Wat is Algorand (ALGO)? Ontdek hier alles!
algorand coin
Crypto
Bas Urlings
Crypto
04/11/2023
3 min
0

Wat is Algorand (ALGO)? Ontdek hier alles!

04/11/2023
3 min
0

Algorand is een open-source, gedecentraliseerd blockchain-netwerk dat gebruikmaakt van een structuur met twee niveaus en een unieke variant van het Proof-of-Stake (PoS)-consensusmechanisme om transactiesnelheden te verhogen en finaliteit te bereiken. De blokbeloningen van Algorand worden uitgedeeld aan alle ALGO-munthouders, waardoor alle ALGO-houders de kans krijgen om beloningen te verdienen in plaats van alleen blokproducenten.

In dit artikel leer je:

  • Wat is Algorand (ALGO)?
  • Hoe werkt Algorand (ALGO)?
  • Uitvinder van Algorand (ALGO)?
  • Toekomst van Algorand (ALGO)?

Wat is Algorand (ALGO)?

Algorand is een gedecentraliseerd netwerk dat is gebouwd om het Blockchain "Trilemma" op te lossen om tegelijkertijd snelheid, veiligheid en decentralisatie te bereiken. Algorand, in juni 2019 gelanceerd door computerwetenschapper en MIT-professor Silvio Micali, is een toestemming-loos, open-source blockchain-netwerk waarop iedereen kan bouwen. Algorand is ontworpen als een op betalingen gericht netwerk met snelle transacties en een sterke focus op het bereiken van bijna onmiddellijke finaliteit - dat betekent simpel gezegd meer dan 1000 transacties per seconde en ook dat transacties kunnen worden voltooid in minder dan vijf seconden.

Algorand maakt gebruik van een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme en deelt beloningen voor validatie uit aan alle bezitters van de native ALGO-cryptocurrency. Door een sterke doorvoercapaciteit en billijke stimulering van de gemeenschap is Algorand in staat om te voldoen aan de hoge doorvoervereisten van wijdverbreid wereldwijd gebruik en een verscheidenheid aan gebruiksscenario's.

Met de capaciteit van een openbare smart contract-blockchain die afhankelijk is van staking, is Algorand momenteel in staat om gedecentraliseerde applicatieontwikkeling (dApp) te hosten en schaalbaarheid te bieden. Stijgende gastarieven op Ethereum hebben ertoe geleid dat veel dApp-ontwikkelaars en gedecentraliseerde financiële (DeFi) handelaren op zoek zijn naar alternatieve blockchain-oplossingen. Sommigen hebben zich tot Algorand gewend als een Ethereum-alternatief voor dApp-ontwikkeling en DeFi-applicaties.

Algorand stelt ontwikkelaars ook in staat om het Algorand Standard Asset (ASA)-protocol te gebruiken om nieuwe tokens te maken of om bestaande tokens over te dragen naar het Algorand-ecosysteem. Stablecoins zoals USDT en USDC bestaan bijvoorbeeld ook als ASA's op de Algorand-blockchain en genieten van een veel hogere verwerkingscapaciteit en veel lagere transactiekosten dan wat gebruikelijk is op Ethereum.

Hoe werkt Algorand (ALGO)?

Algorand heeft een unieke blockchain-structuur met twee niveaus. De basis-laag ondersteunt slimme contracten, het maken van activa en swaps tussen activa. Al deze processen vinden plaats op "Layer 1" van de Algorand-blockchain, wat de veiligheid en compatibiliteit helpt waarborgen.

Op deze eerste laag van het Algorand-netwerk kunnen platforms en gebruikers ASA's maken die nieuwe of bestaande tokens op de Algorand-blockchain vertegenwoordigen. Dit lijkt op de manier waarop ERC-20-tokens functioneren op het Ethereum-netwerk. Met betrekking tot beveiliging worden eenvoudige slimme contracten op het Algorand-platform uitgevoerd als Layer-1 Algorand Smart Contracts (ASC1's), wat betekent dat ze hetzelfde beveiligingsniveau behouden als het consensusprotocol zelf.

De tweede laag van Algorand is gereserveerd voor complexere slimme contracten en dApp-ontwikkeling. Het is deze vertakking van het netwerk, tussen laag 1 en laag 2, waardoor Algorand transacties zo efficiënt kan verwerken. Nu complexere slimme contracten buiten de keten plaatsvinden, kunnen eenvoudige transacties sneller worden verwerkt op laag 1 zonder vast te lopen aan grotere, complexere slimme contracten.

Wat is Algorand Foundation?

algorand coin

Algorand is nog een vrij nieuwe speler in de markt (lees: op moment van schrijven). Een non-profitorganisatie genaamd de Algorand Foundation houdt toezicht op de financiering en ontwikkeling van Algorand Inc. en het Algorand-protocol zelf. De Algorand Foundation ondersteunt ontwikkelaarsonderwijs op universiteiten en onderwijsinstellingen. Het Global University-programma omvat prestigieuze universiteiten zoals MIT, UC Berkeley en andere toonaangevende instellingen over de hele wereld.

De Algorand Foundation sponsort eveneens blockchain-evenementen, hackathons, educatieve lessen en certificeringen.

De Algorand Foundation lanceerde in 2020 twee acceleratorprogramma's - Algorand Asia Accelerator en Algorand Europe Accelerator - die gericht zijn op het helpen van lopende projecten en ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in het voortbouwen op Algorand.

Algorand, een relatieve nieuwkomer in de blockchain-ruimte, heeft al bewezen een krachtig platform te zijn met sterke technische innovatie, ondersteuning voor ontwikkelaars en real-world use cases. De zeer krachtige beloningsstructuur en het consensusmechanisme van Algorand is een revolutie op het gebied van een nieuwe standaard in blockchain, en de verwachtingen voor het streven van Algorand groeien snel.

Toekomst van Algorand (ALGO)?

Hoewel niemand een glazen bol heeft, ziet Algorand (ALGO) er dus goed uit.

Conclusie

Blijf alle ontwikkelingen volgen, het is mogelijk wel een blijvertje in cryptoland.


Reacties
Categorieën