De top 10 fouten die nieuwe verkopers maken als ze beginnen op Amazon
De top 10 fouten die nieuwe verkopers maken als ze beginnen op Amazon
12 januari 2023 

De top 10 fouten die nieuwe verkopers maken als ze beginnen op Amazon

Ben je een nieuwe verkoper op Amazon? Zo ja, dan voel je je waarschijnlijk overweldigd door de hoeveelheid informatie die er is. Het kan moeilijk zijn om te weten welke fouten je moet vermijden en welke tips je zullen helpen om te slagen.

Daarom hebben we een lijst samengesteld van de top 10 fouten die nieuwe verkopers maken als ze op Amazon beginnen. Van het niet begrijpen van hun markt tot het niet nauwkeurig bijhouden van gegevens, dit zijn enkele veel voorkomende misstappen die je succes als Amazon-verkoper in de weg kunnen staan. Door nu van deze fouten te leren, kun je jezelf later op je reis tijd en geld besparen! 


1. Het niet begrijpen van je markt

Weten wie je potentiële klanten zijn en wat ze zoeken is de sleutel tot succes als Amazon verkoper. Neem de tijd om je doelgroep te onderzoeken en test verschillende productlijsten uit om te zien welke het beste bij hen aanslaat. 

Als succesvolle Amazon verkoper is het essentieel om de tijd te nemen om je doelmarkt te onderzoeken en te begrijpen. Weten wie je potentiële klanten zijn en wat ze zoeken, kan je een voorsprong geven op de concurrentie. Door dit onderzoek te doen, kun je een productlijst ontwikkelen die resoneert met je doelgroep en hen precies biedt waar ze behoefte naar hebben.

2. Geen concurrerende prijzen aanbieden

Geen concurrerende prijzen aanbieden

Om ervoor te zorgen dat klanten jouw producten kopen, moet je ervoor zorgen dat je prijzen concurrerend zijn. Als je prijzen te hoog zijn, zullen klanten voor hun aankopen elders een kijkje gaan nemen.

Bij het vaststellen van je productprijzen is het belangrijk rekening te houden met de concurrentie. Onderzoek naar de huidige marktprijzen voor soortgelijke producten kan je helpen ervoor te zorgen dat je concurrerend blijft in je prijsstelling. Je moet ook rekening houden met andere factoren zoals vraag en aanbod, productiekosten en marketingkosten bij het bepalen van je prijsstructuur. Bovendien om marktprijzen te onderzoeken, loont het om de prijzen van concurrenten regelmatig in de gaten te houden. Door dit te doen blijf je de concurrentie voor en zorg je ervoor dat je prijzen concurrerend blijven in een steeds veranderende markt.

Het niet goed onderzoeken van de prijzen van concurrenten is een van de meest voorkomende fouten die nieuwe verkopers maken als ze op Amazon beginnen. Je bewust zijn van marktprijzen en regelmatig in de gaten houden wat je concurrenten doen zal je helpen je winst te maximaliseren en je klanten terug te laten komen. 

Een andere fout die je moet vermijden is het niet optimaliseren van productvermeldingen. Hoe aantrekkelijker en informatiever je productpagina eruitziet, hoe groter de kans dat een klant bij je koopt.

3. Niet profiteren van de advertentiemogelijkheden van Amazon

Hoewel organische verkoop belangrijk is voor elk bedrijf, kan het gebruik van de betaalde advertentiediensten van Amazon je helpen een groter publiek te bereiken en je winst te verhogen. Zorg ervoor dat je gebruikt maakt van de advertentiemogelijkheden van Amazon en maak je vertrouwd met hun regels en voorschriften.

Amazon biedt een verscheidenheid aan verschillende advertentiemogelijkheden, die elk zijn ontworpen om de zichtbaarheid te maximaliseren en de verkoop te stimuleren. Via gerichte display-advertenties en gesponsorde product plaatsingen kun je je bedrijf naar een hoger niveau tillen.

4. Geen gebruik maken van klantbeoordelingen

Klanten vertrouwen op recensies om aankoopbeslissingen te nemen, dus het is belangrijk om klanten aan te moedigen om eerlijke feedback over je producten achter te laten. Het gebruik van klantbeoordelingen kan ook helpen je zichtbaarheid in de markt te vergroten.

Beoordelingen geven ook waardevolle inzichten in voorkeuren van klanten en productverbeteringen die anders misschien niet voor de hand lagen.

Niet alle beoordelingen zijn echter gelijk. Als nieuwe verkoper op Amazon zijn er verschillende veelgemaakte fouten waar je je bewust van moet zijn om te voorkomen dat je je reputatie beschadigt en klanten ontmoedigt om recensies achter te laten.

Hierbij kan je denken aan:

 • Niet snel reageren. Klanten die de tijd hebben genomen om een klantbeoordeling achter te laten, verwachten een tijdige reactie van de verkoper. Niet reageren binnen een redelijk tijdsbestek kan klanten het gevoel geven genegeerd en ondergewaardeerd te worden, wat leidt tot negatieve recensies of erger nog, een beoordeling met één ster.

 • Niet openstaan voor opbouwende kritiek. Iedereen maakt fouten, maar het is belangrijk om professioneel te blijven tegenover kritiek. In plaats van defensief te worden of de klant de schuld te geven, gebruik hun feedback als een kans om te leren en je producten te verbeteren.

 • Negatieve beoordelingen niet opvolgen. Negatieve beoordelingen kunnen vaak het gevolg zijn van misverstanden of fouten, dus het is belangrijk om klanten die minder dan positieve feedback hebben achtergelaten, te bereiken. Dit geeft je de gelegenheid om te leren van de ervaring van de klant en tot een voor beide partijen bevredigende oplossing komen.

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je klanten een prettige winkelervaring hebben en het aantal positieve recensies dat je ontvangt maximaliseren. Dit zal helpen om je zichtbaarheid op de Amazon marktplaats te vergroten en de verkoop op de lange termijn te stimuleren.

5. Niet proactief omgaan met klantenservice

Snel en beleefd reageren op vragen van klanten is een belangrijk onderdeel van het bieden van een goede klantervaring. Zorg dat je een systeem hebt om snel op klanten te reageren en eventuele klachten of problemen aan te pakken.

Snel en beleefd reageren op vragen van klanten is essentieel voor elk bedrijf dat een goede klantervaring wil bieden. Door dit te doen laat je zien hoeveel waarde je aan je klanten hecht, bouw je vertrouwen op en help je een positief merkimago te creëren. Bij het beantwoorden van vragen is het belangrijk om zowel professioneel als vriendelijk te zijn. Dit betekent dat je snel reageert, correcte grammatica en spelling gebruikt en altijd beleefd bent. Helaas maken nieuwe verkopers op Amazon vaak verschillende fouten bij het reageren op vragen van klanten die hen omzet kunnen kosten of zelfs hun reputatie kunnen schaden.

Zorg ervoor dat je de volgende fouten niet maakt:

 • Niet de tijd nemen om vragen van klanten grondig te lezen.

 • Niet tijdig reageren op klanten.

 • Te defensief reageren op negatieve recensies of klachten.

 • Geen oplossingen bieden als reactie op negatieve feedback.

 • Beloftes doen die je niet kunt waarmaken: het is belangrijk om altijd eerlijk te zijn als je met klanten omgaat en zorg ervoor dat de beloften die je doet realistisch zijn.

 • Klanten niet informeren over verzendtijden of vertragingen: klanten op de hoogte stellen van mogelijke vertragingen in hun bestellingen kan helpen de frustratie van klanten te verminderen en negatieve recensies te elimineren.

 • Niet openstaan voor feedback van klanten: feedback van klanten is van onschatbare waarde, dus is het belangrijk de tijd te nemen om te luisteren en suggesties van klanten in overweging te nemen.

 • Niet proactief zijn als het gaat om het oplossen van geschillen: als een klant een probleem heeft met zijn bestelling, wees dan proactief om het geschil zo snel mogelijk op te lossen.

6. Geen nauwkeurige administratie bijhouden

Een nauwkeurige administratie bijhouden van verkopen, bestellingen en uitgaven is essentieel voor elk bedrijf. Door dit te doen kun je gemakkelijk je vooruitgang bijhouden en verbeterpunten identificeren. Het bijhouden van een gedetailleerde administratie helpt je de financiële gezondheid te bewaken, klantentrends te analyseren, productprijzen te optimaliseren en inzicht te krijgen in de kosten van hun bedrijfsvoering.

Om ervoor te zorgen dat alle gegevens nauwkeurig worden bijgehouden, moeten nieuwe Amazon-verkopers veelvoorkomende valkuilen vermijden:

 • Geen gedetailleerde administratie bijhouden van alle verkopen, bestellingen en uitgaven - Dit is een must voor elke ondernemer. Zonder nauwkeurige tracking is het onmogelijk om je financiële gezondheid te controleren of prijsstrategieën te optimaliseren.

 • Niet de juiste boekhoudsoftware gebruiken - Het gebruik van de verkeerde of helemaal geen boekhoudsoftware kan resulteren in onnauwkeurige gegevens en het moeilijk maken de voortgang te volgen.

