Wat is Decentraland (MANA)? Ontdek hier alles!
Wat is Decentraland (MANA)? Ontdek hier alles!
01 juli 2023 
in Crypto

Wat is Decentraland (MANA)? Ontdek hier alles!

In de beginfase van crypto draaide alles voornamelijk alleen om bitcoin (BTC), en nog steeds is dit de belangrijkste crypto die voor grote interruptie zorgt. Maar naarmate de crypto-space zich steeds verder blijft ontwikkelen, zijn daar natuurlijk ook andere projecten bijgekomen ...en volgen er keer op keer nieuwe innovaties. Eentje daarvan is Decentraland (MANA).

Decentraland is feitelijk een "Virtual Reality" (VR) platform welke wordt aangedreven door een ERC-20 token genaamd MANA ...die je kunt zien in de vorm van een eigen valuta van dit VR-systeem.

Hier komt iets meer uitleg aan te pas, want iedereen die lid is van de Decentraland "community" kan dus een stuk land kopen (LAND) met deze MANA-token. Nadat je dit hebt gedaan heb je dus eigenlijk een virtueel "perceel" aangeschaft op dit VR-platform dat Decentraland vertegenwoordigt. En "LAND" zoals dat heet, komt in de vorm van een NFT / ERC-721-token (Non Fungible Token). Je bezit dus een stukje LAND in de virtuele wereld van Decentraland, met een echt eigendomsbewijs dat het van jou is.

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Decentraland (MANA)?
  • Hoe werkt Decentraland (MANA)?
  • Toekomst van Decentraland (MANA)?
  • Is Decentraland (MANA) iets voor jou?

Wat is Decentraland (MANA)?

Decentraland is een virtuele realiteit (wereld) waarin users worden gestimuleerd deze met elkaar te delen, wat betekent dat ze grond of landgoederen (LAND) kunnen kopen of verkopen ...maar ook dingen zoals wearables en unieke (gewilde) namen. Dit kan worden gedaan met de valuta van Decentraland genaamd "MANA". Decentraland laat gebruikers met elkaar communiceren, socializen, de virtuele wereld ontdekken en bv. ook virtual events bij te wonen. Je kunt hierbij denken aan het bewonderen van NFT kunstwerken in de Narra Gallery, een gokje wagen in Vegas City, het spelen van een mini-golf game op GolfCraft Island (play-to-earn) en nog veel meer andere dingen.

De oprichters van Decentraland zijn Ariel Meilich en Esteban Ordano en het is in 2017 gelanceerd. Het wordt gehost op Ethereum en mensen die bv. een stukje LAND willen kopen doen dit op basis van het NFT (Non Fungible Token) protocol, wat betekent dat je dus ook echt een eigendomsbewijs hebt van het stuk grond dat je bezit. Verder hebben gebruikers en houders van het MANA-token de gedeelde macht, wat het op die wijze het eerste platform in zijn soort maakt die met dit principe werkt. Ze hebben dus volledig de controle over het ecosysteem.

Hoe werkt Decentraland (MANA)?

mana crypto

Decentraland is een "Metaverse" dat opereert op Web 3.0 en werkt dus compleet decentraal. Het betekent dat er geen centrale autoriteit is die het beheert, maar dat gebruikers de volledige macht hebben en het draaiende houden. Zoals aangegeven kun je dus veel dingen doen waaronder (LAND) kopen, waar je mee kunt doen wat jij wilt ...zolang de functies van het netwerk dit toelaten. Er zijn al best veel gebruikers in Decentraland, waaronder ook bekende personen zoals Snoop Dogg en Paris Hilton. Daarbij zien we ook merken zoals Samsung die er een "Flagship" Store heeft die je kunt bezoeken en Coca Cola die virtuele events geeft.

Hoewel "MANA" de valuta is van Decentraland, waarmee je dus bv. dingen kunt kopen, heeft Decentraland in feite drie native tokens. Mana is een ERC-20 (fungible) token, wat betekent dat het "uitwisselbaar" is met andere tokens en ook elke token of deeltje ervan identiek is. LAND en ESTATE zijn de andere tokens in Decentraland, die vallen onder ERC-721 (NFT) tokens en er kan dus onderscheid gemaakt worden tussen deze tokens op basis van unieke eigenschappen. Op die fiets kunnen ze dus niet op dezelfde manier gebruikt worden, in vergelijking met een ERC-20 "valuta" ...maar kunnen er wel authentieke dingen mee worden gedaan.

Toekomst van Decentraland (MANA)?

Zoals het eruit ziet maakt Decentraland steeds meer groei door, waardoor het interessant kan zijn er nog relatief vroeg op in te springen. We zien natuurlijk al dat sommige bedrijven snel en slim op de trein springen om concurrentie voor te zijn. Kans is groot dat er meer ontwikkeling zal plaatsvinden. Blijf het dus volgen!

Is Decentraland iets voor jou?

We zien dus veel gebeuren met Decentraland, en er komen steeds meer dingen bij. Voor iedereen die dit leuk vindt of van games houdt is het dus misschien interessant eens een kijkje te nemen. Je kunt bv. zelf LAND kopen of ermee handelen nadat er iets moois van is gemaakt. Of gewoon eerst eens op een ontdekkingsreis gaan om de mogelijkheden van Decentraland te ontdekken.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen