Ontdek hoe je kunt plannen voor jouw gezonde en vervroegde pensioengeld!
Ontdek hoe je kunt plannen voor jouw gezonde en vervroegde pensioengeld!
27 maart 2023 

Ontdek hoe je kunt plannen voor jouw gezonde en vervroegde pensioengeld!

Ben je er klaar voor om de controle te nemen over hoe jij het laatste hoofdstuk van je leven gaat schrijven? Denk aan al die avonturen waarin opgebouwd vermogen een doorlopende rol speelt, zoals reizen met familie of meer tijd besteden aan geliefden! Maar voordat je al dat geld inzet: wees goed bewust welke bijkomende stappen nodig zijn. Hier vertel ik precies wat daarbij allemaal komt kijken wanneer keuzes gemaakt worden rondom vervroegd met pensioen!

 • Wat houdt vervroegd pensioen in?
 • Waarom is het zo verleidelijk om met vervroegd pensioen te gaan?
 • Wat zijn de gevolgen van vervroegd pensioen?
 • Wanneer kies je voor deeltijd pensioen?
 • Hoe kan ik vervroegd stoppen met werken?

1. Wat houdt vervroegd pensioen in

Hoe kan ik vervroegd stoppen met werken?

Vervroegd pensioen betekent dat je eerder stopt met werken dan de pensioengerechtigde leeftijd. Deze leeftijd verschilt per land; in Nederland is de pensioengerechtigde leeftijd 67 jaar. Verkort je loopbaan en begin eerder met genieten! Of het nu is om meer tijd samen door te brengen of gewoon rustig achterover te leunen naar de zonsondergang kijkend - als je ervoor kiest vroeg met pensioen te gaan, merk je snel dat er vele voordelen aan zitten verbonden.

Denk goed na over wat nodig is om vervroegd met pensioen te gaan: Let op welke financiële middelen relevant zijn voor jouw persoonlijke situatie; Er liggen uitgebreide opties waar vaak onbekende financiële verplichtingen aan verbonden zijn.

2. Waarom is het zo verleidelijk om vervroegd met pensioen te gaan

Wil je meer tijd voor jezelf en met familie hebben? Vervroegd pensioen kan het antwoord zijn! Met vervroegde AOW-leeftijden vanaf 55 jaar, kun je een voorsprong nemen op banale dingen zoals alarmklokken, drukke werkweken en lange files. Maak er een unieke ervaring van. Geniet dan ook optimaal; door controle over- én flexibiliteit in je agenda, creëer jíj toekomstplannen die bestaan uit waardevol plezier.

Als je goed voorbereid bent, kan vervroegd met pensioen gaan echt haalbaar worden. Maak inzichtelijk hoe jou financiën er voorstaan en werk aan een budget dat rekening houdt met je maandelijkse uitgaven. 

3. Wat zijn de gevolgen van vervroegd met pensioen

Als gevolg van de uitdagingen die gepaard kunnen gaan met het vervroegd inzetten van je pensioen, is het cruciaal om precies op de hoogte te zijn hoe dit financiële gevolgen voor jou zou kunnen hebben.

Je hebt overwogen om vervroegd met pensioen te gaan, maar er zijn verschillende financiële berekeningen die je moet doen voordat je de stap neemt.

 1. Hoe eerder je gebruik wil maken van je pensioen, hoe sneller het pensioen potje op is. Ook komt daar nog eens bij dat je het bedrag dat je maandelijks krijg, een stuk lager zal zijn dan je huidige salaris. Dit komt omdat je pensioen verspreid moet worden over een langere periode.

 2. Zorg er dus voor dat je genoeg spaargeld opzij hebt gezet vóórdat je begint aan eerder uittreden! Hoe meer je reserveert - hoe comfortabeler jouw leven na pensionering!

 3. Wil je al met pensioen vanaf 55 of 60 jaar? Houd dan rekening met de verschillen. Wanneer je ervoor kiest om vanaf 55 jaar met pensioen te gaan, dan moet je volledig met pensioen. Maar kies je ervoor om vanaf 60 jaar met pensioen te gaan, dan kan dit deels. Je krijgt dat de ruimte om ook nog te blijven werken.

 4. Wees je ervan bewust dat er mogelijke fiscale consequenties kunnen zijn en laat het niet als een verrassing komen. Je kan ineens veel meer belasting moeten betalen dan normaal, dus bedenk je goed of je dat voor lief neemt!

Dus als je van plan bent om eerder dan gepland met pensioen te gaan, is het cruciaal dat je eerst de financiële consequenties ernstig overweegt. Wees er zeker van dat jij genoeg spaargeld bij elkaar hebt geharkt om comfortabel te kunnen leven. En vergeet niet naast het financiële aspect ook fiscale grondslagen in kaart te brengen!

4. Wanneer kies je voor deeltijd pensioen

Ontdek dat er meer is dan alleen alles of niets als het gaat om pensioen. Als je vanaf 60 jaar met pensioen wil mag je dit deeltijd doen. Met deeltijdpensioen krijg je de voordelen van vrije tijd zonder te veel financiële risico's aan te gaan! Neem even rustig de tijd om die ervaring in je op te nemen en geniet vanaf de pensioengerechtigde leeftijd volop van je werkloze leven - afhankelijk van je situatie, kan dit wel eens de beste keuze ooit worden!

5. Hoe kan ik vervroegd stoppen met werken

Wat houdt vervroegd pensioen in?

Als je eerder wilt stoppen met werken dan de pensioengerechtigde leeftijd, zijn er meerdere manieren om dit te doen zonder aan je pensioenpotje te komen. Afhankelijk van jouw situatie en financiële toestand, kun je het volgende overwegen:

 • Investeren in een levensverzekering of lijfrente is de perfecte manier om toekomstige financiële doelen te bereiken. Door premies te betalen aan een lijfrentepolis gedurende periode, kan de verzekeraar daarna periodiek een uitkering betalen. Zo kan je gedurende je pensioen jezelf en familie financieel ondersteunen!
 • Ben je klaar om deel te nemen aan het investeringsspel? Of ben je geïnteresseerd in een verstandige manier om meer uit je spaargeld te halen op lange termijn? Beleggen kan interessante mogelijkheden bieden, maar denk eraan dat er risico's verbonden zijn!
 • Als je op zoek bent naar een manier om wat extra motivatie te krijgen, kan een spaarrekening een goede optie voor jou zijn! Laat je rente groeien terwijl je geld optimaal gespaard blijft: dat is het doel. Kijk bij bank voor de best mogelijke tarieven - of begin simpelweg met sparen!

Als je de beste beslissing voor jouw situatie wilt nemen, is het belangrijk om alle opties te overwegen. Neem rustig de tijd om elke mogelijkheid naast elkaar af te wegen en onderzoek welke er bij je behoeften past. Vergeet ook niet een financiële expert in te schakelen als je meer informatie nodig hebt!

Conclusie

Als je klaar bent om de arbeidsmarkt achter je te laten, en voldoende financiële middelen hebt om van te leven, is vervroegd pensioengerechtigheid een interessante optie. Zorg ervoor dat je alle risico's en voordelen hiervan goed in kaart brengt door contact op te nemen met een financieel adviseur. Door slimme keuzes en een degelijke planning profiteer jij optimaal van je besluit om vervroegd met pensioen te gaan!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen