Wil je in goud beleggen? Dit moet je weten!
Wil je in goud beleggen? Dit moet je weten!
08 maart 2023 

Wil je in goud beleggen? Dit moet je weten!

Goud: wie kent het niet? Meestal in de vorm van sieraden. Maar wist je ook dat het een slimme investering kan zijn, of het ter diversificatie kunt gebruiken in je portefeuille. In goud beleggen zal je vaker dan niet helpen een gezonde verhouding te hebben. Want sommige assets vormen nu eenmaal een "hedge" en goud heeft zich natuurlijk al lang en breed bewezen, een lange historie, net zoals duidelijk bewezen resultaten.

In dit artikel leer je:

  • Waarom het slim is goud te bezitten
  • Op welke manieren je in goud kunt beleggen
  • Voor- en nadelen van beleggen in goud

Waarom zou je in goud beleggen?

goud beleggen

Beleggen in goud is een uitstekende manier om je in te dekken tegen economische onzekerheid en je portefeuille te beschermen tegen marktvolatiliteit. Goud wordt al eeuwenlang gebruikt als veilige haven, waarbij de waarde van goud grotendeels immuun is voor inflatie. Bovendien kan goud een effectief diversificatie-instrument zijn, omdat de prijs ervan de neiging heeft onafhankelijk van andere aandelen en activaklassen te bewegen. Vaak is het bv. ook een middel tegen een zwakke fiatvaluta zoals de dollar ...die je koopkracht kan helpen waarborgen.

Hoe kun je beleggen in goud?

Bij het investeren in goud is het belangrijk om de verschillende beschikbare opties te begrijpen. Goud kan worden gekocht in fysieke vorm, zoals staven en munten, of in papieren beleggingen zoals exchange-traded funds (ETF's) en certificaten.

Voor wie een meer praktijkgerichte benadering zoekt, zijn er goudmijnaandelen en termijncontracten waarmee je blootstelling aan de goudmarkt krijgt, zonder het fysieke metaal zelf in bezit te hoeven hebben.

Het is belangrijk om de verschillende factoren te kennen die de goudprijs kunnen beïnvloeden, zoals vraag en aanbod, inflatie, valutadevaluatie, politieke situaties en meer. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende kosten die verbonden zijn aan het beleggen in goud. Deze kunnen bestaan uit makelaarskosten, opslagkosten en belastingen.

Uiteindelijk kan goud een geweldige troef zijn om aan je portefeuille toe te voegen als je weet wat je doet en hoe je de bijbehorende risico's beheert. Met de juiste kennis, onderzoek en toewijding kan investeren in goud een ongelooflijk lonende ervaring blijken te zijn.

Voor- en nadelen van beleggen in goud

Investeren in goud kan enkele voordelen hebben. Ten eerste heeft het een lange geschiedenis van rendement en wordt het vaak gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Het kan ook diversificatievoordelen bieden, omdat het de neiging heeft onafhankelijk van andere aandelen en activaklassen te bewegen. Bovendien is goud grotendeels immuun voor inflatie en kan helpen je koopkracht te beschermen.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het investeren in goud. Bijvoorbeeld, opslagkosten kunnen duur zijn, en er moet mogelijk belasting worden betaald over de winst die je met de activa maakt. Kies je ervoor goud zelf te bewaren zal je een kluis nodig hebben. En zal het natuurlijk ook anoniem moeten blijven, omdat anders mogelijke diefstal op de loer ligt. Verder is het bij grote vermogens lastig om alles zelf in goud te bewaren.

Bovendien kan de goudprijs volatiel zijn en moeilijk te voorspellen, dus het is belangrijk om te begrijpen hoe de verschillende factoren die de waarde ervan kunnen beïnvloeden.

Kortom, investeren in goud kan een geweldige manier zijn om je portefeuille te diversifiëren en jezelf te beschermen tegen economische onzekerheid. Het is echter belangrijk om de risico's van deze activaklasse te begrijpen voordat je er geld in steekt. Met de juiste kennis en toewijding kan goud een ongelooflijk lonende belegging zijn.

Een goed alternatief voor in goud beleggen?

goud beleggen

We zien tegenwoordig natuurlijk dat bitcoin (BTC) door verschillende experts het nieuwe goud wordt genoemd en zelfs goud 2.0 ...er zijn wel kanttekeningen. Bitcoin heeft inderdaad eigenschappen van goud en zelfs meer voordelen, want je kunt het bv. makkelijk bewaren (en ook veel). Verder kun je alles 100% in eigen beheer hebben. En is het veel schaarster dan goud in de praktijk blijkt te zijn. Maar ...bitcoin is veel jonger, en de koers is nog niet in steen geschreven. Van goud weten we hoe het zich gedraagt in alle markten over een langere periode. Verder zijn er ook allerlei regels voor goud, waar die van bitcoin nog (in grote lijnen) ontbreken.

Wil je in bitcoin investeren zal je dus meer risico lopen. Dat gezegd hebbende zien we wel steeds meer tekenen aan de wand dat bitcoin inderdaad een nieuwere vorm van goud kan worden. Maar dat hangt ook af van adoptie, regelgeving etc. en besef ook dat je je natuurlijk altijd aan de regels moet houden (bv. het betalen van belasting indien nodig).

Het is misschien slimmer om beide te doen. Zo liggen je eieren in verschillende mandjes. En zou je dus van beide kunnen profiteren. Met voor bitcoin (waarschijnlijk) een veel hoger groeipotentieel.

Conclusie

Investeren in goud kan een geweldige manier zijn om je portefeuille te diversifiëren en jezelf te beschermen tegen economische onzekerheid. Het is echter belangrijk om de bijbehorende risico's te begrijpen voordat je de sprong waagt. Met zorgvuldig onderzoek, toewijding en kennis van de markt kan investeren in goud een ongelooflijk lonende ervaring zijn.

Welke route je ook kiest bij investeren, het is altijd belangrijk om de verschillende factoren te begrijpen die de goudprijs kunnen beïnvloeden en de bijbehorende kosten van het investeren in dit edelmetaal. Uitgerust met deze kennis en je bewust blijven van de potentiële risico's, kan goud een geweldige aanwinst maken voor elke portefeuille.

Veel succes!

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen