is. Hiermee genereert de vastgoedbeheerder een stabiele stroom voor inkomsten voor de eigenaren en beleggers van het pand.

Wet- regelgeving

Vastgoedbeheerders dienen ook altijd op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving omtrent het beheer van onroerend goed. Zij weten bijvoorbeeld alles over de veiligheid voorschriften, de bouwvoorschriften en het huurrecht. De vastgoedbeheerder zorgt er dus voor dat het onroerend goed voldoet aan alle vereisten!

Behoud van huurders

Naast dat de vastgoedbeheerder de de huur int, zorgt hij of zij ook voor een goede relatie met de huurders van het pand en zorgt hij of zij dat eventuele problemen snel worden opgelost. Dit moet voorkomen dat huurders het pand vroegtijdig verlaten.

Moet je de vastgoedbeheer zelf doen? Of kun je het beter uitbesteden?

Als het gaat om het beheer van je onroerend goed, heb je twee opties: je kunt solo gaan (dus het beheer zelf regelen) of dit uitbesteden. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Om de keuze makkelijker te maken, hebben we hieronder een aantal voordelen van elke optie voor je uitgeschreven.

De voordelen van het vastgoedbeheer zelf doen

Dit zijn enkele van de voordelen als je besluit om het beheer van je onroerend goed zelf te doen:

Je hebt volledige controle over de situatie

Een voordeel van zelf het vastgoedbeheer doen, is dat je de volledige controle hebt. Dit betekent dat je zelf alle beslissingen kunt maken, bijvoorbeeld over de huurprijs of marketingstrategieën.

Je kunt besparen op kosten

Als je besluit om zelf het vastgoedbeheer te doen, bespaar je op kosten omdat je geen extern vastgoedbedrijf hoeft in te huren.

Het is flexibel

Zelf het vastgoedbeheer doen, maakt dat je flexibeler kunt zijn. Je kunt je eigen schema volgen en hoeft geen rekening te houden met de agenda van anderen.

De voordelen van het vastgoedbeheer uitbesteden

Uiteraard heeft het inhuren van een vastgoedbeheerder óók een aantal voordelen. Namelijk:

Je bespaart tijd

Het inhuren van een vastgoedbeheerder bespaart jou als eigenaar veel tijd. Een vastgoedbeheerder neemt namelijk een aantal taken van je over, zoals het screenen van huurders en het afhandelen van reparatieverzoeken. Zo kan jij je richten op de belangrijke zaken!

Je krijgt professionele expertise

Het is niet gek dat je met het inhuren van een vastgoedbeheerder een hoop professionele expertise krijgt, die je zelf misschien niet hebt. Dit kan ervoor zorgen dat zaken sneller geregeld worden en problemen pijlsnel zijn opgeslost.

Je kunt kosten besparen

Huh? Kosten besparen doe je toch juist door het vastgoedbeheer zelf te doen? Dat klopt! Maar een vastgoedbeheerder inhuren kan je wél kosten besparen op de lange termijn. Immers kunnen problemen sneller worden opgelost en kan een vastgoedbeheerder je behoeden voor boetes en onvoorziene kosten.

Wat zijn de kenmerken van een goede vastgoedbeheerder?

Wat zijn de kenmerken van een goede vastgoedbeheerder?

Indien je ervoor kiest om een vastgoedbeheerder in te huren, is het belangrijk dat je iemand kiest die goed weet wat hij of zij doet. Daarom benoemen we hieronder een aantal kenmerken van een goede vastgoedbeheerder. Trouwens, als je het vastgoedbeheer toch zelf wilt doen, weet je met deze kenmerken ook meteen hoe je een goede vastgoedbeheerder wordt!

Een goede vastgoedbeheerder moet allereerst uitstekende communicatieve vaardigheden hebben. Dit is belangrijk voor zowel de communicatie met potentiële huurders als voor het geven van advies aan de vastgoedeigenaar. Een vastgoedbeheerder moet in staat zijn om wettelijke eisen te begrijpen en om goed om te gaan met financiën, aangezien een vastgoedbeheerder ook vaak de huur int.

Een goede vastgoedbeheerder kan goed onderhandelen en heeft probleemoplossende vaardigheden. Dit is belangrijk, omdat de hij of zij de contactpersoon is wanneer een huurder een probleem heeft of hulp nodig heeft in huis.

Ten derde moet een vastgoedbeheerder ook zeer georganiseerd zijn en oog hebben voor detail.

Tot slot!

Beslissen om jouw vastgoed zelf te beheren of uit te besteden is een beslissing die je niet zomaar maakt. Het is essentieel om de voor- en nadelen van elke optie te evalueren voordat je beslist wat het beste bij je past - als je iemand anders inhuurt, zorg er dan voor dat deze persoon voldoende kennis van zaken heeft! Met wat onderzoek kun je er zeker van zijn dat welke keuze je ook maakt, het goed zal uitpakken - voor zowel jouzelf als jouw huurders!

Veel succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen