Heb jij een zwaar beroep? Dan kom je misschien in aanmerking voor vervroegd pensioen!
Heb jij een zwaar beroep? Dan kom je misschien in aanmerking voor vervroegd pensioen!
02 april 2023 

Heb jij een zwaar beroep? Dan kom je misschien in aanmerking voor vervroegd pensioen!

In het dagelijks leven in Nederland wordt veel gesproken over zware banen; dat zijn banen die de werknemers lichamelijk en geestelijk zwaar belasten. Soms is de werkdruk zo zwaar dat het voor deze werknemers moeilijk is om door te werken tot hun pensioen; daarom heeft de Nederlandse regering regelingen voor vervroegde uittreding voorgesteld! Maar, wat is eigenlijk een "zwaar" beroep? Er is nog geen vaste definitie, maar in het algemeen weten we dat dit soort veeleisende beroepen een verhoogd risico hebben op werk gerelateerde gezondheidsproblemen of arbeidsongeschiktheid vóór het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. 

In deze blog wordt de huidige stand van zaken rond pensioen voor werknemers in dergelijke veeleisende beroepen toegelicht.


Wat wordt er bedoelt met een ''zwaar beroep''

Het lijdt geen twijfel dat sommige beroepen zwaarder zijn dan andere; van het bouwen van bruggen in barre weersomstandigheden tot het omgaan met kwetsbare mensen, de regering heeft bepaalde criteria opgesteld om zulke zware beroepen te definiëren. Lange dagen van slopende arbeid, intense weersomstandigheden zoals sneeuw, harde wind of plotselinge zomerhitte; omgevingsgevaren zoals gevaarlijke branden; hogere risico's wat betreft veiligheids- en gezondheidsmaatregelen; en emotionele stress veroorzaakt door verschillende situaties - van boze klanten tot het troosten van slachtoffers van misdrijven - worden allemaal ervaren door degenen die werken in zware beroepen.

Wat valt er onder een ''zwaar beroep''

Bouwvakkers, verplegers en verzorgers; brandweerlieden en politieagenten - al deze beroepen kunnen ongelooflijk veeleisend zijn. Van extreme temperaturen tot zwaar tillen of gevaarlijke situaties, mensen in deze bedrijfstak hebben voortdurend te maken met fysieke of emotionele belasting gedurende de dag. Als jij een van hen bent, kijk dan of je in aanmerking komt voor vervroegd pensioen!

Niet iedereen weet dat bepaalde beroepen als "zwaar" worden beschouwd en dus in aanmerking komen voor een uitkering bij vervroegde uittreding. Dit kunnen bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, magazijnmedewerkers en productiemedewerkers zijn - om er maar een paar te noemen! Deze mensen kunnen misschien in aanmerking komen voor bijstand van de overheid als ze voldoen aan de noodzakelijke voorwaarden, zoals het aantal jaren dat ze in een zwaar beroep hebben gewerkt. In 2021 was het plan om een nieuwe pensioenregeling in te voeren die deze hardwerkende mensen vóór de pensioengerechtigde leeftijd financieel zou ondersteunen. Helaas is er nog geen specifieke pensioenregeling alleen voor werknemers zware beroepen, maar er is wel een algemene regeling die vervroegde uittreding mogelijk maakt: de RVU-regeling.

De pensioenregeling van nu

Heb jij een zwaar beroep? Dan kom je misschien in aanmerking voor vervroegd pensioen!

In 2021 lanceert de regering een innovatief pensioenplan voor werknemers in bijvoorbeeld fysiek zware beroepen. Vanaf 2021 kunnen degenen die minstens 10 jaar van hun werkzame leven hebben gezwoegd en zware arbeid hebben verricht, eindelijk uitkijken naar een welverdiende rust!

Als je je op je pensioen voorbereidt, kan je werkgever je in de maanden vóór je pensionering tot 22.164 euro bruto per jaar geven - zonder dat je daar veel belasting over hoeft te betalen. Zorg er wel voor dat het minstens 36 maanden voor het bereiken van de AOW-leeftijd is!

Deze relatief nieuwe pensioenregeling is zowel goedgekeurd als bekritiseerd. Sommigen vinden dat meer mensen met fysiek zware beroepen in aanmerking zouden moeten komen. Anderen vinden weer dat deze regeling te duur is voor werkgevers en werknemers, en dat de overheid meer financieel zou moeten bijdragen. Uiteindelijk is het een complexe kwestie die van alle kanten moet worden bekeken voordat besloten wordt wat het beste is voor alle betrokkenen.

Conclusie

Werken in Nederland kan ongelooflijk stressvol zijn! Bepaalde banen worden beschouwd als "zwaar", wat betekent dat werknemers werken onder stressvolle, fysiek of mentaal uitdagende omstandigheden met een verhoogd risico op gezondheidscomplicaties. Om in aanmerking te komen voor zwaar werk en de mogelijkheid van vervroegd pensioen, moet volgens de richtlijnen van de overheid aan bepaalde criteria worden voldaan.

Werken in een fysiek en emotioneel veeleisend beroep kan meer dan slopend zijn - het is ook ongelooflijk lonend! Het biedt ons de kans om een essentiële bijdrage te leveren aan de samenleving en voldoening te halen uit onze dagelijkse inspanningen. Ervoor zorgen dat deze eerstelijnswerkers gerespecteerd, gesteund en gewaardeerd worden voor hun harde werk zal een effect hebben dat nog generaties lang voelbaar is.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen