Beleggingsplan maken? Zo doe je dat!
Beleggingsplan maken? Zo doe je dat!
24 april 2023 

Beleggingsplan maken? Zo doe je dat!

Klaar om te beginnen met het opbouwen van je vermogen? Beleggen is een geweldige manier om dromen waar te maken, maar met alle beschikbare opties is het gemakkelijk om overweldigd te raken. Daarom is een beleggingsplan dat specifiek is afgestemd op wat JIJ wilt van essentieel belang. In dit artikel geef ik advies over het ontwikkelen van een beleggingsplan dat jouw financiële toekomst veilig stelt!

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • wat een beleggingsplan is en waarom je deze nodig hebt
  • hoe je een beleggingsplan voorbereid
  • hoe je een beleggingsplan in excel maakt - met grafieken!

Wat is een beleggingsplan? 

Een beleggingsplan maakt de balans op van waar je nu financieel staat en beslis welke risico's voor jou zinvol zijn. Beoordeel vervolgens opties zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen om de juiste investeringen te vinden die passen bij je doelen. Met een uitgebreide strategie om geld te sparen, slim te beleggen en je financiën onder controle te houden, zie je vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Een beleggingsplan maken

Een beleggingsplan maken

Door de tijd te nemen om een uitgebreid plan op maat te maken, maak je jezelf klaar voor succes. Hoe je dat plan maakt? Dat lees je hier!

Stap 1: Bepaal je beleggingsdoelstellingen

Begin met het stellen van realistische en eerlijke beleggingsdoelen die aansluiten bij zowel wat je nodig hebt als wat je wilt. Deze eerste stap is de hoeksteen van een succesvol financieel plan!

Stap 2: Analyseer je financiële situatie 

Het is essentieel om je financiën onder de loep te nemen voordat je investeert. Denk na over alle aspecten van je financiële plaatje: hoeveel verdien je nu, welk spaargeld heb je op de bank, zijn er eventuele schulden en andere verplichtingen? Bedenk ook of het de moeite waard is om risico's te nemen en welk type beleggingen daarbij past. 

Stap 3: Bepaal je risicobereidheid

Bij beleggen is nadenken over risico essentieel. Als je het prettig vindt om een paar grote gokjes te wagen, dan zijn aandelen en andere risicovolle beleggingen misschien perfect voor je portefeuille. Maar als je je veilig en zeker voelt? Dan geeft diversificatie van je obligaties je de gemoedsrust die je nodig hebt!

Stap 4: Bepaal je beleggingsstrategie

Op basis van je beleggingsdoelen, je financiële situatie en je risicobereidheid kies je een beleggingsstrategie. Heb je snel geld nodig of ga je voor een investering op de lange termijn? Gaat het om een extra zakcentje of wil je echt een inkomen genereren? Dit speelt allemaal mee. 

Stap 5: Selecteer je beleggingsinstrumenten

De volgende stap is het kiezen van de beleggingsinstrumenten die je daarbij zullen helpen. Van aandelen tot obligaties en ETF's via lijfrentes en geldproducten zoals spaarrekeningen: elk heeft zijn eigen unieke kenmerken met bepaalde voordelen, maar gaat ook gepaard met een aantal risico's. 

Stap 6: Stel je portefeuille samen

Houd bij het samenstellen van je portefeuille rekening met belangrijke elementen als de hoeveelheid geld die je investeert en welk type beleggingen past bij je risicotolerantie. Vergeet niet te diversifiëren! Dit betekent kiezen uit meerdere activaklassen, waaronder aandelen, obligaties en beleggingsfondsen zodat mogelijke verliezen in één markt geen enorme impact hebben op de hele portefeuille. 

Stap 7: Controleer je portefeuille regelmatig 

Houd je portefeuille goed in de gaten om ervoor te zorgen dat hij in overeenstemming blijft met je doelstellingen. Kijk naar de prestaties van elk effect en hoe ze zich verhouden tot de markt, analyseer eventuele veranderingen in de activamix in de loop der tijd die van invloed zijn op de risicotolerantie of de doelen en controleer regelmatig de vergoedingen. 

Stap 8: Herzie je beleggingsplan wanneer nodig 

Op de hoogte blijven van je beleggingen is essentieel om de doelen die je stelt te bereiken en periodieke herzieningen zijn een must. Van tijd tot tijd je aanpak bijstellen helpt je niet alleen op koers te blijven, maar zorgt er ook voor dat de verhouding risico/opbrengst overeenkomt met wat voor JOU het beste werkt!

Waarom is een beleggingsplan maken verstandig?

Beleggen zonder plan is als zaadjes planten in de wind: je weet niet waar ze terecht zullen komen. Met een investeringsplan plukken beleggers echter allerlei vruchten! Het geeft hen strategisch inzicht om weloverwogen beslissingen te nemen en te beschermen tegen risico's door beleggingen op de juiste manier te diversifiëren. Bovendien verhoogt het de focus op financiële doelen en vermindert het stress door een uitgebreide routekaart voor succes te bieden. Vergeet alleen niet om je plannen regelmatig te herzien en aan te passen, zodat je op koers blijft!

Hoe maak je een beleggingsplan in excel?

Hoe maak je een beleggingsplan in excel?

Hulp nodig bij het opzetten van je beleggingsplan in Excel? Volg dit stappenplan om het maximale uit de spreadsheet te halen. 

Stap 1: Maak een nieuw excel sheet aan

Bij het opstellen van een investeringsplan is Excel je go-to tool. Maak het bestand aan en geef het een naam. Maak kolommen voor de datum, de beleggingscategorie, het geïnvesteerde bedrag, het doel dat je nastreeft, de rendementsverwachtingen en de behaalde resultaten. Hiermee zet je alles netjes op een rijtje zodat je in één oogopslag jouw vorderingen volgt. 

Stap 2: Vul de gegevens in

Noteer alle bestaande investeringen in je tabel en zorg ervoor dat je ook alle potentiële toekomstige investeringen opneemt. Houd factoren bij als het geïnvesteerde bedrag, het verwachte rendement, het risiconiveau en de bijbehorende kosten, zodat je een goed beeld krijgt van het effect ervan op je langetermijnplannen. 

Stap 3: Bereken het totale beleggingsbedrag

Bereken je totale investeringsbedrag door alles uit de investeringstabel op te tellen. Dat is inclusief eventuele eenmalige betalingen of regelmatige stortingen, afhankelijk van hoe risicovol je wilt worden en in wat voor soort investeringen je denkt te investeren. 

Stap 4: Bereken het verwachte rendement

Onderzoek het verwachte rendement van potentiële investeringen en vergelijk ze om uit te vinden welke je het meeste rendement oplevert! Je hoeft alleen maar een beetje te rekenen. Vermenigvuldig het bedrag dat je investeert met het verwachte rendement van elke investering. Tel dit vervolgens bij elkaar op voor het totale rendement. 

Stap 5: Bereken het werkelijke rendement

Voor een nauwkeurige beoordeling van een echt rendement moet je meer onderzoeken dan alleen de bruto resultaten. Je moet ook denken aan belastingen en kosten. Kijk naar het rendement per belegging - om eventueel je strategie aan te passen - en naar het totale rendement. 

Stap 6: Maak grafieken 

Grafieken maken is een geweldige manier om gemotiveerd te blijven en echte vooruitgang te zien. Het stroomlijnen van gegevens in een gemakkelijk te zien visuele weergave vereist slechts een druk op een paar knoppen in Microsoft Excel of in online grafiekprogramma's.

Stap 7: Update je beleggingsplan regelmatig 

Je investeringsplan bijhouden is de sleutel tot succes! Let op nieuwe kansen en zorg dat je op de hoogte bent van marktverschuivingen. Zo mis je geen enkele gouden kans om je portefeuille te versterken.

Conclusie

Het maken van een uitgebreid plan met Excel is de perfecte manier om de voortgang bij te houden, potentiële investeringen te onderzoeken en te zorgen voor gezonde besluitvorming als het om je geld gaat. Beleggingsplannen bieden zowel financieel gewin als gemoedsrust - dus neem vandaag de tijd om aan de slag te gaan! 


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen