Wat is Moonbeam (GLMR)? Ontdek hier alles!
Wat is Moonbeam (GLMR)? Ontdek hier alles!
01 juli 2023 
in Crypto

Wat is Moonbeam (GLMR)? Ontdek hier alles!

Moonbeam is een "smart contract" parachain (de laatste chain om schaalbaarheid te realiseren) op Polkadot (DOT), compatible met Ethereum (ETH). Dit project maakt het simpel om bv. ETH-developertools te gebruiken. Het is echter uitgebreider dan alleen EVM (Ethereum Virtual Machine) implementatie. Want Moonbeam is een zeer specifieke parachain die de Web3 RPC, sleutels, accounts, abonnementen, logboeken en nog veel meer van Ethereum kan weerspiegelen. Het Moonbeam-platform bouwt dus eigenlijk verder uit op de basisfuncties van Ethereum met extra functies, zoals on-chain governance, staking en cross-chain integraties.

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je:

  • Wat is Moonbeam (GLMR)?
  • Hoe werkt Moonriver (MOVR)?
  • Toekomst van Moonbeam (GLMR)
  • Conclusie

Wat is Moonbeam (GLMR)?

Moonbeam is een gedecentraliseerd smart contract platform dat het Glimmer-token (GLMR) nodig heeft om te functioneren. GLMR is dus een belangrijk onderdeel dat centraal staat bij Moonbeam en het kan niet zomaar worden verwijderd of los van elkaar worden gezien.

Maar wat doet het GLMR-token dan precies?

Het wordt gebruikt voor:

  • Democratie: ofwel gebruikers hebben inbreng op basis van "governance"
  • Transactiekosten die betaald moeten worden op het netwerk
  • Draagt bij aan "gas metering" voor het uitvoeren van "smart contracts"
  • Stimuleren van collators (beheerders van hele nodes) en de techniek rond het creëren van een gedecentraliseerde node-infrastructuur waarop het platform kan draaien

Hoe werkt Moonriver (MOVR)?

Moonriver (MOVR) is een "zuster" netwerk van Moonbeam (GLMR). Het is een Ethereum-compatibele "smart contract" parachain op Kusama (KSM).

Nieuwe code wordt het eerst hiernaartoe verzonden, wat tegelijkertijd dus ook betekent dat het altijd de nieuwste "builds" heeft. Moonriver (MOVR) wordt ook door de "community" geleid, wat neerkomt op het feit dat de overgrote meerderheid van alle tokens is uitgegeven aan deze gemeenschap (en dus niet aan de oprichters wat je soms ziet bij andere coins, of de "vroege" geldschieters die eraan willen deelneme).

Het geeft dus eigenlijk deze tokenhouders en ontwikkelaars al in een vroeg stadium "macht" over de toekomst en koers van het netwerk.

Moonriver heeft net zoals Moonbeam een complete Ethereum-compatibiliteit, weliswaar is het gebouwd op "Substrate" ...verder maakt het ook "native" verbinding met Kusama (KSM). Op die fiets kunnen op "Solidity" gebaseerde smart contracts met minimale wijzigingen worden geïmplementeerd in Moonriver (MOVR), terwijl ze toegang krijgen tot de activa die zijn gebouwd op Moonriver, Kusama, andere parachains op Kusama en alle activa die zijn overbrugd in dit interoperabele ecosysteem.

Toekomst van Moonbeam (GLMR)

Het is dus zeker een interessant project, maar bij investeren moet je altijd eerst goed onderzoek doen. Er zijn meerdere "innovatieve" projecten. Echt de winnaars eruit kiezen, zal gepaard gaan met de nodige speculatie. Maak altijd eerst een goede inschatting van de potentie, en besluit dan een verstandig deel van je vermogen in een coin te plaatsen voor de langere termijn (en haal er bij winst bv. ook een deel uit).

Conclusie

Je weet nu dus wat Moonbeam (GLMR) en Moonriver (MOVR) zijn. Kijk voor jezelf of het een project is waar jij wel oren naar hebt, om eraan te bouwen of om erin te investeren. Wees echter altijd verstandig en verdeel je vermogen op een weloverwogen manier. Een goede cursus over investeren en traden kan je hierbij helpen.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen