Heb jij een eenmanszaak én privéschulden? Dan is dit wat je moet weten
Heb jij een eenmanszaak én privéschulden? Dan is dit wat je moet weten
31 mei 2023 

Heb jij een eenmanszaak én privéschulden? Dan is dit wat je moet weten

Heb je een eenmanszaak én heb je schulden? Je vraagt je misschien af welke invloed dit heeft op je bedrijf of op je persoonlijke vermogen. Nou, het goede nieuws is dat je niet alleen bent! Veel ondernemers vragen zich hetzelfde af. In dit artikel gaan we dan ook na wat het betekent om een eenmanszaak en privéschulden te hebben en vertellen we je hoe je hier het best mee om kunt gaan.


Ben je persoonlijk aansprakelijk als je een eenmanszaak hebt?

Als je eigenaar bent van een eenmanszaak, ben je als enige verantwoordelijk voor je bedrijf. Dat betekent ook dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor alle schulden die je bedrijf maakt. Daarnaast wordt er bij het hebben van een eenmanszaak géén onderscheid gemaakt tussen het bedrijfsvermogen en je eigen vermogen. En ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan vallen de bezittingen van je partner ook onder het dat vermogen. Dat betekent dat als je bedrijf failliet gaat, jij ook failliet bent. Als je een eenmanszaak hebt, ben je dus zeker persoonlijk aansprakelijk!

Waarom is persoonlijk aansprakelijk zijn nadelig?

Persoonlijk aansprakelijk bij eenmanszaak

Persoonlijk aansprakelijk zijn voor je bedrijf kan een groot nadeel zijn als het slecht gaat met je bedrijf. Privé-schuldeisers hebben bijvoorbeeld recht op geld uit je bedrijf als je privé niet genoeg geld hebt. Dit geldt ook andersom.

Een voordeel van het hebben van een eenmanszaak en persoonlijk aansprakelijk zijn, is dat je je privérekening wél mag gebruiken voor zakelijke transacties.

Wat betekent dit als je privéschulden hebt?

Heb jij een eenmanszaak en schulden? Dan is het erg belangrijk dat je goed begrijpt dat jouw bedrijfsvermogen verbonden is met je persoonlijke financiën. Persoonlijk aansprakelijk zijn voor schulden van je bedrijf, betekent dat schuldeisers achter zowel jouw zakelijke als je persoonlijke bezittingen aan kunnen gaan als je de schuld niet kunt afbetalen. Om jezelf hiertegen te beschermen is het aan te raden om je persoonlijke en zakelijke financiën in ieder geval gescheiden te houden. Zo houd je voor jezelf ook overzicht in wat er binnenkomt en uitgaat op je zakelijke rekening en wat er binnenkomt en wat je uitgeeft op je persoonlijke rekening.

Zorg er ten alle tijden voor dat je altijd op tijd je belastingen betaald, en dat als je cashflow problemen hebt, je andere opties onderzoekt om je hoofd boven water te kunnen houden. Vraag bijvoorbeeld hulp aan bij het afbetalen van je schuld of maak opnieuw een overzicht van je inkomsten en uitgaven zodat je onnodige uitgaven kunt schrappen en mogelijk geld kunt besparen.

Conclusie

Het hebben van een eenmanszaak is superleuk, maar niet zonder risico's. Want als eigenaar ben je volledig aansprakelijk voor alle schulden van je bedrijf. Dat kan tot vervelende situaties leiden wanneer er privéschulden of onverwachte cashflowproblemen opduiken. Gelukkig kan je jezelf beschermen door je persoonlijke en zakelijke financiën gescheiden te houden. Wil je voorkomen dat je vast komt te zitten met schulden? Neem dan proactieve stappen en betaal je schulden zo snel mogelijk af. En ga slim om met de cashflow van je bedrijf. Zo wordt de kans kleiner dat je persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt. De bonus? Je vergroot ook nog eens je kansen op succes als eenmanszaak!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen