Wat is Financial Independence Retire Early (FIRE)?
Wat is Financial Independence Retire Early (FIRE)?

Wat is Financial Independence Retire Early (FIRE)?

FIRE staat voor een droom die velen hebben: financiële onafhankelijkheid en vroeg met pensioen gaan. Deze visie is de afgelopen jaren meer populair geworden dankzij online communities, waar mensen tips uitwisselen over hoe ze geld kunnen beheren om hun droom leven te kunnen leiden. Of zelfs al met pensioen gaan voor hun dertigste of veertigste! Naast sparen en investeren biedt FIRE andere manieren aan om je portemonnee op orde te brengen. Is met vervroegd pensioen gaan iets voor jou? Lees dan verder en kom er achter hoe jij fulltime kan genieten, in plaats van fulltime werken.Wat is FIRE?

Vanuit Amerika is het begrip FIRE overgewaaid naar ons nuchtere kikkerland. FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Zo, dat is een mond vol! Even simpel uitgelegd; FIRE betekend letterlijk financieel onafhankelijk worden zodat je vervroegd met pensioen kan. De achterliggende gedachte is dat je met FIRE minder geld uitgeeft, zodat er meer geld overblijft om te investeren. Het is dus geen tool om zo snel mogelijk rijk te worden. Vrijheid over hoe je je leven invult staat meer centraal. Wil je minder werken en meer tijd besteden aan je hobby's of aan je gezin? Met FIRE heb je de keuze om dit vorm te gaan geven.

Volgens de FIRE-community is financieel onafhankelijk worden voor iedereen haalbaar. Alhoewel het een stuk makkelijker en sneller te bereiken is met een hoger salaris. Veel millennials sparen zo'n 50 tot 70% van hun inkomen. Daarnaast geven ze alleen uit wat echt nodig is. Het spaargeld wordt slim geïnvesteerd, met als doel een zo hoog mogelijk rendement om in ieder geval de vaste lasten te kunnen betalen.

Welk bedrag heb je nodig om financieel onafhankelijk te worden?

Welk bedrag heb je nodig om financieel onafhankelijk te worden?

Ieder persoon is anders en dat geldt natuurlijk ook voor de portemonnee. Zo gaat de een met de fiets naar werk en de ander heeft een luxe auto. Hoe minder geld jij uitgeeft aan woonlasten, vervoersmiddelen of vrijetijdsbesteding, hoe meer geld er over blijft om te sparen. Er is dus geen vast bedrag om financieel onafhankelijk te worden. Maar FIRE kan je niet alleen bereiken met sparen en weinig geld uitgeven. Belangrijk is dat je een passief inkomen opbouwt zodat jij je droom kunt leven en niet elk dubbeltje hoeft om te draaien. Want zeg nou eerlijk, we willen allemaal toch genieten?

Wat is een passief inkomen?

Ben jij op zoek naar een manier om geld te verdienen zonder actieve inspanning? Passief inkomen biedt de perfecte oplossing! Met slechts een initiële investering en wat fysieke of mentale arbeid, kun je nog steeds profiteren van financiële voordelen. Kies uit verschillende mogelijkheden waarmee je passief inkomsten kan genereren - denk aan investeringen of het verhuren van vastgoed. Laat alle beperking die gepaard gaan met traditionele werkmethodes los terwijl je profiteert van meer vrijheid dankzij passief inkomen!

Financiële onafhankelijkheid berekenen

Geen twijfel meer mogelijk, jij wil financieel onafhankelijk worden! Maar hoe pak je dit nou aan? Vermenigvuldig je jaarlijkse uitgaven met 25 en voilà, dit is het bedrag wat jij jaarlijks nodig hebt om FIRE te worden. Ik hoor je al denken; waar komt die 25 vandaan? Binnen de FIRE-movement wordt uitgegaan van een schatting van 4% rendement op je belegde vermogen. Even in jip-en- janneke taal, het rendement op je vermogen is dan minimaal even hoog als je uitgaven. Dit betekent dat terwijl jij met je cocktail aan het strand ligt, je vaste lasten worden betaald van je investeringen. Er zijn ook mensen die hun jaarlijkse uitgaven met meer dan 25 vermenigvuldigen. Jouw doel bepaal je natuurlijk zelf. Je kan het zelf zo gek maken als je wil. Do the math!

In 5 stappen FIRE

Stap 1: Breng je jaarlijkse uitgaven in kaart

Ouch, de meest pijnlijke in dit rijtje; breng je jaarlijkse uitgaven in kaart. Het wordt tijd om jouw bankrekening eens flink te inspecteren. Je gaat natuurlijk niet al je afschriften bekijken, maar kijk eens wat je de afgelopen drie maanden aan vaste lasten hebt uitgegeven. Bereken dat naar wat je gemiddeld per maand uitgeeft. Om je jaarlijkse uitgaven te berekenen, vermenigvuldig je het gemiddelde bedrag per maand met twaalf. Tijdens het doorlopen van je bankrekening kom je wellicht uitgaven tegen die niet van belang zijn voor jou. Heb je nog dat ene abonnement op een tijdschrift die je nooit leest? Dan is dit het moment om het op te zeggen. Dit geld kan weer in jouw spaarpotje!

 Stap 2: Bepaal je doelbedrag

Stel jezelf het doelbedrag waar jij naar toe wilt leven. Vermenigvuldig je jaarlijkse uitgaven met 25 (of meer). Je komt dan uit op jouw doelbedrag. Met dit bedrag heb je voldoende vermogen opgebouwd om te stoppen met werken en met vervroegd pensioen te gaan. Laat je niet uit het veld slaan door dit hoge bedrag! Vele anderen gingen je voor. Het is dus haalbaar. Maar vergeet niet, alleen met volle overgave kom jij uit op jouw doelbedrag.

 Stap 3: Minder uitgeven

Sparen, sparen en nog eens sparen. Na het doorspitten van jouw bankrekening ben je uitgaven tegen gekomen waar je wellicht op kan besparen. Wacht niet langer en verlaag je uitgaven ook daadwerkelijk. Het geld wat je daarmee bespaart kan je opzij zetten. FIRE, here we come!

 Stap 4: Meer inkomen

Meer inkomen

FIRE draait niet alleen om sparen. In de meest ideale situatie ga je meer verdienen. Maar hoe doe je dit nou? Het wordt tijd om over je salaris te onderhandelen of om een side hustle erbij te doen. Dat kan bijvoorbeeld zijn: enquêtes invullen, bijles geven, boekhouden als zzp'er of als freelancer gaan schrijven! Geen tijd? Kies dan voor een side hustle waarmee je een passief inkomen genereert, bijvoorbeeld affiliate marketing.

Stap 5: Investeer je spaargeld 

Minder uitgeven en meer verdienen. Dat klinkt als muziek in je oren, toch? Vroeger was rentenieren nog rendabel, maar door de lage rente en de hoge prijzen is dit niet meer voldoende voor het genereren van een inkomstenbron. Veel FIRE-aanhangers investeren hun geld met beleggen. Voor velen klinkt dit ingewikkeld en spannend, maar dit hoeft niet zo te zijn! Beleggen brengt risico's met zich mee, maar wie slim spreidt, loopt minder risico. Wil je de gok wagen? Lees je dan van te voren goed in en stippel jouw leven naar financiële onafhankelijkheid uit.Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen