Investeren in edelmetalen: dit is wat je moet weten
Investeren in edelmetalen: dit is wat je moet weten
17 april 2023 

Investeren in edelmetalen: dit is wat je moet weten

Klaar om in de wereld van de edelmetalen te duiken? Beleggen in activa als goud, zilver, platina en palladium is een geweldige manier om je portefeuille te diversifiëren en je te beschermen tegen marktvolatiliteit. Omdat deze beproefde grondstoffen al eeuwenlang als betaalmiddel worden gebruikt, heeft hun waarde doorgaans een stijgende lijn gevolgd! Of je nu kiest voor fysieke munten of staven, of investeert via een tracking ETF - verstandig investeren loont! In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over investeren in edelmetalen. 

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • wat edelmetalen zijn
  • de voor- en nadelen van investeren in edelmetalen
  • hoe je belegt in edelmetalen 

Wat zijn edelmetalen?

Edele metalen hebben in de geschiedenis van de mensheid een gewaardeerde plaats ingenomen als zeldzame en waardevolle handelswaar. Goud en zilver zijn misschien bekend, maar ze zijn niet de enige: platina, palladium en rhodium behoren ook tot de kostbare elementen die van oudsher vaak worden gebruikt om rijkdom op te slaan of goederen te betalen.

Soorten edelmetalen

Soorten edelmetalen

Er zijn verschillende soorten edelmetalen om in te beleggen. Goud en zilver zijn door de geschiedenis heen symbolen van rijkdom geweest: goud wordt gezien als meer liquide, terwijl zilver lang bekend heeft gestaan om zijn betaalbaarheid. Maar als je het aandurft, is platina of palladium misschien precies wat je portefeuille nodig heeft: ze zijn meestal duurder, maar bieden door hun zeldzaamheid een hoger rendement. 

Waarom beleggen in edelmetalen?

Al eeuwenlang worden edelmetalen gebruikt om in te handelen. En dat is niet voor niets! Edelmetalen zijn niet onderhevig aan marktvolatiliteit zoals andere beleggingen. Ook hun waarde stijgt in de loop der tijd. Dit betekent dat het een verstandige beslissing is om te investeren in edelmetalen. 

Hoe werkt beleggen in edelmetalen?

Investeren in edelmetalen is een geweldige manier om je vermogen in de loop der tijd te vergroten. Of je nu kiest voor munten, staven of een ETF die de prijs ervan volgt - dit zijn zekere routes naar succes, want goud en zilver zijn door de eeuwen heen waardevolle grondstoffen geweest! Fysieke munten en baren berg je op in je eigen kluis of in een ultraveilige kluis als je wat extra gemoedsrust wilt. Of spring op de ETF-trein en laat iemand anders al die winsten voor je beheren.

Doe wel je huiswerk voordat je het spel betreedt. Onderzoek en overleg met een financieel adviseur helpen je beslissen welke beleggingscategorie het meest geschikt is. Vergeet alleen niet om alle risico's te overwegen voordat je toezeggingen doet. 

Voordelen van beleggen in edelmetalen

Investeren in edelmetalen biedt een stabiele oplossing voor onzekere tijden. Of de markt nu glijdt of de prijzen stijgen, deze waardevolle materialen bieden bescherming tegen volatiliteit en inflatie en fungeren als je eigen persoonlijke vangnet. En dan hebben we het nog niet eens over hun lange geschiedenis als betrouwbare waardeopslag! Verder is het investeren in edele metalen niet moeilijk. Beleggers kiezen uit meerdere opties en schakelen de hulp in van professionals wanneer ze twijfelen over een keuze. 

Nadelen van beleggen in edelmetalen

Investeren in edele metalen heeft dus verschillende voordelen. Maar wat is het nadeel van edele metalen? Je hebt bijvoorbeeld diepe zakken nodig voor de transactiekosten en andere kosten die gepaard gaan met het kopen van fysieke munten of staven goud of zilver. Ook het vinden van een veilige plek waar ze niet in waarde dalen, zet je budget onder druk!

Als je erover denkt om in edelmetalen te investeren, pas dan zeker op voor de onvoorspelbare trends en schommelingen van de markt. Het loont om je onderzoek te doen en met een financieel adviseur te praten voordat je in deze activaklasse duikt, zodat je precies weet wat voor risico er aan verbonden is - niet alleen voor potentiële winsten, maar ook voor eventuele belastingen of regelgeving!

Hoe werkt beleggen in goud?

Stel je financiën veilig met een investering in goud! Goud heeft historisch gezien zijn waarde behouden tegen inflatie, waardoor het de perfecte aanvulling is op elke portefeuille. Investeren in fysieke activa zoals munten - in plaats van aandelen - is een ideale manier om vermogen op te slaan zonder je zorgen te maken over de marktvolatiliteit. Doe van tevoren wat onderzoek naar gerenommeerde handelaren en veilige opslagmogelijkheden voor de beste resultaten van deze krachtige activaklasse.

Als je je op de goudmarkt wilt begeven, is investeren in een exchange-traded fund (ETF) ook een geweldige manier. ETF's zijn verhandelbaar op grote beurzen. Je investeert erin zonder fysiek goud op te hoeven slaan. Maar zorg ervoor dat je alle bijbehorende risico's van liquiditeit en volatiliteit begrijpt voordat je actie onderneemt! Vergeet niet om financiële professionals te raadplegen die advies geven op basis van individuele omstandigheden, zodat je het rendement van beleggingen in dit edelmetaal maximaliseert.

Tips voor beleggen in edelmetalen

1. Begrijp de verschillende soorten edelmetalen

Eeuwenlang zijn goud en zilver gebruikt om waarde op te slaan of als belegging. Kennis van het onderscheid tussen deze edelmetalen is essentieel als je wilt profiteren van deze beleggingscategorie. Goud is een bekende grondstof waarvan de waarde vaak dient als indicator voor andere valuta. De kosten van zilver zijn misschien lager dan die van goud, maar het heeft nog steeds veel investeringsmogelijkheden! Platina is misschien niet goedkoop vanwege zijn zeldzaamheid; maar diversificatie van je portefeuille door te investeren in platina is ook lonend!

2. Begrijp de risico's van beleggen in edelmetalen

Beleggen in edelmetalen is best riskant. Met wilde schommelingen in de markt als gevolg van allerlei factoren, van geopolitieke onrust, economisch beleid en trends in vraag en aanbod, is het essentieel dat je de mogelijke winsten en verliezen bij het kopen van edelmetalen begrijpt. En dat niet alleen: als je kiest voor fysieke munten is er altijd het reële gevaar dat ze gestolen of beschadigd worden! Voordat je in dit soort investeringen duikt, moet je je onderzoek doen, zodat je precies weet welke risico's zich wellicht voordoen!

3. Spreid over verschillende activa 

Investeren in edelmetalen is een uitstekende manier om te diversifiëren en jezelf te beschermen tegen marktvolatiliteit. Er zijn opties beschikbaar zoals munten, staven of ETF's, afhankelijk van wat voor soort blootstelling je zoekt. 

4. Raadpleeg een financieel adviseur

Als je wat edelmetalen aan je portefeuille wilt toevoegen, vergeet dan niet een financieel adviseur. Die geeft persoonlijk advies over welke activa voor jou het beste zijn en vertellen waar de veiligste plaatsen zijn om fysiek edelmetaal te kopen met al die juridische ins-en-outs vooraf uitgewerkt. Het nemen van deze extra stap garandeert dat je investeringen veilig en goed doordacht zullen zijn!

5. Monitor trends in de markt

Beleggen in edelmetalen draait om het op de hoogte blijven van de markttrends. Om goed geïnformeerde beslissingen te nemen, gebruiken beleggers technische analyse-instrumenten zoals trendlijnen en grafieken om de prijzen voor goud en zilver in de gaten te houden. Bovendien geeft het op de hoogte blijven van nieuwsberichten over deze markten een voordeel bij het voorspellen van toekomstige prijsbewegingen!

6. Let op belastingen op winst

Zorg ervoor dat je de fiscale gevolgen kent voordat je investeert. Misschien heb je te maken met vermogenswinstbelasting, afhankelijk van waar je woont. Zorg ervoor dat je onderzoek doet wanneer je een beleggingscategorie beoordeelt, zodat je weloverwogen beslissingen neemt over de vraag of een belegging als deze geschikt is voor JOU.

7. Heb een plan

Om slim te beleggen moet je eerst een effectieve strategie opstellen die je doelen schetst. Analyseer de huidige trends en historische gegevens om te bepalen welk metaal je het meeste voordeel oplevert! Beslis dan over de beleggingsvorm: munten of baren, ETF's of andere opties... En vergeet niet een financieel adviseur te raadplegen die je helpt bij het opstellen en uitvoeren van je plan. Met de ideale aanpak is investeren in precieze metalen precies wat nodig is voor optimale diversiteit.

8. Bescherm je activa

Je portefeuille diversifiëren met edelmetalen is een slimme zet, maar het is net zo belangrijk om ze veilig te bewaren. Bescherming tegen diefstal of schade is best lastig. Daarom is het zo belangrijk om te investeren in gerenommeerde opslagoplossingen met verzekeringsdekking! Koop de beste kluis op de markt en zorg ervoor dat ze uitgerust zijn met eersteklas beveiligingsfuncties en een verzekeringspolis. Dan heb je gemoedsrust omdat je weet dat die investeringen volledig gedekt zijn!

9. Doe je onderzoek

Onderzoek verschillende soorten beleggingen zoals gouden of zilveren munten en ETF's die de metaalprijzen volgen, zodat de juiste optie past binnen je beleggingsdoelen. Eenmaal gewapend met kennis, raadpleeg een deskundige financieel adviseur voor extra zekerheid - zij zorgen ervoor dat investeren in deze waardevolle grondstoffen zinvol is voor JOU. Met voldoende onderzoek en begeleiding is het toevoegen van enkele glinsterende edelstenen aan de mix precies wat nodig is om elke portefeuille een niveau hoger te tillen.

Wanneer moet je edelmetalen kopen en verkopen?

Beleggen in edelmetalen is geen exacte wetenschap. Je moet op de hoogte blijven van de huidige markttrends en economische factoren die de prijzen beïnvloeden, zodat je weet wanneer je moet kopen of verkopen. Over het algemeen zijn goede tijden om te kopen wanneer de prijzen dalen en ontstaan er grote kansen als je op een hoog punt verkoopt voordat het verder omhoog gaat! 

Hoe begin ik met investeren in edelmetalen?

Als je je vermogen veilig wilt stellen en financiële stabiliteit wilt behouden, dan is investeren in edelmetalen zoals munten of baren misschien wel de juiste manier. Ga echter niet overhaast te werk - doe grondig onderzoek naar potentiële handelaren voordat je iets koopt! Er zijn veel mogelijkheden, dus neem de tijd om ze allemaal te onderzoeken.

Als je echter mee wilt doen aan de edelmetaalmarkt zonder je bezig te hoeven houden met goudstaven en gedoe met opslag, dan bieden ETF's een geweldige ingang. Via exchange-traded funds die de prijzen van zowel zilver als goud - en andere waardevolle materialen - volgen, koop of verkoop je ze op beurzen: net als gewone aandelen!

Edele metalen veilig bewaren

Edele metalen veilig bewaren

Als belegger is het essentieel om je edelmetalen te beschermen door ze op een veilige plaats te bewaren, zoals een kluis thuis of een bankkluis. Door factoren als het gewicht, de zuiverheid en het serienummer van elk voorwerp te specificeren, zorg je ervoor dat alles goed geïdentificeerd en gelabeld is. Het is ook verstandig te investeren in een verzekering als je van plan bent metaal buitenshuis op te slaan. Vergeet natuurlijk de documentatie niet: houd altijd een administratie bij van alle aan- en verkooptransacties, zodat ze gemakkelijk worden opgespoord en beschermd in geval van diefstal, schade of verlies!

Conclusie

Edele metalen zijn een geweldige manier om zekerheid en diversiteit aan je portefeuille toe te voegen. Met het juiste onderzoek behaal je in de toekomst grote winsten, maar het is belangrijk om wat onderzoek te doen als je investeert in waardevolle grondstoffen als zilver of goud. Van munten en staven die je rechtstreeks bezit, ETF's die de metaalprijzen volgen, tot zelfs opslagmogelijkheden met verzekeringsdekking - er is veel keus! Wees dus voorzichtig bij het onderzoeken van deze investeringen en zorg ervoor dat je klaar bent voor groot succes later.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen