De top 15 e-commerce trends voor 2023
De top 15 e-commerce trends voor 2023
12 december 2022 

De top 15 e-commerce trends voor 2023

E-commerce heeft de afgelopen 2 jaar een extreme groei doorgemaakt. Om van deze groei te blijven profiteren, zul je als verkoper moeten inspelen op huidige én toekomstige trends. 

Met welke e-commerce trends dien je in 2023 rekening te houden? Hoe ziet de toekomst van e-commerce eruit?

 Enkele van de voorspellingen voor e-commerce in 2023 zijn:

  • Klanten zullen veeleisender zijn met hun verwachtingen over producten en diensten, omdat ze meer opties hebben om uit te kiezen
  • Er zal een toename zijn van op abonnementen gebaseerde diensten, waarbij klanten zich op verschillende merken kunnen abonneren. Dit zou mogelijk traditionele winkelmodellen kunnen vervangen, zoals winkels of het één voor één kopen van artikelen
  • Er zal ook een toename zijn van social media influencers die producten promoten op hun kanalen
  • De toekomst van e-commerce ligt in de handen van AI. Het is slechts een kwestie van tijd voordat AI een integraal onderdeel wordt van de detailhandel. Het zal worden gebruikt om gepersonaliseerde aanbevelingen aan klanten te doen, gepersonaliseerde winkelervaringen te creëren en zelfs te helpen bij prijs- en voorraadbeheer.

In deze blog post gaan we in op 15 trends en verwachtingen voor de E-commerce markt in 2023.


1. Omnichannel maximaliseren

Omnichannel is een marketingterm die verwijst naar een geïntegreerde, naadloze klantervaring via alle contactkanalen.

De digitale revolutie heeft de manier veranderd waarop retailers werken en heeft ertoe geleid dat e-commerce een van hun belangrijkste inkomstenbronnen is geworden.

Retailers passen zich aan deze veranderingen aan door gebruik te maken van omnichannelstrategieën om hun bedrijven efficiënter, effectiever en winstgevender te maken.

Omnichannel in e-commerce betekent dat merken gepersonaliseerde klantervaringen kunnen bieden via alle kanalen en platforms, inclusief mobiel, desktop, sociale media en fysieke winkels. Op deze manier kunnen klanten goederen kopen op hun eigen voorwaarden en op de manier die zij verkiezen.

Focus op het leveren van een soepele omnichannel winkelervaring. De 2023 omnichannel ecommerce trends zijn:

  • Flexibele retourzending en fulfillment
  • Winkelmedewerkers toegang geven tot klantgegevens voor betere service
  • Zorg ervoor dat de online inventaris real-time is
  • Investeer in augmented reality en andere technologieën om online een natuurlijkere koopervaring te creëren.

Voor bepaalde bedrijven kunnen kopers online andere verwachtingen hebben dan in de winkel. Leer hoe je klanten graag winkelen en verbeter hun ervaring.

2. Mobiel zal de e-commerce omzet in 2023 verder laten groeien

Mobiel zal de e-commerce omzet in 2023 verder laten groeien

Naarmate elektronica kleiner wordt, groeien onze verwachtingen. We besteden veel tijd aan online aankopen. Maar online impliceert niet langer "achter een computer". 

Het is nu gebruikelijk dat klanten altijd een mobiele telefoon binnen handbereik hebben - en die gebruiken voor veel meer dan berichten en telefoongesprekken.

Klanten verwachten gewoonweg te kunnen shoppen op hun mobiel.

Verwacht wordt dat in 2024 de wereldwijde m-commerce omzet ongeveer 4,5 biljoen dollar zal bedragen en 69,9% van de totale e-commerce omvat.

Merken moeten mobiel omarmen om concurrerend te zijn. Dit betekent onder andere het aanbieden van mobiel vriendelijke betalingskeuzes (zoals Apple Pay en Google Pay). Je moet dus een stapje verder doen dan alleen maar een responsive webshop aanbieden. 

Mobiele bestellingen op Amazon komen in een stroomversnelling, en Amazon investeert flink in de mobiele winkel ervaringen van haar klanten.

Controleer als E-commerce ondernemer altijd je mobiele listings, je wilt geen conversies mislopen door kleine foutjes die je alleen op mobiel ziet...

3. Social commerce heeft een belangrijke functie in 2023

Sociale mediakanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zijn allemaal krachtige tools geworden voor e-commercebedrijven om te gebruiken in hun marketingcampagnes.

Sociale feeds worden intensief gebruikt voor winkelen, aanbevelingen en e-commerce aankopen. Zo zal social commerce in 2023 goed zijn voor 20% van de wereldwijde retail e-commerce verkopen, met een omzet van 30,73 miljard dollar.

Zoals je weet zijn er talloze social media kanalen die je kunt gebruiken in jouw strategie. Belangrijk is dat je een platform kiest die past bij jouw doelgroep. Jouw doelgroep moet altijd centraal staan in je strategie, potentiële klanten zijn alleen geïnteresseerd als je hen met de juiste content aanspreekt.

Doe altijd onderzoek naar jouw doelgroep, en test verschillende strategieën om te zien wat het beste voor jouw onderneming werkt.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat de gemiddelde persoon meer dan twee uur per dag op sociale media doorbrengt. De top drie platforms zijn Facebook, Instagram en Snapchat.

Zorg er dus voor dat je social media implementeert binnen je e-commerce strategie.

Tip: Social media kanalen maken het ook gemakkelijk om te zien of er vraag is naar jouw product dat je mogelijk wilt inkopen...

4. Een fantastische klantenservice is cruciaal in 2023

Klanttevredenheid is geen nieuwe trend in 2023, het principe van blije klanten is al eeuwen oud.

Echter, wanneer je verkoopt via bijvoorbeeld Bol.com en/of Amazon, dan heb je vrijwel geen contact met jouw klanten.

De consumenten die jouw product kopen via dergelijke platformen, zijn eigenlijk klant bij het platform dat zij hiervoor gebruikt hebben. De klantdata is bij de meeste marketplaces tevens eigendom van het platform, en niet van jou als externe verkoper.

E-commerce ondernemers moeten prioriteit geven aan een goede klantenservice, omdat het soms het enige contactmoment is tussen koper en verkoper. 

In hoeverre je klanttevredenheid kunt meten, en of je überhaupt contact kunt hebben met jouw klant, hangt af van het platform waarop je verkoopt. Probeer altijd het maximale uit de mogelijkheden te halen, omdat je hiermee een verschil kunt maken ten opzichte van jouw concurrenten.

Daarnaast kun je klanttevredenheid ook gebruiken om reviews te genereren, dit zal je organische rankings op de marketplaces enorm verbeteren (als het positieve reviews zijn natuurlijk).

Klanten verlangen snelle hulp bij het kiezen van een maat, het controleren van een pakket of het verkrijgen van een terugbetaling. Dat houdt in dat het eenvoudig moet zijn om ondersteuning te krijgen via telefoon, sociale media of live chat.

Chatbottechnologie ontwikkelt zich snel, en sommige deskundigen zien ze een nog grotere rol spelen in de online winkelervaring met meer aangepaste service en productsuggesties. 

E-commerce slaapt nooit, dus zorg ervoor dat je klantenservice 24/7 bereikbaar is.

5. Inflatie en beperkte financiële middelen

De inflatie zal de consumentenbestedingen de komende tijd blijven beïnvloeden. Consumenten zijn over het algemeen zuinig op hun geld en zijn daarom tevens opzoek naar geruststelling.

Biedt daarom een eenvoudig en flexibel retourbeleid aan.

Kopers zullen artikelen namelijk terugsturen, ongeacht of je het eenvoudig en flexibel maakt. Een beperkte of ingewikkelde methode zal klanten er niet van weerhouden om hun artikelen terug te sturen, maar wel om naar jou terug te keren.

Kom de klant dus tegemoet door zekerheid te bieden in onzekere tijden.

Inflatie heeft invloed op de koopkracht van geld. Dit betekent dat ondernemers en consumenten minder kunnen kopen met hun geld dan vóór de inflatie. Dit resulteert in hogere kosten voor jou als ondernemer en hogere prijzen voor de consument. 

Je kunt je voorstellen dat dit een negatieve invloed heeft voor de verkopen van een e-commerce onderneming.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je BNPL (Buy Now Pay Later) aanbied om het voor jouw klant zo gemakkelijk mogelijk te maken om producten te bestellen.