 • Niet profiteren van de rapportagemiddelen van Amazon - Amazon biedt verschillende handige rapportagemiddelen die gebruikt kunnen worden om de verkoopprestaties te meten en verbeterpunten vast te stellen.

 • Geen trends van klanten bijhouden - Het bijhouden van klantgegevens kan je helpen om vast te stellen welke producten goed verkopen en hoe klanten reageren op promoties.

Door deze fouten te vermijden en de tijd te nemen om alle verkopen, bestellingen en uitgaven nauwkeurig bij te houden, kun je kostbare fouten voorkomen en ervoor zorgen dat je bedrijf floreert. 

7. Het niet bijhouden van de voorraad

Inventarisatie bijhouden is een essentieel onderdeel van een goede bedrijfsvoering. Het helpt om je voorraadniveaus te beheren, de klanttevredenheid op peil te houden en ervoor te zorgen dat de bestellingen snel en efficiënt worden uitgevoerd. Door je voorraad regelmatig bij te houden, krijg je een beter inzicht in welke producten op voorraad zijn en kun je ervoor zorgen dat je nooit zonder komt te zitten. 

Zorg ervoor dat je niet in onderstaande valkuilen trapt:

 • Niet real-time voorraadniveaus bijhouden - Als je voor het eerst begint met verkopen, kan het moeilijk zijn om de voorraadniveaus van je product bij te houden, omdat de verkoop en de vraag van klanten snel kunnen fluctueren. Het is essentieel om je voorraadniveaus nauwkeurig en actueel bij te houden om de klanttevredenheid te handhaven.

 • Niet weten wat er verkocht kan worden - Als je begint is het gemakkelijk om overweldigd te worden door het aantal producten dat op Amazon te koop is. Zorg ervoor dat je je onderzoek doet en begrijpt welke producten populair en gewild zijn.

 • Niet voldoende voorraad bestellen - Als je voor het eerst begint, is het gemakkelijk om de vraag naar je producten te onderschatten. Zorg ervoor dat je regelmatig bestellingen plaatst en in voldoende grote hoeveelheden, zodat je altijd genoeg voorraad hebt.

 • Geen gebruik maken van geautomatiseerde voorraadbeheersoftware - Geautomatiseerde voorraadbeheersoftware kan helpen bij het snel bijhouden en beheren van je voorraadniveaus op een simpele manier. Dit kan je veel tijd besparen, zodat je je op andere aspecten van je bedrijf kunt richten.

 • Geen regelmatige voorraadcontroles uitvoeren - Het is belangrijk om je voorraadniveaus in de gaten te houden, zodat je bestellingen altijd snel en efficiënt kunt uitvoeren. Voer regelmatig voorraadcontroles uit om ervoor te zorgen dat je nooit zonder product komt te zitten.

 • Niet profiteren van de functies van Amazon - Amazon biedt allerlei handige functies om het voorraadbeheer te vergemakkelijken, zoals de mogelijkheid om herbestel punten en minimale bestelgroottes in te stellen. Zorg ervoor dat je deze hulpmiddelen benut.

 • Niet vooraf bestellen - Het is belangrijk om je voorraad regelmatig aan te vullen, maar het is ook belangrijk om te anticiperen op de toekomstige vraag. Pre-ordering kan je helpen voorkomen dat je zonder voorraad komt te zitten en helpt de klanttevredenheid te waarborgen.

 • Niet profiteren van geautomatiseerde fulfillment opties - Profiteren van geautomatiseerde fulfillment diensten kan helpen de hoeveelheid tijd en moeite te verminderen die besteed wordt aan het beheren van de voorraad. Automatiseringstools kunnen het gemakkelijker maken om bestellingen bij te houden en nauwkeurige voorraadniveaus te handhaven, waardoor je tijd vrijkomt voor andere taken.

8. Niet investeren in professionele afbeeldingen

Niet investeren in professionele afbeeldingen

Afbeeldingen spelen een belangrijke rol in het succes van elke Amazon productvermelding, van het helpen van je potentiële klanten om het product snel te herkennen en te begrijpen, tot het onderscheiden van soortgelijke artikelen. Professionele afbeeldingen kunnen een grote investering zijn voor je bedrijf, omdat ze de visuele aantrekkingskracht en geloofwaardigheid van je product vergroten. Goed gekozen foto's van hoge kwaliteit met nauwkeurige kleuren kunnen helpen je te onderscheiden van de concurrentie en meer verkoop te genereren.

Voorkom deze fouten:

 • Niet genoeg foto's hebben: zorg dat je voor elk product minimaal 5-6 afbeeldingen hebt.

 • Afbeeldingen van lage kwaliteit gebruiken: investeer in professionele afbeeldingen met een hoge resolutie om je product er aantrekkelijk uit te laten zien.

 • Niet het juiste bestandsformaat gebruiken: Amazon accepteert alleen JPEG- en TIFF-bestanden voor productfoto's, dus zorg ervoor dat je je afbeeldingen in deze formaten opslaat voordat je ze uploadt.

 • Erin falen van alle kanten van het product te laten zien: laat alle kanten van het product zien, ook de boven- en onderkant vanuit verschillende hoeken.

 • Geen lifestyle-afbeeldingen gebruiken om je product te laten zien: lifestyle afbeeldingen zijn geweldig om klanten een beter idee te geven van hoe het product in echte situaties werkt.

 • Stockfoto's gebruiken in plaats van originele: probeer originele foto's van je eigen product te gebruiken om de unieke kwaliteiten ervan te laten zien.

 • Geen witte achtergrondafbeeldingen gebruiken: witte achtergrondafbeeldingen zijn essentieel voor Amazon, omdat ze het product doen opvallen en er professioneler uitzien.

 • Afbeeldingen van andere verkopers hergebruiken: gebruik geen foto's die door andere verkopers zijn gemaakt - het is belangrijk om unieke afbeeldingen van je eigen product te hebben.

 • De grootte en resolutie niet optimaliseren: controleer of de bestandsgrootte en resolutie geoptimaliseerd zijn voor de eisen van Amazon voordat je ze uploadt.

 • Vergeet de bescherming van het auteursrecht niet: zorg ervoor dat je toestemming hebt om elke afbeelding te gebruiken voordat je hem uploadt naar Amazon, want dit kan leiden tot juridische problemen in de toekomst.

Door deze fouten te vermijden kun je een geweldige productvermelding maken die meer klanten naar je pagina trekt en de verkoop verhoogt. Investeren in professionele afbeeldingen is een belangrijke stap naar succesvol verkopen op Amazon, dus zorg ervoor dat je de tijd neemt om het goed te doen!

9. Niet optimaliseren voor zoekmachines

Bij het optimaliseren van productvermeldingen voor de zoekmachine van Amazon is het essentieel om relevante en unieke zoekwoorden en zinnen op te nemen in zowel de titel als de beschrijving van het product. Dit zorgt ervoor dat klanten gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken bij het doorspitten van Amazons enorme aanbod van producten. Onderzoek heeft aangetoond dat hoe specifieker en gerichtere zoekwoorden er worden gebruikt, hoe groter de kans dat klanten een product vinden en kopen. Helaas maken veel nieuwe Amazon verkopers kostbare fouten als het gaat om het optimaliseren van hun productvermelding:

 • Niet onderzoeken wat de beste trefwoorden zijn om te gebruiken in titels en beschrijvingen.

 • Niet opnemen van lange-zoekwoorden (longtail keywords) die specifiek zijn voor hun product.

 • Niet creatief en uniek zijn bij het schrijven van titels en beschrijvingen.

 • Niet profiteren van Amazons zoekmachine optimalisatie tools.

 • Te veel trefwoord variaties gebruiken in de titel en beschrijving.

 • De eerste letter van belangrijke woorden in titels en beschrijvingen niet met een hoofdletter schrijven.

 • Niet elke listing optimaliseren - kortere wegen nemen of dit proces helemaal overslaan.

 • Optimaliseer je productvermeldingen voor de zoekmachine van Amazon, en je zult zeker de zichtbaarheid en verkoop krijgen die je wenst.

10. Blijf niet op de hoogte van het beleid van Amazon

De wereld van de e-commerce kan voor ondernemers een intimiderend en steeds veranderend landschap zijn. Het bijhouden van het beleid en de voorschriften van Amazon is essentieel om aan de regels te blijven voldoen en om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Amazon stelt richtlijnen op die alle handelaren moeten volgen, met betrekking tot productprijzen, beperkingen voor aanbiedingen, retouren en normen voor klantenservice.

Neem de tijd om alle regels en voorschriften van Amazon met betrekking tot de verkoop goed door te nemen, voordat je producten op de lijst zet. Het negeren van deze richtlijnen kan leiden tot schorsingen of verwijderingen, dus zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent voordat je begint.

Let's go!

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kunnen nieuwe verkopers zich goed voorbereiden. Met goed onderzoek, planning en voorbereiding kun je jezelf de beste kans geven om te slagen als verkoper op Amazon. Veel succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen