Internal Branding: boost je merkidentiteit als een pro
Internal Branding: boost je merkidentiteit als een pro
11 juni 2023 

Internal Branding: boost je merkidentiteit als een pro

Weet je wat belangrijk is als het gaat om het runnen een succesvol bedrijf? Internal branding! Hiermee zorg je voor een consistent en herkenbaar imago binnen het hele bedrijf. Van het uniform van de werknemers tot de promotie-evenementen. Het hebben van zo'n merk levert grote voordelen op voor zowel het bedrijf als de werknemers. Maar hoe doe je dat? Ik vertel het je in dit blogartikel! 

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • wat internal branding precies is en hoe het verschilt van external branding
  • de doelen van internal branding
  • hoe je begint met het neerzetten van een sterke interne branding

Internal branding betekenis: wat is internal branding? 

Interne branding betekent dat je jouw organisatie een duidelijk, samenhangend plaatje geeft voor iedereen die erbij betrokken is, zoals werknemers, partners en klanten. Het gaat om alle aspecten van de bedrijfscultuur en -identiteit, zoals de waarden, logo's, uniformen, workflow en communicatiestijl. Het zorgt voor eenheid en maakt de organisatie herkenbaar.

Internal branding vs external branding

Internal branding vs external branding

Internal branding is gericht op het creëren van een eenduidig beeld binnen de organisatie, terwijl external branding zich richt op het opbouwen van een herkenbaar merk voor de buitenwereld. Interne branding omvat bijvoorbeeld werknemersuniformen tot communicatieboodschappen, terwijl externe branding gaat over activiteiten zoals reclamecampagnes en PR-evenementen. Zowel interne als externe branding zijn essentieel voor het succes van een bedrijf.

Internal branding vs interne communicatie

Het grootste verschil tussen internal branding en interne communicatie is dat internal branding gericht is op het creëren van één duidelijk beeld voor de hele organisatie, terwijl interne communicatie zorgt voor zinvolle informatie voor werknemers. Internal branding bevat onder andere werknemersuniformen, bedrijfscultuur, PR-strategieën, promotie-evenementen en teambuildingactiviteiten. Interne communicatie omvat alle mondelinge en schriftelijke communicatie tussen management en werknemers.

Het doel van internal branding

Interne branding is super belangrijk voor elke onderneming. Het helpt bij het creëren van een duidelijk en herkenbaar beeld door de hele organisatie, wat belangrijk is voor alle belanghebbenden. Het doel is om een consistent positieve boodschap te verspreiden die iedereen binnen het bedrijf voelt - van werknemers tot klanten. Het biedt ook zekerheid dat het bedrijf trots is op zijn beloftes, producten en diensten.

Internal branding strategie: een stappenplan

Om ervoor te zorgen dat de identiteit van jouw bedrijf overal in de organisatie wordt weerspiegeld, is het belangrijk om een zorgvuldig geplande en uitgevoerde internal branding strategie te creëren. Dit betekent dat je de cultuur, missie en waarden van het bedrijf begrijpt en er een identiteit mee creëert. Voordat je begint, is een duidelijk stappenplan essentieel. Maar geen zorgen, ik heb een stap-voor-stap handleiding voor je klaarliggen.

1. Identificeer je doelgroep

Wie wil je overtuigen om bij jou te werken of bij jou te kopen? Ga je voor je huidige team en klanten of wil je een nieuwe doelgroep aantrekken? Door je doelgroep te leren kennen, vind je de perfecte boodschap en kanalen om je interne merk te promoten!

2. Stel een duidelijke set bedrijfswaarden op

Wat onderscheidt jouw bedrijf van de rest? Zet jouw normen en waarden zorgvuldig op papier. Zorg er daarna voor dat iedereen, van topmanagers tot nieuwkomers op de werkvloer, op de hoogte is van deze waardevolle eigenschappen.

3. Maak gebruik van de kracht van beelden

Om ervoor te zorgen dat alle interne huisstijlmaterialen er uniform en herkenbaar uitzien, is het slim om ontwerpelementen als logo's, kleuren en typografie consistent toe te passen. Investeer daarnaast in op maat gemaakte bedrijfsuniformen voor events en teambuildingactiviteiten.

4. Word creatief

Zorg voor unieke activiteiten en events om de bedrijfscultuur te vieren. Denk aan toffe teambuilding games of gave thematische workshops. Zo verbind je niet alleen je team, maar maak je ook onvergetelijke herinneringen voor alle deelnemers!

5. Evalueer je resultaten

Hoe weet je nou of je interne boodschap echt aankomt bij je personeel? Vraag hen gewoon! Met enquêtes, feedbackformulieren en focusgroepen check je snel en gemakkelijk of je strategie werkt. Verzamel hun feedback en pas je plan aan als dat nodig is.

Tips voor internal branding

1. Je merk definiëren

Als je denkt aan een bedrijfsmerk, denk je al snel aan een logo en een slogan. Maar het gaat om veel meer dan dat. Het draait om de algemene identiteit en waarden die jouw organisatie definiëren. Voordat je jouw werknemers inspireert met interne branding, moet je duidelijk hebben waar jouw bedrijf voor staat en hoe je dit op hen overbrengt.

2. Gebruik een consistente boodschap

Om je merk op alle platforms echt te laten stralen, moet je zorgen dat je boodschappen binnen én buiten de werkplek steeds dezelfde zijn. Dit betekent dat je overal hetzelfde logo, dezelfde kleuren, hetzelfde lettertype en dezelfde toon gebruikt als je met je werknemers communiceert. Dus in je e-mails, maar net zo goed in posters of tijdens teamvergaderingen.

3. Kernwaarden promoten

Als je kernwaarden helder zijn, zijn er verschillende manieren om ze te communiceren binnen het bedrijf, zodat iedereen ze op een emotioneel niveau begrijpt in plaats van alleen op een verstandelijk niveau. Bijvoorbeeld, als "een uitstekende klantenservice" een van je kernwaarden is, dan zijn klantenservice-awards of evenementen een geweldige manier om dit binnen het bedrijf te laten zien en iedereen te herinneren waarom ze elke dag hun werk doen.

4. Stimuleer teamwerk en samenwerking

Bij interne branding gaat het erom om je team samen te brengen en te versterken. Dat doe je bijvoorbeeld met netwerkevents (online of offline). Het is een super leuke manier om je werknemers aan te moedigen om samen te werken aan projecten en elkaar beter te leren kennen. Dit zorgt voor een veel leukere sfeer op de werkvloer en een gezonde bedrijfscultuur. 

5. Successen vieren

Als je de sfeer op de werkvloer wilt blijven opkrikken, moet je ook de kleine overwinningen vieren. Teamuitjes of kerstborrels zijn geweldige gelegenheden om je collega's te bedanken voor hun harde werk en expertise. Maar ook kleine prijzen, een "medewerker van de maand" of een wall of fame doet wonderen. En denk ook aan promoties en loonsverhogingen! Heel belangrijk voor jouw werknemers en hun motivatie. 

Beginnen met internal branding

Beginnen met internal branding

Om een sterk intern merk op te bouwen, moet je beginnen met het ontwikkelen van de missie en de waarden van jouw bedrijf. Zorg dat deze doelen goed gedefinieerd zijn en communiceer ze naar je personeel. Maak de waarden zichtbaar op de werkvloer, bijvoorbeeld met posters of borden. Geef vervolgens een beeld aan deze waarden door het ontwerpen van een logo en andere visuele elementen. Laat dit terugkomen op bijvoorbeeld uniformen, kantoorborden, productverpakkingen en promotiemateriaal. Op deze manier wordt jouw merk herkenbaar en blijft het in het geheugen van jouw klanten en personeel hangen.

Conclusie

Volg deze stappen en maak een geweldige interne branding strategie die je team versterkt en de sfeer op de werkvloer verbetert. Leer wie je doelgroep is, gebruik creatieve visuals en vier successen. Dit is dé manier om een sterke bedrijfsidentiteit te ontwikkelen! Met slimme planning en creatieve activiteiten zorg je ervoor dat iedereen fan wordt van jouw merk - van werknemers tot klanten! Wat houdt jou nog tegen? Start vandaag nog met het bouwen van de unieke identiteit van je bedrijf!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen