Wat is het verschil tussen een fysieke en synthetische ETF
Wat zijn de verschillen tussen een fysieke en synthetische ETF
20 maart 2023 

Wat zijn de verschillen tussen een fysieke en synthetische ETF

Beleggen in Exchange Traded Funds (ETF's) is een slimme manier om je portefeuille uit te breiden. Maar niet alle ETF's zijn hetzelfde - zo kan je bijvoorbeeld beleggen in fysieke ETF's of synthetische ETF's. Het is belangrijk om te begrijpen wat de verschillen tussen deze twee zijn, zodat je een ETF kiest die bij jouw behoeften past.

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • Wat een fysieke en synthetische ETF is
  • Wat de verschillen tussen fysieke en synthetische ETF's zijn
  • Wat de voor- en nadelen zijn van een fysieke ETF versus een synthetische ETF

Wat is een fysieke ETF

Een fysieke ETF, of exchange-traded fund, is een beleggingsfonds dat de aandelen van een index of sector daadwerkelijk in bezit heeft. Door de prestaties van een specifieke index of sector te volgen, krijgen beleggers een gediversifieerde blootstelling aan de markt zonder dat ze elke activa afzonderlijk hoeven te kopen. Fysieke ETF's zijn samengesteld uit een diverse selectie van onderliggende activa, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en andere effecten.

Wat is een synthetische ETF

wat-is-een-synthetische-etf

Op swaps gebaseerde ETF's, ook wel synthetische ETF's genoemd, bieden beleggers toegang tot een verscheidenheid aan markten en indices zonder rechtstreeks in de onderliggende activa te hoeven beleggen. In plaats van aandelen en obligaties te houden zoals traditionele ETF's doen, maken synthetische fondsen gebruik van derivatencontracten zoals swaps die hun prestatie-index volgen. Synthetische ETF's koopt de aandelen dus niet echt op.

Wat zijn de verschillen tussen een fysieke en synthetische ETF

Beleggers die deel willen uitmaken van de markt zonder veel werk te verzetten, kunnen kiezen uit twee soorten ETF's: fysieke en synthetische. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee?

1. Met fysieke ETF's krijg je directe toegang tot onderliggende markten, terwijl synthetische ETF's gebruik maken van complexe derivaten zoals swaps of termijncontracten.

2. Fysieke ETF's hebben minder risico; maar als je een hoger rendement wilt, kunnen synthetische ETF's een betere optie zijn.

Als je een belegger bent die bereid is om risico's te nemen voor potentiële beloningen, dan zijn synthetische ETF's misschien wel iets voor jou. Maar als een meer gematigde aanpak zoals meer markt- en sectordiversificatie je aanspreekt - dan zijn fysieke ETF's de weg vooruit! Uiteindelijk komt het erop aan die balans te vinden tussen risico en beloning die het beste bij jouw investeringsplannen past.

Voordelen van fysieke ETF's versus synthetische ETF's 

Fysieke ETF's bieden een aantal voordelen ten opzichte van synthetische ETF's, waaronder transparantie, aanbod en tegenpartijrisico.

Transparantie

Fysieke ETF's laten je onder de motorkap kijken om te zien welke activa je bezit, terwijl synthetische ETF's hun holdings verborgen houden. Hierdoor weten beleggers niet precies waar ze hun geld in hebben gestoken. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel informatie je fonds deelt voordat je erin duikt.

Aanbod

Fysiek gedekte ETF's zijn als een drukke marktplaats, met veel kopers en verkopers die ze op een beurs verhandelen. Dit betekent dat je gemakkelijk in en uit kunt stappen wanneer je maar wilt - geen wachttijd of hoge kosten! Helaas voor synthetische ETF-handelaren zijn er niet zoveel kopers en verkopers; geen goed nieuws als je snel laag wilt kopen en hoog wilt verkopen.

Tegenpartijrisico

Fysieke ETF's zijn een veiligere optie als het gaat om tegenpartijrisico's, omdat een fysieke ETF de aandelen daadwerkelijk in bezit heeft. Synthetische ETF's zijn afhankelijk van swapovereenkomsten met een tegenpartij. Er is dus altijd een risico dat de tegenpartij zijn verplichtingen niet nakomt.

Nadelen van fysieke ETF's versus synthetische ETF's

nadelen-van-fysieke-etfs-versus-synthetische-etfs

Fysieke ETF's zijn populair, maar ze hebben wel enkele nadelen in vergelijking met synthetische ETF's, waaronder de kosten, marktbeperkingen en tracking errors.

Kosten

Hoewel fysieke ETF's directe toegang bieden tot onderliggende activa, hebben ze vaak een hoger prijskaartje dan synthetische. Dat komt omdat beleggers de kosten moeten dragen voor het onderhoud en de aankoop van die activa om ze een index of sector te laten volgen - wat meer geld uit eigen zak betekent in vergelijking met iemand die in een synthetische ETF belegt.

Marktbeperkingen

Fysieke ETF's kunnen soms beperkt worden door marktbeperkingen, zoals buitenlandse beleggers die niet in de aandelenmarkten van bepaalde landen kunnen beleggen. Bovendien zijn sommige beleggingscategorieën - zoals goederen met grote prijsschommelingen of opslagkosten - lastig voor fysieke ETF's om succesvol te volgen.

Tracking errors

Bij fysieke ETF's is er altijd het risico van tracking errors omdat het moeilijk is een index of sector exact te repliceren met de beschikbare onderliggende activa. Maar met synthetische ETF's kunnen beleggers dit probleem vergeten, omdat ze veel nauwkeuriger een index of sector kunnen repliceren. Dit komt doordat bij een synthetische ETF er geen verschillende aandelen of obligaties gekocht en verkocht hoeven te worden. De kans bij synthetische ETF's op tracking errors is dus veel kleiner.

Conclusie

Zowel fysieke als synthetische ETF's kunnen grote voordelen bieden - welke route je neemt hangt af van hoeveel risico je bereid bent te nemen en wat je einddoel is! Door inzicht te krijgen in zowel fysieke als synthetische ETF's, voordat je je zuurverdiende geld investeert, kun je een weloverwogen beslissing nemen die helpt het verlies te minimaliseren terwijl je een portefeuille opbouwt die afgestemd is op JOUW behoeften.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen