Beleggingen: wat zijn het eigenlijk? Een inleiding in beleggen
Beleggingen: wat zijn het eigenlijk? Een inleiding in beleggen
20 maart 2023 

Beleggingen: wat zijn het eigenlijk? Een inleiding in beleggen

Beleggen lijkt een ontmoedigende taak, vooral voor wie net begint. Maar maak je geen zorgen - het hoeft niet overweldigend te zijn! Met de juiste stappen en voorbereiding wordt ook jij in een mum van tijd een goed geïnformeerde belegger. Uiteindelijk maak je slimme keuzes met je geld waarmee je in de loop der tijd rijkdom kunt opbouwen.

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • wat een belegging is
  • waar je allemaal in kan beleggen 
  • wat de risico's zijn van beleggen

Wat is een belegging?

De term beleggen kom je regelmatig tegen, maar wat betekent het nou eigenlijk? Beleggen betekent dat je geld geeft aan een bepaalde instantie met de verwachting dat je er uiteindelijk meer geld voor terugkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van rente of dividend. 

Bij beleggen is er altijd een kans (zelfs als je verstandig te werk gaat) dat je wat poen verliest. Maar bekijk het van de zonnige kant: met verstandige besluitvorming en oog voor je langetermijndoelen is beleggen een geweldige manier om je bankrekening te vergroten! Neem dus de tijd om vertrouwd te raken met verschillende soorten activa om jezelf niet te veel risico te laten lopen.

Waarom zijn beleggingen handig?

Waarom zijn beleggingen handig?

Beleggen biedt een veel hoger rendement dan gewoon sparen, zodat je profiteert van lucratieve kansen en groei op lange termijn. Bovendien voegt het extra inkomsten toe met dividenden of vermogenswinst die je meteen kunt gebruiken. En beleggen geeft gemoedsrust omdat je je portefeuille diversifieert en het risico onder controle houdt. 

Soorten beleggingen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten beleggingen. In dit artikel bespreken we de meest bekende manieren om te beleggen, maar er zijn dus nog veel meer mogelijkheden. 

Beleggen in aandelen

Als je een aandeel koopt, bezit je in wezen een deel (hoe klein ook) van een heel bedrijf. Maakt het bedrijf winst, dan krijg jij daar een (klein) deel van. Maar zoals bij elke investering moet je goed onderzoek doen voordat je in aandelen stapt, zodat je weloverwogen beslissingen neemt. 

Beleggen in obligaties

Als je een obligatie koopt, geef je geld aan een entiteit of organisatie en ontvang je van hen regelmatige betalingen (ook wel coupons genoemd). En als de obligatie is vervallen, krijg je het geleende bedrag terug. Houd er wel rekening mee dat er enig kredietrisico aan verbonden kan zijn, wat betekent dat deze geldschieter misschien niet aan al zijn verplichtingen voldoet.

Beleggen in beleggingsfondsen

Met beleggingsfondsen beleg je in een zorgvuldig geselecteerde pool van aandelen, obligaties en andere activa. En het beste van alles is dat ervaren vermogensbeheerders er bij elke stap van het proces voor zorgen dat alles op schema blijft. 

Beleggen in Exchange Traded Funds (ETF's)

ETF's zijn een slimmere manier van beleggen. Ze volgen indexen, grondstoffen en manden van activa, zoals aandelen en obligaties, terwijl ze hoge handelskosten vermijden. Bovendien betekent hun diversiteit dat je je risico spreidt zonder veel geld uit te geven.

Beleggen door middel van spaarrekeningen 

Beleggen op een spaarrekening is een gemakkelijke manier om je vermogen te laten groeien zonder grote risico's te nemen. Je zet wat geld op de rekening en laat het mettertijd rente opbouwen, waardoor de waarde ervan toeneemt met minimale inspanning van jouw kant! Het is een geweldige strategie voor wie financiële zekerheid wil en tegelijkertijd grote risico's wil vermijden.

Beleggen in grondstoffen en edele metalen 

Als het gaat om het diversifiëren van je portefeuille, zijn edelmetalen een topkeuze voor slimme beleggers. Niet alleen zijn het tastbare activa die hun waarde in de loop der tijd behouden of verhogen, maar goud, zilver en andere metaalbeleggingen vormen een uitstekende afdekking tegen inflatie, muntdevaluatie en beursschommelingen.

Beleggen in cryptocurrencies 

Cryptocurrencies zijn een relatief nieuwe en potentieel lucratieve manier om te beleggen. Met hun decentralisatie, veiligheid via cryptografie en snelle prijsschommelingen bieden Bitcoin, Ethereum en Litecoin kansen voor slimme beleggers! Transacties worden gebruikt om goederen of diensten te kopen, maar ook om gewoon te investeren met de verwachting dat je rendement op je kapitaal krijgt.

De risico's van beleggen

Als je het meeste wilt halen uit je zuurverdiende geld, dan is beleggen wellicht een goed idee. Natuurlijk zijn er bepaalde risico's verbonden aan elke belegging. Hieronder bespreek ik ze!

1. Marktrisico

Marktrisico verwijst naar de potentiële verliezen die ontstaan als de financiële markten fluctueren. Dit is iets wat iedereen moet overwegen voordat je investeert in iets. Beperk je marktrisico's door te diversifiëren in verschillende soorten activa.

2. Renterisico

Een van de meest voorkomende risico's is het renterisico. Dit type doet zich voor wanneer je beleggingen een klap krijgen door veranderingen in de rente. Weten hoe dit werkt, helpt beschermen tegen verliezen door onverwachte marktverschuivingen. Neem dus de tijd om renterisico's te begrijpen en te beheren voor meer gemoedsrust!

3. Beleggingsfraude

Navigeren in de beleggingswereld kan lastig zijn en het is belangrijk om op te passen voor fraude die om elke hoek loert! Beleggingsfraude is er in vele soorten en maten - van Ponzi-constructies die mensen ertoe aanzetten hun zuurverdiende geld in valse beleggingen te steken, tot marktmanipulatie door gewetensvolle makelaars of zelfs handel met voorkennis. 

4. Inflatierisico

Om de financiële doelen te bereiken die je voor jezelf hebt gesteld, is het essentieel om te begrijpen wat inflatie is en hoe die in de loop der tijd je beleggingen kan uithollen. Inflatie brengt een inherent risico met zich mee dat je rendement kan doen afnemen naarmate de koopkracht ervan afneemt. 

5 tips voor je eerste belegging

5 tips voor je eerste belegging

1. Onderzoek zorgvuldig voordat je koopt

Beleggen kan helpen vermogen op te bouwen, maar het is belangrijk dat je je huiswerk hebt gedaan, zodat je precies weet wat voor rendement je mag verwachten. Vergelijk verschillende beleggingen en begrijp hun risico's voordat je actie onderneemt. 

2. Diversifieer je portefeuille

Beleggen is een geweldige manier zijn om je vermogen te laten groeien en je financiële toekomst veilig te stellen. Maar als je het beste rendement voor een minimaal risico wilt, is diversificatie essentieel! Door je geld te verdelen over verschillende beleggingen, zoals aandelen, obligaties, contant geld en grondstoffen, geef je jezelf te allen tijde toegang tot verschillende markten, waardoor je op de lange termijn een maximaal rendement behaalt.

3. Controleer je beleggingen regelmatig 

Vergeet niet om die beleggingen regelmatig te controleren! Het is belangrijk om ten minste elk kwartaal (of wanneer zich grote veranderingen voordoen) de tijd te nemen om je portefeuille te bekijken. Het helpt je ervoor te zorgen dat je nog steeds je doelen nastreeft en geeft je de gelegenheid om zo nodig dingen bij te stellen.

4. Blijf weg van complexe strategieën 

Complexe beleggingen vereisen intensieve studie en gedetailleerde berekeningen - niet ideaal als je niet vertrouwd bent met het proces. In plaats van te veel tegelijk op je te nemen en overweldigd te raken voordat je zelfs maar begonnen bent, kies je voor eenvoudiger opties. Ga bijvoorbeeld voor beleggingsfondsen of indexfondsen, waar je alleen wat basiskennis nodig hebt over hoe ze werken om op termijn financiële zekerheid te verwerven.

5. Stel realistische verwachtingen 

Beleggen is een krachtig middel zijn om je vermogen te laten groeien en je financieel veilig te voelen. Maar: stel realistische verwachtingen en houd rekening met de bijbehorende risico's en het potentiële rendement. Er zijn geen garanties!

Conclusie

Klaar om de sprong in het beleggen te wagen? Met een beetje slimme planning en een open geest benut je de potentiële beloningen die met beleggen gepaard gaan. Denk eraan: succesvol beleggen begint met onderzoek. Door zoveel mogelijk te weten te komen over de risico's voordat je begint, maak je je portefeuille klaar voor succes op de lange termijn. Richt je bij het diversifiëren op eenvoudige strategieën in plaats van de zaken ingewikkeld te maken. En stel realistische verwachtingen! Heb daarnaast wat geduld met de tijd en wees niet bang om vragen te stellen als iets onduidelijk is. Er zijn online genoeg bronnen beschikbaar!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen