Vendor of seller: de verschillen tussen Amazon verkopers
Vendor of seller: de verschillen tussen Amazon verkopers
08 februari 2023 

Vendor of seller: de verschillen tussen Amazon verkopers

Op zoek naar een manier om te cashen op Amazon? Ken je opties - en de verschillen ertussen! Een Amazon Vendor of Seller worden is allebei een geweldige manier om geld te verdienen, maar het is belangrijk dat je weet wat ze van elkaar onderscheidt. Lees dit artikel voor alle cruciale wetenswaardigheden, zodat je de juiste optie kiest voor maximaal succes als ondernemer op een van 's werelds grootste marktplaatsen.


Grootste verschillen tussen vendors en sellers op Amazon

Als je betrokken wilt raken bij de Amazon marktplaats, is het belangrijk om te weten dat er twee manieren zijn: als vendor of als seller. Vendors en sellers klinken misschien vergelijkbaar, maar ze verschillen op meerdere vlakken! Vendors werken hand in hand met Amazon zelf, terwijl sellers het platform van Amazon gebruiken om hun eigen producten onafhankelijk te presenteren.

Als seller heb je de touwtjes in handen als het gaat om het bepalen van de prijzen en het kiezen van de producten die worden vermeld. Misschien neem je alleen bepaalde artikelen op, afhankelijk van je voorwaarden bij Amazon, maar er zijn extra voordelen verbonden aan het uitbreiden naar meerdere categorieën: meer zichtbaarheid betekent een hoger verkooppotentieel!

Als het gaat om het beheer van hun bedrijf, hebben sellers op Amazon verschillende voordelen ten opzichte van vendors. Met toegang tot krachtige analytics en bulk listing tools die niet beschikbaar zijn voor vendors, krijgen sellers datagestuurde inzichten van onschatbare waarde die hen helpen slimmere beslissingen te nemen. Over voorblijven gesproken!

Na het lezen van dit aritkel is het tijd om te beslissen: seller of vendor op Amazon? Weten welk model je moet kiezen zorgt ervoor dat jij serieus geld in je zak gaat steken. Het komt allemaal aan op strategie, dus laat verkoopsucces niet door je vingers glippen. We bespreken hieronder de belangrijkste verschillen tussen vendors en sellers op Amazon, zodat jij precies weet welke keuze het beste bij jou past.

Toegang tot Amazon

Vendors scoren het gouden ticket naar Amazon - toegang wordt alleen verleend via een exclusieve uitnodiging van niemand minder dan Amazon zelf. Deze selecte groep heeft toegang gekregen vanwege hun betrouwbare reputatie en betrouwbaarheid bij het produceren van hoogwaardige artikelen. Sellers, aan de andere kant, hebben geen speciaal aanbod nodig; zij komen direct op de website terecht zonder gedoe of wachttijd!

Prijzen 

Amazon vendors hebben een lastig koord te bewandelen; ze hebben geen uiteindelijke zeggenschap over de prijs van hun producten die aan klanten wordt getoond, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is om te onderhandelen. Door te onderhandelen met Amazon is het soms mogelijk om hogere winsten te scoren, ondanks het feit dat ze geen volledige controle hebben over de prijsstelling.

Voor sellers ligt de prijsstelling helemaal in hun handen! Ze passen hun prijzen flexibel aan de markt aan en maken meer winst. Bovendien is het aanbieden van kortingen of promoties een zekere manier om op te vallen bij klanten en de verkoop te stimuleren. Deze tactiek is alleen bedoeld voor sellers, want zij mogen de prijs aanpassen (en dus ook verlagen) wanneer ze maar willen. Daardoor is het voor sellers gemakkelijker dan ooit om zich te onderscheiden van concurrerende handelaren!

Voorraden 

Amazon-vendors zijn volledig uitgerust om hun koopwaar naar Amazon op te sturen zodat het verkocht kan worden: ze kopen de producten in, leggen voorraad aan en verzenden de producten rechtstreeks naar de magazijnen van Amazon. Aan de andere kant kopen sellers de producten in en promoten en verkopen via deze zelf via het platform van Amazon zonder verdere plichten.

Met meer controle in handen hebben sellers nu de macht om te beslissen welke producten ze willen aanbieden en hoeveel waar voor hun geld klanten krijgen. Niet alleen dat, maar het is ook gemakkelijk om de verkoop bij te houden, zodat slimme ondernemers precies weten wanneer een artikel wordt opgepikt.

Vendors daarentegen zijn beperkt tot het verkopen van de hoeveelheid producten Amazon aan hen vraagt. Zij krijgen een bestelling van Amazon voor een x-aantal producten en leveren die, maar hebben geen idee hoe snel deze producten vervolgens verkocht worden.

Betalingen 

Voor vendors biedt verkopen op Amazon een groot voordeel wat betreft de betalingen: die worden namelijk verzorgd door het platform zelf. Dat betekent dat je geen klanten meer hoeft na te jagen voor hun geld en dat je veel minder tijd kwijt bent aan het verwerken van de verkoop! Amazon bestelt een aantal producten bij de vendor en betaalt hier ook voor. Het is alsof je een extra helpende hand krijgt waarop je blindelings vertrouwt als het gaat om het binnenhalen van je beloningen.

Sellers krijgen het beste van twee werelden; ze kiezen ervoor hun betalingen rechtstreeks van Amazon te laten komen, maar hebben ook de mogelijkheid zich open te stellen voor betalingsopties van derden. Dit geeft hen de vrijheid om hun verkoop te runnen en hun winst te verhogen - een win-win situatie!

Het is een no-brainer dat het opzetten van een effectief betalingssysteem loont! Vendors laten alles via Amazon verlopen en hoeven hier zelf niet meer naar om te kijken. Sellers stellen zelf de beste methode in om betaald te worden - snel en nauwkeurig, zodat er geen vertragingen zijn en iedereen op tijd krijgt wat hem verschuldigd is. Regel je geldzaken goed met een goed begrip van hoe betalingen werken - je zult jezelf later dankbaar zijn!

Marketing 

Een grondige kennis van de verschillen tussen het zijn van een Amazon vendor en seller is de sleutel tot succes. Vendors hebben een uniek voordeel als het gaat om marketing: door gebruik te maken van Amazons advertentiediensten laten ze hun bedrijf verder groeien dan sellers die alleen vertrouwen op organisch zoeken of advertenties buiten het platform.

Vendors maken gerichte advertenties met trefwoorden, waardoor potentiële klanten naar verschillende productpagina's geleid worden. Ook maken ze gebruik van een abonnementssysteem binnen Amazon, waardoor hun producten getoond worden aan mensen die dit graag willen.

Het is aan sellers om producten te promoten door middel van andere kanalen, bijvoorbeeld door social media of advertenties elders. Ook op Amazon zijn er mogelijkheden: bijvoorbeeld het optimaliseren van de productomschrijving, zodat deze goed scoort in de zoekmachines.

Retouren 

Amazon vendors ontspannen en genieten van de verkoop van hun producten met minimale stress. Dankzij het retourbeleid van Amazon hebben klanten 30 dagen de tijd voor een volledige terugbetaling van elk product. Amazon regelt dit hele proces voor vendors, want de klant koopt het product immers bij Amazon en niet bij de vendor zelf. Op die manier hoeft de vendor zich geen zorgen te maken over de afhandeling van retourzendingen!

Amazon sellers moeten veel petten dragen, vooral als het gaat om het afhandelen van retourzendingen. Het is hun verantwoordelijkheid om te zorgen voor het terugbetalingsproces en eventuele haperingen die zich daarna voordoen in goede banen te leiden, hoe ontmoedigend die ook lijken! Ondanks dat het tijdrovend is, is dit een essentieel onderdeel van het tevreden houden van klanten en het onderhouden van positieve relaties met kopers.

Ongeacht de situatie is het belangrijk om klanten op de hoogte te stellen van je retourbeleid voordat ze in iets van je investeren. Dit bespaart beide partijen geld en stress - voordeel voor iedereen!

Klantenservice

Als het gaat om interactie met de klant, zijn Amazon-vendors een klasse apart - ze hebben de luxe dat ze alles overlaten aan Amazons befaamde klantenservice! Dat betekent dat vendors lekker ontspannen in de wetenschap dat alle vragen snel worden behandeld.

Ben je een seller op Amazon, dan regel je alle communicatie met de klanten zelf. Het heeft wel een voordeel ten opzichte van de vendors. Als je de verantwoordelijkheid neemt voor vragen en rechtstreeks met klanten praat, geef je ze een unieke persoonlijke communicatie die je niet kan uitbesteden aan een derde partij - zelfs niet aan Amazon! Maar denk eraan: het zal ook meer tijd en moeite van jouw kant vergen!

Verkoopkosten

Amazon heeft twee verschillende vergoedingen voor sellers en vendors: verkoopvergoedingen en een vaste vergoeding. Vendors betalen een vast bedrag per maand aan Amazon. Hiervan wordt alles geregeld. Sellers moeten juist bij elk verkocht artikel een bepaalde prijs betalen en maken dus geen vast bedrag per maand over.

Als je een vendor bent op Amazon, wees dan voorbereid op extra kosten. Vendors krijgen de full-service behandeling met infrastructuur en klantenservice van Amazon, maar daar hangt een prijskaartje aan. Sellers moeten wisselende verwijzingskosten tot 15% per item betalen en extra afsluitkosten telkens als ze een verkoop doen. Overweeg alle bijbehorende prijzen voordat je je hier vestigt!

Voor- en nadelen van sellers op Amazon

Voor- en nadelen van sellers op Amazon

Voordelen van seller op Amazon zijn

Seller zijn op Amazon is een geweldige manier om je bedrijf een vliegende start te geven. Bereik miljoenen potentiële klanten, haal meer omzet binnen en beheer alles vanuit één centrale hub - Seller Central! Gebruik functies zoals Fulfillment by Amazon (FBA) voor gestroomlijnd productbeheer of creëer krachtige automatiseringstools met hun geavanceerde dashboardtechnologie. Verkopen op 's werelds grootste platform is nog nooit zo eenvoudig geweest. Je stelt zelf je prijzen in, regelt je voorraden, de retourzendingen en het klantencontact. Jij hebt alles onder controle!

Nadelen van seller op Amazon zijn 

Amazon-seller zijn heeft echter ook nadelen. Sellers betalen niet één vast bedrag, maar moeten meerdere vergoedingen betalen per product dat zij verkopen. Schieten je verkopen omhoog, dan komt dit dus ook met een prijskaartje. Bovendien is er extra druk om concurrerend te blijven op een overvolle marktplaats. Er is ook de angst voor schorsing als ze zich niet houden aan het strenge beleid van Amazon - geen geringe opgave! Dus hoewel het lonend kan zijn, is er een aantal ernstige potentiële valkuilen waar je zeker rekening mee moet houden.

Voor- en nadelen van vendors op Amazon

Voor- en nadelen van vendors op Amazon

Voordelen van vendor op Amazon zijn

Als je erover denkt vendor op Amazon te worden, dan maken de voordelen het zeker een aantrekkelijke keuze. Niet alleen is het aanmelden veel sneller dan bij sellers, maar hun onovertroffen logistieke mogelijkheden, die via Amazon lopen, betekenen dat je producten bliksemsnel worden verzonden tegen gereduceerde tarieven - een absolute winst!

Het fijne is ook dat vendors een directe lijn hebben met Amazon! Dit betekent toegang tot enkele van de beste diensten van het platform - zoals Prime Day. Of je nu mikt op meer omzet of gewoon op het maximaliseren van het potentieel, dit zou je gouden ticket kunnen zijn.

Nadelen van vendor zijn op Amazon

Vendor zijn op Amazon heeft zeker zijn voordelen, maar de nadelen mogen niet over het hoofd gezien worden. Je kiest bijvoorbeeld niet hoe je product wordt vermeld of tegen welke prijs. Daarnaast zijn er die vervelende kosten voor distributiediensten. Vendor worden kost ook meer tijd dan het opzetten van een account van een onafhankelijke seller! Als je alle aspecten overwogen wilt hebben voordat je deze grote stap zet, loont het om eerst je onderzoek te doen.

Conclusie

Verkopen op Amazon is een grote stap voor elk bedrijf en het is essentieel om je onderzoek te doen voordat je de juiste weg kiest. Met sellers die controle hebben over hun voorraad, prijzen en klantenservice naast de vendors die beschikken over Prime Day toegang en gereduceerde verzendkosten, heeft elke optie zijn eigen voordelen, afhankelijk van wat je wilt met verkopen via Amazon. Welke weg je ook besluit te bewandelen, we wensen je veel succes bij het realiseren ervan!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen