Hoe gebruik je Bol.com Zoektrends om meer sales te maken?
Hoe gebruik je Bol.com Zoektrends om meer sales te maken?
03 december 2019 

Hoe gebruik je Bol.com Zoektrends om meer sales te maken?

Bol.com heeft iets nieuws ontwikkeld voor de verkopers, Bol.com Zoektrends. Nog nooit hebben verkopers zoveel en specifiek inzicht gekregen in het zoekgedrag van bol.com bezoekers. We hebben tot nu toe altijd gebruik gemaakt van tools zoals Google Trends. Die mag zeker niet vergeten worden, maar de nieuwe zoektrends tool van bol.com is een waardevolle toevoeging.


Het is eigenlijk een Google Trends, maar dan specifiek voor bol.com bezoekers. Oftewel, je kan zien hoe vaak er gezocht is naar een specifieke woord over een hoeveelheid tijd. De tool gaat zover terug tot 4 jaar, dit had graag iets meer mogen wezen, maar het is voldoende om herhalende trends te spotten. Verder kun je zoektermen met elkaar vergelijken. Dit is een toffe toevoeging die Google Trends niet biedt, verder geeft de tool van bol.com je direct gerelateerde zoektermen.

Deze tool kun je gebruiken voor 2 doelen. Product research en productpagina optimalisatie. Dit kan dan ook verklaren waarom je producten beter of slechter lopen. We weten allemaal dat producten soms seizoen gevoelig zijn, zo koopt niemand een winterjas in de zomer. Verder weten we dat er in november/december ongeveer 2x zoveel winterjassen gekocht worden. Maar wat nou als er iets gebeurt wat je niet had verwacht? Wellicht denk je dat een concurrent alle sales binnenkrijgt sinds de zomer, maar misschien wordt er simpelweg minder gezocht naar de “rood geblokte papieren tafel onderzetters” op bol.com.

Product Research

Je kan controleren of het specifieke product dat je wilt verkopen wel genoeg zoekvolume heeft op bol.com. Is er een duidelijk stijgend of dalende trend? Is het een hype dat afzwakt of is het gewoon seizoen gevoelig en kan ik in de zomer weer sales verwachten. Natuurlijk hebben we dit altijd op een ander manier gedaan, het meest vergelijkbare is natuurlijk Google Trends en je common sense. Maar dit is nooit heel specifiek geweest. Met Google trends kun je zoekvolume en trends laten zien van zoekwoorden in Nederland, maar dat betekent niet dat ze allemaal door gaan naar bol.com. Ssst geheimpje: ik koop sommige producten bij andere (voornamelijk niche) webshops in welke ik normaal nooit via bol.com zou kopen. Zo kan er wel veel gezocht worden naar je HDMI-kabel van 2 meter, maar koopt iedereen deze bij Allekabels.nl.

Productpagina optimalisatie

Verder helpt dit natuurlijk met het optimaliseren van je titel en beschrijving van je productpagina. Een hoge ranking = key als je sales wilt maken en alhoewel we nooit zullen weten hoe het algoritme van bol.com zijn ranking precies werkt, kunnen we nu veel meer achterhalen en redeneren. We weten allemaal dat een titel en beschrijving impact heeft op de ranking, dus kun je het beste de titel kopiëren van dat ene die bovenaan staat, toch? Natuurlijk is het geen copy paste werk, maar het is een goed voorbeeld en het is verstandig om naar hun keywords te kijken. Maar deze werkwijze is foutgevoelig want je gaat ervan uit dat de nummer 1 op nummer 1 staat vanwege de beste keywords. Er zijn veel meer factoren die mee tellen in de ranking (zoals levertijd, reviews etc…). Wellicht heeft de nummer 1 matige keywords, maar is de rest heel goed. In hoeverre het zoekgedrag direct vertaald in een hogere ranking is de vraag. Dit zullen we de komende tijd testen en wie weet worden we een stuk effectiever in het optimaliseren van productpagina’s.

Conclusie

Bol.com zoektrends is een waardevolle tool die ons niet per se nieuwe, maar wel specifiekere inzichten geeft. Het zorgt ervoor dat we een laag dieper kunnen in het zoekgedrag van de klant in vergelijking tot een Google Trends of met andere tools/methodes. Met deze data leren we beter begrijpen wat er gebeurt op bol.com en hoe wij als verkopers dit kunnen vertalen naar meer sales.

Wat denk jij?

Bol.com en ik zijn benieuwd wat jullie ervan vinden. Waar zit de waarde in voor jou als verkoper? Wat kan er beter en in hoeverre is het waardevol als bol.com dit via de API beschikbaar zou maken?

Tool: https://www.bol.com/sdd/selleranalysis/search-trends/


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen