Passief beleggen vs actief beleggen: alle ins en outs
Actief vs passief beleggen: alle ins en outs
04 april 2023 

Actief vs passief beleggen: alle ins en outs

Als je het meeste uit je geld wilt halen en je financiële doelen wilt bereiken, is beleggen een geweldige optie - maar het is niet one-size-fits all. Elke belegger moet kiezen tussen twee verschillende strategieën: passief of actief. In deze blogpost gaan we dieper in op wat elk type inhoudt. Lees verder als je diepgaand inzicht wilt in deze essentiële benaderingen, zodat je het juiste pad kiest voor succes!

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • wat actief en passief beleggen zijn
  • de verschillen tussen passief en actief beleggen
  • hoe je met beleggen begint 

Wat is actief beleggen?

Actief beleggen is een strategie waarbij beleggers hun ogen de kost geven en individuele aandelen en obligaties selecteren die de gemiddelde marktprestaties zullen overtreffen. Het is een aanpak voor wie graag bovenop zijn beleggingen blijft zitten!

Wat is passief beleggen?

Wat is passief beleggen?

Passief beleggen houdt in dat je je geld in gediversifieerde fondsen plaatst, zoals indexen of op de beurs verhandelde opties. Je krijgt een brede blootstelling zonder individuele aandelen en obligaties te hoeven kopen en het is een stuk betaalbaarder dan die route te bewandelen.

Verschillen tussen actief en passief beleggen

Individuele aandelen vs een breder spectrum

Met actieve beleggingsstrategieën kies je individuele aandelen of obligaties uit met als doel de markt te verslaan. Passieve beleggers geven de voorkeur aan indexfondsen of ETF's die een breder spectrum van prestaties volgen.

Een verschil van benodigde kennis

Voor wie wil beginnen met beleggen zijn passieve strategieën een no-brainer. Geen speciale vaardigheden vereist en de kosten zijn vaak laag! Aan de andere kant hebben actieve beleggers een behoorlijke know-how nodig als het gaat om het selecteren en verhandelen van effectenfondsen.

Verschil in kosten

Als je wilt beleggen, zijn passieve strategieën misschien de aangewezen weg - die gaan vaak gepaard met lagere transactiekosten. Maar als je een hogere risicotolerantie hebt en je vertrouwd bent met meer betrokken beleggingstactieken (zoals day trading), dan komt actief beleggen je misschien goed uit... vergeet alleen niet dat het wat kost!

Lange termijn vs korte termijn

Bij passief beleggen gaat het om een ontspannen langetermijnaanpak - je leunt achterover en laat je beleggingen hun gang gaan. Actieve beleggers hanteren meer een agressieve stijl met frequente transacties die gericht zijn op het hier en nu.

Proactief zijn vs geen risico's nemen

Actieve beleggers proberen de markt voor te zijn door te zoeken naar mogelijkheden waar individuele aandelen het beter doen dan hun soortgenoten. Bij passief beleggen daarentegen gaat het erom de algemene marktprestaties te volgen en geen risico's te nemen.

Hoge, snelle resultaten vs meer zekerheid 

Actief beleggen brengt het potentieel van hogere rendementen in een kortere periode met zich mee, maar dit gaat gepaard met een groter risico. Passief beleggen biedt meer zekerheid en stabiliteit op de lange termijn. 

Overeenkomsten tussen actief en beleggen beleggen 

Bij het kiezen van een beleggingsstrategie is het essentieel om te kijken naar zowel passief als actief beleggen. Hoewel het twee verschillende strategieën zijn, bestaan er zeker ook overeenkomsten. 

Deze twee strategieën bieden allebei een boeiende manier om je geld aan het werk te zetten en een gezonde financiële toekomst op te bouwen! Ook vergt investeren voor de lange termijn toewijding en vastberadenheid om die oogstrelende beloningen te bereiken - of je nu actief of passief belegt. 

Diversiteit is de sleutel voor een sterke portefeuille - en beide strategieën zorgen ervoor dat je risico niet op één plek ligt, zodat je de zekerheid hebt om te slagen. Beleggen met behulp van een van beide strategieën zal je helpen je vermogen op te bouwen, gebruikmakend van de gevarieerde markten in het huidige financiële landschap. Het is allemaal aan jou - zorg dat je op de hoogte bent van beide strategieën en beslis dan welke het beste werkt voor jouw situatie.

Is index beleggen actief of passief beleggen?

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen waarmee je de trends van de markt volgt. In plaats van te proberen individuele aandelen of obligaties te kiezen en te hopen op een hoger rendement, gaan indexbeleggers mee met wat al vaststaat in de markt door precies te kopen wat een index vormt.

Actieve beleggers tillen beleggen naar een heel nieuw niveau door zelf te zoeken naar aandelen of obligaties die de gemiddelde marktprestaties zullen overtreffen. Deze strategie vereist meer ervaren analyse en onderzoek, maar kan enorme uitbetalingen opleveren! In plaats van de massa te volgen met passieve beleggingen, gaan actieve beleggers dus een stap verder.

Kiezen tussen actief en passief beleggen

De keuze tussen passief en actief beleggen is voor elke belegger een cruciale stap. Het hangt allemaal af van je risicoprofiel en ambities. Als je geen zin hebt om onderzoek te doen of geen zin hebt om je met specifieke aandelen/obligaties bezig te houden, dan is het misschien net wat je nodig hebt om via de passieve weg bij indexfondsen en ETF's te blijven. Maar als je risico's wilt nemen, dan is er de actieve handel: door individuele activa nauwkeurig te analyseren kun je hopen op grotere rendementen (maar ook meer verliezen). Denk er goed over na voordat je beslist welke aanpak het beste past!

Beginnen met actief beleggen

Als je een grotere slag wilt slaan in de beleggingswereld, is actief beleggen een optie die het overwegen waard is. Zeker, het vergt meer kennis en vaardigheden dan passieve beleggingsstrategieën - maar dat maakt het potentieel zo lucratief! Je moet goed weten hoe beleggen werkt, met vertrouwen aandelen of obligaties selecteren en je bewust zijn van mogelijke risico's. Neem de tijd om de marktomstandigheden te onderzoeken voordat je jezelf voorbereid op succes door doelen te stellen en tegelijkertijd risico's te beheren door in het begin minder activa toe te wijzen. Als je na verloop van tijd ervaring opdoet, zie dan hoe je portefeuille samen met jou groeit!

Beginnen met passief beleggen 

Beginnen met passief beleggen

Als je helemaal nieuw bent met beleggen en niet veel tijd of ervaring hebt, is passief beleggen een geweldige plek om te beginnen. Je koopt gewoon indexfondsen of ETF's op de markt - maandenlang onderzoek is niet nodig! Het vergt misschien wat geduld omdat het meestal geschikter is voor langetermijnbeleggingen, maar met minimale inspanning creëer je toch een indrukwekkend rendement. 

Conclusie

Uiteindelijk is de keuze helemaal aan jou. Passief beleggen is een prima manier voor starters. Het kost weinig inspanning en regelmatig rendement is meestal de route die beginners nemen. Maar als je een ervaren handelaar bent die zijn onderzoek heeft gedaan, loont een actieve handelsstijl echt enorm! Het vergt misschien meer werk, maar inzicht in je eigen risicoprofiel en wat het beste werkt, levert grote beloningen op waar beleggers naar hunkeren. Dus investeer verstandig: het zal het uiteindelijk waard zijn!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen