Samen ondernemen? Zo pak je dat goed aan!
Samen ondernemen
Ondernemen
Bas Urlings
Ondernemen
05/24/2023
4 min
0

Samen ondernemen? Zo pak je dat goed aan!

05/24/2023
4 min
0

Ondernemen met je beste vriend, je broer of misschien een oud klasgenootje… sommige mensen dromen ervan om te ondernemen samen met een compagnon. Het biedt dan ook veel voordelen! Zo heb je bijvoorbeeld altijd iemand om mee te sparren. En hoef je lastige beslissingen over je bedrijf niet alleen te maken. Al is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Wanneer je samen met iemand een bedrijf start, is het een must dat jullie op één lijn zitten, anders is er maar een kleine kans van slagen. Als jij eraan zit te denken om samen met iemand te ondernemen, dan is dit blog voor jou! We bespreken de voor- en nadelen van samen ondernemen en geven je onze beste tips!


Waarom samen ondernemen?

Ondernemen kan ontzettend spannend zijn, zeker als je in je eentje een eigen bedrijf wilt starten. Des te fijner - en gezelliger - is het om samen met een compagnon een bedrijf op te zetten. Je kunt elkaar steun bieden, met elkaar sparren en je hebt elkaars beste kwaliteiten om een succesvol bedrijf op te zetten! Samen met iemand anders een bedrijf starten biedt dus veel voordelen, maar dat betekent niet dat je vooraf goed na moet denken over de keuze om samen met iemand te gaan ondernemen.

De voordelen van samen ondernemen

Voordelen van samen ondernemen

Zoals we eerder al schreven, biedt het ondernemen samen met een ander zowel voor- als nadelen. Laten we eerst een paar van de voordelen onder de loep nemen!

Je kunt samen brainstormen en sparren

Wanneer je samen met een ander een bedrijf opzet, heb je altijd een sparringpartner en iemand om mee te brainstormen. Dit is super handig, omdat je samen altijd tot de beste ideeën komt!

Je kunt de kosten, werkdruk en verantwoordelijkheden delen

Een tweede voordeel is dat je de kosten, de werkdruk en de verantwoordelijkheden met iemand kunt delen. Daarbij komt dat je met z'n tweeën waarschijnlijk een groter budget hebt voor bepaalde uitgaven en investeringen. Bepaalde investeringen bieden meer garantie voor het succes van je bedrijf, dus dit is zeker een pluspunt!

Je kunt samen met iemand belangrijke beslissingen nemen

Net zoals dat je samen met je compagnon kunt sparren en brainstormen, kun je ook samen met iemand belangrijke beslissingen nemen. Dit kan erg bevrijdend zijn, omdat er zo minder druk op jou ligt bij het maken van bepaalde beslissingen. Met de input van een ander kun je altijd meer weloverwogen beslissingen maken dan in je eentje.

Je creëert meer diversiteit binnen het bedrijf

Het samenwerken met andere mensen binnen je bedrijf zorgt voor meer diversiteit en leidt tot betere ideeën en meer creativiteit. Waarschijnlijk hebben jij en je compagnon verschillende achtergronden en perspectieven, wat weer verschillende inzichten biedt die je anders misschien niet had gekregen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je productaanbod rijker wordt en je bedrijf meer klanten aantrekt.

Je krijgt toegang tot een breder netwerk

Samen een bedrijf opzetten betekent een twee keer zo groot netwerk. En een groot netwerk is super waardevol, zeker wanneer je net begint met ondernemen.

De nadelen van samen ondernemen

Nu we de voordelen hebben besproken van het ondernemen samen met een ander, is het ook belangrijk om de nadelen eens te bekijken.

Jullie doelen liggen misschien niet op één lijn

Als je samen met iemand onderneemt, kan het voorkomen dat bepaalde gedachten of doelen (na een tijd) gaan verschillen. Dit kan problemen geven bij het runnen van jullie bedrijf.

Je maakt alle beslissingen samen

Waar dit zeker een voordeel is, is het ook een nadeel. Want ja, het is fijn dat je niet in je eentje moeilijke beslissingen hoeft te nemen, maar dat betekent dus ook dat je altijd samen belangrijke beslissingen moet nemen. Het zal je niet in dank worden afgenomen als je in je eentje een belangrijke beslissing neemt.

Je bent aan elkaar gebonden

Dit sluit aan op het punt hierboven: je bent altijd aan elkaar gebonden. Als één iemand besluit te willen stoppen met de onderneming, kan dat grote gevolgen hebben voor het bedrijf. En het bedrijf kan zelfs failliet gaan!

Jullie relatie buiten het bedrijf om wordt anders

Of je nou wilt gaan ondernemen met een vriend, je broer of misschien wel je partner, de relatie tussen jullie zal waarschijnlijk gaan veranderen. Als je samen een onderneming runt, zie je elkaar immers vaker, misschien zelfs elke dag. Ook zie je wellicht nieuwe kanten van elkaar. Dit kan positief zijn, maar zeker ook negatief.

Jullie relatie kan ik de weg liggen

Ook dit punt sluit aan op het punt hierboven. Want wellicht blijkt dat je het moeilijk vindt om bepaalde meningen te geven of beslissingen te maken, omdat je je compagnon niet wilt kwetsen of ruzie wil voorkomen. Als je een relatie met iemand hebt die verder gaat dan alleen een zakelijke relatie, kan het moeilijk zijn om puur zakelijke beslissingen te moeten nemen.

Tips voor wanneer je samen gaat ondernemen

Nu we zowel de voor- als de nadelen hebben besproken, is het tijd voor een aantal tips. Ben jij van plan om samen met iemand te gaan ondernemen? Dan zijn deze tips een echte must!

Stel duidelijke bedrijfsdoelen vast

Dit is een belangrijke stap, óók als je in je eentje gaat ondernemen. Stel de bedrijfsdoelen op. Zo weet je zeker dat jullie beiden hetzelfde beeld hebben van waar jullie naar toe willen werken en hoe je dit gaat bereiken. En zo voorkom je dat er later misverstanden ontstaan.

Maak een partnerschapsovereenkomst

Door een partnerschapsovereenkomst op te stellen, leg je vast hoe alle beslissingen zullen worden genomen, hoe de winst zal worden verdeeld en welke verantwoordelijkheden ieder van jullie heeft. Dit is essentieel als je wilt zorgen voor een soepele samenwerking!

Houd regelmatig meetings met elkaar

Tips voor als je samen gaat ondernemen

Eens in de zoveel tijd een meeting plannen met elkaar is natuurlijk sowieso een goed idee om te bespreken hoe het ervoor staat met jullie bedrijf. Maar zo'n meeting met elkaar is ook een goed moment om te bespreken hoe de samenwerking met elkaar gaat en of er wellicht dingen anders moeten worden afgesproken. Zo blijf je samen op dezelfde koers en kun je snel problemen identificeren.

Tot slot!

Zaken doen met iemand anders kan ontzettend leuk zijn, maar het is soms ook een uitdaging. Door de tijd te nemen om duidelijke doelen te stellen, een samenwerkingsovereenkomst op te stellen en regelmatig samen te vergaderen, geef je jezelf en jouw zakenpartner de beste kans op succes. Door elkaars sterke en zwakke punten te begrijpen, grenzen te stellen en een open gesprek te voeren, kun je ervoor zorgen dat je zakelijke relatie een succes wordt. Dus, waar wacht je nog op? Start vandaag nog samen een bedrijf en begin het avontuur!


Reacties
Categorieën