6. Zakelijke duurzaamheid

Consumenten geven graag meer uit aan duurzame producten, ondanks economische zorgen.

Online stores die eco-bewuste winkelervaringen bieden (van artikelen tot fulfillment) winnen aan populariteit, waardoor verduurzaming een prioriteit gaat worden in 2023.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Duurzame verkoop van producten
  • Investeren in milieuvriendelijkere verpakkingsmaterialen
  • Consumenten toestaan duurzamere leveringsalternatieven te kiezen
  • Het gemakkelijker maken voor consumenten om goederen te recyclen of tweedehands producten te kopen.

Door van duurzaamheid een kerndoelstelling te maken, hebben bedrijven de mogelijkheid om aan de vraag van de consument te voldoen en tegelijkertijd hun steentje bij te dragen aan het verminderen van milieuschade. Een goede manier om te beginnen is door meer te leren over duurzame productiemethoden en te investeren in groene bedrijfspraktijken die klanten kunnen vertrouwen.

Om je online winkel te onderscheiden van concurrenten, volg deze stappen:

1. Informeer jezelf over duurzame productiemethoden: Besteed tijd aan onderzoek naar duurzame productiemethoden en materialen die in je branche worden gebruikt. Hoe meer je weet over de beschikbare opties, hoe beter je bent toegerust om weloverwogen beslissingen te nemen bij het maken van je producten.

2. Investeer in milieuvriendelijke materialen: Start door te onderzoeken welke materialen je kunt vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Probeer waar mogelijk gerecyclede, biologisch afbreekbare of FSC-gecertificeerde materialen te gebruiken.

3. Informeer je klanten: Neem informatieve productbeschrijvingen op in je listings die benadrukken waarom klanten duurzame producten zouden moeten kiezen in plaats van traditionele. 

4. Bied een verscheidenheid aan milieuvriendelijke verzendopties: Geef klanten de mogelijkheid om een duurzamere verzendoptie te kiezen, zoals levering met koolstofcompensatie of herbruikbare verpakking.

5. Maak het gemakkelijk om te recyclen: Mensen moeten de mogelijkheid hebben om hun oude producten terug te brengen en tweedehands artikelen te kopen. Overweeg een incentive aan te bieden voor mensen die dat doen, zoals een korting op toekomstige aankopen.

7. Re-commerce groeit in 2023 binnen de mode- en kledingmarkt

Tegen 2025 zal de mode- en kledingmarkt naar verwachting meer dan 1 biljoen dollar bedragen.

Deze industrie omvat:

  • Kleding
  • Portemonnees
  • Tassen
  • Sieraden 
  • Schoenen

Re-commerce zal een grotere rol spelen in 2023 omdat duurzaamheid en voordeliger shoppen steeds belangrijker worden.

Re-commerce is een opkomend bedrijfsmodel waarbij tweedehands goederen zoals kleding, schoenen, handtassen en horloges worden gekocht en verkocht. In de steeds duurzamere economie van vandaag biedt re-commerce een manier voor shoppers om kwaliteitsartikelen te kopen tegen lagere prijzen dan nieuwe artikelen, terwijl het ook helpt om de hoeveelheid afval die de mode-industrie produceert te verminderen.

Hoewel re-commerce geen nieuw concept is, is het pas sinds kort in opkomst in de mode- en kledingindustrie. De opkomst van online tweedehands marktplaatsen zoals ThredUp, Poshmark en TheRealReal hebben het gemakkelijker gemaakt voor consumenten om te winkelen voor tweedehands artikelen. Deze marktplaatsen bieden ook een platform voor ondernemers om hun eigen re-commerce bedrijven te beginnen.

Re-commerce biedt een aantal voordelen, zoals het gebruik van minder hulpbronnen dan traditionele productieprocessen en het verminderen van afval uit de mode-industrie. Bovendien kan re-commerce ook een geweldige manier zijn om de klantentrouw te vergroten en nieuwe inkomstenstromen te creëren door de verkoop van gebruikte artikelen.

Naarmate de mode- en kledingindustrie blijft groeien, zal re-commerce een steeds belangrijker onderdeel worden. Door een duurzamere oplossing te bieden voor grondstoffentekorten en hoge logistieke prijzen, re-commerce kan de industrie helpen om in 2025 de grens van een biljoen dollar te bereiken.

Praktijkvoorbeeld van re-commerce:

Thredup is een online kringloopwinkel die in 2009 werd opgericht. Thredup is een platform waar particulieren hun tweedehands kleding en accessoires kunnen verkopen. Hierdoor is het bedrijf toonaangevend geworden op het gebied van tweedehands mode.

Thredup streeft ernaar om tweedehands winkelen gemakkelijker en betaalbaarder te maken. Volgens het bedrijf bieden ze klanten tot 90% korting op de detailhandelsprijzen van tweedehands artikelen.

Bovendien werkt Thredup samen met meer dan 5.000 merken, waardoor klanten toegang hebben tot een breed scala aan stijlen en maten.

De meeste klanten willen een bedrijf dat hen goed genoeg kent, zodat de winkelervaring persoonlijk wordt. De meesten zouden zelfs extra betalen voor bedrijven die een aantrekkelijke persoonlijke aanpak bieden.

Gepersonaliseerde e-commerce ervaringen stimuleren de betrokkenheid van de consument, de loyaliteit en de winst.

Bedrijven kunnen personalisatie op verschillende manieren toepassen. Ze kunnen bijvoorbeeld consumentengegevens verzamelen om individuele voorkeuren en ervaringen vast te stellen, de kooppatronen van klanten analyseren en de verkregen inzichten gebruiken om gerichte aanbiedingen op maat te maken. Dit helpt bedrijven een relatie met hun klanten op te bouwen door hen relevante producten en diensten aan te bieden die aan hun specifieke behoeften voldoen.

Bovendien, bedrijven kunnen gepersonaliseerde ervaringen introduceren via e-mails, kortingen en andere incentives. Dit helpt een gevoel van loyaliteit bij klanten te creëren omdat zij zich gewaardeerd voelen.

De volgende tips helpen je een effectieve gepersonaliseerde e-commerce-ervaring te creëren:

1. Verzamel klantgegevens: Verzamel gegevens over klanten door middel van enquêtes, interviews en andere bronnen. Dit geeft je inzicht in hun individuele behoeften en voorkeuren. 

2. Klanten segmenteren: Groepeer je klanten in verschillende segmenten op basis van hun gemeenschappelijke kenmerken, zoals geografie, leeftijd of interesses. Zo kun je de meest effectieve aanpak bepalen om de ervaring van elke klant te personaliseren  

3. Content personaliseren: Zorg voor gepersonaliseerde productaanbevelingen, promotieaanbiedingen en andere content aan klanten op basis van hun individuele belangen.

4. Bied communicatie op maat: Communiceer met elk klantsegment op een manier die bij hen aanslaat. Denk hierbij aan gerichte e-mailcampagnes, retargeting-advertenties en gepersonaliseerde productupdates.

5. Test en verfijn: Houd de feedback van klanten bij en pas je personalisatie strategieën zo nodig aan.

De invloed van personalisatie op conversiepercentages

Gepersonaliseerde e-commerce ervaringen kunnen een krachtige invloed hebben op conversiepercentages en algemene klanttevredenheid. Studies tonen aan dat klanten eerder geneigd zijn terug te keren naar een online winkel met een gepersonaliseerde ervaring. Personalisatie helpt mensen zich verbonden te voelen met het merk, waardoor de kans op conversie toeneemt. 

Het personaliseren van de winkelervaring blijkt te resulteren in aanzienlijk toename van verkoop, betrokkenheid en klantentrouw. Het helpt ook een concurrentievoordeel te creëren voor bedrijven in de e-commerce ruimte.

Hoe AI hierbij kan helpen

De invloed van AI op personaliseren is onmiskenbaar. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, is AI een steeds belangrijker instrument geworden voor het personaliseren van de klantervaring. Via gegevensanalyse bepaalt AI de voorkeuren van klanten en creëert het gepersonaliseerde ervaringen op maat. Dit maakt het voor bedrijven gemakkelijker om te anticiperen op de behoeften van klanten en een persoonlijkere winkelervaring te bieden.

Met AI-gestuurde productaanbevelingen kunnen bedrijven bijvoorbeeld producten aanpassen en aanbevelen op basis van ieders voorkeuren. Bovendien kan AI worden gebruikt om gepersonaliseerde content voor klanten te creëren, zoals gerichte e-mailcampagnes. Door inzicht te krijgen in het gedrag en de interesses van klanten kunnen bedrijven hun berichtgeving aanpassen om klanten te binden en te behouden.

9. Handel op basis van abonnementen

Het winnen van nieuwe klanten kan kostbaar zijn en veel inspanning vergen - het doel van elk bedrijf is het creëren van klantrelaties die de tand des tijds overleven. Subscription commerce zal naar verwachting groeien in 2023. Abonnementsmodellen stimuleren retentie en inkomsten voor digitale retailers en online marktplaatsen.

Met de juiste bedrijfs- en fulfillment methoden zullen deze aantallen toenemen.

Immers, mensen zullen blijven anticiperen op eenvoud en gemak bij het kopen - heb je een product of dienst die je favoriet is, en die je regelmatig gebruikt? Handel op basis van abonnementen neemt handmatige bestelling en levering weg en maakt transacties moeiteloos.

Waarom is het financieel goedkoper om een klant te behouden en niet te werven?

Klanten behouden wordt steeds belangrijker voor bedrijven nu de kosten om nieuwe klanten te werven stijgen. Het kost vijf keer meer om een nieuwe klant te werven dan om een bestaande klant te behouden, en met de toenemende handel op basis van abonnementen kan het behouden van klanten resulteren in een veel hoger rendement en een stabielere inkomstenstroom.

Wanneer een bedrijf hun klantenbestand kunnen behouden, kunnen zij zich richten op het verbeteren van de klanttevredenheid en het vergroten van de klantentrouw. Op abonnementen gebaseerde handel maakt het gemakkelijker voor klanten om verbonden te blijven met het bedrijf en hun bestellingen bij te houden zonder telkens handmatig bestellingen te plaatsen, in plaats daarvan tekenen ze voor een abonnementsplan dat automatisch producten of diensten verzendt op bepaalde tijdstippen.

Subscription-based commerce is een instrument van onschatbare waarde voor bedrijven die hun klantenbestand willen veiligstellen, hun betrokkenheid willen vergroten en hun inkomsten willen stimuleren. 

10. Flexibele fulfillment volgens BOPIS

Online kopen en in de winkel ophalen (BOPIS) werd populair tijdens de COVID-19 lockdowns en kopers zijn voorlopig niet bereid het op te geven.

Flexibele fulfillment is verre van nieuw - grote retailers hebben al meer dan zeven jaar aanzienlijk geïnvesteerd in dat gebied van fulfillment en klantervaring, met opties als ship-to-store, ship-from-store en BOPIS.

BOPIS maakt de afhandeling voor klanten gemakkelijker, waardoor loyaliteit en verkoop toenemen. 

Waarom snel kunnen schakelen tussen fulfillment opties cruciaal kan zijn

Door de toenemende trend van e-commerce tijdens de COVID-19 lockdowns is het voor bedrijven belangrijker dan ooit om snel te kunnen schakelen tussen verschillende fulfillmentopties. Nu klanten steeds meer een snelle, betrouwbare levering en een scala aan opties verwachten, moeten bedrijven ervoor zorgen dat zij aan de behoeften van de klant kunnen voldoen met efficiënte en kosteneffectieve voldoening.

De mogelijkheid om snel tussen fulfillment modellen te schakelen kan voor bedrijven van cruciaal belang zijn in veranderende tijden. Tijdens lockdowns kunnen klanten plotseling andere leveringstermijnen en diensten eisen; bedrijven moeten daarom hun fulfillment activiteiten snel kunnen aanpassen om aan de vraag te voldoen. De snelle invoering van BOPIS (buy online, pickup in store) getuigt van deze behoefte voor een snelle verandering.

Duurzaamheid in fulfillment en hoe je dit in marketing kan gebruiken

De trend naar duurzame fulfillment binnen e-commerce is een belangrijke trend voor retailers om te overwegen als ze hun klantervaring willen verbeteren en de impact op het milieu willen verminderen. Duurzame fulfillment-oplossingen zoals Ship-From-Store (SFS) bieden een unieke combinatie van een betere klantenservice en een kleinere ecologische voetafdruk. SFS verlaagt niet alleen de transportkosten, maar maakt het ook mogelijk voor retailers om sneller en betrouwbaarder aan de behoeften van de klant te voldoen en tegelijkertijd de uitstoot van CO2 te verminderen.

Naast een verbeterde klantervaring kan SFS ook strategisch worden gebruikt als marketinginstrument binnen e-commerce.

Retailers kunnen SFS gebruiken in combinatie met promotiecampagnes of loyaliteitsprogramma's om nieuwe ervaringen te creëren die klanten misschien nog niet eerder hadden overwogen. Winkeliers kunnen bijvoorbeeld kortingen aanbieden voor klanten die SFS kiezen om hun bestellingen op te halen of klanten stimuleren om SFS te kiezen bij internationale verzendingen.

11. Betalingsopties maken of breken de aankoop

Een ingewikkelde betalingsprocedure is een belangrijke factor voor het verlaten van het winkelwagentje. Als het voor een consument niet eenvoudig is om zijn digitale aankoop af te ronden, deinst hij er niet voor terug om producten in het mandje achter te laten en een online shop te zoeken die het kopen wel gemakkelijk maakt.

Digitale en mobiele portemonnees zijn goed voor bijna de helft van de wereldwijde e-commerce betalingstransacties, waarmee digitale portemonnees verreweg de populairste online betaalmethode zijn.

De 426 miljoen actieve gebruikers van PayPal maken winkelen in verschillende valuta gemakkelijk. PayPal is daarmee marktleider onder de verschillende betalingsoplossingen. 

Betaalkeuzes voor 2023:

  • Mobiele portemonnees zijn een gamechanger.  In 2020 deden meer dan een miljard kopers een digitale of mobiele portemonnee betaling
  • Jongere generaties eisen meer betaalkeuzes
  • Flexibele financiering maakt het eenvoudiger om aankopen te doen.

Buy Now, Pay Later wint terrein

Het aantal bestellingen via Buy Now, Pay Later is op de internationale markten sterk gestegen. In vergelijking met 2021 steeg dit cijfer met maar liefst 57 procent. Alleen al op Black Friday werd 6 procent van alle betalingstransacties met deze methode afgehandeld. In Nederland specifiek ligt dit percentage op 4 procent.

12. Generatie Z en Generatie Alpha: nieuwe shoppers

Generatie Z en Generatie Alpha-nieuwe shoppers
In 2023 zullen steeds meer mensen online winkelen. Verkopers moeten zich aanpassen aan de winkelgewoonten van generatie Z en Alpha.

55% van generatie Z gebruikt meer dan vijf uur per dag een mobiele telefoon, en 26% zit 10+ uur per dag op zijn telefoon.

Meer dan 40% van generatie Z verliest liever zijn portemonnee dan zijn mobiel.

Bijna twee van de drie jongeren tussen 8 en 11 jaar hebben toegang tot een smartphone.

Social commerce en toepassingen als Instagram, TikTok, Snapchat, Spotify en Twitter geven legitieme en betrouwbare ideeën van influencers, evenals opties die het eenvoudig maken om te kopen.

Deze generaties zijn niet de meest geduldige onder ons, dus als ze niet snel en gemakkelijk kunnen krijgen wat ze willen, zullen ze elders tot aankoop overgaan.

Als de wereldwijde economische omstandigheden veranderen, zullen de gevolgen voor generatie Z en Y immens zijn. Inflatie en recessie hebben een direct effect op het vermogen van jongeren om werk te vinden, toegang te krijgen tot leningen, goederen en diensten te kopen en vermogen op te bouwen.

Wat is belangrijk in de aankoopbeslissing voor deze generaties?

Generatie Z (geboren tussen 1996-2010) en Generatie Alpha (geboren tussen 2010-2025) hebben gestaag groeiende online winkelgewoonten, met een focus op gemak, snelle reacties en gepersonaliseerde ervaringen. Om tegemoet te komen aan de behoeften van deze generaties is het belangrijk dat verkopers hun unieke koopbeslissingen begrijpen.

De belangrijkste aankoopbeslissingen voor generatie Z en Alpha omvatten:

1. Mobile-first ervaring: Online winkels moeten een mobiel vriendelijke winkelervaring creëren die aansluit bij de voorkeuren van generatie Z en Alpha

2. Personalisatie & maatwerk: Beide generaties geven de voorkeur aan gepersonaliseerde ervaringen, dus verkopers moeten producten aanbieden die gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de individuele smaak- Responsieve klantenservice: Tijd is van essentieel belang voor generatie Z en Alpha! Ze willen snelle en gemakkelijke antwoorden op hun vragen. Snel reageren op klanten is een must.

3. Loyaliteitsprogramma's: Loyaliteitsprogramma's kunnen nuttig zijn bij het aantrekken van herhalingsaankopen van deze generaties, omdat zij eerder geneigd zijn zich in te laten met langetermijnrelaties met merken waarin ze vertrouwen hebben.

4. Sociale media: Generatie Z en Alpha zijn zeer actief op sociale medianetwerken, dus verkopers moeten ervoor zorgen aanwezig te zijn op de juiste kanalen om potentiële kopers aan zich te binden.

Door hun bedrijfsmodellen aan te passen die deze generaties aanspreken, kunnen verkopers hun succes in de toekomst verzekeren van Generatie Z en Alpha klanten.

Het komt erop neer dat generatie Z en Alpha gewend zijn snel te krijgen wat ze willen, dus het is belangrijk dat verkopers een online winkelervaring creëren die aan hun behoeften voldoet. Verkopers moeten zich richten op een gepersonaliseerde ervaring, een snelle klantenservice en loyaliteitsprogramma's om deze generaties aan te trekken en hen betrokken houden.

13. Augmented reality, AI, Metaverse

Demofilms helpen potentiële kopers om je artikelen beter te begrijpen, terwijl AR hen de mogelijkheid biedt om de producten in 3D te zien. De Metaverse combineert fysieke, augmented en virtuele realiteit om een computergegenereerde wereld te creëren waarin mensen met elkaar kunnen communiceren, dingen kunnen kopen, kunnen gamen en echte ervaringen kunnen opdoen.

Op dit moment zijn metaverse use cases in de detailhandel vooral experimenteel, maar bedrijven staan te popelen om de volgende grens van de handel op te zoeken. 

Use cases voor AI voor E-commerce bedrijven

AI-technologie heeft een revolutie teweeggebracht in e-commerce en biedt retailers een reeks gebruiksmogelijkheden die de sector vooruithelpen. AI kan helpen het klanttraject te optimaliseren, productpersonalisatie te verbeteren en klantrelaties te verdiepen.

AI-gestuurde chatbots worden ongelooflijk populair, omdat ze klanten in staat stellen vragen te stellen over producten en diensten zonder op assistentie te hoeven wachten van een mens. AI-gestuurde chatbots kunnen zelfs natuurlijke taalverwerking gebruiken om stemcommando's te herkennen en erop te reageren, waardoor de klantenservice wordt gestroomlijnd.

AI kan ook worden gebruikt voor het zoeken en aanbevelen van producten, zodat klanten snel producten kunnen vinden die aansluiten bij hun interesses. Via gezichtsherkenning kan AI patronen in de gezichten van klanten detecteren en producten voorstellen die zijn afgestemd op hun voorkeuren. 

E-commercebedrijven kunnen AI ook gebruiken om automatisch productbeschrijvingen te genereren, waarbij gegevens van eerdere aankopen en voorkeuren van klanten worden gebruikt om nauwkeurigere aanbevelingen te doen. Dit helpt retailers een gepersonaliseerde ervaring voor elke klant te creëren, waardoor ze minder tijd nodig hebben om het juiste product te vinden.

Tot slot kan AI worden gebruikt om fraude en verdachte activiteiten op e-commerce sites op te sporen, zodat bedrijven hun klanten kunnen beschermen tegen kwaadwillenden. AI kan patronen in klantgedrag identificeren die wijzen op mogelijke fraude en winkeleigenaren waarschuwen voor verdachte activiteiten. 

Kortom, AI zorgt voor een revolutie in de e-commerce en is een belangrijk instrument geworden voor detailhandelaren om gepersonaliseerde ervaringen voor hun klanten te creëren.

14. Leveren zoals beloofd

Op tijd leveren is een essentiële vereiste voor e-commerce bedrijven. De dagen dat een product werd verpakt en op weg gestuurd, in de hoop dat het binnen een week of twee op de plaats van bestemming zou aankomen, zijn al lang voorbij.

Levering is snel in de huidige omgeving. Amazon's next-day en same-day shipping is de maatstaf.

Snelheid, communicatie en maatwerk zijn belangrijk om aan de leveringsverwachtingen van hedendaagse klanten te voldoen. Klanten willen weten of hun artikel verwerkt is, waar het is, en wanneer het komt.

Consumenten nemen het je kwalijk als een product te laat of defect aankomt. 

Het conversiepercentage voor leveringsopties en verschillende leveringsdagen is een belangrijke metriek voor e-commercebedrijven om bij te houden. Klanten willen hun producten op afroep, dus inzicht in de impact van verschillende leveringsopties op conversies kan een belangrijke succesindicator zijn.

Gemiddeld bedraagt het conversiepercentage voor standaardlevering (3 tot 5 dagen) ongeveer 4%, terwijl het conversiepercentage voor expreslevering (2 tot 3 dagen) ongeveer 16% bedraagt. Hieruit blijkt een enorm verschil in hoe snel klanten verwachten dat hun producten worden geleverd.

De conclusie: Snellere leveringsopties aanbieden, zoals verzending op de volgende dag of dezelfde dag, kan je conversiepercentage aanzienlijk verhogen. Klanten op de hoogte houden van de status van hun bestelling kan ook helpen om de klanttevredenheid en -loyaliteit te verbeteren.

15. User Generated Content (UGC)

UGC is merk gerelateerd materiaal geleverd door klanten, niet door het merk zelf. Het is een effectieve content marketing strategie, vooral met de opkomst van online aankopen.

Vertrouwen is belangrijk. Consumenten geven bij e-commerce de voorkeur aan organische gebruikersinhoud boven gesponsord materiaal. UGC zoals consumentenafbeeldingen, video's en recensies geven sociaal bewijs en versterken de online reputatie van bedrijven.

UGC kan het vertrouwen in en de betrokkenheid bij merken vergroten.

User-generated content (UGC) is in het digitale tijdperk een steeds populairdere vorm van marketing geworden. Studies hebben aangetoond dat meer dan 90% van de consumenten vertrouwt op UGC om hen te helpen bij het nemen van beslissingen over merken en producten. Bovendien geeft 73% van de consumenten aan dat UGC een belangrijke factor is bij de beslissing om al dan niet tot aankoop over te gaan.

Tips voor het verzamelen van effectieve UGC-inhoud:

1. Maak het boeiend en deelbaar: Consumenten moeten de inhoud interessant genoeg vinden om zich ermee bezig te houden en deze te delen op sociale media

2. Geef je publiek een stem: merken moeten hun klanten in staat stellen hun verhaal te vertellen via UGC, omdat dit authentieker en geloofwaardiger is.

3. Nodig deelname uit: Een effectieve manier om UGC te stimuleren is om klanten uit te nodigen hun verhalen, ervaringen en ideeën voor content in te sturen. Hierdoor raken ze betrokken bij het merk en voelen ze zich gewaardeerd als onderdeel van de community.

4. Vier creativiteit: Laat uw waardering blijken voor gebruikers die inhoud hebben gecreëerd, en hen belonen met bijvoorbeeld kortingen.

5. Monitor en reageer: Controleer regelmatig de ingediende UGC om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan je merkvereisten. Snel reageren op opmerkingen of vragen helpt om vertrouwen en klantentrouw op te bouwen.

UGC is een krachtig marketinginstrument om de betrokkenheid van consumenten bij merken te vergroten. Merken moeten UGC gebruiken om vertrouwen en loyaliteit op te bouwen, en tegelijkertijd het potentieel benutten om boeiende inhoud te creëren die aanslaat bij hun doelgroep. Uiteindelijk kan UGC een geweldige manier zijn om de zichtbaarheid van het merk te vergroten en leads te genereren.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen