Slippertje 40: Ecommerce in Amerika - Daan Scholten & Felice Raanhuis
Slippertje 40: Ecommerce in Amerika met Daan Scholten en Felice Raanhuis
25 januari 2021 
in Podcast

Slippertje 40: Ecommerce in Amerika met Daan Scholten en Felice Raanhuis

Apple podcast

Yes! Het is weer tijd voor een nieuw Slippertje! Deze week zijn Daan Scholten en Felice Raanhuis te gast, zij runnen samen een ecommerce business en gaan binnenkort emigreren naar Bonaire. Het samen wonen en samen werken bevalt hen ontzettend goed, het creëert een synergie voor hen.

Amerika was voor Daan Scholten en Felice Raanhuis de markt waarop zij hun business wilde starten, een ongebruikelijk keuze, maar het pakte heel erg goed uit! Door ontzettend veel verschillende aspecten te testen op bijvoorbeeld Amazon, Facebook en Instagram ontdekte zij de formule tot succes.

In deze podcast vertellen Daan Scholten en Felice Raanhuis onder andere over:

  • Hoe Daan en Felice elkaar hebben leren kennen
  • Het belang van zelfontwikkeling
  • Verkopen op Marktplaats
  • De struggles tijdens de studie
  • De weg naar een Ecommerce business in Amerika
  • Toekomstdromen
  • En waarom zij naar Bonaire willen emigreren

Laten we snel gaan luisteren naar Daan Scholten en Felice Raanhuis, ik heb er onwijs veel zin in, let’s go!

Podcast transcriptie

Bas: Dames en heren, vandaag in de Ondernemen op Slippers podcast the one and only, niet only maar het zijn er twee, Daan Scholten en Felice Raanhuis.

Felice: Yes.

Bas: Daan, ja, die was eigenlijk een beetje zoekende wat hij precies wilde, hij heeft nooit gewerkt voor een baas, hij is autodidact in hart en nieren. Hij is op een gegeven moment begonnen met websites bouwen, het verkopen op Marktplaats. Hij studeerde Small Business & Retail Management. Hij haalde 12 onvoldoendes in zijn propedeusejaar, maar tot hij het boek van Tony Robbins las “Ongekende Vermogen” dat veranderde zijn leven en haalde daarna alles. Hij zag in dat hij zelf verantwoordelijk was voor zijn eigen leven. Op een gegeven moment had hij nog maar 1 euro 40 om eten van te kopen. Die pijn hielp hem bij zijn weg omhoog als ondernemer en Felice zat op vmbo kader, studeerde daarna mbo Interieurdesign en heeft zich omhoog gewerkt tot hbo, uiteindelijk deed ze een minor NLP, ook na inspiratie van Tony Robbins, Daan en Felice zijn ook nog eens businesspartners, reizen samen de wereld rond en gaan over twee weken emigreren naar Bonaire. Jongens, welkom!

Felice: Dank je wel.

Daan: Dan je wel, een hele introductie!

Je schuift je shit opzij, en voelt je vogelvrij, je runt je business op je slippers en dat maakt je blij.
Je droom is werkelijkheid, bent van de stress bevrijd. Je kraakt de code van het leven met zekerheid.

Bas: Wel meezingen hè! Inderdaad, ik heb nog nooit zo’n lange introductie ingeluld, maar ja, dat krijg je als je twee mensen hebt die een inspirerend bestaan hebben geleid tot dusver. Jullie zijn ook nog vrij jong geloof ik?

Daan: Ja, 28.

Felice: Ik ben 25.

Bas: 28 en 25 en al 12 jaar samen.

Felice: Yes.

Bas: Wow, wow, het moet niet gekker worden hè.

Felice: 12 jaar, ja.

Jeugdtijd

Bas: Maar tof dat jullie hier aanwezig zijn in de Ondernemen op Slippers podcast. Ik denk dat jullie verhaal zeker ondernemen op slippers waardig is dus ik vind het heel tof om jullie te mogen interviewen. Zijn jullie allebei in hetzelfde dorp opgegroeid of?

Daan: Nee, ik kom uit Nijmegen, geboren en getogen.

Felice: En ik kom uit Elst, dat ligt bij Nijmegen ook en ja, we hebben elkaar ontmoet bij zomerfeesten in Nijmegen, daar heb je die Vierdaagse en toen zag hij mij en ja, van het een kwam het ander en nu zijn we 12 jaar verder.

Bas: Ja, mooi hoor, mooi. Dus jullie zaten ook niet eens bij elkaar op school, alleen gewoon bij een feest ontmoet en toen sloeg het vonkje over.

Daan: Nee, ja, ik heb haar gescout eigenlijk.

Elkaar leren kennen

Bas: Ja, hoe ging dat een beetje in zijn werk dan? Hoe heb je het aangepakt Daan? Dat is natuurlijk wel interessant om te weten.

Daan: Ja, ik zag haar lopen en toen dacht ik van hé, die zou ik wel willen hebben.

Bas: Ja, precies.

Daan: En toen ja, heb ik eigenlijk contact gelegd en ja, ze wou in eerste instantie niet echt iets van me weten maar ja, de aanhouder wint denk ik.

Bas: Cool.

Felice: Toen al.

Bas: Tof man. Ja, jullie runnen nu ook een e-commerce business. We gaan even door het hele verhaal heen in ieder geval en ik denk dat het ook een heel inspirerend verhaal is. Jullie gaan ook emigreren naar Bonaire, hebben inmiddels het afgelopen jaar ook gereisd door de wereld volgens mij. Nou ja, goed, het hoeft ook geen geheim te zijn want jullie zijn ook coachingsklant van mij en volgens mij de eerste call die wij hadden zaten jullie ergens in Dubai geloof ik in een hotelkamer.

Daan: Ja.

Felice: Ja, klopt ja.

Bas: En toen dacht ik ok, deze gasten die snappen het, die weten al wat ondernemen op slippers betekent.

Daan: Ja.

Voor een baas werken?

Bas: Dus vandaar dat ik het ook heel erg gaaf vind om jullie verhaal te kunnen delen. Ja, maar begin even van hoe zijn jullie überhaupt, kijk, jullie runnen nu volgens mij samen de business, maar laten we een beetje bij het begin beginnen, want jij hebt dus eigenlijk, jij was een beetje zoekende wat je wilde maar je hebt eigenlijk nooit voor een baas gewerkt ook Daan.

Daan: Ja, dat klopt.

Bas: Je dacht, waarom heb je nooit voor een baas gewerkt? Dachten je ouders ook al van ah, Daan, dat is allemaal niet nodig joh, komt wel.

Daan: Is niet nodig, nee, ik kom sowieso uit een wel ondernemersfamilie, vader ondernemer, opa en ja, dus het zat er eigenlijk een soort van wel in. Zo ben ik ook wel, ja, een soort van opgegroeid, maar ja, waar ik zelf bijvoorbeeld zag dat veel vrienden in de supermarkt gingen werken als vakkenvuller en noem maar op, ja, ik weet niet, zelf zag ik het nooit echt zitten omdat ik iets voor mijzelf wilde hebben eigenlijk toentertijd. Toen was ik, ja, ik weet niet, volgens mij iets van 11 of 12 of zo, ja, toen ging ik zelf eigenlijk online kijken hoe ik geld kon verdienen en toen besloot ik om me te verdiepen in het maken van websites. Dat was toen met WordPress, dat was toen nog, nou, nog niet zo eenvoudig als het nu tegenwoordig is dus daar kon je op zich nog wel wat geld mee verdienen. Ja, dus zo ben ik eigenlijk eerst gestart met websites maken voor vrienden en familie en de mensen eromheen eigenlijk. Maar ik wist eigenlijk nooit echt wat ik wilde. Ja, ik wist het enige wat ik wilde was niet voor en baas werken. Dus ja, ik wilde echt iets voor mijzelf hebben zodat ik zelf kon bepalen waar ik ga en sta in het leven. Ja, en ik heb daardoor vanuit die overtuiging eigenlijk, ja, voor de rest wist ik eigenlijk helemaal niks, ik had geen specifiek beroep of iets dergelijks of zo. Ja, en zo is het bij mij wel een beetje ontstaan om te gaan ondernemen eigenlijk.

Bas: Ja, cool, want je ging websites bouwen en die ging je verkopen of onderhouden of wat dan ook.

Daan: Ja.

Verkopen op Marktplaats

Bas: En uiteindelijk ben je ook spullen gaan verkopen op Marktplaats?

Daan: Ja, dat deed ik ook ja toentertijd.

Bas: En toen trok je alles uit de kast bij je ouders en ging je dat op Marktplaats zetten of hoe ging dat?

Daan: Ja, wat we dan deden is dat we dan bijvoorbeeld in de zomer op vakantie gingen naar Turkije bijvoorbeeld. Ja, en daar kocht je dan van alles in eigenlijk want ik dacht van oh, het is hier best wel goedkoop in vergelijking met Nederland, dus ik ja, ik vroeg aan mijn ouders of ik hun koffer ook kon gebruiken voor de terugreis omdat ik dan allemaal spullen erin kon doen om dan uiteindelijk weer in Nederland te verkopen op Marktplaats en ja, dat ging, ja, best wel goed eigenlijk. Ja, eigenlijk vanaf mijn 12e of zo gedaan. Ja, nu natuurlijk al lang niet meer, dat heb ik toen een paar jaar gedaan en ja, vooral eigenlijk gefocust op online marketingbedrijf uitbouwen totdat ik eigenlijk ging studeren. Toen dacht ik eigenlijk van ok, ik wil wel meer de focus hebben op studeren. Dat was eigenlijk mijn uitgangspunt, maar uiteindelijk was daar, ja, niet heel veel van gekomen. Ik wilde wel, ja, echt mijn opleiding halen of eigenlijk echt hbo doen op de HAN was dat. Ja, en toen, ja, ik weet niet, ik ben toen wel echt gaan inzien dat ik wel echt wilde gaan ondernemen, maar niet dat ik echt iets met online marketing verder wilde. Dus toen ben ik ja, eigenlijk gaan studeren, het bedrijf heb ik on hold gezet het online marketingbedrijf en wat ik toen wel merkte is dat ik ja, het studeren vond ik wel leuk, maar ik had niet echt een doel van waarvoor doe ik het eigenlijk weet je wel. En ja, ik weet niet, het is toen ja, de focus die ik toen had was niet echt alleen maar op studeren. Ja, even kijken, hoe leg ik het uit.

Bas: Ja, dus je bent gaan studeren uiteindelijk Small Business Retail Management en je dacht ook van ja, ik ga deze opleiding doen voor meer ervaring of zo of dat je gewoon dacht van ja.

Daan: Ja, precies.

Bas: Je had niet de ambitie om voor een baas te werken maar je dacht van ja, laat ik iets doen waar ik uiteindelijk het meest aan heb als ik iets voor mijzelf ga doen.

Daan: Ja, ja, maar wat ik wel vooral merkte is dat ik niet echt ja, wel de motivatie had, maar niet, ja, het ging eigenlijk niet zo goed, laat ik het daar op houden, op school. Dus ik had 12, 13 onvoldoendes en ik was meer, ja, eigenlijk bezig met andere dingetjes.

12 onvoldoendes

Bas: Dat vind ik wel knap hoor 12 onvoldoendes, hoeveel vakken had je in die tijd? 13 of?

Daan: Ja, zoiets. Zoiets ja.

Bas: Eigenlijk is dat gewoon als je het hele jaar niks doet dan is dat het resultaat of?

Daan: Ja, dat kun je wel stellen. Dus het ging helemaal niet goed en ja, de school zei eigenlijk ook tegen mij van ja, ik denk dat het beter is dat je een andere opleiding gaat zoeken of naar een andere school gaat want ja, dit ga je niet halen. Ik had nog een half jaar en ja, het zag er heel lastig uit en mijn ouders zeiden ook van ja, misschien is het beter om ergens anders in te schrijven.

Bas: Ja.

Daan: Dus eigenlijk iedereen in mijn omgeving zei van ja, je kunt beter verder gaan zoeken, maar ik hield echt vast dat ik uiteindelijk, ja, wel echt die opleiding op die school wilde halen en ik was een beetje eigenlijk aan het zoeken van wat ik wilde en toen kreeg ik op mijn verjaardag kreeg ik toen het boek van Tony Robbins van mijn vader en ja, ik weet niet, op een gegeven moment ik stond er wel echt voor open dus ik denk dat dat er wel voor nodig is en in combinatie met dat boek wat erin stond waarin stond van je bent zelf 100% verantwoordelijk voor je eigen leven en ja, wat ik toentertijd deed is wel, ja, eigenlijk kijken naar excuusjes die je voor jezelf dan oplegt.

Bas: Ja, het ligt altijd aan de ander, behalve aan jezelf.

Daan: Ja, precies, en ik weet niet, dat boek had me wel echt geraakt dat ik het bij mezelf moest zoeken. Ja, en toen brak ik een soort van wel eigenlijk en toen vanaf dat moment nam ik wel echt de eigen verantwoordelijkheid voor mijn leven, zag ik in dat ik zelf verantwoordelijk was voor de resultaten die ik heb in mijn leven. Ja, dat heeft wel echt een grote invloed gehad.

Bas: Ja, wow.

Daan: En vervolgens heb ik me echt opgesloten in de bieb en ja, 24/7 eigenlijk alleen maar gefocust op het studeren en toen na een half jaar heb ik ja, alles gehaald.

Bas: Wow.

Daan: Dat was voor mij wel het bewijs dat ik als ik echt iets wil in mijn leven dat ik het ook kon behalen eigenlijk.

Bas: Ja, het was een beetje een van zero naar hero verhaal dit.

Daan: Ja, voor mijzelf was het wel echt een–

Bas: Overwinning.

Daan: Ja, overwinning, ja.

De start van een relatie

Bas: Ja, vet man. En kenden jullie elkaar in die fase al toen je die propedeuse, moeilijk en boek lezen en dat soort dingen, toen waren jullie al samen?

Felice: Ja, ik denk dat toen in die tijd dat jij dat boek hebt gekregen dat onze affiniteit met zelfontwikkeling en meer de spirituele kant opgaan en dat je echt zelf verantwoordelijk bent voor je leven en voor het geluk wat je graag wilt behalen in je leven dat dat, ja, vanaf die tijd ook echt wel is gaan groeien en ik zat altijd een of twee klassen onder hem zeg maar qua niveau dus ik trok mij heel erg op aan hem en ja, daarin hebben we elkaar ook echt geholpen om te groeien en ja, heeft het ertoe geleid tot waar we nu staan en ja, mooie dingen die we hebben meegemaakt samen. Wel heel cool.

Bas: Wow.

Krap bij kas als student

Daan: Ja, ik denk ook wel van als ik terugkijk op die periode was het, ja, sommige momenten waren wel heel zwaar. Bijvoorbeeld ik was toen 19 toen ik uit huis ging om op mijzelf te wonen op kamers en ja, ik was dus voornamelijk bezig met studeren, online marketing had ik eigenlijk on hold gezet, maar er waren wel momenten bijvoorbeeld dat ik echt helemaal gewoon geen geld had. Ja, dan was er ook zo’n dag dat ik bijvoorbeeld boodschappen moest doen en ja, toen keek ik op mijn bankpas daar zat helemaal niks op en vervolgens ging ik mijn kamer doorzoeken en had ik 1,40 gevonden en daar moest ik dan avondeten van halen en toen dacht ik van ja, dat wordt lastig van 1,40 dus toen had ik een chocoladereep gehaald omdat het in ieder geval nog wat vulde, dus zo erg, en toen was, dat moment dat kan ik nog heel goed herinneren dat omarmde ik ook wel echt dat ik dacht van ah, dit moment wil ik nooit meer meemaken dat ik dat niet meer kan betalen. Want het was heel makkelijk, kan je natuurlijk ook naar je ouders toe gaan, maar ik wilde gewoon ja, zelf die verantwoordelijkheid nemen en niet afhankelijk zijn van mijn ouders om daar, ja.

Bas: Ja, ik geloof er heilig in dat dit misschien wel een van de beste lessen is geweest zeg maar dat je gewoon zelf ervaart wat het is om letterlijk niks te hebben. Want daarna heb je dus heel bewust de keuze gemaakt van ok, ik heb nu gezien hoe ik het niet wil zeg maar of hoe ik het in ieder geval niet wil en daarna heb je heel duidelijk de keuze gemaakt van ik ga er nu aan werken hoe ik het wel wil en daar heb je dus letterlijk ook door het boek van Tony Robbins, de titel was “Ongekende Vermogen” geloof ik, heb je dus dat keerpunt gevonden en heb je gedacht van ja, ik sta er zelf voor, ik doe het zelf, alles wat slecht gaat in mijn leven heb ik zelf veroorzaakt voor een heel groot deel of de keuzes die ik gemaakt heb, maar alles wat goed gaat ook en dat is het mooie natuurlijk op een gegeven moment, ja, dat is het mooie aan het verhaal want het goede dat komt natuurlijk in het tweed deel van het verhaal. Dus je zit eerst voor 1,40 zit je chocoladerepen te kopen om nog genoeg calorieën naar binnen te beuken en wat gebeurde er daarna, want daarna heb je echt letterlijk wel een beetje ook de weg omhoog gevonden dat je denkt van ok, dit gaat niet, ja, zo wil ik mijn leven niet hebben zeg maar. Ik vind het trouwens een hele inspirerende, jullie kijken ook wel naar Shark Tank denk ik, daar zit ook Robert Herjavec in, een vergelijkbaar verhaal weet je, ook een immigrant, in Amerika gekomen en heeft ook helemaal niks zeg maar en hij zegt ook altijd of in ieder geval ik heb een keer wat video’s van hem gezien, dan zegt hij ook altijd weet je, hij heeft gewoon ervaren wat het is om heel erg arm te zijn. Zijn ouders hadden nooit wat weet je en het was allemaal heel erg arm. Dus hij heeft heel erg bewust gekozen, letterlijk bewust gekozen om ja, dus hij heeft er letterlijk voor gekozen om niet arm te zijn. Hè, hij is nu volgens mij een van de rijkere in Amerika, maar hij heeft er letterlijk voor gekozen om niet arm te zijn en dat is eigenlijk ook een vergelijkbare keuze die jij of die jullie hebben gemaakt na dit keerpunt dat je 1,40 bij elkaar moest schrapen. Wat deed je de dag daarna? Of heb je elke dag twee blokjes gegeten?

Daan: Nou, ik moet wel zeggen van het is heel makkelijk natuurlijk om naar je ouders toe te gaan dus dat kon ik ook gewoon.

Bas: Precies, die hadden je echt wel een tientje gegeven.

Daan: Ja, precies, weet je, dat wist ik ook wel, maar ik vertikte het gewoon omdat ik dacht van ja, ik ben zelf, ik moet eigen verantwoordelijkheid nemen dus dat wilde ik gewoon niet doen, ik wilde mijn eigen, ja, ik wilde het zelf eigenlijk gaan oplossen. Maar hoe ik dat destijds, ja, die chocoladereep had ik die avond nog natuurlijk opgegeten dus de volgende dag, ik kan me niet goed herinneren wat ik de dag erna heb gedaan. Volgens mij, even denken.

Bas: Ik zou gewoon bij vrienden gaan eten, gewoon jezelf uitnodigen van hé, gezellig, zullen we even?

Daan: Ja, ik had een vriend naast me wonen dus dat was wel handig, maar ja, wat ik toen wel had gedaan is dat ik me toen had ingeschreven voor, ja, ik wilde toen altijd wel een soort van werken voor een soort van sales eigenlijk toentertijd. Ik dacht van ja, ik heb nog nooit eigenlijk gewerkt tot op dat moment dus ik wilde eigenlijk een soort van sales baantje hebben om daar meer kennis in te krijgen. Maar vervolgens was ik, ja, niet aangenomen volgens mij bij BCC of iets dergelijks of zo. Ik weet ook niet waarom.

Felice: Te ondernemend.

Daan: Ja, geen ervaring hè, online marketing. En ja, toen ben ik eigenlijk ingerold in een soort van horecabaantje eigenlijk en zo maar ja, ik had geen ervaring en ik moest gelijk, ik weet niet, dat was in Hilversum of zo moest ik.

Felice: Ja, een dinner show werd je ingezet.

Daan: Moest ik bij een dinner show moest ik daar lopen, ja, moest je best wel ervaring voor hebben en ja, ik had geen ervaring dus dat ging best wel lastig met uitserveren en dat ging ook een keer helemaal fout.

Bas: Ja, gingen alle biertjes over de grond?

Felice: Letterlijk.

Daan: Nou, er ging jus d’orange over een witte jurk van een vrouw heen.

Bas: Lekker, mooi.

Daan: Daar was ze niet zo blij mee. En ja, even kijken.

Felice: Ja, vanuit zo heb je denk ik jou een beetje, ja, je weg–

Daan: Ja, dat was ook, ja, een paar maanden gewerkt en toen dacht ik van ok, ik heb wel echt geld nodig dus toen ben ik alsnog met online marketing weer verder gegaan om in ieder geval, ja, mijn eigen eten, voor mijzelf te kunnen voorzien. Dus toen heb ik dat eigenlijk weer opgepakt.

De reis naar een Ecommerce business

Bas: Cool, en inmiddels, ja, runnen jullie een e-commerce business en waar, hoe is dat pad gegaan dan vanaf dat punt waar je het nu over hebt?

Daan: Even kijken, ja, ik was afgestudeerd, tijdens mijn opleiding kocht je ook al producten in vanuit China bijvoorbeeld en dat ging je dan verkopen hier in Nederland.

Bas: Bij Small Business moet je zo’n mini-onderneming opzetten toch?

Daan: Ja, precies, ja.

Bas: Met zo’n groep studenten dan, ja, dat is mooi.

Daan: Ja, precies, dus dat is denk ik de eerste aanraking. Even kijken, ja, en toen ik was afgestudeerd wist ik wel van ok, ik wil niet iets echt doen met mijn eigen online marketing bedrijfje, dus ik wilde echt mijn eigen online business hebben. Toen ben ik eigenlijk volledig ingedoken in alle materie die je online vindt over ja, online business, wat heb je, e-commerce, noem maar op en zo en dan ben ik daar eigenlijk gaan kijken en bewust de keuze gemaakt van ok, wat trekt mij binnen e-commerce omdat het best wel breed is. En toen heb ik, ja, eigenlijk heel gericht gezocht naar waar ik, ja, affiniteit mee heb. Nou, cursussen gekocht, noem maar op, van meerdere mensen en zo ben ik eigenlijk een beetje erin gerold.

Bas: Cool, cool. Dus toen ben je cursussen gaan kopen, toen dacht je ok, nu ga ik het e-commerce spel spelen en ben je met iets begonnen om te gaan verkopen zeg maar.

Daan: Ja.

Bas: Want jullie verkopen ook in Amerika geloof ik, is dat, was je daar ook begonnen of ben je eerst in Nederland begonnen?

Daan: Ja, ik ben in Amerika begonnen.

Bas: Maar dat was ook de reden, je had waarschijnlijk een Amerikaanse cursus gekocht of zo.

Daan: Klopt ja.

Bas: En je dacht van ja, ok, omdat deze gast zegt dat ik hier moet beginnen is het logisch dat ik hier start of?

Daan: Ja, klopt en ik wilde het ook gelijk gewoon groot aanpakken dus vandaar dat ik dacht ja, de Amerikaanse markt is groot dus laten we maar gelijk naar Amerika gaan en ja, toen ben ik eigenlijk in Amerika begonnen. Inmiddels hebben we daar ook twee warehouses geopend. Dus ja, we zijn eigenlijk eerst daar, de focus daarop gelegd en vervolgens hebben we het uitgebreid eigenlijk.

Bas: Tof, maar dat grote denken, waar kwam dat vandaan dan? Kwam dat ook door je zelfontwikkeling, boeken lezen dat je gewoon denkt van ja, als ik iets moet bereiken moet ik gewoon megagroot denken want anders wordt het niks?

Daan: Ja, dat ook, ja, ik heb heel veel boeken gelezen over persoonlijke ontwikkeling dus ik denk dat dat zeker wel heeft bijgedragen en ik heb altijd wel het gevoel gehad dat ik iets groots wilde gaan doen eigenlijk in mijn leven, dus dat is, ja, dat komt daar denk ik wel vandaan.

Verkopen in Amerika

Bas: En hoe begon dat e-commerce verhaal in Amerika sowieso, woonden jullie toen in Amerika of je zat gewoon in Nederland?

Felice: Nee, we gingen op en neer.

Bas: Je zat in Nederland en je dacht gewoon ik ga in Amerika starten.

Daan: Ja, we gingen op en neer.

Bas: Op en neer.

Daan: Ja.

Bas: Ja, ik moest even, ja, precies.

Felice: Reizen en werken tegelijk eigenlijk, dat is wat we deden in het begin, ja.

Daan: ja.

Bas: Maar leg me de start van die e-commerce business uit, welke struggles je kent als startende e-commerce ondernemer zeg maar, ik denk dat dat wel, ja, leerzaam is voor de luisteraar.

Daan: Ja, ik denk dat vooral in het begin als je wilt starten, ja, in het begintraject zit dat je heel erg zoekende bent van waar, ja, wat je wil gaan doen en dat je zelf misschien wel een beeld hebt van waar je wilt zijn, maar nog niet weet hoe zal ik maar zeggen en wat ik zelf merkte is dat heel veel mensen in mijn directe omgeving, of het nou vrienden of familie zijn, dat die vaak uit hun eigen ervaring delen van hoe zij ernaar kijken en dat dat heel bepalend kan zijn voor jou of je het nou uiteindelijk wel of niet gaat doen. Waarschijnlijk heel vaak, nou ja, heel vaak, kan het zo zijn dat je het daardoor niet gaat doen omdat ja, ouders bijvoorbeeld komen uit een andere generatie. Ja, e-commerce is toch wel iets nieuws wat ja, waar je wel echt moet begrijpen hoe het eigenlijk werkt en hoe het spelletje gespeeld wordt.

Bas: Ja.

Daan: Dus ja, wat ik zelf, ja, als tip zal maar zeggen om alleen te luisteren naar degene die datgene hebben gedaan met succes wat jij wil gaan doen.

Bas: Cool.

Daan: En eigenlijk de adviezen, wat heel moeilijk kan zijn soms, van mensen in je directe omgeving om die, om dan even je oren dicht te houden.

Zelfontwikkeling

Bas: Ja, maar ik bedoel je moet ergens het vertrouwen en het lef hebben zeg maar als iedereen nee tegen jou zegt toch het vertrouwen hebben om het wel te doen en dat moet wel ergens vandaan komen en is dat gekomen ook uit de boeken en de dingen, die zelfontwikkeling die je hebt gedaan uiteindelijk?

Daan: Ja.

Bas: Of is dat ook iets wat in de aard van het beestje zit dat je gewoon misschien wel eigenwijs bent dat je denkt iedereen kan nee zeggen, ik doe het toch.

Felice: Beide.

Daan: Ik denk ja, beide denk ik wel.

Felice: Ook wel je gut feeling zeg maar van ok, we lezen dit in boeken, we horen dit in cursussen en weet je, je hebt zo’n informatie overload van ok, weet je, je moet echt die focus hebben van ok, wat is de eerste stap die we gaan nemen en vanuit daar eigenlijk gaan, ja, je start, je moet gewoon starten, je moet gewoon beginnen, je moet erin gaan en dan komen er vanzelf wel dingen op je pad die je nodig hebt of mensen die jou daarin kunnen helpen. Dus het is, ja, het is gewoon doen.

Daan: Ja, in het begin hadden we ook bijvoorbeeld producten, ja, dat was ook niet alles zal ik maar zeggen weet je wel, maar ja, als je gewoon eenmaal begint, vervolgens kun je het gaandeweg optimaliseren en verbeteren.

Bas: Exact, exact.

Daan: Als je maar met iets begint zal ik maar zeggen en dan alleen al een product, ook al zie je het helemaal niet zitten, dan nog kun je daar gaandeweg al van leren.

Bas: Ja, je slaat de spijker op zijn kop. Ik zie het ook, ik help natuurlijk best veel mensen in e-commerce zeg maar en ze overdenken die eerste fase veel te veel weet je. Ik bedoel ze zijn al 6 maanden aan het nadenken wat ze gaan verkopen. Ik bedoel, jij zegt al nee, ik zeg ook altijd het maakt niet uit wat je verkoopt, je moet gewoon binnen 90 dagen je eerste sale maken. Als je dat niet doet dan gaat er iets verkeerd zeg maar en dat is wat jij hebt gedaan en je ziet ook maar weer zeg maar dat dat de manier is. Want je moet gewoon zo snel mogelijk zoveel mogelijk fouten maken om uiteindelijk op het juiste pad terecht te komen zeg maar.

Daan: Ja, en ik denk, kijk, en fouten is ook een bepaalde manier hoe je daar naar aan kunt kijken want als je te vaak, als je het hebt over fouten of falen zal ik maar zegen is het iets negatiefs.

Bas: Ja.

Daan: Maar ik denk als je daar een bepaalde draai aan geeft en het juist ziet als leermomenten.

Bas: Ja, leerpunten, ja.

Daan: Dat je het sterker kunt maken en dat heeft mij wel veel geholpen om het echt ook de business zal ik maar zeggen echt als een spel te kunnen zien om ja, de uitdagingen die je krijgt een soort van hobbels op de weg zijn als het ware van Mario Cart.

Felice: Uitdagingen.

Bas: Ja, maar ik hoor zo duidelijk dat dat hele mindset en dat Tony Robbins dat dat zo’n zaadje is wat op die jonge leeftijd bij jou is geplant en dat dat direct is uitgebloeid tot iets vet moois weet je. Want ik bedoel laten we over het schoolsysteem kijken hè, jouw onvoldoendes zeg maar, falen, al dat soort dingen weet je, ik bedoel terwijl het misschien wel een van de grootste leerpunten is geweest. Hetzelfde met je 1,40 nog eten zeg maar denk je ook dit is falen, maar terwijl het het grootste leerpunt was geweest en je zegt het nu zeg zelf, zeg maar, het zijn allemaal leerpunten en als je er zo naar kan kijken dan omarm je ze zeg maar in plaats van dat je denkt van nou, ik heb weer gefaald.

Daan: Ja, precies.

Beginnen in Amerika

Bas: Dus dat is wel heel tof om te zien. Maar ok, we gingen terug naar die struggles, je bent dus met een product begonnen om te gaan verkopen in Amerika, hoe zag dat eruit? Hoe ben je gaan verkopen? Op welke kanalen en wat deed je?

Daan: Even kijken, ja, ik had eerst gewoon een webshop gemaakt bijvoorbeeld met Shopify was dat en advertenties laten lopen via Insta of Facebook en vervolgens heel simpel eigenlijk naar je website laten draaien en een goede landingspagina die je vervolgens weer gaat testen om te kijken wat werkt, wat werkt wel en wat werkt niet.

Bas: Want dit had je ook uit die cursus gehaald.

Daan: Ja.

Bas: Gewoon een stappenplan, dit gaan we doen.

Daan: Ja, precies, dus zo ben ik er eigenlijk ingerold. Ja, dus constant, ja, het product eigenlijk verbeterd. Dus echt met de leveranciers ook gepraat van ok, hoe kunnen we het product beter maken op basis van de feedback die we krijgen van klanten.

Felice: De verpakking.

Daan: Ja, en de verpakking, gewoon eigenlijk alles de hele branding eromheen helemaal, ja, gemaakt zoals we denken dat het goed is voor onze klanten en waar het bij aansluit.

Bas: Cool, cool. En hoe lang duurde het voordat je dacht van ok, dit begint een beetje op succes te lijken?

Daan: Ja, ik denk in het begin ging het nog wel redelijk, maar het was, ja, vanaf eigenlijk toen we gingen reizen, echt een wereldreis toen is het wel ja, iets omgeslagen in ons omdat we ook, ja, meer spiritueel zal ik maar zeggen hebben ontwikkeld tijdens die reis en dat hebben we eigenlijk gecombineerd met ons bedrijf. Dus ja, waar we bijvoorbeeld voor staan of zo in ons leven dat hebben we ook verwikkeld in ons bedrijf. Ja, ik denk dat dat wel iets is wat we–

Felice: Ja, ook om die meerwaarde echt te geven voor de mensen zeg maar. In het begin, je had het huis moeten zien van ons, het stond echt vol met dozen en testen en je kon gewoon niet de gang doorlopen zeg maar zo erg was het. Op een gegeven moment ga je reizen, ga je je verdiepen, nog meer zelfontwikkeling en dan weet je, dan na een jaar wereldreis dan kom je toch tot andere inzichten en dan denk ik van ja, het is heel leuk allemaal dat geld verdienen en dat soort zaken, maar ok, wat geeft je nou echt die voldoening en die fulfillment? En dat is zeg maar nu echt een stukje waar we nu echt meer mee bezig zijn. Ja, dus dat is wel mooi om te zien dat we, ja, op die manier ook groeien in de business zeg maar, zowel persoonlijk als zakelijk.

Bas: Wow, dus eigenlijk al nu, ik bedoel, de meesten denken oh, reizen, dat is toch vakantie? Maar reizen is eigenlijk nu al misschien wel een van de wijste lessen die je tot nu toe zeg maar over je heen hebt gekregen dat je denkt van ok, ja, het draait niet alleen maar om extra nulletjes op je bankrekening en je voelt de purpose ook wat je doet in je business veel meer van binnen.

Daan: Ja.

Bas: Waardoor je van binnen naar buiten werkt in plaats van andersom zeg maar.

Felice: Ja, want we hebben ook echt heel veel in de business ook gedaan vanuit gut feeling weet je wel. Kijken van ok, ik heb dan wel een conceptontwikkelingsopleiding gedaan waarbij ik kijk naar trends in de maatschappij, dus het is wel een soort van, je kijkt wel wat er speelt in de maatschappij en daar haak je eigenlijk een beetje op in en vandaar maak je het eigenlijk mooier en beter. Dat is eigenlijk, en dan neem je de dingen van de wereldreis inderdaad mee.

Dromen

Bas: Wow. En uiteindelijk ook is, mijn, ik bedoel ik heb natuurlijk zelf ook twee jaar over de wereld gereisd, mijn filosofie was eigenlijk het vrij zijn en niet druk te maken over geld is eigenlijk het hoogst haalbare wat er is. Ik ben benieuwd of jullie daar ook zo naar kijken. Want op een gegeven moment dacht ik ook van ja, je bent vrij, je kan letterlijk over de wereld reizen en niemand doet je wat en je kan elke keuze die je maakt, maak je elke dag opnieuw zelf. Hè, je hebt elke dag weer een blank canvas voor je, eigenlijk veel beter dan dat wordt het niet weet je, alles wat je daarna bedenkt is eigenlijk gewoon onzin want je hoeft geen jacht, een helikopter, een villa en whatever je droom of hoe je het ook wil noemen zou zijn. Hoe kijken jullie daarnaar?

Daan: Ja, daar kan ik me wel in vinden.

Felice: Ja, daar kan ik me ook heel erg in vinden. Je kijkt natuurlijk voordat je op wereldreis gaat dan weet je, je komt uit een schoolsysteem, vervolgens kom je in een soort zwart gat en dan ga je reizen, maak je allemaal mooie dingen mee. Wat ik wel heb gemerkt van toen wij terugkwamen van een wereldreis is van ja, weet je, depressief wil ik weer niet zeggen, maar wel een beetje dat je denkt van ja, wat zijn we eigenlijk nu weer aan het doen in Nederland? Willen we hier ons leven leiden? Is het de hoogst haalbare kwaliteit van leven wat wij willen? Ja, en toen hebben we er ook voor gekozen natuurlijk om nou over twee weken te gaan emigreren omdat we voor nu waar we nu staan in het leven denken we dat dat de beste en mooiste keuze is voor een aantal jaar om daar ons te gaan vestigen. Ja, en vanuit daar gewoon echt je fulfilling meer te zoeken. Want je komt dan terug in Nederland en dan is het weer zo ja, en nu? Weet je wel? Je hebt de wereld rondgereisd en je hebt alles gedaan wat je wil.

Bas: Ja, en hier is geen kloot te doen.

Felice: Ja, bij wijze van spreken, weet je, ja, het is anders, toch anders. Dat merk je misschien ook wel met je eigen wereldreis, het is toch anders om dan weer in Nederland echt te gaan settelen en dat is voor nu waar we nu staan, we zijn nog super jong, dat is nou niet wat we gaan doen.

Bas: Ja, ik had echt letterlijk het gevoel alsof ik weer terug in de kudde kwam of zo zeg maar en dat is letterlijk, weet je, ik bedoel hoe je erin wordt gezogen en hoe je eigenlijk letterlijk, ik bedoel, je omgeving is de grootste invloedfactor op jezelf en hoe je dan in zo’n soort van eigenlijk is het als een wit schaap weer terugkomen in de witte kudde schapen zeg maar, maar je wil, het klinkt heel raar, maar het liefst wil je dat zwarte schaap zijn en dat zie ik ook wel een beetje bij jullie zeg maar. Ja, je doet het net op een andere manier, het maakt allemaal niet uit, je maakt je eigen keuzes, who cares? Weet je. Ik bedoel en dat vind ik wel heel mooi. En ik denk ook dat het het sterk maakt dat jullie het met zijn tweeën doen, dat jullie alles met elkaar kunnen delen en ik denk dat dat het heel sterk maakt. Want het zou, ik bedoel, Into the Wild, die film heb je vast wel gezien.

Felice: Ja, favorietje.

Samen leven en samen werken

Bas: Hij schrijf op een gegeven moment in dat boekje voordat hij dood gaat iets van no happiness without sharing of zo. Weet je, ik bedoel, als je dit alleen doet het hele spektakel, je staat er echt alleen voor en het kan heel eenzaam zijn weet je. Ik bedoel, en dat is echt heel mooi dat jullie dit samen, dit avontuur samen doen en aanpakken. Ik bedoel, je moet ook goed kunnen samenwerken. Ik bedoel, ja, jullie zijn eigenlijk op alle manieren met elkaar verweven op dit moment zeg maar, zowel businesswise als persoonlijk. Gaat dat ook weleens fout of zo?

Felice: Ja.

Daan: Ja.

Bas: En waar gaat het het vaakst op fout dan?

Felice: Nou ja, als ik dan even het woord kan overnemen van jou.

Bas: Ok.

Felice: Het is zeg maar, kijk, hij is echt het ondernemende stuk dus hij gaat gewoon tot 3 uur ’s nachts door en hij staat om 8 uur op, gaat weer werken. Dus hij is continu bezig en ik merk wel echt voor mijzelf dat ik echt mijn energie moet bewaren voor mijzelf om niet zeg maar die informatie-overload te hebben. Hij haalt heel veel plezier en geluk uit hetgeen wat hij doet, gelukkig, daar ben ik ook heel blij mee, maar ik moet echt oppassen dat we die balans bewaren en dat ik mij niet laat leiden daardoor zeg maar. Weet je wel, dat ik niet daarin ook mijn hoofd gek laat maken maar ook even een pas op de plek doe zeg maar. Dus daar zijn we nou ook sinds die wereldreis hebben we daar ook echt, of na die wereldreis echt wat meer een balans in weet je, dan ga je gewoon in gesprek met elkaar van hé, ok, dit is wat ik voel en dit is wat jij voelt, hoe kijken we daar samen naar en hoe kunnen we dat voor onszelf dragelijk maken om naar de next level te gaan want dat is wel iets wat we beiden willen natuurlijk, op spiritueel en zakelijk vlak.

Daan: Ja, ik denk dat voor ons, ja, een soort van de reden waarom het goed gaat zo lang al is vooral omdat we heel veel praten met elkaar. dus als haar iets dwars zit of mij iets dwars zit dan bespreken we dat gelijk en ja, dat scheelt heel erg denk ik.

Felice: Ja, 12 jaar samen dus dan voel je elkaar wel een beetje aan.

Daan: Ja, en we proberen elkaar ook gewoon echt omhoog te helpen zal ik maar zeggen.

Bas: Mooi, ja, dat is wel mooi. Ik bedoel, dit is ook of dit nou in een relatie is of in business weet je, het draait altijd om communicatie want de frictie ontstaat pas als je te lang niet communiceert of te beperkt hè. Ik bedoel ja, soms kan het ook zijn alsof ja, dat de een de ander, of dat de een heel gesloten is of zo en de ander heel open en dat kan soms lastig zijn, maar het klinkt als een mooie combinatie.

Daan: Ja.

Competitieve markt

Bas: Even terug naar dat e-commerce spektakel. Dus je had, ja, je begon met verkopen in de States, spullen overgehaald, Shopify shopje gemaakt, traffic ernaartoe, advertenties op socials. Is dat spel niet, wordt dat spel, sowieso is het steeds competitiever aan het worden ook met advertenties en dat soort dingen. Hoe heb je dat zien ontstaan en was je vanaf moment 1 direct winstgevend op je advertenties en de conversies aan de achterkant?

Daan: Nee, in het begin niet. Ik heb heel veel getest en ik denk dat dat ook echt een, ja, een sleutel is tot succes uiteindelijk om echt heel veel te testen.

Bas: Je bedoelt de conversieoptimalisatie of zo?

Daan: Ja, conversie, de website, landingspagina, de advertenties. In de advertenties kun je ook weer heel veel dingen testen, thumbnail noem maar op en zo, zelfs de ratio zal ik maar zeggen. Alles kun je testen en alles heeft te maken uiteindelijk met het resultaat. Dus ja, bijvoorbeeld ik heb heel wat producten gehad waarvan ik dacht van ja, dit is niks. Dus als ik gelijk had opgegeven dan was het ook niks geworden, maar vervolgens met doortesten in een keer was het wel succesvol. Dus ik denk dat heel veel mensen daar ook gelijk al de handdoek in de ring gooien eigenlijk om het product al gelijk al af te schrijven. Maar ik denk als je een product gewoon heel goed vermarkt echt met emotie dat je dan al heel ver kunt komen en het juist testen dat je, ja, wel de kans op succes aanzienlijk kunt verhogen.

Bas: Ja, dus die conversieoptimalisatie op je pagina is een ding, je noemde net ook even tussen neus en lippen door vermarkten met emotie. Zijn dat voor jou de twee belangrijkste punten uiteindelijk voor succes van het vermarkten via, op deze manier in ieder geval?

Daan: Ja, wat ik in het begin merkte, om terug te komen op je eerdere vraag, wat ik zie zal ik maar zeggen, kijk, dat was 2,5 jaar geleden of zo dat ik begon, toen ja, de respons die je krijgt op advertenties of de mensen die je bereikt zal ik maar zeggen en de click through rate en noem maar op dat is veel hoger toentertijd. Maar omdat er nu zoveel mensen aan het adverteren zijn, ja, dan merk je dat het steeds lastiger wordt en ik denk dat hetgeen wat onderscheidend is, is echt waar je zelf voor staat voor merk en echt die connectie op te zoeken met je klant en echt iets waardevols te kunnen bieden en nog meer waarde dan de klant eigenlijk verwacht. Ik denk dat dat het belangrijkste is om alsnog onderscheidend te zijn op dit moment met concurrentie of met andere mensen die ook jouw advertentieplaats eigenlijk willen innemen.

Bas: Juist, dus een beetje under promise, over deliver?

Daan: Ja.

Felice: Ja.

Bas: Ja, precies, cool. Ok, en dus het was blijven sleutelen totdat je wel iets onderaan de streep overhield.

Daan: Ja, klopt.

Bas: Eigenlijk, toch?

Daan: Ja.

Bas: Maar en nou ja, geen idee, misschien kun je er een inschatting van maken of zo, hoeveel investering verder was je totdat je dacht van ok, dit lijkt ergens iets waar ik geld mee kan verdienen? Want tot die tijd heb je alleen maar geld uitgegeven, toch? Of niet?

Daan: Nou, ik denk dat ik na de eerste aantal duizenden euro’s dat ik toen wel winst ging maken en ja, wat ik zelf wel zag is dat ik, dat was wel grappig want ja, wat je normaal ziet bij een webshop of iets wat online verkocht wordt zal ik maar zeggen is dat je, ja, je voegt een product toe en dan koop je het en dat is het. Maar wat ik zelf wel inzag, ik weet niet van wie ik dat ook alweer had, maar die zei van ja, je bent, wij als ondernemer zal ik maar zeggen, online ondernemers, bepalen niet wanneer een klant klaar is met kopen, maar de klant bepaalt zelf wanneer die klaar is met kopen. Dus en dat heeft hij dan vervolgens weer helemaal doorontwikkeld met allemaal upsells waardoor je dus de klantwaarde veel meer omhoog kunt krijgen waarvan je misschien eerst denkt van hé, ik ben helemaal niet succesvol of winstgevend, maar met die upsells kun je in een keer wel flink winstgevend zijn. Dus dat is denk ik ook wel iets wat ook wel veel heeft geholpen.

Bas: Juist, ja, in Amerika zijn die systemen net, nou, die waren in ieder geval eerder ontwikkeld laat ik het zo zeggen, met one click upsells en het hele spektakel erachter zeg maar.

Daan: Ja, ja.

Bas: Dat maakt uiteindelijk het grootste verschil zeg maar.

Daan: Ja, precies, en dat je bijvoorbeeld een pagina hebt waarbij je één product aanbiedt, maar vervolgens als die dan toevoegt bij het winkelmandje dat je dan bijvoorbeeld nog eigenlijk een soort van zelfde pagina, nog een landingspagina terecht komt van hé, voor 20% korting krijg je er nog een en als je die toevoegt krijg je een aanverwant product ook aangeboden en nog een product aangeboden weet je wel.

Bas: Juist, ja, het duurt echt altijd super lang voordat het in Europa ook een beetje van de grond komt zeg maar. Er zijn nu wel wat initiatieven die dat goed, ja, goed werkend hebben zeg maar, maar in Amerika gaat dat veel sneller en iedereen heeft daar, gebruikt daar ook credit cards en dat soort dingen wat het ook een stuk makkelijker maakt met dit soort systemen dan in Nederland.

Daan: Ja.

Bas: Tof hoor. Dus eigenlijk ook dus na het toevoegen van die one click upsells en dat soort dingen, ja, toen werd je vrij snel winstgevend.

Daan: Ja, ja.

Bas: Ja, tof.

Daan: Ik merk dat trouwens ook wel bij bijvoorbeeld vrienden die ik dan wil helpen of zo dat je dan ja, in eerste instantie denken ze bijvoorbeeld dat ze niet succesvol zijn of niet winstgevend of wat dan ook, maar met een klein aantal tweaks zal ik maar zeggen om het, ja, de orderwaarde eigenlijk te verhogen dat ze dan in een keer wel winstgevend zijn.

Bas: Ja, dat is het mooie besef. Je bent vaak ben je maar één stap verwijderd van een winstgevende business zeg maar.

Daan: Ja, ja.

Bas: Ja, tof. En nu, want hoe lang zit je nu in de e-commerce business

Daan: Ik denk 2,5 jaar.

Grote stappen naar succes

Bas: Ja, precies, en hoe heeft zich dat ontwikkeld de afgelopen 2,5 jaar? Wat zijn een beetje de olifantenstappen die je genomen hebt om het spektakel een beetje mooier te maken?

Daan: Ja, even kijken, ik denk dat we, ja, inmiddels hebben we iets meer dan 30.000 klanten, 35.000, zijn we op meerdere platforms aanwezig en dat proberen we steeds meer uit te bouwen. Ja, we hebben eigen warehouses in Europa, nou eentje in Nederland en twee in Amerika dan, dus.

Bas: Maar eigen of?

Daan: Nee, nee.

Bas: Je huurt een warehouse space.

Felice: Ja, precies.

Daan: Third party.

Bas: Ja, precies, 3PL, ja.

Daan: Ja, dus dat eigenlijk en het groeit. We zijn eigenlijk steeds meer echt bezig wat we eerder ook al zeiden van om het meer, ja, echt nog beter waarde te creëren voor de klant en daar zijn we wel echt meer op gefocust, dus ook om die cursussen te geven en dat soort dingen.

Bas: Slim, ja, uiteindelijk draait het om waarde toevoegen in de keten, zo zie ik het in ieder geval ook en dat doen jullie steeds beter als ik dit zo hoor, dat je waarde gaat toevoegen voor je klanten en dat je echt fans aan het maken bent in plaats van dat je gewoon het product aan het verkopen bent.

Daan: Ja, ja.

Bas: Dat is wel mooi om te zien. En zit er ook, hoeveel verschillende producten verkopen jullie en is het, het is natuurlijk een soort van continu proces een beetje, productontwikkeling en dat soort dingen.

Daan: Ja, een stuk of 10 producten.

Bas: Ja, ok.

Daan: We zijn steeds meer aan het uitbreiden en kijken hoe we dingen kunnen verbeteren, met de leverancier om de tafel van ok, hoe kunnen we dit en dit beter krijgen, noem maar op, om echt, ja, ook echt die voorsprong te behouden zal ik maar zeggen om unieke producten te maken.

Tips voor het starten met Amazon

Bas: Ja, en welke tip zou je voor mensen hebben die denken van hé, weet je, het is eigenlijk laten we eerlijk zijn, e-commerce is een super trending model of hoe je het ook wil noemen zeg maar, marketplaces zoals Amazon en Bol gaan ook door het dak, welke tips zou je geven aan mensen die nu denken van ok, dit klinkt wel interessant, maar waar moet ik starten?

Felice: Ik denk dat het ook echt begint bij je innerlijke wil om iets voor elkaar te krijgen. Ik denk dat dat echt het allerbelangrijkste is. Kijk, je kan wel, weet je, al die dropshippers en veel geld verdienen, kijk, dat is leuk, maar het moet echt vanuit binnen komen en als jij die innerlijke wil of kracht niet hebt om echt hè, je hebt ook een soort doorzettingmentaliteit nodig omdat ja, dat doe jij echt super goed en ik heb daar echt een voorbeeld aan want ik ben zeg maar een beetje lui daarin om het zo maar even te noemen weet je wel, maar het moet wel echt, dat is echt wel de grootste tip van weet je, stuur je mindset aan als je echt iets wil en ga het doen.

Bas: Ja.

Felice: En dan rol je er vanzelf in zoals we ook eerder eigenlijk al aangaven maar je moet het gewoon gaan doen, erin gaan en dan komt het vanzelf wel op je pad.

Daan: Ja, en voor jezelf bepalen van ok, wat wil je met je leven? Dat is denk ik heel belangrijk en als je dat niet weet wat ik bijvoorbeeld had, ik wist het niet, maar ik wist wel wat ik bijvoorbeeld niet wilde en als je dat al zal ik maar zeggen opschrijft of voor jezelf helder hebt dan kom je ook al, dan heb je ook al een aardig beeld van welke richting je op kunt gaan.

Felice: Start, ja.

Bas: Goede tip, goede tip. Dus wat wil je met je leven? Goede vraag.

Felice: Ja, eigenlijk wel, ja.

Daan: En opschrijven en concreet maken. De doelen opschrijven van hé, dit jaar wil ik voor 31 december 2021 dit en dit bereiken.

Bas: Ja.

Daan: En dat dan ja, in kleine stapjes gaan doen.

Bas: Wat heb je dit jaar opgeschreven voor 31 december 2021?

Daan: Emigreren.

Bas: Ja, over twee weken een check en is het jaar weer voorbij.

Felice: Ja, we maken vaak een vision board zeg maar. Dan pakken we zeg maar zo’n soort levenswiel en dan gaan we op verschillende gebieden, dus spiritualiteit, gezondheid, business, geld, maken we zeg maar een vision board en ja, er zijn wel wat dingen die we af kunnen, de wereldreis met name, de business, gezondheid dingetjes.

Daan: En dat hadden we bijvoorbeeld twee jaar geleden een vision board gemaakt waarop dus stond van, dan zag je bijvoorbeeld een foto met iemand die op de laptop werkte met een mooi uitzicht en ja, dat soort dingen had ik dan allemaal opgeplakt, maar dat was toen nog helemaal geen werkelijkheid.

Felice: Nu wel inmiddels.

Daan: Ja, en een bedrag van omzet en gewoon heel concreet maken zal ik maar zeggen en ja, dat is, ja, wel uitgekomen eigenlijk allemaal.

Bas: Krachtig man, super krachtig.

Daan: En opgeplakt bij een plek waar ik dan elke dag, wat ik elke dag zie.

Bas: Juist.

Daan: Dus wel dat je het niet in de kast legt en er verder niet naar om kijkt, maar wel echt op de spiegel op je slaapkamer of ergens dat je er steeds weer aan wordt herinnerd, dat is de kracht eigenlijk.

Bas: Ja, en ook affirmaties en dat soort dingen? Sta je ook elke ochtend in de spiegel van ik ben een held en ik hou van mijzelf?

Felice: Nou, niet letterlijk zo, maar.

Daan: Nee, dat niet, maar ja, we zijn ja, naar het event van Tony Robbins geweest en daar hebben we wel, ja, veel tips daarover gehad en wat de kracht kan zijn van affirmatie zal ik maar zeggen, dus jezelf echt, echt aansturen in een positieve zin van wat je wil bereiken.

Felice: Maar anderzijds ook Grant Cardone business kant. Dus we zijn heel erg zeg maar die balans aan het vinden van hè, dat Tony Robbins dat ook wel een beetje zakelijk, maar vooral echt voor je lifestyle en dan het Grant Cardone gebeuren meer zakelijk en hoe je daarin weer kon groeien.

Bas: Ja, want het is ook weet je, en als ik naar, ja, ik weet niet ik denk dat veel mensen daarmee struggelen weet je, een beetje tussen eigenlijk misschien wel het spirituele en het business verhaal zeg maar weet je. Ik bedoel, als je in de spirituele kijkt is materialisme en alles wat je hebt is eigenlijk niks hè, dus daarom kijk je ook van ja, weet je, als je naar de monniken kijkt of zo, zijn misschien wel de gelukkigste mensen op de wereld terwijl ze gewoon 10 uur per dag mediteren zeg maar. En dan kijk je naar de Westerse wereld waar je tot waanzin wordt gedreven, dat iedereen alleen maar meer en groter en geld en dus ja, dat is zeg maar een beetje de spagaat waar je misschien als persoon ook in komt te zitten.

Felice: Heel erg ja.

Bas: Terwijl je eigenlijk denkt van ok, nou, het zou misschien wel heel chill zijn om elke dag 10 uur te mediteren, ben ik echt de gelukkigste man op aarde of vrouw op aarde en wat wil ik dan nog meer? En toch zit je dan te denken van ja, en ik wil ook reizen en toch heb je het geld nodig om uiteindelijk te leven, het is toch wel handig om geld te hebben.

Daan: Ja, precies.

Bas: En daar zit je dan een beetje tussenin zeg maar.

Felice: Maar ik kwam er ook wel echt achter na die wereldreis zeg maar, want eerst waren we puur gefocust op business en we moeten groeien en heel zakelijk en na die wereldreis, ja, dan ontmoet je zulke inspirerende mensen ook dat je echt denkt van wow, heb ik die ontmoet? Weet je wel. En krijg je inzichten en ook van binnen zeg maar ga je dan groeien en ga je dat toch ook anders verweven, ja, eigenlijk ga je dat vervlechten in je business en ja, dat geeft ook meer fulfilling zeg maar en dat je het niet alleen maar doet om maar weer naar de volgende stap te gaan. Dat is wel echt een les wat ik uit die wereldreis haal. Want dat was echt het grootste geluk, eigenlijk is dat mijn levensdooel, gewoon lekker reizen en genieten van het leven. Dat is eigenlijk, ja.

Daan: Ik denk dat je wel gelijk hebt, vooral met de business, want eerst was het vooral ja, gefocust op zakelijk gebied zal ik maar zeggen natuurlijk.

Bas: Getalletje op je bankrekening vergroten.

Felice: Ja, daar begint het mee.

Bas: Ja, zeker, ja, ik snap het.

Daan: Op een gegeven moment, ja, dan wil je ook wel, zit je zelf, krijg je ook inzichten waarbij je zit te denken van ja, wat wil je nou eigenlijk uiteindelijk als je zoveel geld hebt verdiend? Ja, en dan? Weet je wel.

Felice: Ja, en dan ja.

Daan: Ja, en wat wij bijvoorbeeld heel belangrijk vinden is bijvoorbeeld ja, echt iets een impact maken dus echt iets goeds kunnen doen in de wereld waar je trots op kunt zijn.

Felice: Teruggeven.

Daan: Of het nou voor mens is of voor dier, voor natuur zal ik maar zeggen, dat is wel iets waar we echt voor staan.

Ultieme doel

Bas: En wat is het grotere doel daarboven? Heb je iets in je hoofd dat je denkt van dit is de impact of hetgeen wat ik wil teruggeven aan de wereld en daar ben ik nu stap voor stap naartoe aan het werken?

Felice: Ja, ik denk dat dat, het grote doel is ook vooral omdat we met de wereldreis ook een beetje, ja, natuurrampen of pandemie hebben meegemaakt weet je, we zaten toen met de bosbranden in Australië zaten we ook daar. Hè, dan zie je koala’s die in brand staan en je gaat naar een sanctuary waar je kangoeroes ziet, weet je, dat pakt je. Kijk, als je het op tv of op het nieuws ziet van ja, ok, swipe, weet je wel? Maar nu ben je er echt dichtbij en ook met Corona, we hebben toch de keuze gemaakt om gewoon door te gaan en ons gevoel te volgen en kijken van ok, wat kunnen wij voor onszelf daar uithalen en voor de business. Dus dat is wel, ja, waardevol om ja, om op te nemen zeg maar voor jezelf, ja.

Bas: Ja, wow, maar hebben jullie ook dingen dat je dan whatever, x-percentage aan goede doelen of dingen en dat soort dingen van de business geeft?

Daan: Ja, ijk en nu op dit moment geven we bijvoorbeeld 1% doneren we bijvoorbeeld aan een goed doel, maar uiteindelijk–

Bas: Maar van de winst of van de omzet?

Daan: Van de omzet.

Felice: Omzet.

Bas: Ok, precies.

Daan: Maar uiteindelijk zouden we—

Felice: Meer willen doen.

Daan: Ja, natuurlijk veel meer willen doen. Dus dan in de toekomst zou ik bijvoorbeeld wel in plaats van doneren aan een goed doel zou ik bijvoorbeeld zelf een organisatie willen opstarten wat bijvoorbeeld dieren helpt in andere landen.

Bas: Ik snap het, ja.

Daan: Als ik kijk naar bijvoorbeeld hoe we nou in het leven staan is dat we ook meer, ja, ook door de wereldreis dat we ook meer mensen van het Westen zal ik maar zeggen in aanraking willen brengen met de ervaringen die we hebben gedaan in het Oosten bijvoorbeeld zal ik maar zeggen, om meer dat rustgevende zal ik maar zeggen–

Felice: Sjamaanachtige.

Bas: Ja, boeddhisme, hindoeïsme, sjamanen.

Felice: Ja, dat soort dingen meer.

Daan: Om balans zeg maar te geven aan, of te geven, te inspireren aan zal ik maar zeggen het westen zal ik maar zeggen.

Bas: Ja, mooi.

Daan: Meer te, ja, meer in balans te brengen.

Bas: Ja, mooi, mooi.

Felice: Ja, en dat stukje dieren komt dan echt van de bosbranden en ik ben vegetarisch en ik hou gewoon heel erg van katten en honden en alles wat zacht is, dus.

Bas: Ja, de reden dat ik vroeg van is het een percentage van je omzet of van je winst zeg maar, dus stel, dus theoretisch zou je natuurlijk verlies kunnen maken in de business en dan moet je ook, dan zeg je ook nog dat je 1% van je omzet doneert aan het goede doel, maak je nog meer verlies theoretisch. En als je het een percentage van je winst maakt is het veiliger. Het percentage is groter dus het klinkt meer hè. Stel, ja, je maakt winst je zegt ik doneer 30% van mijn winst aan het goede doel zeg maar dat klinkt al heel groot.

Felice: Oh ja, ja.

Bas: En risico, natuurlijk, ik bedoel, kijk, niemand die gaat controleren of jij daadwerkelijk die 1% geeft aan dat goede doel, maar.

Daan: Het is meer voor je eigen gevoel.

Business & Spiritualiteit

Bas: Het is meer voor je eigen gevoel, ja, maar het zou een veiliger statement zijn als je x-procent van je profits zou geven aan het goede doel omdat je dan jezelf nooit in de vingers snijdt en je het altijd kan waarmaken. Als je verlies maakt dan hoef je niks te doneren. Maar goed, theoretisch, was meer een zijspinsel. Maar wel mooi dat jullie dan, dat het goede doel eraan gekoppeld zit. Ja, ik denk dat als je vanuit dat punt zeg maar ook, ja, luistert naar je hart en dat volgt zeg maar. En wat zijn nu de challenges? Je hebt 2,5 jaar geleden die e-commerce opgezet, verkoopt in Amerika, gaat aardig, wat zijn nu de grootste uitdagingen in de business om het verder te brengen en hoe combineer je dat met de spiritualiteit?

Daan: Ja, dat is een goede vraag. ja, ik denk vooral van ok, hoe kun je bijvoorbeeld van ja, de volgende stap maken. Dus als je bijvoorbeeld nou 1 miljoen omzet hebt gemaakt bijvoorbeeld, hoe ga je naar 10 miljoen omzet en ja, dan niet alleen in cijfers maar het verandert je hele team ook. We hebben nu een team van 15 man, ja, als je naar 10 miljoen wil gaan, hoe verandert organisatorisch zal ik maar zeggen je hele bedrijf. Dus dat zijn wel zal ik maar zeggen uitdagingen waar we mee staan. Maar gelukkig hebben we een goede coach.

Bas: Dat gaat sowieso, maar jullie hebben ook, voor de duidelijkheid, jullie team is ook volledig virtueel, werken alleen maar met virtuele mensen en dat is van de start af aan al eigenlijk zo geweest.

Daan: Ja, van het begin af aan al, ja.

Virtueel team

Bas: Ja, slim, en waar haalde je die kennis toen vandaan dat je een virtueel team nodig had en die mensen virtueel wilden laten werken?

Daan: Ja, weer een andere cursus.

Bas: Ja, mooi.

Daan: Ik koop nog steeds heel veel, of ja, heel veel, ik koop nog steeds, ik volg nog steeds cursussen ondanks dat ik het wel gewoon druk met mijn eigen business heb, maar ik wil ook constant weer blijven leren.

Bas: Ontwikkelen.

Daan: Ontwikkelen, ja, dus ik vind dat gewoon, ja, heel leuk om weer verder te verdiepen in hoe we dingen nog beter kunne doen.

Bas: Ja.

Felice: Ook met de mensen die we ontmoeten en zo en daar weer inspiratie uit halen.

Bas: Ja, cool. Ja, goed en weet je, ik bedoel ik ben natuurlijk ook best hard gegroeid in de business en op een gegeven moment had ik dan meer dan 30 man op kantoor zitten maar op een gegeven moment weet je, dan kom je ook weer terug op dat spirituele dan is het weer de andere vraag die je aan jezelf moet stellen, wil ik dit eigenlijk wel hè?

Felice: Ja.

Bas: Net wat ik zeg, van ja, jullie reizen al de wereld rond en je hebt de vrijheid en is dat dan niet het hoogst haalbare? Moet je dan niet, ga je het dan niet weer de keuzes maken om het jezelf moeilijker te maken zeg maar. Dat is mijn ervaring, ik graag die kuil elke keer voor mijzelf weer opnieuw, dan ga ik meer businesses doen en dan ga ik andere opportunities–

Felice: Ja, dat herkennen we.

Bas: Het moet groter en we gaan nu gas geven, we gaan investeren, we gaan risico nemen, kapitaal, whatever.

Daan: Ja, dat is ook echt wel een uitdaging van er komt heel veel dingen op je pad zal ik maar zeggen en ook kansen natuurlijk ook, en daarvan is het ook steeds weer jezelf afvragen van ok, waarop ga ik me focussen?

Felice: Wat is belangrijk.

Daan: Wat is er belangrijk, wat draagt bij aan mijn doel wat ik heb opgeschreven voor deze maand of voor het gehele jaar. Alles wat er niet aan bijdraagt dat moet je gewoon laten en parkeren voor wie weet voor wanneer dan ook, maar in ieder geval dat je wel echt focus houdt op hetgeen wat belangrijk is.

Bas: Ja.

Felice: Maar vooral ook toen wij, wij waren tijdens de wereldreis zijn we in Las Vegas geweest naar een 10X event van Grant Cardone en daar zijn ook verschillende sprekers geweest, John Travolta, Usher is langs geweest, die gast van Trump die zijn advertenties runt zeg maar. Dus daar ging Grant Cardone zeg maar mee praten en daar hebben we ook echt inspiratie uitgehaald van ja, hoe ga je dat nou doen? Weet je. En je hoort nou wel echt van dat mensen echt hun risico’s ook spreiden binnen de business weet je. We willen ons nu niet focussen op één ding, maar ook echt weet je, je hoort dat mensen meerdere dingen, hun risico’s verspreiden en dat is ook echt iets waar we nu het afgelopen jaar echt mee bezig zijn geweest om dat op te zetten zodat je ook echt in jezelf ook meer die innerlijke rust hebt van ok, als er iets fout gaat dan hebben we dit nog. Weet je, dt, ik denk dat dat echt financieel het belangrijkste is om echt die rust voor jezelf te behouden zeg maar.

Innerlijke rust een utopie?

Bas: Maar is dat echt zo of is dat meer een utopie dat als je een business hebt dat je die innerlijke rust überhaupt echt kan ervaren?

Felice: Nou ja, ik denk niet, ja, je bent altijd druk in je business, maar het is ook de manier van hoe jij zelf ernaar, hoe jij zelf erin staat zeg maar. Ik bedoel ik kan mijzelf heel erg druk maken om dingen terwijl hij, wat hij heel goed kan is hij zegt van nou, als er een probleem is wat ik een probleem vind dan ziet hij het als een uitdaging en hij zegt nou, dan lossen we het toch weer op? Terwijl ik mij heel erg druk maak, dus daarin heb ik nog veel te leren, maar dat is wel, ja, een goed iets om echt daar die balans en die ja, controle over te behouden zeg maar.

Daan: Ja, en de balans is wel het codewoord daarvoor. Want als je alleen maar focust op business dan wordt het lastig.

Felice: Dan word je ongelukkig.

Bas: Zeker, ja.

Daan: En ik denk uiteindelijk als je bijvoorbeeld meer dingen doet waar je buiten de business ok blij van wordt zal ik maar zeggen, of het nou zelfontwikkeling is, dat je daardoor ook meer rust ervaart wat ook weer ten goede kan komen van je business natuurlijk omdat je meer uitgerust bent en meer kunt—

Felice: Geven.

Daan: Ja, meer kunt incasseren bijvoorbeeld. Ja, dan ik denk dat dat veel scheelt.

Bas: Ja, mooi. Ja, wat ik veel zie zeg maar is dat veel mensen denken dat als ze een miljoenen business hebben dat hun leven in een keer verandert en anders is en veel beter, maar goed.

Felice: Erger.

Bas: Ik zie hier twee mensen heel erg nee schudden weet je, het is ook mijn eigen ervaring dus uiteindelijk is het ook als je die miljoenen business dan hebt dan heb je hele andere problemen, ok, laten we het daarover hebben. Je hebt misschien andere problemen, maar het is helemaal niet zo dat je dan geen problemen meer hebt weet je. Mensen denken dat alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Felice: Dat is wel een grappig voorbeeld wat je nou zegt doet me in een keer denken aan toen we bij een Grant Cardone event waren toen was Kevin Hart daar als spreker, die vertelde ook over zijn levensloop en die zei van ja, verdienen bakken met geld, superveel geld maar toen kwam de belastingdienst kwam langs en toen had ik in een keer geen geld meer weet je. Dus het is ook zeg maar van wat doe je ermee en hoe je echt je financiële kennis van ok, hoe ga je daar dan mee om? En wees je bewust van dat er ook nog, hè, ook met e-commerce wereld zie je van die jongens die dan heel veel geld verdienen, ook een vriend van jou, en dan komt de belastingdienst langs en dan weet je, je moet dat wel ook allemaal echt voor jezelf goed hebben staan en ook juridisch. Dat is belangrijk. Ja, er komt veel, ja.

Bas: Dat noemen ze de man met de hamer.

Felice: Ja.

Relatie met geld

Bas: Die komt dan alles wat je verdiend hebt komt die allemaal afnemen. Maar goed, dat zijn ook gewoon rekenfoutjes die je dan als die beginner maakt dat je denkt oh, moet ik ook belasting betalen?

Felice: Dat moet je ook, ja, precies. Maar ja, ja.

Bas: Maar wel bizar. Dus die, eigenlijk laat ik dan vooropstellen, misschien als ik het een beetje zo hoor is jullie relatie met geld misschien wel veranderd dan de afgelopen jaren?

Daan: Ja, het is ook echt een middel geworden om mooie dingen te doen voor jezelf, maar uiteindelijk ook voor anderen bijvoorbeeld, voor de wereld. Dus dat is denk ik, ja.

Felice: Ja, ik keek er zeg maar heel erg, ik kom van vmbo kader dus ik kon niet echt rekenen zeg maar. Mijn financiële, ik had dar moeite mee en nu ben ik steeds meer aan het leren en gaan inzien van ok, hoe kan ik nou het beste met mijn geld omgaan en hoe kan ik daar ook, hoe kan ik daar positief naar kijken als ik de omzetbelasting en de inkomstenbelasting moet betalen weet je, hoe zie ik dat, weet je, dat wil ik niet zien als een struggle maar als iets van ok, ik heb dit gedraaid en dat moet ik betalen en het is fijn dat ik dat ik dat voor mijzelf kan betalen überhaupt. Ik moet ook, ja, is misschien nog wel een tip om dat echt te zien als een soort achievement ook al is de belastingdienst voor veel ondernemers niet de beste vriend, maar ja.

Daan: Maar ik denk qua struggle zal ik maar zeggen wat ik ook zelf heb ondervonden zal ik maar zeggen is dat ik heel veel vooruitkijk. Ik ben alleen maar bezig met hoe het nog beter kan en naar de toekomst zal ik maar zeggen. Maar het is ook heel goed merk ik bij mijzelf heb ik dan als tip wel gekregen om elke dag bijvoorbeeld twee dingen op te schrijven waar ik op dit moment dankbaar voor ben, dat ik meer ook terugkijk zal ik maar zeggen naar wat ik tot nu toe al heb bereikt. Dus daardoor ben ik ook veel dankbaarder zal ik maar zeggen en dat scheelt uiteindelijk ook weer om verder te gaan om de stappen te nemen.

Bas: Juist, wow, die dankbaarheid is denk ik een heel groot woord weet je, veel mensen staan helemaal niet stil bij wat ze ja, bereikt hebben of whatever hoe je het wil noemen, of je kan ook heel dankbaar zijn voor hele simpele dingen weet je, dat je nog een dak boven je hoofd hebt en dat je wel eten in de kast hebt liggen zeg maar. Ik bedoel ja, dat kunnen hele simpele dingen zijn.

Daan: Ja, zeker.

Bas: Dus heb je vandaag ook iets opgeschreven dan of? Of was het te vroeg?

Felice: Vanmorgen was het te vroeg nog, ja. Dat pakken we straks weer op, ja.

Bas: Ja, mooi, mooi, en meditatie en dat soort dingen, is dat ook iets wat jullie veel doen of in ieder geval thema’s in jullie leven?

Daan: Ja, dat hebben we nou wel echt opgepakt om, ja.

Felice: Ja, ik ben daar nu vooral heel erg mee bezig met spiritualiteit en edelstenen en dingen. Ik merk dat ik daar rust aan haal, ongeacht of mensen wel vinden of niet vinden dat het werkt, voor mij werkt dat als een fijn anker om daar rust uit te halen. We gaan aanstaande zaterdag gaan we ook naar een truffelceremonie van Jesse van der Velde.

Bas: Nee joh.

Felice: Ja, ik ben echt super zenuwachtig.

Bas: Mooi, ja, ik had een tijd geleden had ik ook mijn verhaal gedeeld over de truffelceremonie want ik ken Jesse van der Velde heel goed. Is dat ook de, was dat de inspiratiefactor of hadden jullie, zijn jullie hem anders tegengekomen?

Daan: Nee, via jou kwamen we eigenlijk daarbij en we hoorden er ook sowieso hele goede verhalen over dus ik dacht van ja.

Felice: Want hij kwam erbij, want ik ben mij nu zeg maar heel spiritueel aan het ja, wat meer aan het verdiepen zeg maar en toen kwam hij er in een keer mee van ja, weet je, ik zag dit. Dan gaan we daar zaterdag heen. Ik ben heel erg benieuwd dus.

Bas: Ja, echt.

Felice: Weet je, dat soort dingetjes zijn we een beetje ook aan het vervlechten in alles wat we doen.

Sjamaan

Bas: Ja, ik vond, ja, het is een prachtige reis weet je. Als je open staat en niet bang bent voor de reis, de innerlijke reis die je gaat maken in zo’n ceremonie, ja, is echt schitterend. Ja, tof hoor. Leuk dat jullie dat doen. Ik ben benieuwd. Hebben jullie al eens eerder dat soort sjamanistische dingen gedaan?

Daan: Nee, nee, nooit, nog nooit.

Felice: Nee, nou ja, we zijn toen wel toen we in Amerika waren een roadtrip in Utah en Arizona daar zijn we wel langs natives geweest en dan zie je ook de spulletjes die zij maken en welke krachten eraan zitten verbonden. Ga je ook in gesprek met hun van wat voor rituelen ze allemaal hebben en doen, ja, dat is zo inspirerend, dat is zo mooi, en daar merken wij voor onszelf halen wij daar zoveel kracht en energie uit om ja, het is zo inspirerend, zo mooi.

Bas: Ja, het is heel grappig, ik heb een tijd geleden heb ik ook een keer een truffelceremonie gedaan en ik weet nie met hoeveel mensen we zaten, een man of 15 of 20 of zo in een ruimte weet je, maar in ieder geval ja, het is heel wisselend zeg maar hoe mensen erop reageren en dan, ik heb dan een paar van die ja, van die super nuchtere gasten zeg maar die nooit iets spiritueels hebben gedaan of zo weet je. Ik lag echt gewoon 1,5 uur lang jankend op de grond zeg maar en die maat naast me die zat een beetje zo om zich heen te kijken van wat gebeurt hier allemaal? Weet je, ja, nee, was wel een relaxed dagje was dat, aan het einde.

Felice: Oh, serieus?

Bas: Ja, dus het is heel wisselend zeg maar.

Felice: Ja, hoe iemand daarin staat ja.

Bas: Ja, hoe iemand dat ervaart, maar wel–

Felice: Het zijn ook zeg maar verschillende dingen in spiritualiteit. Kijk, je hebt zeg maar niet beledigend bedoeld, maar zeg maar dat geitenwollensokachtige spiritualiteit zeg maar, daar voelen wij ons een beetje ongemakkelijk in, maar wij pakken echt zeg maar voor ons de dingetjes eruit waarvan wij denken dit hebben wij voor nu nodig voor onszelf en daar kunnen we onszelf in verdiepen. Dus dat is, ja, mooi hoe je daarin ook je keuzes kan maken en zelfontwikkeling en je geloof daarin.

Bas: Ja, zeker, maar prachtig. Ik ben benieuwd. Ik hoor graag van jullie na de ceremonie ook hoe jullie het ervaren hebben. Ik vond het in ieder geval heel mooi dus met vuur en zangeressen en allemaal dat soort fratsen zeg maar. Het is echt, ja, ik bedoel dit was pas de tweede keer pas dat ik het gedaan had. Daarvoor deden we het in een tipitent toen was het nog wat meer in de zomer zeg maar en nu was het dan binnen. Maar ja, het is wel iets wat ik wel regelmatiger zou willen doen omdat je toch, het stomme is, en elke keer dan kom je er herboren uit, tenminste ik, dat hoeft niet altijd zo te zijn. En je komt tot een bepaald inzicht zeg maar en ik bedoel, alles zit al in je hè. Ik hoor dat ook jullie heel vaak zeggen van ja, je kan alles bereiken als je het maar wil, maar je moet het willen en je moet het kunnen en het zit allemaal al in je, alleen soms heb je net even dat inzicht van jezelf nodig letterlijk om weer die volgende stap te gaan zetten of in te zien dat je het misschien op een hele andere manier moet aanpakken of wat dan ook en dat is echt het mooie van dit soort spektakel zeg maar.

Felice: Dat is ook wel mooi want het klinkt ook allemaal heel leuk hè, de wereld rondreizen, werken, maar ik heb ook echt wel zitten struggelen van ok, dan doe je dit, maar wat is nou eigenlijk mijn passie? Of wat wil ik nou? En daar ben ik om eerlijk te zijn nog steeds mee bezig en dat is gewoon een pad voor mij, een reis letterlijk. Nou, misschien kom ik wel zaterdag tot het inzicht dat ik in een keer een kattenasiel moet beginnen of zo, je weet het niet, maar weet je, dat zijn wel echt dingen waar we nu samen zeg maar in het leven een beetje doorheen gaan en dat is echt mooi om samen ook daarin te groeien en dat te kunnen delen met elkaar van zo jongs af aan al.

Bas: Ja, mooi. Ja, het leven is één grote reis denk ik ook. Er zijn in ieder geval nog veel avonturen te beleven. Maar dit vind ik wel mooi dat je het zegt, want ik bedoel, ja, ik heb zelf natuurlijk ook veel gereisd en het gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn weet je, ik bedoel en ik zie dan ook de tijden dat ik wat langer, dat we wat langer op een plek zaten zeg maar waren eigenlijk de meest relaxte tijden hè. Ik bedoel, jullie gaan ook naar Bonaire en als je wat langer op een plek zit leer je wat mensen kennen, ga je yoga doen of whatever en dan komt er een beetje een omgeving en dan krijg je wat vrienden en dat is toch vaak het leukste want je elke dag of whatever, elke week maar verplaatsen is eigenlijk supervermoeiend ook.

Daan: Ja, ik denk het ook wel ja.

Felice: Ja, klopt. Daar hebben we ook bewust ook voor gekozen nu want we zijn dan wel vaker gaan reizen, maar nu voor de wereldreis wilden we ook echt minimaal wat we voor nu ook hebben gezegd tegen onszelf, als we weer gaan reizen dat we minimaal 4 weken minimaal op één vaste plek blijven zodat je ook gewoon de tijd ook echt hebt om een boek te pakken en die te gaan lezen in alle rust zonder dat je van hot naar her alles wil zien zeg maar.

Bas: Ja, juist.

Daan: In het begin gingen we echt elke twee dagen weer ergens anders naartoe zal ik maar zeggen.

Felice: National park en ja.

Bas: Ja, en op een gegeven moment ben je ook tempelmoe en allemaal dat soort dingen zeg maar en denk je ah, weer een tempel.

Felice: Ja, leuk, en door. Ja, dat is heel erg ja, dat we bijvoorbeeld in Bryce Canyon waren we toen maar we hadden al Grand Canyon gezien en we hadden Yosemite Park al gezien en dan kom je weer bij iets nieuws en dan oh ja, mooi. Het is heel erg, maar dat zo, daar hadden we het nog met onszelf over van wow, hoe erg is dat dat je zo snel went van wel we waren wel dankbaar en blij dat we het konden zien, maar het werd al snel zo van oh ja, ja, vind toch Grand Canyon, Grant Cardone, waar het hart vol van is hè, nee, maar vinden we toch mooier ten opzichte van, ga je daar weer zeg maar. Dus dat was wel grappig om ja, dat is ook weer een proces en hoe je daar tegenaan kijkt, is wel leuk.

Bas: Ja, tof zeg, tof. Laten we de podcast afsluiten, jullie gaan over nou, 2,5 week emigreren naar Bonaire.

Daan: Ja.

Bas: Je dacht ik zoek een plek waar het zonnetje schijnt en laten we daar gaan zitten of wat is de gedachte hierachter?

Daan: Ook ja.

Bas: Ik ben een beetje klaar, lockdown komt eraan, laten wij maar vluchten.

Felice: Ja, nou ja.

Corona op Bonaire

Bas: Hoe is het in Bonaire met Corona?

Felice: Daar zit ook Corona.

Bas: Ok, maar ook hele strenge lockdown en?

Felice: Nog niet, nee, want we hadden, we zaten even kijken, maart afgelopen jaar zaten we in Amerika en toen begon het Coronagebeuren en toen moesten we eigenlijk weg van onze ouders, je moet terug naar huis komen, maar we hadden alles onderverhuurd en dan moet je weer bij je ouders gaan zitten of ja, wat doe je dan? Dus toen hebben we gedacht van ok, ja, we gaan, zijn vader gaf het advies per telefoon van ja, misschien kun je naar Bonaire gaan, dat is Nederlands grondgebied dus toen hadden we zoiets van ja, laten we dat maar doen en toen zaten we op het laatste vliegtuig vanuit Amerika naar Bonaire, kwamen we aan en hebben we dar 4,5 maand gezeten. Ja, weet je, de kwaliteit van leven is zo anders in een warm land en je kent daar nu wat mensen.

Bas: De taal is hetzelfde.

Felice: De staal is hetzelfde, er zit een soort van Albert Heijn daar, dus het is heel, ja, weet je, en dan kom je terug in Nederland en denk je wel bij jezelf van ja, en nu? Gaan we dan hier in een appartementje of gaan we een huis kopen en dan zit je vast in Nederland en dat is voor nu niet wat we willen dus zodoende hebben we een beetje de afweging gemaakt van ok, waar willen we dan heen? Nou, Bonaire, ja, was heel interessant voor ons dus ja.

Daan: En wie weet zijn we over een paar jaar gaan we wel ergens anders heen. Dat is het ook wel weer. maar voor deze, voor dit moment, deze fase denk ik van ja.

Bas: Ja, dat vind ik het mooie, als ik dan zo, als ik nadenk zeg maar over hoe de gemiddelde mensen dan denken, dan even tussen haakjes gezegd zeg maar, die zien dat emigreren weet je, die zien dat als een of andere megagrote stap zeg maar.

Felice: Ja, oh ja.

Bas: En je bent gewoon gewend, jullie zijn gewend om jezelf te verplaatsen.

Felice: Precies, ja, serieus.

Bas: Ja, we gaan even een paar jaartjes, ja, as het niets is gaan we gewon weer ergens anders heen.

Felice: Ik vind het zo mooi dat je dat zegt, ik vind het zo mooi om te zien ook dat jij die, dat deelt met ons zeg maar hoe je dat ervaart en voelt want voor onze familie en ouders die, is dat, logisch want het zijn onze ouders, is het een groot ding. Maar wij pakten tijdens die wereldreis gewoon vliegtuigen alsof het bussen waren, disclaimer wel van hè, Corona, weet je, gebruik je gezond verstand en doe alleen dingen wanneer je, wanneer het noodzakelijk is, maar voor ons is het zo van weet je, nou, dan vliegen we gewoon weer terug omdat weet je, het is niet zo’n big deal voor ons zeg maar en dat is, ja, dat is grappig om dan ook te horen van jou dat je dat dan niet zo per se ervaart als een big thing, zo is het voor ons ook.

Bas: Nee, precies.

Felice: Is grappig, daar hebben we het vaak over.

Bas: Ja, ik denk ook dat als je veel reist dat je dan went, dat je continu went aan het opnieuw starten op een andere omgeving en dat soort dingen zeg maar, terwijl dat voor heel veel mensen vaak een grote drempel is zeg maar. Ja, het heeft toch te maken met hoe je dat voor jezelf hebt gecreëerd en op hebt gebouwd en hoe je daarmee omgaat.

Felice: Een jaar lang uit onze koffer geleefd, is prima.

Bas: Ja, maar het stomme was zeg maar dus eigenlijk je leert, als je dan terugkijkt, tenminste, dat heb ik heel erg, dan was je eigenlijk het gelukkigste op het moment dat je het minste had. Dus je hoeft je eigenlijk nergens druk om te maken want de auto gaat niet kapot, je hoeft het huis niet te repareren, dat gebeurt allemaal niet weet je, ik bedoel je hebt gewoon kleren en morgen slaap je weer ergens anders en wat maakt het allemaal uit.

Felice: Oh, bizar, ja. Toen we ook thuiskwamen, toen we net thuiskwamen van die wereldreis toen moesten we alle dozen weer, want we hadden het onderverhuurd, moesten we alle dozen weer ophalen bij onze ouders en zo en toen hebben we ook echt zoveel spullen weggegooid, we dachten echt van wow, dat doen we met zoveel spullen? Terwijl we voor ons zijnde best weinig, we zijn niet heel materialistisch ingesteld, merken en dat soort dingen. Weet je, we leven best wel, ja.

Bas: Normaal?

Felice: Ja, gewoon niet veel spullen zeg maar, maar toch hebben we echt nog superveel dingen weggegooid. Ja, is bizar hoe je dan echt zo verandert na zo’n wereldreis met dat soort dingetjes, is wel mooi.

Influencers?

Bas: Tof, gaan jullie bloggen, vloggen, video’s? Waar kunnen mensen jullie vinden of zijn jullie meer under the radar?

Felice: Under the radar.

Daan: Ja, we zijn wel under the radar. Was wel grappig want tijdens de wereldreis kregen we ook veel, ja, veel, wel een aantal vragen van hé, waarom maak je geen vlogs en zo? Want het is heel mooi wat jullie allemaal doen en zo. Maar ja, hebben we ook over nagedacht, maar ja, dan zit je wel met je hoofd overal online en zo en dat ja, ik weet niet.

Felice: Ja, dat is echt dan dat typische influencer, dat past niet bij de personen die wij zijn. Ik heb heel veel respect en ja, dat mensen dat doen en daar veel geld mee verdienen, maar het is niet, we hebben erover nagedacht, is dan ook wel, we hebben een pagina ook aangemaakt maar daar doen we nu niks meer mee. Het is niet, het past niet bij ons, op dit moment niet.

Daan: Op dit moment niet nee.

Felice: En het is niet hoe wij ons, dan ben je daar continu mee bezig, moet je maar foto’s maken en dingetjes doen en dat is niet waar wij gelukkig van worden.

Daan: Dan ben je meer met de buitenwereld bezig in plaats van dat je zelf echt geniet van de momenten denk ik.

Felice: Met jezelf, ja.

Bas: Ik snap het, ik snap het. ja, tegenwoordig ziet iedereen de wereld door een iPhone lens zeg maar. Ik bedoel ja.

Felice: Daar willen we echt van af.

Bas: Ja, ik snap het wel.

Felice: Ook tijdens die wereldreis die telefoon was echt dat mensen ook zeggen waarom reageer je niet op onze appjes? Weet je? Terwijl we heel erg met de natuur en met onszelf en het reizen, dat is dan dat mensen dat verwachten zeg maar van waarom feliciteer je me niet of dat ik denk van wow, ik ben daar helemaal niet mee bezig.

Bas: Nee, ik snap het.

Felice: Zo bedoel je dat dan ook niet, dus dat is, ja.

Bas: Mooi om te zien, het is ook, ja, we zijn door de technologie zijn we dat helemaal verloren naar mijn idee weet je, het echt in het moment te zijn en te leven en te voelen en te ervaren, dat is gewoon eigenlijk verschrikkelijk te noemen. Ik bedoel ja, kijk, als je naar de commercie kijkt hè en wat, Apple is niet voor niets het meest winstgevende bedrijf ter wereld, ja, is dat natuurlijk freaking slim wat die gasten doen en ook hoe de software tegenwoordig geprogrammeerd wordt dat het eigenlijk allemaal al na 3 minuten verslavend is zeg maar.

Felice: Ja, ja, is echt gevaarlijk.

Bas: Ik bedoel, probeer maar eens TikTok op je telefoon te zetten weet je, ik bedoel, dan zitten genoeg mensen eindeloos gewoon domme filmpjes te kijken.

Felice: Ja, ja, dat is bizar ook, echt, maar het gebeurt wel en dat is dan voor de e-commerce wereld weer goed.

Bas: Ja.

Daan: Voor je het weet ben je weer een paar uur verder met scrollen en dan waar is mijn tijd gebleven? Dat gaat snel.

Bas: Ja, hé jongens, supertof verhaal, echt heel gaaf en als ik in de buurt van Bonaire ben dan koom ik wel even langs.

Felice: Ja.

Bas: Ja, echt superleuk. Bedankt dat jullie hier aanwezig zijn. Is er nog iets wat jullie willen delen? Wat dingen die ik had moeten vragen, whatever? Gooi het erin.

Felice: Ja, focus op jezelf vooral, vooral in de ruis van waar we nu in zitten, bitcoins, currencies, allerlei cursussen waar je weer mee wordt platgegooid, hou echt de focus bij jezelf en ga na bij jezelf waar jij zelf gelukkig van wordt en vergelijk dat niet met anderen en probeer dat niet na te streven als je daar daadwerkelijk zelf niet gelukkig van wordt.

Bas: Ok.

Daan: Ik denk dat dat heel belangrijk is, ja, vooral ook niet naar anderen kijken.

Bas: Heel mooi.

Felice: Wat ze doen en wat ze bereikt hebben.

Daan: Ja, dat kan ook vaak heel negatief werken op jezelf, voor je eigenwaarde zal ik maar zeggen en dat is denk ik heel belangrijk om dat gewoon echt te focussen op jezelf en niet naar anderen kijken.

Bas: Slim.

Daan: Maar je eigen pad op gaan.

Bas: Mooi, je komt er altijd bedrogen uit want er is altijd iemand met meer.

Daan: Ja, daarom.

Bas: Dus kijk naar jezelf, voel de rust van binnen en leef in een spiritueel-business balans.

Felice: Ja, precies, ja.

Daan: En schrijf het op, schrijf op wat je wilt.

Bas: Tof, ja, vooral die mindset, ik vind dat zo sterk dat jullie, hoe dat verhaal van jullie is ontstaan vanuit die mindset en dat gaat het leven van vele anderen ook veranderen als ze dit pad inslaan en het zaadje bij zichzelf planten dus.

Felice: Ja, dat.

Bas: Dus dat vind ik heel mooi, dat is echt een mooie les uit de podcast.

Felice: Ja, dank je wel.

Bas: Alright guys. Nou, dank je wel dat jullie hier waren.

Daan: Ja, dank je.

Felice: Jij ook bedankt, was leuk.

Bas: Ja, tot snel.

Felice: Ja.

Bedankt voor het luisteren naar de Ondernemen op Slippers podcast. Check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl. Tot de volgende keer!

Felice: Dit horen ze niet toch?

Bas. Ja, wel, wat een verhaal, Daan, Felice, ja, ze horen het niet, ja, jullie zijn gewoon nog live in de uitzending. Nee, maar supergaaf verhaal weet je, ze gaan nu hun reis vervolgen in Bonaire. Ze zijn ook ondernemers op slippers eigenlijk natuurlijk. Ja, ik zei al voordat we gingen opnemen ik zie hier een jongere versie van mijzelf staan, supergaaf verhaal in ieder geval en ik hoop dat jullie ervan genoten hebben en ik zeg tot de volgende keer maar weer! Ciao ciao!

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen