Fiverr freelancers: Vind de beste freelancers in 10 eenvoudige stappen
Fiverr freelancers: Vind de beste freelancers in 10 eenvoudige stappen
04 februari 2021 

Fiverr freelancers: Vind de beste freelancers in 10 eenvoudige stappen

Fiverr freelancers kun je voor bijna ieder denkbare job inhuren, de mogelijkheden zijn ongekend!

Je ziet tegenwoordig steeds meer mensen na hun ochtendbakkie de deur uitgaan, om aan het werk te gaan …maar het opvallende is dat wanneer ze aankomen op de plaats van bestemming, hun favoriete koffietentje binnenlopen om een lekker met vers gemalen bonen bakje koffie te bestellen om vervolgens hun laptop open te klappen en aan het werk te gaan. Sterker nog …een digital nomad zal zelfs vanuit heerlijke vakantiebestemmingen werken. Er zijn natuurlijk ook een hoop mensen die het prettig vinden om te werken vanuit een eigen kantoor (wel of niet aan huis).

En je snapt hem natuurlijk al …we hebben het hier over freelancers!

Ze vinden ook steeds beter hun weg naar grote platformen zoals Fiverr, waar freelancers vruchtbare samenwerkingen aangaan met bedrijven die juist naar deze experts op zoek zijn. Het is voor beide partijen een interessante manier om te werken …over het algemeen hebben freelancers zo iets meer de vrijheid (ook al moet er natuurlijk wel hard gewerkt worden) en bedrijven kunnen experts inhuren en korte of langdurige samenwerkingen aangaan met mensen die intrinsiek gedreven zijn en passie hebben in wat ze doen.

Fiverr gratis account

Het is dus in feite een win-win situatie en op Fiverr kan je veel van dit soort freelancers vinden, handig …voor wanneer jij er bv. op zoek bent naar eentje.

Maar hoe vind je nu een goede freelancers, op welke dingen zal je moeten letten en wat zijn veel voorkomende taken die meestal door een freelancer worden gedaan?

Je zal het allemaal in dit artikel ontdekken.

Het is voor zowel bedrijven, maar ook freelancers, vaak een ideale samenwerking …vandaar ook dat de groei in deze markt toeneemt.

Wat beweegt bedrijven met een freelancer in zee te gaan? Het inhuren van een freelancer biedt ondernemers tal van voordelen , vooral wanneer een ondernemer net begint met zijn of haar bedrijf.


Fiverr freelancer: Welke voordelen heeft het inhuren via dit platform?

En laten we eens kijken naar een paar van de grootste voordelen die het inhuren van een Fiverr freelancer heeft …we gaan ze je hieronder laten zien.

1. Je hoeft geen kantoor te huren om een bedrijf te starten

Je hoeft geen kantoor te huren om een bedrijf te starten

Wanneer je voorheen een bedrijf ging starten, moest je al gauw op zoek naar een kantoorpand of andere werkruimte om je taken uit te voeren. Maar vandaag de dag (en naar de toekomst toe nog meer) is het met freelancers en virtuele teams een hele andere (nieuwe) manier van werken. Het bestaat natuurlijk al een tijdje …maar je ziet steeds meer bedrijven die er ook echt werk van maken, om hun bedrijf om te toveren naar een remote-based concept. Simpelweg vanwege alle voordelen die het heeft …voor zowel Fiverr freelancers, maar ook de ondernemers die nu snel professionals kunnen inhuren voor tal van samenwerkingen.

En je moet eens even nagaan dat die investering (voor een pand) hoogstwaarschijnlijk tot de grootste van allemaal behoord …waarbij je ook nog eens op voorhand al die dingen moet regelen (vaak groeien ondernemers erin, maar vanaf de start moet er meestal toch al iets gehuurd of zelfs gekocht worden). Naast het kopen van jouw kantoormeubilair en apparatuur, moet je de ruimte mogelijk ook renoveren. Verder moet je een aanbetaling doen, meestal het equivalent van twee tot drie maanden huur (bij het huren van een pand).

Bovendien moet je elke maand jouw huur en nutsvoorzieningen betalen, ongeacht of jouw bedrijf wel of geen geld in het laadje brengt.

En bedrijfseigenaren die besluiten freelancers in te huren, hoeven zich daar nu dus geen zorgen over te maken, simpelweg omdat ze hen geen werkplek hoeven te bieden.

Het enige wat je nodig hebt zijn tools die kunnen bijdragen aan een vloeiende samenwerking, handig zijn bij het communiceren met bv. Fiverr freelancers en software om mogelijke processen mee te tracken. En hoewel je hier natuurlijk wel voor zal moeten betalen, is het vaak maar een fractie van wat je anders aan een kantoorpand (of andere werkplek) kwijt zou zijn …die kosten liggen namelijk vele malen lager met een paar tools in vergelijking met een kantoorpand inclusief alles wat daarbij komt kijken.

Het betekent dat je nu geld wat wordt bespaart kan besteden aan andere …meer kritieke aspecten van jouw bedrijf zoals voorraad, productontwikkeling en marketing.

2. Je krijgt toegang tot betaalbare experts die de klus kunnen klaren

Er zijn aardig wat experts, met jarenlange ervaring in verschillende industrieën …die hun zakelijke banen verlaten om freelancers te worden vanwege de vrijheid die het ze geeft om alles in te delen. Het is op Fiverr natuurlijk wel een kwestie van filteren, want er zitten gedegen professionals tussen, maar ook partijen die je liever inschakelt voor de wat “kleinere” klusjes.

En aangezien ze alleen per uur of per contract met je werken, kunnen ze op elk moment dus verschillende klanten bedienen. Daarom zijn ze meer bereid om hun diensten en expertise tegen een aanzienlijk lager tarief aan te bieden dan wat je aan een fulltime werknemer zou betalen.

Bovendien ben je niet beperkt tot het inhuren van freelancers in jouw regio. Dankzij de vooruitgang van de internetcommunicatie-technologieën kan je ook freelancers uit andere landen inhuren (het kan alleen voor bepaalde werkzaamheden, let daar dus wel op).

Veel ondernemers (waarvan jij er misschien ook 1 bent) nemen freelancers in dienst uit landen zoals de Filippijnen en andere ontwikkelingslanden. Behalve dat ze de klus klaren, betekent de sterkte van de Euro of Dollar ten opzichte van de valuta’s van ontwikkelingslanden ook dat ze bereid zijn om voor je te werken tegen een tarief dat aanzienlijk lager is dan die in de Europese landen of de VS.

Nogmaals, je kan natuurlijk niet alle taken laten uitvoeren door Fiverr freelancers in het buitenland echter bepaalde werkzaamheden wel …en je helpt ze daarbij ook nog eens meer te verdienen dan ze in eigen land doen, wat natuurlijk ook een mooi gegeven is.

Je krijgt dus niet alleen toegang tot een grotere pool van zeer getalenteerde mensen, maar hun tarieven zijn ook goedkoper, waardoor je meer geld bespaart zonder in te boeten aan kwaliteit.

3. Je bespaart veel tijd door met freelancers te werken

Het is namelijk met ervaren freelancers zo (die je dus bv. op Fiverr kan vinden) dat ze ervaring hebben in het uitvoeren van specifieke taken en ook met verschillende klanten werken. En daarom is het aannemelijk dat ze bekend zijn met het gebruik van de tools en het platform dat jij voor jouw bedrijf gebruikt.

Hierdoor hoef je jezelf geen zorgen te maken, over het feit dat je misschien veel tijd aan jouw “onboarding-proces” hoeft te besteden. In de meeste gevallen kunnen ze aan de taken beginnen zodra je ze inhuurt, zonder dat je altijd (virtueel) over hun schouders mee hoeft te kijken.

Ze kunnen je dus niet alleen helpen om de klus snel te klaren, maar je kan jezelf nu ook beter concentreren op meer kritische aspecten van jouw bedrijf, zoals het aantrekken van meer klanten.

Wat voor freelancers huren bedrijven vaak in?

Laten we nu ook eens kijken waarvoor Freelancers meestal worden ingehuurd, via het Fiverr platform of middels andere websites. Het Fiverr platform staat namelijk bekend om de goedkope klusjes van 5 dollar, maar is inmiddels veel meer dan dat. Echter kan je niet alle taken laten uitvoeren door mensen op Fiverr, gezien er ook veel freelancers in het buitenland zitten en bv. niet bekend zijn met bepaalde processen of taken waarvoor de Nederlandse taal vereist is. Je kan wel een aantal andere taken laten uitvoeren …we gaan je hieronder in bredere zin laten zien welke taken er meestal door freelancers worden uitgevoerd (vanuit Nederland en ook internationaal).

1. Virtual Assistant

De virtuele assistent is meestal het eerste soort freelancer dat een bedrijf in dienst neemt, vooral degenen die net beginnen.

En dat komt omdat een virtuele assistent in staat is om een breed scala aan taken uit te voeren, zoals het beantwoorden van e-mails, het bijwerken van jouw website en sociale media-accounts of zelfs basis-boekhoudkundige taken kan uitvoeren voor je bedrijf. Het is dus net of je meerdere mensen aanneemt, maar er slechts voor één betaalt.

Naarmate jouw bedrijf groter wordt, zal je uiteindelijk natuurlijk freelancers met meer gespecialiseerde vaardigheden moeten inhuren. Toch is het inhuren van een virtuele assistent geweldig om je te helpen met algemene en administratieve zaken.

2. Webdeveloper

Zoals je wellicht al geraden hebt, is een freelance webdeveloper verantwoordelijk voor het ontwikkelen en ontwerpen van jouw bedrijfswebsite, zodat deze precies functioneert zoals jij dat wilt.

Freelance webdevelopers op Fiverr helpen je ook bij het beheren van jouw website en controleren deze op kwetsbaarheden. Op die manier ben je er zeker van dat al het transactie- en gegevensverkeer op de juiste manier verloopt, belangrijke data goed bewaard blijft en je website ook beveiligd is tegen cyberaanvallen.

3. Tekstschrijver

Laten we eerlijk zijn: niet alle ondernemers kunnen hun ideeën op een begrijpelijke en spannende manier vertalen naar blogartikelen.

En voor degenen die het schrijven van blogartikelen en andere teksten (voor bv. kleine promotionele doelen of zelfs complete boeken) buitengewoon lastig en tijdrovend vinden, is het dus een uiterst verstandige zet die taken bij een ervaren tekstschrijver neer te leggen.

Want die hebben er een expertise in …en dat is waar je freelance tekstschrijver om de hoek komt kijken. Hij of zij kan jouw gedachten en ideeën meenemen en teksten maken die allesomvattend, interessant en aantrekkelijk zijn voor jouw doelgroep.

Het is wellicht slim om op andere manieren een tekstschrijver te selecteren …dan via het Fiverr platform. Je wilt er namelijk zeker van zijn dat een tekstschrijver ervaring heeft en teksten in vloeiend Nederlands kan schrijven voor je en wellicht is Fiverr dan iets minder geschikt. Wil je teksten in de Engelse taal laten schrijven zou je het welichtl kunnen overwegen, maar bekijk goed wie je hiervoor wilt aanstellen.

4. Content Marketeer

Een freelance content marketeer lijkt veel op de bovengenoemde tekstschrijver, in die zin dat hij of zij je ook kan helpen bij het schrijven van informatieve blogartikelen en boeiende web- en reclameteksten.

Tegelijkertijd kan een freelance contentmarketer je ook helpen bij het creëren en implementeren van een uitgebreide contentmarketingstrategie van begin tot eind.

Hierbij kan je denken aan:

• Creëren van een gedetailleerde “buyer persona” voor jouw bedrijf
• Het bepalen van de KPI’s om te volgen en te bewaken
• Ontwikkelen van de “topic clusters” voor jouw content
• Een redactionele agenda opstellen voor jouw bedrijf
• Genereren en koesteren van leads

Het kan ook opgesplitst worden, wanneer jij voor elke positie gespecialiseerde mensen wilt die een expertise hebben in wat ze doen.

5. Een Social Media Marketing Manager

Een Social Media Marketing Manager werkt hand in hand met jouw freelance contentmarketeer.

Hij of zij is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van berichten voor de verschillende sociale media-accounts van jouw bedrijf en plant deze zo in dat ze op de beste dagen en tijden worden gepubliceerd.

Die freelance marketingmanager voor sociale media heeft ook de vaardigheden om alle inzichten van jouw verschillende sociale media-accounts te interpreteren, zodat je weet hoe effectief jouw marketing-inspanningen zijn.

In sommige gevallen kan hij of zij er daarbij ook voor zorgen dat jij meer in contact komt met jouw klanten (meer interactie creëert) om een goede relatie met ze op te bouwen. En wanneer jij vervolgens nieuwe producten of diensten gaat promoten, klanten dus sneller je content willen checken (en daarover leren) + overgaan tot het doen van aankopen.

6. Klantenservicemedewerker

De kwaliteit van je klantenservice die je klanten ontvangen …kan het succes van je bedrijf maken of kraken.

Klantenservice is zelfs een van de meest invloedrijke factoren die de aankoopbeslissing van je klanten zullen beïnvloeden en waardoor ze nog vaker overgaan tot kopen.

En dat is nog niet alles!

Je klanten zijn namelijk bereid tussen de 15 en 20 procent meer uit te geven aan producten en diensten zolang ze uitstekende klantenservice krijgen.

Natuurlijk zijn er platformen (tools) zoals ticketsystemen en chatbots om dit voor je te doen. Ze kunnen alleen nooit bieden wat bv. een Fiver freelancer kan doen en dat is de “human touch” ofwel het menselijke contact dat je klanten zullen ontvangen. Je klanten (eigenlijk iedereen natuurlijk) willen graag in contact komen met echte mensen …en iemand inhuren die je klantenservice gaat doen is dan ook een slimme zet en zal veel meer klanten en verder uitstekende feedback opleveren.

Steeds meer aspecten van zakelijke transacties worden digitaal afgehandeld, en hoewel dat voor bepaalde processen prima is (en ook zorgt voor een gestroomlijnd snel proces) …zijn er altijd dingen waarvoor klanten met iemand in contact komen (en dat ook graag willen). Het is natuurlijk logisch en zorgt er dan ook voor dat er menselijk contact is binnen jouw bedrijf …het zal je klanten een lach op hun gezicht geven en omtoveren tot loyale klanten die absoluut vaker bij je zullen kopen.

En daarom is het essentieel om een freelancer in te huren om de vragen en zorgen van jouw klanten te beantwoorden.

7. SEO Specialist

Bijna 95% van jouw klanten beginnen hun zoektocht op Google, waarna ze uiteindelijk op een website uitkomen die meer informatie te bieden heeft en natuurlijk daarna voor het aankopen van producten en diensten. Wil je dus organische traffic van hoge kwaliteit naar je website krijgen, zal je een professionele SEO Specialist willen aanstellen die je helpt dit doel ook echt te bereiken.

En dat gaat verder dan het kiezen van de juiste zoekwoorden, waarna je die aan content zal toevoegen in de hoop beter gevonden te worden.

Je zal namelijk ook moeten weten welke strategie het meeste zal opleveren (welke factoren zijn belangrijk voor meer traffic, white hat vs black hat, back-end optimalisatie, concurrentie, longtail en shorttail zoekwoorden “and so on”) …zodat spiders en zoekrobots jouw inhoud snel kunnen vinden en deze op pagina’s met zoekresultaten kunnen weergeven.

Het vereist veel technische know-how, en voor een hoop ondernemers die net beginnen vaak aardig overweldigend om dat allemaal in 1 keer te leren. En dat is ook de reden dat veel ondernemers een SEO Specialist zoeken op Fiverr of andere freelance platformen.

8. Sales Representative

Het zijn online marketeers die de deuren openen, maar Sales Representatives die ze ook echt binnenhalen …een uitspraak die bekend is onder velen, waar ook gedeeltelijk waarheid in zit. Want je kan natuurlijk op vele manieren mensen overhalen je producten en diensten te kopen, voornamelijk door het faciliteren van uitstekende content om de koop te fixen. In sommige gevallen kan het echter ook slim zijn Sales Representatives in te huren via Fiverr.

Want ook die kunnen een sleutel zijn in het proces om je klanten over te halen jouw producten en diensten te kopen.

Hij of zij zal dient te beschikken over skills en charisma om bezwaren van jouw klanten te overwinnen en hun bezorgdheid te verlichten, terwijl het vertrouwen tussen jou en jouw klanten wordt gewaarborgd.

Nu je weet welke freelancers ondernemers vaak inschakelen (via Fiver of andere platformen die je hiervoor kan gebruiken), is het tijd om eens te kijken naar wat Fiverr nu eigenlijk precies is …en hoe jij via Fiverr ook de nodige experts kan aanstellen.

Wat is Fiverr?

Fiverr is een online marktplaats voor freelancediensten met relatief goedkope freelancers van over de hele wereld.

Het idee achter Fiverr is om een schakel te leggen tussen ondernemers en freelancers die vervolgens vruchtbare samenwerkingen aan kunnen gaan. Fiverr maakt de tussenpersoon van aanwervings-, ontslag- en HR-afdelingen overbodig. En het is ook voor kleinere bedrijven nu heel makkelijk om mensen in te huren, waarbij freelancers weer op hun beurt diensten kunnen aanbieden aan een breed scala ondernemers. Verder kan het natuurlijk ook uitgroeien tot grotere en langdurige samenwerkingen die leiden tot meer autoriteit …afhankelijk van de desbetreffende functie, specifieke kenmerken daarvan en waar je naar op zoek bent.

Met Fiverr kunnen klanten vooraf betalen voor “Gigs”, en hierbij bestaat er vaak aardig wat keuze in het soort diensten …variërend van WordPress-ontwerpen, logo-design , contentcreatie, social media taken tot zelfs voice-over werkzaamheden.

Hoewel alle diensten bij de lancering van de Fiver website $ 5,- dollar kostten, kunnen freelancers nu hun eigen prijs instellen op wat ze maar willen …en kunnen ze ook deals of Gig-pakketten aanbieden.

Hoe werkt Fiverr?

Fiverr werkt door kopers vooraf te laten betalen voor die Gigs, zo worden de freelancerdiensten op Fiverr genoemd en die kunnen dus variëren van webdesign, social media marketing tot copywriting en natuurlijk ook andere diensten. Toen Fiverr voor het eerst werd gelanceerd, waren alle gigs oorspronkelijk geprijsd op $ 5,- dollar, maar nu kunnen freelanceverkopers besluiten meer in rekening te brengen of hun diensten bv. in pakketten aan te bieden. En wanneer ondernemers de gewenste diensten bestellen, worden ze doorgaans binnen een dag of twee voltooid, maar de “levertijd” wordt bepaald door de verkoper en kan langer duren op het moment dat de die een wachtrij met bestellingen heeft. Wanneer jouw bestelling succesvol is afgerond, ontvangt de verkoper 80% van de totale orderwaarde. Een Gig van $ 5,- dollar betekent bv. dat de freelancer $ 4,- dollar ontvangt voor een voltooide bestelling.

Er zijn twee manieren om de site te bekijken, in koper of verkoper modus. We gaan je eerst even laten zien wat voor termen er gebruikt worden op de Fiverr website en wat ze betekenen, om vervolgens te laten zien hoe de verkoper- en koperprocessen werken zodat je het complete plaatje snapt.

Fiver website termen: wat betekenen ze allemaal precies?

Het is niet zo ingewikkeld, maar laten we eens kijken naar Fiverr termen waar je mee te maken zal krijgen bij het zoeken van freelancers.

Gig: een service die wordt aangeboden op de website van Fiverr. Voorbeeld van een gig: “Ik zal een uitstekend persbericht schrijven voor $ 25,- dollar”.
Verkoper: een geregistreerde gebruiker (freelancer) die Gig’s aanbiedt.
Koper: een geregistreerde gebruiker die Gig’s koopt (wanneer een gig wordt gekocht, wordt dit een bestelling genoemd).
Plaats een verzoek: een verzoek van kopers voor diensten (Gig’s) wanneer ze bv. specifieke wensen en eisen hebben om iets uit te laten voeren door een partij.

Fiverr voor kopers

Wanneer jij een koper bent (met een bedrijf …en in dit geval dus aan het zoeken bent naar een goede freelancer) kan je door de categoriepagina’s bladeren of de zoekfunctie gebruiken om een Gig te vinden die je wilt kopen. Wanneer je bv. op zoek bent naar iemand die teksten voor je kan vertalen, zal je vervolgens in de zoekresultaten zien dat er een hele lijst met vertalers tevoorschijn komt waar je een freelancer uit kan selecteren.

Het kan lastig zijn om alle opties te doorzoeken, daarom is het belangrijk om de beschrijvingen van elke aangeboden dienst te lezen en hun portfolio te bekijken. Je kan de verkoper ook een bericht sturen met eventuele vragen …om te zien of die freelancer geschikt is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.

Wanneer je eenmaal klaar bent om een bestelling te doen, zijn er verschillende manieren om te betalen. Fiverr raadt je aan hun site te bezoeken om er zeker van te zijn dat de betaling veilig is. Alle aankopen hebben verwerkingskosten van $ 1,- dollar voor aankopen van $ 20,- dollar en minder en 5% voor Gig’s van. $ 20 dollar en meer.

Zodra je een Gig hebt gekocht, zal je bestelling bij de verkoper worden terechtkomen. Het bedrag gaat pas naar de verkoper wanneer de bestelling is voltooid. Voordat de bestelling is voltooid, heb je de mogelijkheid om deze te bekijken en eventueel wijzigingen aan te vragen bij de verkoper, afhankelijk van natuurlijk de aard welke een Gig heeft, voordat alles ook echt wordt betaald.

Fiverr voor verkopers

Verkopers (freelancers) moeten hun profielen instellen en specifieke Gig’s maken om op de website van Fiverr te verkopen. Wanneer jij een verkoper bent bepaal je je prijs en kan je ervoor kiezen om “add-ons” bij je Gig’s aan te bieden om klanten complementaire diensten te laten gebruiken of voordeel te geven …waarbij je zelf dus ook meer zal gaan verdienen.

Zodra een koper besluit om jouw Gig te kopen, wordt het geld van zijn rekening afgeschreven en voor je in de wacht gezet totdat je de bestelling voltooid (afrond). Verkopers houden 80% van wat ze verdienen aan elke Gig over …die ze met succes verkopen en leveren.

Des te meer optredens je verkoopt, hoe gemakkelijker het is om jouw verkopersbeoordeling op de site op te bouwen. Het betekent dat je mogelijk meer in rekening kan brengen voor de diensten die jij aanbiedt.

Wanneer jij een verkoper bent heb je een potentieel om via Fiverr ongeveer 1500 tot 2500 euro per maand te verdienen (wellicht meer), afhankelijk van hoe goed je jezelf in de markt prijst en hoeveel Gig’s je krijgt. Het is voor veel verkopers (freelancers) een prima manier om wat extra te verdienen, en al hun opgedane kennis en ervaring (van relatief beginners tot experts) in te zetten om via het Fiverr platform specifieke diensten beschikbaar te stellen aan kopers.

Is Fiverr iets voor jou?

Voor freelancers vereist Fiverr veel werk en marketing, net zoals elk bedrijf. Het voordeel ervan is dat freelancers op elke gewenste locatie hun werk kunnen verrichten, en mogelijk meer zullen verdienen dan hun kantoorbaan. Er zijn zelfs experts die tienduizenden euro’s per maand verdienen via het Fiverr platform, simpelweg omdat ze veel samenwerkingen hebben en ook uitstekend werk leveren (niet iedereen zal zoveel per maand verdienen, maar dit soort verdiensten komen dus zeker voor op het Fiverr platform).

En kopers kunnen op hun beurt weer 30 tot 50 procent op loonkosten besparen …omdat ze veel processen kunnen omzeilen en ook geen werknemers op een loonlijst te hoeven hebben staan. Fiverr geeft je ook de mogelijkheid om met allerlei verschillende soorten mensen te werken, zodat je kan vinden wie het beste voor je werkt, zonder dat je onderweg mensen hoeft aan te nemen en te ontslaan.

Fiverr freelancers: in deze 10 stappen zal je de beste eruit kiezen

Je weet nu dan wel wat Fiverr is en hoe het allemaal werkt, maar hoe ga je nou de beste freelancers vinden die de klus ook echt goed voor je zullen klaren? We hebben hieronder een 10-tal stappen voor je gemaakt, waarmee jij alles in goede banen kan leiden.

1. Weet wat je gaat uitbesteden

Voordat je op zoek gaat naar freelancers …om die voor jouw bedrijf in te huren, is het essentieel om eerst te bepalen welke taken je ze wilt laten uitvoeren. Dit zal je helpen te bepalen welke freelancer je moet inhuren.

Indien je niet helemaal zeker weet welke taken je aan freelancers moet uitbesteden …kan je de volgende suggesties gebruiken (om je op weg te helpen):

• Elke keer opnieuw voorkomende taken (bijv. telefoonoproepen en e-mails beantwoorden, berichten publiceren op sociale media etc.)
• Specifieke taken die je zelf te lastig vindt of er geen tijd voor hebt die te leren (bv. boekhouding doen, blogartikelen schrijven, technische aspecten van je website en meer van dat soort zaken) …die natuurlijk ook elke keer opnieuw kunnen worden gedaan.

2. Een lijst met kwalificaties maken

Wanneer jij eenmaal hebt besloten welke taken je wilt uitbesteden, is de volgende stap om erachter te komen welke vaardigheden en kwalificaties je wilt dat een freelancer heeft, voordat je een samenwerking zal aangaan.

Op die manier hoef je niet veel tijd te besteden aan het trainen van die freelancer. Het zorgt er ook voor dat ze de klus kunnen klaren zoals jij dat wilt.

Enkele voorbeelden om dit te toetsen zijn aantoonbare kennis en ervaring (of bv. een proef draaien om te zien of de freelancer geschikt is voor de werkzaamheden die je wilt dat ze uitvoeren).

3. Je onboarding-proces bepalen voordat er een freelancer wordt ingehuurd

Het hebben van een onboarding-proces zal het een stuk gemakkelijker voor je maken, omdat je aan de hand daarvan freelancers ook bekend kan maken met jouw workflows ofwel die van je bedrijf.

Want zo kan je beter in de gaten houden hoe alles vordert.

Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw onboarding-proces kan creëren.

Je kan hiervoor bv. tools gebruiken om het project te beheren, zodat dingen wat gestroomlijnder verlopen. Maar je hebt hier natuurlijk volledig de vrije hand in …en kan zelf bepalen wanneer zoiets wel of niet nodig zal zijn.

Op deze manier is alles al geregeld tegen de tijd dat je Fiverr freelancers aan boord komen, en hoef je niet al te veel tijd te besteden aan het trainen van alle freelancers, vooral wanneer je bedrijf begint te groeien en je een klein team van freelancers hebt dat voor je werkt.

4. Schrijf een gedetailleerde functiebeschrijving

Een reden waarom bedrijven moeite hebben om hoogwaardige freelancers te vinden en in te huren, is dat de functiebeschrijving te simplistisch is en niet duidelijk aangeeft welke taken er moeten worden uitgevoerd.

En je zal met een zeer brede (algemene) omschrijving wellicht niet de gespecialiseerde freelancers aanspreken en samenwerkingen met ze opstarten …gezien het te onduidelijk is wat er precies gedaan moet worden.

In sommige gevallen kan dit ertoe leiden dat jij en de freelancer die je inhuurt een minder goede werkrelatie ontwikkelen, omdat nu niet helemaal duidelijk is wat de taken zijn en dat ook effect kan hebben op het succes ervan.

En dat nu gezegd hebbende: neem dus de tijd om zorgvuldig de verantwoordelijkheden op te schrijven die de freelancer zal hebben, wat je verwacht dat ze doen en de lijst met kwalificaties waaraan ze moeten voldoen.

Wanneer je op een duidelijke en exacte manier te werk gaat, en ook helder aangeeft wat je wensen en eisen zijn, zal een Fiverr freelancer zich veel meer geroepen voelen om de taken uit te voeren en zal jij ook vruchtbare samenwerkingen aangaan met de experts die je zoekt.

5. Screen en shortlist freelancers voor een interview

Op het moment dat je jouw project plaatst, zal je merken dat je veel voorstellen krijgt van freelancers die geïnteresseerd zijn om met je te werken.

Filter hier een of enkele Fiverr freelancers uit, zodat je uiteindelijk een keuze kan maken met wie je gaat samenwerken.

Je kan verder nog even Google gebruiken om te zoeken naar informatie, of social media profielen bekijken en misschien ook nog achterhalen hoe tevreden andere klanten zijn met de Fiverr freelancer waarmee jij wilt samenwerken.

Het kan wellicht een beetje tijdrovend klinken, maar dat valt in de praktijk best mee. Je hoeft ook niet tot in den treure onderzoek te doen …zolang je maar weet dat een freelancer de klus voor je kan klaren (wat je eigenlijk veel beter kan doen met een proef).

6. Het eerste gesprek met de freelancer inplannen

Nu je een lijst hebt met potentiële freelancers die je kan inhuren, is de volgende stap om ze in te plannen voor een kennismakingsgesprek. Behalve dat je meer leert over de vaardigheden van de freelancer, geeft zo’n gesprek je ook een idee van hoe het zal zijn om te communiceren met de freelancer die je overweegt.

Je kan een tool zoals “Calendly” gebruiken om je sollicitatiegesprekken te plannen met elk van de freelancers die je overweegt in te huren.

Een andere optie is een video-call of telefoongesprek (bv. met Zoom) om meer kennis te maken met de freelancer waarmee je wilt gaan samenwerken. Iedereen is hier vrij in om te bepalen of dit nodig zal zijn, maar het is dus ook zeker een optie om via die weg een gesprek (of meerdere gesprekken) te voeren met de freelancer die je wilt inhuren.

Het allerbelangrijkste is simpelweg dat jij met iemand in zee gaat die de taken goed kan uitvoeren, en die ook betrouwbaar is.

7. Je kan eerst een proef draaien

En de beste manier om een geschikte freelancer te vinden die je wilt inhuren, is door hun vaardigheden op de proef te stellen + hen te vragen een specifieke taak uit te voeren die tot de werkzaamheden behoren …op het moment dat je een samenwerking begint. Het zal voor jou en de freelancer een soort test zijn, om te zien of het een match is en jullie een vruchtbare samenwerking kunnen starten.

Wanneer je bv. van plan bent iemand in te huren voor design werkzaamheden, laat de Fiverr freelancer dan een klein ontwerp maken, bv. een logo of iets anders dat je van plan bent te laten uitvoeren door hem of haar, zodat je weet of de freelancer geschikt is voor de taken die jij wilt dat ze gaan uitvoeren.

Houd er rekening mee dat veel ervaren freelancers verwachten dat ze worden betaald, wanneer je hen vraagt iets voor jou te maken. En dat is ook wel begrijpelijk, omdat er ook nog wel eens partijen zijn die een freelancer om een voorbeeld vragen (zonder dat ze worden ingehuurd voor de taken) …waarna ze vervolgens zien dat hun werk gebruikt wordt en ze dus feitelijk taken voor niks leveren.

8. Wees duidelijk over alle taken

Wees duidelijk over alle taken

Het is natuurlijk ook altijd belangrijk dat je de taken goed omschrijft, en een duidelijke overeenkomst maakt met de Fiverr freelancers om eventuele misverstanden te voorkomen. Op die manier weet een freelancer wat er gedaan moet worden, en ook wat jij dus kan verwachten.

En hierover nadenken, plus daarbij alles duidelijk op (digitaal) papier zetten, zal ertoe leiden dat er een vruchtbare samenwerking zal ontstaan.

9. Ga niet alleen maar af op het tarief van een Fiver freelancer

Het is namelijk een van de belangrijkste redenen waarom kopers (bedrijven) gefrustreerd raken omdat de kwaliteit van TE goedkope freelancers niet helemaal naar verwachting blijkt te zijn.

En dat komt, omdat je meestal krijgt waarvoor wordt betaalt!

Wat natuurlijk wel kan is dat je een Fiverr freelancer treft ..die het tarief iets voordeliger voor je maakt en je dus werk krijgt dat van hoge kwaliteit is. Maar wanneer je alleen maar uit bent op goedkoop zal je hiervoor meestal op de blaren moeten zitten.

Je kan het een beetje vergelijken met een duur (merk) maatpak. Het is toch ook mogelijk een “knock-off” te kopen die er heel veel op lijkt …maar waarom kopen veel mensen dan toch liever het echte pak?

Het antwoord is natuurlijk simpel: omdat het dure pak van een veel betere kwaliteit is en langer netjes blijft (en niet snel kapot gaat).

En ook al is het natuurlijk niet een 1-op-1 vergelijking, hetzelfde geldt wel in zeker zin ook voor Fiverr freelancers.

Want ervaren freelancers vragen meestal iets hogere tarieven, omdat ze gewoon puik werk voor je zullen leveren. En omdat ze al langer in het wereldje werken, weten ze ook wat wel werkt en niet. In sommige gevallen zal je zelfs wat leren van deze freelancers.

Belangrijker is dat hun werk resultaten oplevert voor jouw bedrijf, en dat is waar je uiteindelijk naar op zoek bent.

10. Ga op je gevoel af

Het kan zijn dat je een Fiverr freelancer wilt inhuren, maar dat je gevoel iets anders zegt …en hoewel je natuurlijk moet kijken of dat klopt (iemand die goed is, zal de taken echt wel prima voor je fixen), mag je ook best een beetje op jouw gevoel af gaan bij het selecteren van een geschikte Fiverr freelancer.

Werken met een freelancer houdt immers in dat je een krachtige professionele relatie opbouwt die gebaseerd is op vertrouwen. En dat begint met je op je gemak voelen bij de freelancer die je inhuurt.

Ben jij klaar om Fiverr freelancers in te huren?

In dit artikel hebben we alle basisprincipes behandeld die je nodig hebt om geschikte Fiverr freelancers te vinden en in te huren …die je helpen bij het opbouwen en laten groeien van je bedrijf.

Creëer een duidelijk plan van wat voor soort freelancers je nodig hebt. Neem de tijd om ze te zoeken en te screenen. Zorg er vooral voor dat jouw hele werkschema duidelijk en transparant is.

Nu is de volgende stap logischerwijs aan jou!

Ga eens na welke taken je door een (Fiverr) freelancer wilt laten doen, en neem eens een kijkje op het Fiverr platform om bekend te raken met alle processen om er eentje te vinden. Succes met het vinden van een Fiverr Gig die past bij wat je zoekt …of maak er natuurlijk zelf eentje!

Fiverr account aanmaken


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen