Slippertje 8: Van de bancaire wereld tot slaapexpert met Floris Wouterson
Slippertje 8: Van de bancaire wereld tot slaapexpert met Floris Wouterson
31 mei 2020 

Slippertje 8: Van de bancaire wereld tot slaapexpert met Floris Wouterson

Yes, yes, het is weer tijd voor een nieuwe Slippertje! Deze week heb ik Floris Wouterson te gast in de Ondernemen op Slippers podcast! Floris is inmiddels mede-eigenaar van Sleepwise, maar dit is niet waar het allemaal voor hem begon. Floris Wouterson begon zijn carrière in de bancaire wereld waar hij de gekste dingen mee maakte in een tijd dat dit nog allemaal ‘kon’.

Floris Wouterson neemt jou mee door de reis die hij maakte om uiteindelijk een slaapexpert te worden, iets wat veel onderschat wordt! In alweer de achtste aflevering van de podcast, vertelt Floris onder andere over:

  • wat hij zou doen als hij nog maar drie maanden te leven zou hebben
  • zijn tijd op de lagere- en middelbare school
  • de cowboys in de banken wereld
  • hoe hij voor zichzelf de transitie naar de slaapwereld maakte
  • de kenmerken van de ideale én een slechte slaapkamer
  • waarom een goede nachtrust erg belangrijk is
  • fundraising voor het grootste herbebossingsproject in de wereld

Laten we snel gaan luisteren naar de fascinerende verhalen van Floris Wouterson, let’s go!

Transcriptie podcast

(Bas) Dames en heren vandaag zit naast mij Floris Wouterson.

(Floris) Yes!

(Bas) Floris is trotse vader van twee kinderen. twee prachtige kinderen. Is mede-eigenaar van Sleepwise en hij maakt een transitie van een financiële wereld naar slaap performance coach zoals hij zichzelf noemt. Hij schreef onder andere het bestseller boek: Super slapen, hij is actief in de fundraising voor de Black Jaguar foundation en dat is het grootste herbebossingsproject ter wereld . Hij heeft ook een slaap detox inde markt aan het zetten momenteel. Floris we gaan je eens even goed aan de tand voelen hoe jij dat allemaal doet. Daar gaan we: (muziek: Jingle)

(Floris) I am ready!

(Bas) Yes we gaan vandaag de code kraken van het super slapen  geloof ik. Van een slaap detox van bestseller boeken schrijven en van transities van financiële wereld naar slaap performance coach

(Floris) Ja helder.

(Floris)) Ja dank je, dank voor de uitnodiging.

Wie is Floris Wouterson?

(Bas) Ja zeker ik ben echt blij om jou in de podcast te mogen interviewen. Nou wie is Floris Wouterson?

(Floris) Ja dat is een goeie vraag. Ik ben 51 lentes jong en ik ben getrouwd , ik heb twee kinderen, volwassen kinderen die beide studeren. en ik heb een hele lange tijd inde financiële wereld gezeten. Een mooie wereld. Maar niet helemaal mijn wereld en inmiddels  ben ik zeg maar gepassioneerd nieuwsgierig geraakt over het onderwerp slapen. En de kiem daarvoor is gelegd in feite door mijn vrouw Natasja die begin 2000 begon met een slaapcomfort winkel hier in België waar wij ook wonen. En ze had een meubel vakschule gedaan, een vrij bijzondere hogeschool in Keulen. Die zeg maar helemaal voor bereid op de wereld van bedden, meubelen en alles wat er mee samenhangt dat is de enige in Europa. En ja ik ben dar bij betrokken geweest bij de oprichting daarvan. Toen zat ik nog wel in de financiële wereld.En op een gegeven moment had ik daar een beetje mijn buik van vol. En dat was eind 2006 begin 2007. Ik had echt ’s morgens zoiets van waarom sta ik eigenlijk op. weet ik bedoel als je ’s morgens je bed uit gaat en niet helemaal weet waarom je je bed uitstapt is er volgens mijn niet helemaal in orde. Dus het vuur of de passie of hoe je het ook noemen wilt was gewoon weg. En nou zo gezegd zo gedaan en gaande weg ben ik dan in die slaapwereld beland en heb heel veel mensen geholpen , gecoacht. Samen met Natasja ook uiteraard. En ja dat.. dat is me eigenlijk, ja heeft me niet meer losgelaten.

Wat zou je doen als je nog maar drie maanden te leven had?

(Bas) Het om die passie van jou even iets beter te ontdekken ik stel altijd een intieme vraag bij mensen die ik interview. Dat is wat zou je doen als je nog maar drie maanden te leven hebt.

(Floris) Jeetje, wat zou je doen als ik nog maar drie maanden te leven hebt. Nou ik denk dat ik door zou gaan met wat ik nu zou doen. Maar ik denk wel dat ik nog meer tijd zou besteden aan mensen in mijn directe omgeving waarvan ik denk die heb i kal te lang niet gezien of niet genoeg nog gesproken. Ik heb bijvoorbeeld een hele lieve vrouw die woont in Midelie waarvan ik weet daar moet ik gewoon naartoe en daar ben ik al twee jaar mee bezig om daar langs te gaan maar ik ben er nog steeds niet langs geweest weet je dus dat zijn dingen die ik versneld zou gaan doen. Om nog echt met een aantal mensen te spreken en ze ook dit soort vragen te stellen. Ik denk wel dat dat een ding is wat ik heel sterk zou gaan doen. Maar ik heb heel veel mooie dingen al in mijn leven gedaan. Dus het is niet zo dat ik dingen laat omdat ik allerlei andere dingen opzij schuif. Maar een goeie balans in brengen in natuurlijk altijd belangrijk. Als ik nog maar 3 maanden te leven zou hebben dan zou ik toch echt nog wel een aantal mensen willen spreken. Echt intiem willen spreken zeg maar. Waar ik eigenlijk te lang mee gewacht heb. Tot nu toe. [00:04:15.18](Bas Ja en wat weerhoudt je er nu van om die afspraak te maken met die vrouw. Er weerhoudt me niks het is gewoon doen.Weet je dat is het stomme eraan en ik ben regelmatig in Nederland onderweg. Het is net boven Amsterdam. Dus het is eigenlijk een kattensprong om er naartoe te gaan.

(Bas) Ok dus bij deze het commitment dat je het gaat doen.

(Floris)(Gelach) Bedankt Bas.

(Bas) Ja mensen hebben zo bizar verschillende antwoorden. De ene die gaat een eindfeest geven. de ander die zou precies hetzelfde doen. De ander die zou meteen op wereld reis gaan. het is bijzonder om te zien wat mensen doen al s ze nog 3 maanden te leven hebben. Maar ik denk ook dat je dan iets meer naar de kern komt van wat belangrijk voor je is. En voor jou is dat toch mensen. En daar dus ja toch een mooie tijd mee doorbrengen.

(Floris) Klopt absoluut. ook nog eens een keer misschien ouwe herinneringen ophalen of dingen die je samen hebt beleefd. Want uiteindelijk is dat toch heel erg bepalend voor hoe je ook nu in het leven staat,. Want zij heeft bijvoorbeeld ook een belangrijke rol in mijn leven gespeeld.

(Bas) En welke rol is dat?

(Floris) Nou als kind was ik veel daar. Tijdens mijn schooltijd zeg maar en ik kom uit een gezin waar  heel veel mogelijk was maar ook heel veel niet. Maar daar  mocht je gewoon in de woonkamer je brommer repareren nou dat was bij mij thuis ondenkbaar. Dus daar was een bepaalde vrijheid die best wel mooi was. En ze noemen dat in het Duits ook wel: bedingungslose liebe. Ze was er gewoon. Weet je dat is een soort ik noem het wel eens als grapje een surrogaat moeder.

(Bas) het is een Nederlandse podcast Floris dus je moet alles vertalen wat je in het Duits zegt.

(Floris) Bedingungslose liebe is onvoorwaardelijke liefde. Dus je was er welkom. Je was er, het was altijd goed altijd prima, altijd leuk. En ik heb daar heel veel mooie dingen meegemaakt het was in Bos en Duin. Waar we dan veel ook bij de golf baan buiten gingen spelen en dat soort dingen allemaal meer. Dus iemand ja er altijd was op een hele mooie manier.

De jeugd van Floris

(Bas) Mooi man. Breng ons even terug naar de kleine Floris waar ben je opgegroeid en hoe zag jouw jeugd een beetje eruit.

(Floris) Ik ben opgegroeid, althans ik ben geboren in Soest. Ik ben op gegroeid voor mijn grootste deel van mijn jeugd zeg maar in Hilversum.  En ik ging in die tijd in de lagere school dan in Bilthoven naar school. Dat ligt niet heel erg voor de hand omdat Hilversum Bilthoven is zeg maar bij Utrecht das best wel een afstand als kleine jongen. Dus ik ging met de school bus en later ook met de trein. En dat was op de Kees boeken school. Ik weet niet of je dat een beetje kent maar dat was een vrij  vooraanstaande pedagoog in Nederland die toch wel een hele ander kijk op onderwijs had dan in die tijd gangbaar was.

Wat moet je je daarbij voorstellen? Je leerde daar niet alleen maar zeg maar de klassieke skills van rekenen en taal. Mara daar lag het accent ook heel erg op sociale vaardigheden . Dus heb je het over in dit geval bijvoorbeeld toneelspelen volksdansen, kleien, schaken, volkstuintjes verzorgen. Je was veel in de buitenlucht. En er was een enorm grote autonomie.Dus dat wil zeggen. Je had wel een docent en je zat met drie klassen in 1 lokaal. D eerste tweed een derde de vierde vijfde zesde. En de zesde jaar hielpen dan de derdejaars. Dus was ook op dat punt. Op die manier ingericht maar je had ook heel veel eigen verantwoordelijkheid dat je dus zeg maar je eigen opdrachten mocht nakijken. Dus dat was niet de docent die dat deed. Jij deed dus eerst de opdracht en dan ging.

Middelbare schooltijd

(Bas) En dit was de middelbare school?

(Floris) Nee dit was de lagere school. Nou ja goed dat systeem werkte natuurlijk helemaal niet want er waren zoveel leuke andere dingen. Dus wat deed je, je schreef de antwoorden uit het antwoorden boek over . Dus toen ik naar de middelbare school ging wist ik nog niet eens wat breuken waren. Laat staan D´s een T´s en dat soort grappen en grollen. Dus ik heb toen wel een hele inhaalslag moeten maken. Mara ik heb daar wel een waanzinnige tijd gehad. En daarin waren mijn ouders dus best wel heel erg progressief dat  ze dus vonden dat klassiek onderwijssysteem zoals het in Nederland was vrij eenzijdig was in wat je leerde en hoe je met de dingen om moest gaan. Dus daar ben ik ze ook heel erg dankbaar voor. Ik heb ze een tijd vervloekt. Dat ik op zo een lagere school had gezeten want die transitie naar de middelbare school waar ik in Hilversum wel naartoe ben geweest dat was het Alrtijncollege nou goed ik zat meer bij de conrector dan dat ik zeg maar in de les zat.

(Bas) Wat deed je allemaal voor fratsen uithalen dan Floris?

(Floris) Fratsen in die zin we waren heel mondig geworden in op die lagere school , want je leerde volksdansen en voor groepen staan en spreken en noem het allemaal maar op en als je het ergens niet mee eens was mocht je opstaan en mocht je democratische discussie starten: nou ik vind dat we deze dag geen huiswerk moeten hebben of dit of dat. En die lijn trok ik door zeg maar. Op de middelbare school. Nou dat was niet gebruikelijk dat jij in de ls ging opstaan bij Aardrijkskunde en zei: Hey meneer aardrijkskunde leraar ik vind het eigenlijk helemaal niets dat je me huiswerk meegeeft want ik heb vanmiddag andere dingen te doen. Nou goed dat leer je wel heel snel af hoor. Dus ik heb dat een tijdje gedaan maar dan merk je gewoon dat je daar niet mee weg kunt. En dan moest je in het klassieke schoolsysteem van huiswerk en dit en dat. Dus dat heeft wel denk een half jaar of zo geduurd voordat ik snapte hoe het eigenlijk in een normale school eraan toe ging.

(Bas) En kwamen toen al een beetje je ondernemers skills naar boven dat jij op slinkse wijze al je punten bij elkaar sprokkelde?

Studietijd

(Floris) Nee dat is eigenlijk veel later gekomen en dat ondernemende, ik heb daarna HEAO gedaan in Haarlem en dat was toen een hele nieuwe studierichting dus je had zeg maar de klassieke commerciële economie  richting. Je hebt volgens mij ook in Haarlem gezeten.

(Bas) Klopt!

(Floris) En in 1987 waren dat de heer wijnbergen en de gebroeders Veenmeijer die daar de small business school/ richting opzetten.En dat was new ground. Dat was echt iets nieuws voor Nederland. En ik was de 2e lichting daar en daar ben ik echt wel heel erg met ondernemen in contact gekomen en natuurlijk kom ik uit een ondernemende familie. Dus het zit er wel een beetje, beetje van daaruit in. Maar daar ben ik begonnen. Ik ging dan naar multi-copy dat was zo een soort drukkerij keten e toen was visite kaartjes nog helemaal niet zo gebruikelijk en toen vroeg heb ik iets van overcapaciteit. Nou die had ie wel.Als ik nou met visite kaartjes kom en niet echt een deadline kom wanneer ik het moet hebben dan ga ik die verkopen en dan kon ik een betere prijs bij hem bedingen. en dan verkocht visite kaartjes bijvoorbeeld in Haarlem. En wat we ook deden met nieuwjaarsstudenten dus het tweede jaar gingen we ergens ene oude partij truien opkopen en lieten we een soort logo maken met small business erop en weet ik veel wat . En dan verkochten we aan het begin van het school jaar aan al die nieuwe studenten verkochten we dan. Dat deed ik samen met mijn vriendje Niels verkochten dan van die hoodies zeg maar. Die we dan ergens goedkoop gekocht hadden . En dus dat waren wel een aantal initiatieven die we deden. Rond die tijd en verder had je natuurlijk je studenten job. Ik bedoel ik stond in de Uifer achter de bar en ik heb, ik ben een tijdje, nou niet eens een ik denk twee dagen kamer meisje geweest in een hotel.

(Bas) Kamermeisje?

(Floris) (Gelach) En dan kom je in hotelkamers, nou je wilt niet weten wat mensen uitspoken.Dan had iemand zijn haar zwart geverfd en de hele badkamer was een grote vieze zwarte shit. Ik denk dit ga ik niet lang doen. Dus ik heb dat denk ik een keer meegemaakt. Ik denk nou toedeledoki. Dus daar ben ik ook mee gestopt. Maar mijn mooiste job die ik had. Ik had eigenlijk twee jobs die ik heel erg leuk vond . Ik had toen al mijn eigen bedrijfje zeg maar. Ingeschreven bij de kamer van koophandel. Deed ik met 4 andere mannen en deden we eigenlijk al een soort detachering bij de rijksgebouwendienst. En ik heb in mijn HBO tijd ook nog toen vakopleiding stichting makelaardij gedaan SOM heette dat. Dat was toen nog een beëdigd beroep makelaardij. Dus dat heb ik er nog bij gedaan dus ik had heel veel kennis op dat moment van huur recht en privaat recht publiek recht , bouwkunde dat soort dingen allemaal meer Heb ik op de huurafdeling daar gezien. Maar dan moesten we bijvoorbeeld dat heette toen de operatie taskforce.En de directie noord west in Haarlem die had een huurportefeuille van ongeveer 60 miljoen gulden in die tijd. En daar eden ze het beheer van al die huur portefeuilles. Van al die panden en weet ik wat allemaal en dan werkten wij op die afdeling. Maar soms waren er hele simpele uitzoek jobjes. En dan namen we een andere student die werkten we in: doe jij dat uitzoekjobje… En dan Zat er altijd weer een leuk stukje marge tussen. En dat was in die tijd heel erg lucratief. Als student. We verdienden dan niet echt de hoofdprijs maar in die tijd was dat heel erg mooi om te doen.

(Bas) Dus dat was je eerste echte bedrijf?

(Floris) Ja maar dat deed ik met 4 mensen samen.

(Bas) Ja dus jullie waren met zijn vijven.

(Floris)Ja met zijn vijven inderdaad en 1 dat was David Witteveen die had die contacten en die had het allemaal een beetje opgebouwd. En zo ben ik er een beetje ingerold. En ja sindsdien heb ik wel weer in de tussentijd voor een werkgever gewerkt in dit geval voor de Rabobank, maar in die tijd ben ik wel echt een beetje..

(Bas) Ja en wat spookte je bij de banken uit?

(Floris) Ja bij die bank heb ik natuurlijk een heleboel dingen uitgespookt.Maar hoofdzakelijk deed ik daar private banking. Dus je adviseerde zeg maar  de rijke vermogende particulieren met hun beleggingen. Dus dat is het merendeel wat ik gedaan heb. Dan had je twee vromen. Je had discretionair beheer. Dus dat wilde zeggen dat jij het mandaat had van de klant en eigenlijk eigenhandig dingen kon doen. Of het was advies basis. En op advies basis is altijd van te voren overleggen met de klant die zegt dan ja of nee ik vind het wel of niet goed. Maar ik moet zeggen dat vak heel sterk veranderd is. In die zin dat de regelgeving daarom heen heel erg strikter en strenger is geworden. Dus op een gegeven moment werd je een soort halve boekhouder. En ik weet nog toen ik begon bij de Rabobank/Scheppen. Want dat was toen de vermogensbeheer poot van de Rabobank. Zaten er geloof ik 2 mensen op compliance. En compliance zijn de mensen die over je schouder meekijken of je geen dingetjes doet met voorkennis of onrunning of weet ik veel wat. Toen ik wegging geloof ik zaten er 15 man of zo. Die zaten al die gesprekken af te luisteren en weet ik veel wat er allemaal meer. Dus op dat vlak is er heel erg veel veranderd. Dus je werd meer een soort boekhouder dan dat je echt me je vak bezig was.

De cowboy wereld

(Bas) Het is ook een beetje een cowboy wereld, die financiële wereld of niet?

(Floris) Ja je moet natuurlijk de goeden niet allemaal met de slechte n over een kam scheren. Maar in die tijd zeker. Dat zal nu een beetje veranderd zijn; Maar er gebeurden echt wel dingen die ik vond dat niet door de beugel kunnen. Dat had ook wel, dat knaagde wel aan mij. Dat zat met name in de hoek van de vastgoed cvs. En wat, kun je iets noemen wat volgens jou echt niet door de beugel kan? Of is dit top secret?

(Floris) Nee het is niet top secret ik kan een dingetje aanhalen. Wat ik in dei tijd niet zo heel erg in de smiezen had. Maar nadat het zeg maar publiek werd en er meer journalistieke aandacht aan besteed werd , werd me veel heel duidelijker. Maar ik neem maar een voorbeeld. In dit geval van de Rabobank over de scheepvaart cv´s. En in die tijd was het natuurlijk altijd heel spannend dat je kon beleggen met garantie. Om het zo maar te zeggen. Dat je dus je inleg weer netjes terug kreeg plus je rendement. Nou there is no freelunch . Dus ook niet in de financiële wereld. Als je dan naar de prospectus keek en de Rabobank is er uiteindelijk ook volgens mij voor veroordeeld. Dan werd die garantie geregeld door de nog op te richten tweede scheepvaart CV. En wat gebeurde er dan,ik ga het nu even heel simpel uitleggen. Maar de mensen stapten dan in scheepvaart cv 1. En dat waren dan participaties van 10.000 euro. Ik noem maar even een dwarsstraat. En dan liep dat 2 jaar En dat liep dan in feite goed. En dan kreeg iedere Niets zijn rendement. En dan ging er een brief uit. Nou dames en heren. Nu gaan we scheepvaart cv2 oprichten. Wil je meedoen?

Die werd weer gefund want de eerste die liep altijd heel erg goed. Nou prima. Opgericht en al die klanten deden dan ook mee met nummertje 2.Maar wat gebeurde er dan:die boot uit 1 die werd verkocht aan 2.  Daar kwam dan de garantie vandaan dus in feite de belegger zelf  leverde een eigen garantie. En die boot werd natuurlijk weer met alle fees van A naar B verkocht. Dus en jij kreeg dan uiteindelijk je inleg terug uit 1 . Je zat dan in 2. Maar in feite is het natuurlijk een soort sigaar uit eigen doos.

(Bas) En zo rolde dat een soort van eindeloos door.

(Floris) Dit is een voorbeeld. ik kan er veel meer geven.

(Bas) Er wordt creatief gespeculeerd.

(Floris) Ja, maar ondernemen is ook een beetje creatief zijn. Maar an sich heb ik er ook niet echt moeite of problemen mee maar het is niet helemaal kies. Het is niet helemaal transparant en uiteindelijk is dat ook.. Goed dit speelt allemaal in de jaren , eind negentiger jaren, begin 2000. Zo een beetje rond die periode, dat we ook een enorme hype zaten. De NASDAQ stond boven de 5000 punten en hoe meer een verlies een bedrijf had hoe hoger de koers ging. Dus het was  helemaal van God los. Maar ik heb er ontzettend veel geleerd heel veel mensen kennis opgedaan. Dus het heeft me ook heel erg, alleen voldoening haalde ik er niet echt uit.

(Bas) Nee. En hoe lang heb je in die bank..

(Floris) 13 jaar

Van de bank naar de slaapwereld

(Bas) 13 jaar? Das wel een hele tijd. En toen op een gegeven moment zeg je ik haal de voldoening er niet uit. Welke stappen heb je toen genomen om ergens anders wel voldoening uit te halen.

(Floris) Goed dat is natuurlijk ook een zoektocht als je op een gegeven moment je je niet helemaal kunt vinden in de manier waarop dingen gebeuren binnen de organisatie waar je werkt, kun je twee dingen doen in mijn beleving. Kijk of naar het plafond en je gaat gewoon door. Dat is wat veel mensen doen en dat leidt tot allerlei gezondheidsklachten. Ik had ook een periode in mijn leven vooral in die tijd dat ik niet goed sliep. En je wordt prikkelbaar je hebt concentratie problemen. Je hebt eigenlijk geen zin om er naar toe te gaan en je er voor in te zetten. Je doet het wel maar het is meer omdat het van je verwacht wordt. Dat is 1 maar je hebt ook je hypotheek aan het eind van de maand te betalen. Dus never bite the hand that feeds you. Dat is eigenlijk een beetje het verhaal. Of je zegt ik hak de knoop en ik ga hier weg. Nou ik heb dat uiteindelijk gedaan. En toen heb ik eerst nog een korte tijd ben ik aan de andere kant van de tafel gaan zitten. Met een aantal vermogende particulieren zeiden als jij gaat dan ga ik met je mee. Dus toen ben ik eigenlijk hun gaan adviseren richting de banken. Dus toen ben ik aan de andere kant van de tafel gaan zitten. Ik noemde het dan vermogens begeleiding. Uiteindelijk werden ook daar de regels heel veel strikter dus dat kon ook niet echt meer gebeuren. Maar ik had niet in die zin. Ik denk dat wordt leuker. Maar het beleef eigenlijk een beetje hetzelfde opeen andere manier. En vanuit de slaapcomfort winkels die we hadden, die Natasja had opgericht..

(Bas) Das je vrouw

(Floris) Ja das mijn vrouw, zo kwam ik steeds meer in aanraking met slapen en kwam ik steeds meer achter hoeveel mensen problemen hadden met slapen. En dat soort dingen allemaal meer. Zijn we die mensen gaan helpen coachen. Ik ben mij er meer en meer in gaan verdiepen. Ik ben ook iemand die gepassioneerd nieuwsgierig is. Als ik iets wil weten dan wil ik het ook echt weten. Dus dan ga ik erook diep in. Dus ik ga met mensen praten. Ik ga op onderzoek uit.  En dat heeft dan uiteindelijk geleid  dat dat een beetje bij mij nar binnen is gekropen of hoe dan ook. En ik vind het een fascinerend veld om in actief te zijn. hoe slaap niet allen met problemen verbonden is maar ook hoe je met slap en herstel  je prestaties enorm kunt verbeteren. En dat is een enorm leuk terrein en nu heb ik echt zoiets het klinkt heel gek, ik zei het laatst tegen Natasja, mijn vrouw inderdaad vroeger als ik in de file stond dan irriteerde ik mij er aan denk wat de fuck ben ik hier met mijn tijd aan het doen.Maar als ik nu in de file sta dan denk ik ik ben on my way for the good cause. Ik ben voor het goeie onderweg.

(Bas) Ja

(Floris) En dat heeft het een hele andere duiding. Ik vond dat echt een heel rare waarneming.

Factoren van een goede nachrust

(Bas) Ja dus eigenlijk door Natasja, je vrouw ben je dus eigenlijk meer in die business beland. je had een bedden zaak. toen ben je eigenlijk in eerste instantie bedden gaan verkopen. En mensen gaan adviseren hoe ze beter kunnen slapen. En dat heeft dan heel vele factoren met hoe zacht het bed is hoe het kussen eruitziet, welk kussen materialen er worden gebruikt en dat soort dingen allemaal.

(Floris) Dus daardoor kreeg je heel veel feedback ook van die mensen. En wij werken daar op dat punt heel anders dan slaapcomfort winkels. Want je komt daarbinnen gaat liggen. Ligt lekker. Dan hup mee naar huis. maar het is het belangrijkste meubel in huis. Een derde van je leven breng je door in bed. En ik denk dat er 2 dingen zijn waar je als mens meer aandacht en tijd aan moet besteden. Dat zijn in eerst instantie hier schoenen. Die heb je ongeveer 16 uur per dag aan.

(Bas) Of je slippers..

(Floris) Of je slippers, of op blote voeten dat zou natuurlijk ook kunnen. Ik heb net nog even netjes een paar schoenen aangetrokken want ik loop vaak op blote voeten thuis. En tweede is je bed. Daar wordt in de regel zo weinig aandacht aan besteed en als je jong bent is dat ook wat minder belangrijk. In die zin. Ze zeggen wel eens tot je 30ste dan is je lichaam er voor jou. En na je 30ste moet jij er voor je lichaam zijn. Maar als je weet wat het doet om je slaap en slaap comfort in dit geval te optimaliseren. Ja je bent een ander mens als je s´morgens wakker wordt. En ik heb dat . Ik heb hier ook zo een tracker. En ik heb laatst weer wat aan mijn eigen bed lopen tweaken. En als je naar slaapefficiency kijkt, dat is een maatstaf waaraan je kunt zien hoe goed je geslapen hebt. Hoe goed je slaap kwaliteit is geweest door alleen maar een paar dingen te tweaken aan mijn eigen bed ging ik van gemiddeld tussen de 2.8 en 3.5 ging ik naar 3.5 – 4.2,

(Bas) uur?

(Floris) Nee dat is de slaap score. Van 0-5. Ging ik bijna een hele punt omhoog.

(Bas) Maar wat tweak je dan? Gaat ie iets hoger iets lager?

(Floris) Dat is misschien ook een beetje verrassend voor de luisteraar. Maar er zijn heel veel vormen van slaapsystemen. En wij hebben zelf al enorm veel tijd nodig gehad om dat allemaal te snappen en te  doorgronden en te begrijpen wat het voor mensen doet. maar wij slapen al heel lang op een waterbed. En het fijne van een waterbed is dat je de waterhoeveelheid zelf kan in regelen. En minder water is minder massa, dan wordt het bed harder. En meer water is meer volume dan wordt het zachter. En ik vond dat ik te hard lag. Dus ik heb ongeveer 10 liter afgekookt water bij mijn bed erin gedaan. En sindsdien heb ik dus minder druk punten en slaap ik ook veel beter en dat zie je meteen terug in deze activity tracker die ik om heb. En dat is een hele simpele kleine tweak dat is alleen maar de hardheid die ik een beetje veranderd heb. Die zeer bepalend is voor hoe goed jij ook doorslaapt. Want als jij drukpunten op je huid voelt Dat is een potentiële wekprikkel En ik sliep te hard. En ik vind het super.

De ideale slaapkamer

(Bas) Hoe ziet een ideale slaapkamer eruit?

(Floris) Nou goed een ideale slaapkamer dat is redelijk spartaans. Daar kun je heel kort over zijn. In die zin zorg voor niet te veel opruiende kleuren aan de muur of allerlei dingen die je daar ophangt. Dus dat in ieder geval je brein tot rust komt. Zorg dat ie pik en pik donker is. Dus dat je in feite het licht nopje niet ziet. Want daardoor kom je niet in veel diepere slaap.

(Bas) Dan zie je de pik ook niet meer, pikdonker(Gelach)

(Floris) Die mag je niet meer zien op dat moment en dan zorg je, dat hoort geen gaming hol te zijn. Zorg dat al die laad stations eruit zijn. Dus hou hem sereen en simpel. Een nachtkastje een boek een wekkertje en thats it. maar ik heb heel wat slaapkamers in mijn leven inmiddels al gezien. Maar sommige mensen maken er echt een potje van.

(Bas) Een poppenkast.

(Floris) Ja echt waar, niet alleen een poppenkast maar ook een tv het is ook bewezen je hebt het over de pik,maar echtparen of koppels zeg maar met een slaap kamer met een televisie in de slaapkamer die hebben 50% minder sex. Dus ik bedoel het is een beetje de vraag wat je belangrijk vindt in het leven

(Bas) Ja de tv of sex( gelach) kies maar!

(Floris) Ja kies maar er is een Zweeds onderzoek waar dat heel duidelijk naar voren is gekomen. En de vraag is wat is inderdaad belangrijker, het moet een hele mooie plek zijn waar je tot rust komt en waar een beetje sensualiteit is waar een beetje erotiek mag zijn.

Smartphones in de slaapkamer

(Bas) Een smartphone is in de ze tijd ook misschien wel een sex killer want je ziet veel van die plaatjes dat je met de rug naar elkaar ligt en dat je allebei in de digitale wereld een beetje je socials loopt te checken. terwijl, je ligt naast elkaar en dan op een gegeven moment is het nou welterusten en kusje en dan ga je slapen.

(Floris) Ja ik vind het sick. Ik heb wat je al zei in mijn boek super slapen hoofdstuk 3 gaat een heel deel over de smartphone en alles wat met elektro magnetische straling te maken heeft maar het is niet alleen niet goed voor je relatie of in ieder geval het maakt het een stuk schraler. Maar het is ook voor je slaap killing. Dus een heel mooi onderzoek gedaan door de smartphone indutrie zelf  wat best wel verwonderlijk is . Er is een engels onderzoek geweest waarbij ze dus, ik denk dat 60-70% heeft een smartphone op zijn nachtkastje liggen, tijdens de nacht. En dan kun je hem natuurlijk op vliegtuigstand zetten. Of dat doen de meesten, die zetten hem op stil. En toen hebben ze dus mensen laten slapen slapen in golven. Dus je hebt verschillende golven en bijvoorbeeld de delta galven dat is slow wave sleep. Dus dat zijn de langzame trage golven. Die staan garant voor diep slaap en die zijn heel erg belangrijk voor het herstel van je lichaam en voor het leggen van geheugen sporen. Toen hebben ze de telefoon daar neergelegt en hebben ze  2 dingen gedaan. Ze hebben notificaties laten binnenkomen .  Ze hebben gezien deze mensen zijn in diep slaap laten ze notificties binenkomen. Dus er komt een twee of whatever binnen. En ze hebben ook die mensen gebeld op het moment dat het op hun nachtkastje lag de telefoon op stil wel is waar en dan worden de deltagolven direct onderdrukt. Dus direkt dus je gaat meteen uit je diep slaap en het duurt bijna een uur tot een uur en een kwartier voordat de mens weer terug in hun diepe slaap fase zijn. Dus het verstoord je belangrijkste herstel slaap in feite. Goed dat soort dingen moet je weten vind ik. En ik ben niet tegen de smartphone, ik ben niet tegen digital. Ik zeg alleen je moet er veel bewuster mee omgaan. Je hoeft hem niet achter in de tuin te begraven,maar zeker ook bij kinderen is het ook heel erg slecht voor hersenontwikkeling en dat soort dingen allemaal meer Dat gebeurt vooral ook in de slaap. En zeker de eerste 17 18 jaar zijn de hersenen in volle ontwikkeling en die smartphones doen daar geen goed aan.

(Bas) Ja bizar ik slaap zonder smartphone in mijn slaapkamer gelukkig. Maar ligt altijd beneden.Maar toch is misschien ook een veilig gevoel dat als je in bed ligt en je hebt het idee van er komt een inbreker in huis dan heb ik tenminste mijn telefoon bij me. Dus eigenlijk moet je een soort van noodtelefoon in je slaapkamer leggen. Een of ander oud Nokiaatje met een prepaid simkaartje erin dat je 112 kan bellen.

(Floris)Ja maar goed je houdt die elektro magnetische straling.

(Bas) ook als je hem uitzet?

(Floris) Als je hem uitzet niet natuurlijk. Maar dan moet je ook consequent zijn en je wifi uitzetten en dat is natuurlijk weer een probleem. Ik ben geregeld in Amsterdam. Een goeie vriend waar ik wel eens overnacht. En dan doe ik mijn telefoon en dan heb ik 33 wifi netwerken en dan kun jij die van jou wel apart uitzetten maar dat heeft natuurlijk geen zin. En dat gaat door muren. Dus die straling die gaat door muren en op cel niveau vinden er dan bepaalde wijzigingetjes plaats. Dus als je je er minder aan kunt blootstellen hoe beter dat is. En zeker tijdens de slaap.

Het schrijven van een boek

(Bas) Ok maar op een gegeven moment had je dus die winkels en heb je besloten om dat boek superslapen te gaan schrijven. Hoe kwam je op het idee. En waarom dat boek?

(Floris) Ja das een hele goeie, en dat is ik geloof in  synchroniciteit. Dat begrip werd ooit door Jung gebruikt al in de jaren 30 of zo van de vorige eeuw. Ik had altijd al de intentie om een boek te schrijven. Maar ik wist eigenlijk nooit precies waarover. Ik denk dat ik dat al echt heel lang had die wens. Natasja had dat , waar komt dat rare idee vandaan. Nou goed dat idee is er. Heel veel mensen lopen rond met dit idee dat ze ooit ene keer een boek willen schrijven.

(Bas) En het niet doen (gelach)

(Floris) Ja en het vervolgens niet doen. Uiteindelijk is er maar een procent in Nederland van de mensen die een boek geschreven krijg en gepubliceerd. Dus dat is een heel laag percentage.

En ik zat in een hele mooie mastermind groep waar wij elkaar ook van kennen en ja de groep  zei ga nou eens op dat thema slaap zitten en schrijf dat boek nou eens eindelijk. Nou ik heb ongeveer 3 jaar de boot afgehouden. Over slaap en dit en dat . En ik weet eigenlijk niet en weet ik veel. En op een gegeven moment is die vonk over gesprongen en toen ging het ook heel erg snel. Via Aart Jan van Erkel die heeft mij geïntroduceerd bij Annes uitgeverij en ik zat daar en ik zei tegen Aart Jan van daaruit zal ik je veen bellen. Nou ik had eigenlijk al na 1 gesprek een deal op zak waarvan ik zelf zei nou ik geloof dit helemaal niet. Dus ik belde Aart Jan op  en zei zo en zo is het gelopen. Hij zegt nou ik geloof dat jij wel al een contract hebt.  Dat is niet gebruikelijk. Ik zei nou het zal wel. Ik had toen nog de arrogantie dat ik zei nou ik ga nog eens bij een andere uitgever luisteren. Terwijl het best wel uniek is als je alleen goeie mooie uitgever hebt die met jou aan de slag wil. Nou ik denk ongeveer 3 weken later was ik er weer , dat was begin december toen hebben we getekend december 2017. Toen hadden we het commitment althans had ik afgegeven dat ik het op 1 juni 2018 zou het dan eens een keer klaar moeten zijn.

(Bas) Hoeveel tijd is dat?

(Floris) Dat was een maand of 5. Maar dat is niet helemaal representatief want ik had al een keer een periode ervoor een maand of 3 geschreven. En dat materiaal heb ik voor een deel weer kunnen hergebruiken. Ik heb die deadline ook gehaald. Maar dat is niet vanzelf gegaan. Dat is echt een heel, je moet echt de bedoeling hebben om dit te doen of je moet een ghostwriter die je voortdurend brieft en hoopt dat hij de tone of voice’ die jij belangrijk vind, maar ik heb uiteindelijk wel 2 coaches erbij betrokken en daar ben ik ook heel erg dankbaar voor. En we hadden het redactie team bij de uitgever zelf. Maar ik had 1 iemand dat was Aart Jan die mij heel erg geholpen heeft bij zeg maar de hele marketing insteek die belangrijk is. Dus je backslap, hoe noem je dat de achterkant van je boek is heel erg belangrijk dat het lekker aanspreekt en het een verhaaltje  s. Want op basis alleen m aar van dat verhaal bepalen mensen of ze het wel of niet gaan kopen. En de inhoudsopgave. Nou daar heb ik heel veel tijd aan besteed. Met Aart Jan dan voor een deel aan gewerkt. En voorts heb ik ook nog een Auteurs begeleider gekregen die heel erg inhoudelijk heeft gekeken want ik kan wel eens waar goed schrijven.Maar er zijn mensen die dat nog veel beter kunnen. En die hebben daar allemaal heel fijn en heel mooi en hele goed leesbaar boek van gemaakt. En zo is dat allemaal een beetje gelopen. En alleen al door dat schrijven van een boek wordt je nog een grotere expert want je leert enorm veel van.

(Bas) Ja je hebt natuurlijk veel bronnen nodig om je boek helemaal rond te maken. Je leest zelf dertig boeken en vervolgens schrijf je een boek met een mix van die informatie.

(Bas) Vele rapporten en je gaat ook met mensen praten. Dus dat hele research stuk heb ik ook ontdekt dat ik dat ontzettend leuk vind. En het schrijven van een boek heb ik ook in mijn dankwoord gezet is ook een beetje een soort meditatief iets. Dus je spoelt je leven eigenlijk voor een deel terug en je kijkt van hoe was dat toen of hoe heb ik dat gedaan. Of hoe kan het eigenlijk zijn dat ik die persoon ken en dus het is ook nog wel een keer een heel mooi proces voor jezelf. Omdat je een review hebt of je kijkt een beetje in de achteruitkijk spiegel. Van hoe bepaalde dingen voor jezelf zijn geweest want Natasja en ik hebben ook heel lang cursussen gevolgd voor persoonlijke ontwikkeling. En dan zie je ook hoe traumatische ervaring een rol kunnen spelen bij hoe goed jij slaapt. En hoe je die problemen kunt oppakken en oplossen. Dus dat zijn allemaal films die je dan wel terug draait want hoofdstuk 1 van het boek gaat zeg maar over mindset. En als erbij jou thuis op een bepaalde manier over slapen werd gedacht en gesproken reken maar dat je dat hebt meegenomen. Reken maar dat je daar in je dagelijkse praktijk als jou moeder altijd met migraine op bed lag. Dan is dat jouw leven geweest. Dat was dan jouw waarheid om het zo maar te zeggen. Of als je vader vond dat je tussen de middag een dutje deed. Dat die je een luie zak vond. Reken maar dat jij niet heel snel gaat power-nappen.

De perfect boeklancering

(Bas) Ja dus dat zijn ingesleten patronen. Ja interessant, maar op een gegeven moment was het boek klaar en dan ga je het lanceren.  Neem ons even kort door de perfecte boek lancering.

(Floris) Nou de perfecte boeklancering, het is hard work. Dus je moet echt heel erg goed alle stapjes zetten. En daar ook dus niet ‘sparen’ want even als je naar de cijfers kijkt, ik woon dan in België. Ik heb het boek in Nederlanden België uitgegeven. Dus in België bij Delanoo. En in Nederland bij Anders uitgeverij. En die werken met elkaar samen. Dus het lag ook in alle standaard boekwinkels en dergelijke. Maar wat in ieder geval een heel belangrijke tip is om te doen is dat je niet aan  format denkt dus zorgt dat het als audio boek beschikbaar is zorg dat het als fysiek boek beschikbaar is en als e-book beschikbaar is en dan heb je 3 verschillende formats. Nou het opnemen van een audio boek is echt wel even een dingetje. ik bedoel je moet dan ion zo een kleine cabine zitten en je eigen tekst die je ooit geschreven hebt moet je dan gaan voor lezen met bepaalde intonatie met bepaalde energie. Nou ongeveer 3 uur lang kun je dat volhouden en dan zakt de energie weg. Dus ik ben een aantal dagen naar Utrecht geweest bij Koen Huigvoort. Hele leuke gast trouwens ook heb ik dan mijn audio boek opgenomen. Dan heb je ook nog een hele boel re-takes maar dat kost dus tijd en energie een geld. Wat je er wel in moet willen stekken. Dus dat is in ieder geval stap 1 die heel erg belangrijk. Vervolgens is het heel erg belang rijk dat je de stoute schoenen durft aan te trekken met mensen uitje netwerk zegt: zou jij tien boekjes willen kopen, en zou jij 10 boekjes willen kopen en die kun je dan cadeau doen of whatever en die signeer ik dan wel voor je. Ook heel belangrijk dat je in je netwerk of eventueel bedrijven waar je voor werkt of wij in onze winkels hebben mensen natuurlijk ook verleid om boekje te kopen. Dus als je al een soort begin voorraad boeken hebt die je al verkocht hebt voor dat het op de markt is dat is heel erg belangrijk. Want dat bepaalt voor een deel ook, hoe zal ik dat zeggen, de charts waar het dan inkomt. Want als je ‘blank ‘ erin gaat en dan maar hoopt dat de verkoop gaat beginnen dat werkt niet. Heel belangrijk is dat je al een hoop ‘buzz´of een beetje spanning er omheen creëert. Dus dat had ik met een speciale sneak preview pagina gedaan. Daar om heen ook voortdurend gedeeld waar ik met bezig was maar ook hoe de cover eruit ging zien hoe de mensen al eigenlijk kunnen gaan meeleven met dit boek

(Bas) Je deelt het hele proces.

(Floris) Ja dat is echt ook heel belangrijk. En dan ging ik af en toe in het begin in kroeg A schrijven of in kroeg B. Ik weet dat ik  in een café hierin Antwerpen ging schrijven . Nou nam ik daar een live-videootje over op. Ik ga nu hiernaartoe en ik ga het daar over hebben. heb je nog vragen. Vind je dit een interessant onderwerp en dergelijke. Dus dat soort dingen zijn heel erg belangrijk. En natuurlijk moet je dan ook zorgen dat je een soort lanceringscampagne klaar hebt staan. Ik heb dan samen met management boek heb ik ook een soort online webinar gegeven en dat was dan de online boek presentatie en dan heb ik hierin België in een van onze winkels een grote fysieke boekpresentatie gegeven. dus dat is ook een belangrijk verhaal. Maar het begint wel bij het schrijven van een verdomd goed boek. Want je kunt wel allerlei trucen uit de doos halen. Dat is leuk en dat helpt ook. Maar uiteindelijk. Het door verkopen zit hem erin dat mensen tevreden zijn over het boek. En daar ook echt waarde uit halen en ook echt iets aan hebben. En we zijn inmiddels in de 6 de druk denk ik . Dus dat is hartstikke mooi. Dus ik denk dat we ergens rond de 7000-7500 boeken zitten. En wat heel mooi is inmiddels zijn we in de laatste fase en dan gaat het naar het Duits. En dat is weer een hele andere ‘ballgame’ Als je Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland bij elkaar optelt dat is ..X.. keer Nederland

(Bas) Zeker!

(Floris) En dat vind ik ook heel erg spannend. Ik heb een tijd in mijn leven ook in Duitsland gewoond en gewerkt. het lijkt me heel erg spannend om daarmee aan de slag te gaan.

(Bas) Supergaaf dus je gaat internationaal.

(Floris) Ja we aan dan ook zelfs voor een stuk internationaal. En ook omdat die landen veel groter zijn praat je ook over hele andere aantallen. Nederland is qua grote net zo groot als 1 provincie van Duitsland: Noord Rijn Westfalen ook met ongeveer hetzelfde aantal inwoners en dat is een dingetje. En dat is dan factor 10 of 12 dus en Duitsland is nog wel wat klassieker in hoe ze de dingen doen. Dus wij lopen in Nederland best wel voorop met onze online marketing technieken. Hoe je zeg maar zo ene boek omhoog weet te stuwen. Maar daar is ook het krachtenveld veel groter.

(Bas) ja, wat dat betreft lijkt het ook vele op d lancering van ene product op een marketplace zoals Bol of Amazon. je zit eigenlijk . Ja ik leer ander mensen dat. maar het is eigenlijk in de basis hetzelfde. Je documenteert je hele reis. Je deelt alles waar je mee bezig bent. Je zorgt dat mensen engaged zijn met het gene dat je doet . je bouwt een lijst op. Je zorgt dat de kopers klaar zijn op het moment dat je het lanceert. Je lanceert het . Las heel veel mensen klaar staan om het te kopen ga je hoog in de rankings. Ben je nummer 1 verkoop je nog meer kom je in de media en gaat het hele balletje rollen.

(Floris) Ja zo is het. Media is ook echt een heel belangrijk aspect. Dus dat je ook een goede media adviseur hebt. Ik heb die ook in mijn team gezet. En die heeft hele goeie persberichten geschreven. En dat was ook heel waardevol. Dat je ook in de kwaliteitspers terecht komt. Want je hebt natuurlijk een heleboel bladen die leuk zijn. Maar die hebben minder impact. Maar als je een keer met je boek in een NRC terecht komt en daar heb ik dan bijvoorbeeld een 5 star rating gekregen. Het NRC doet jaarlijks niet zo heel veel boeken die een 5 star rating krijgen, nou dat is een enorme boost voor je boek.

Media aandacht

(Bas) Dus je had hem gelanceerd voor dat hele media circus eigenlijk . Dus volgens mij ben je redelijk goed in dat hele media spektakel geweest. Kun je een korte samenvatting geven welke kanalen je bent allemaal bent geweest. Of zijn dat er teveel om op te noemen

(Floris Ik kan er heel wat noemen. Ik ben in de zomer bij Art geweest. Ik ben in heel veel Radio 1, 2, 3

(Bas) Art van Rooiakkers neem ik aan..

(Floris) Ja precies, maar hij heet eigenlijk Maarten. Maarten zit het woord Art ook in.Dus op televisie inderdaad. Ik ben in een heleboel podcast ook geweest. Zoals Eindbazen. Er zijn er genoeg op te nomen. En dit jaar ook weer. Deze podcast ook vind ik heel erg leuk. En dan natuurlijk het NRC en ook het Algemeen Dagblad.Het zijn er teveel om op te noemen. Radio, het Nieuwsuur was heel erg leuk op een zaterdagochtend.

Wat ook heel erg belangrijk als je met je boek in de weer bent om te kijken hoe je kunt inhaken op actualiteit en naar de zomer toe heb je zoiets dat heet zwarte zaterdag. Daar had ik een parodie op verzonnen. Want vermoeit achter het stuur kruipen is wat hele veel mensen doen en wat niet zo heel erg handig is. En daar had ik zeg maarde laatste campagne in Nederland vanuit de overheid gestuurd is vanuit 2011 is dat je geen slaap rijder moet zijn achter het stuur.En daar had ik op ingehaakt op zwarte zaterdag en was ik op veel radioprogramma’s te horen samen met veilig verkeer Nederland. En wat je er dus oaan kan doen om niet te vermoeid achter je stuur te kruipen. Wat je vooral anders zou kunen doen. Endat gaat dan ik noem het maar even viral. Dus een nieuwszender pakt dat op en dan boem boem alle 4, 5 RTL komt er dan achteraan en voordat je het weet ben je de hele dag met de media in de weer. En dan doe je niet heel veel andere dingen meer.

Het effect

(Bas) En dan ben je veel in de media. Wat voor een effect zie je dat dat heeft?

(Floris) Dat heeft in ieder geval veel effect in die zin, ik geef veel lezingen en workshops en dan zie je toch mensen dat ze op basis daarvan op je bekend worden en dan op je website zoeken. Ook belangrijk dat je laat zien wat je doet en ik geef vooral lezingen en workshops, dat vind ik heel erg leuk om te doen en dan creëer je mooie content en dan komen de aanvragen binnen voor lezingen. Dus ik geef dan lezingen voor Deutsche bank. ik heb voor van Lanschot kempen, ik schrijf blogs voor ASR verzekerings. Ook voor de nieuwe polishouders loopt er nu een actie waarbij zij mijn boek dan cadeau krijgen als ze een nieuwe auto polis afsluiten.  Dus je moet ook vind ik ondernemend en een beetje creatief zijn om te zien waar kan ik dit op een slimme en leuke manier inzetten. En er zijn heel veel mensen die met vitaliteit en gezondheid bezig zijn. Het is alleen welke deur gebruik je. Ga je met de deur van het eten naar binnen. Of ga je met de deur van het bewegen naar binnen. Ik ga met de deur van slapen naar binnen. En dan moet je kijken hoe kun je daar creatief mee omgaan. Dus ik zou heel graag iets met de ANWB willen doen. Dus dan heb je het ook weer over rijden en veiligheid achter het stuur. Ik zou het heel leuk vinden om met de rijksoverheid een nieuwe campagne rondom slaap te organiseren. Die heb ik toen pak je slaap wordt geen Jaap gaap genoemd. Dus je hebt BOB en deze heb ik maar Jaap Gaap genoemd. (Gelach) Dus dat vind ik wel een leuke nou dat wordt dan opgepakt en dat gaat mee. Dus het is ook belangrijk dat je een beetje creatief durft te zijn en op een leuke manier met de content omgaat dat het ook nieuwswaardig is om er iets mee te gaan doen. Als je het hebt over het woord jetlag, dat is niet spannend. Maar als je hebt over Jet-stress dan is dat hey weer iets anders. Wat zou dat dan zijn?

Nou dan ben ik op een aantal radiozenders over het verhaal jetlag geïnterviewd. En dat zijn natuurlijk hele korte interviews. Meestal maar 3-4 minuutjes. Dus ook belangrijk dat je in een hele korte tijd ook echt wel toe the point kan brengen.

Wat doet te weinig slaap met je?

(Bas) Want wat doet te weinig slaap allemaal met je?

(Floris) Nou ja heb je nog even…Dat is..

(Bas) ( gelach) Voor deze vraag krijg je 3 minuten

(Floris) Ik zal niet teveel uitwijden maar het eerste als je te weinig slaapt. je moet wel even twee dingen onderscheiden. Je hebt slaap te kort en je hebt slaap problemen. Dat zijn 2 verschillende dingen. Dus laten we het nu even hebben over wat doet slaaptekort met je? Dat kan uiteindelijk dodelijk zijn. het voorbeeld wat ik in lezingen aanhaal. In de financiële wereld heb je het magische rondje. Dus dat je indruk wilt maken op je werkgever, In dit geval was het bij Merryl Lynch. In dit geval was het 72 uur niet slapen. Dus 3 nachten niet slapen. Dan ga je ’s nachts naar huis. Je vraagt of de taxi even wil wachten, je gaat je douchen je kleed je om je gaat weer in de taxi en je gaat weer naar het werk. In 2015  was er een zekere Moris Einhart. Dat is een duitse trainee. Die Bij Meryl lynch en die is door slaaptekort aan hevige epileptische aanvallen overleden. En als je nog een stapje verder gaat, het wereld Guinness boek of records sinds begin jaren 80 wordt het niet meer opgetekend als jij je zelf van slaap onthoudt. Omdat het te gevaarlijk en te dodelijk is.Dus dat is de kraskant van het verhaal. Maar je moet slaaptekort ook eerst maar eens even definiëren want heel veel mensen weten dat niet helemaal precies. Maar laat ik maar zeggen een volwassen persoon van 20 jaar of ouder. moet je tussen de 7 en 9 uur slapen. Ergens in die bandbreedte ligt het ongeveer. Dat is wel individueel. Maar echt slaaptekort is een langere tijd 6 uur of minder slapen. Dus laten we dat even definiëren. Dan heb je nog een soort tussengebiedje. Dat is de groep die tussen de 6 en 7 uur slaapt. Dat is ook suboptimaal naar aantallen uren slapen als je naar de cijfers kijkt, slaap je 6 uur of minder over een langere tijd dus 10 dagen of meer of misschien doe je het al een paar jaar en wordt dat jouw nieuwe normaal. Dat je denkt dat je ook nog hele energiek bent en supergoed kan functioneren. Waarbij je jezelf een worst voorhoudt die ook lekker gaat stinken.Is het zo dat de kans dat je een Vorm van kanker krijgt neemt met 13% toe.

En dat komt omdat tijdens de slaap natural killers worden aangemaakt. Als je minder slaapt krijgen slechte cellen in je lichaam meer ruimte om dingen te doen die je liever niet wilt. Combineer dat met stress dan wordt het nog leuker. Dan liggen er hele sterke verbanden tussen in dit geval obesitas. In je slaap worden de twee belangrijkste honger hormonen gereguleerd. Dus leptine en geline. Slaap je categorisch te weinig misschien heb je dat wel gemerkt bas. Jij houdt ervan om ook wel eens lekker ene avondje door te trekken. Ik heb dat vroeger veel meer gedaan dan dat ik dat nu doe. Maar dan krijg je ’s morgens honger op de meest gekke tijden.

(Bas) Ja heb je zin in een hamburger..

(Floris) En dat zijn natuurlijk dingen die daar mee samen hangen. En diabetes hebben type twee dus dat is insuline resistentie. Door een uit balans geraakte bloed suiker spiegel. Wordt ook in de slaap gereguleerd. Nou diabetes type 2 is een welvaarts aandoening, noem ik het maar even. Dat wens je niemand toe. Maar wordt ook uiteindelijk veroorzaakt door categorisch te weinig slaap.  De kans op een beroerte neemt met de factor 4 toe. Dus dat is ook niet echt lekker. De kans op een hartaanval neemt met 48% toe.En de kans dat je eerder overlijdt is factor 4.

(Bas) Wauw. Maar je hebt het over uren slaap en je hebt dan een tracker. Want kijk iemand kan natuurlijk 12 uur lang in bed liggen en uiteindelijk maar drie uur geslapen hebben. Is dat dan heel belangrijk omdat allemaal in de gaten te houden? Dat je weet ik hoeveel je slaapt ? Of diepe slaap hebt?

(Floris) Laat ik het zo zeggen, die trackers daar moet je toch een beetje voorzichtig mee zijn. Want wat ik net al zei: slaap zijn golven. En tracker meet alleen je bewegingen en soms je hartslag. Dus het geeft een indicatie van hoe je geslapen hebt. maar inderdaad als jij zo een ding om je pols hebt en jij ligt drie uur wakker en je beweegt jezelf niet dan zegt dat ding dat je prima geslapen hebt. Maar effectief heb je dus niet geslapen. Dus de beste manier en daar zijn een paar grote bedrijven ook mee bezig en er is een hele interessante Franse start up die daar ook mee bezig is dat je een soort hoofdband op zet. Heek sexy ook in bed. En daar zitten sensoren aan en die zijn quasi net zo nauwkeurig als dat je dat in een slaap laboratorium doet en aan de hand daarvan kun je heel erg goed bepalen hoe kwalitatief je slaap ook geweest is.

(Bas) Maar ga je niet slechter slapen als je zo ene hoofd band op hebt?

(Floris) Ja het is ook een gewenning zeker weten. Ik denk dat je na een paar dagen dat je daar wel aangewend bent. Maar ik heb zelf ooit een Amerikaanse firma gehad die al erg voor de troepen uitliep. Dat ding heet Myseo. Hij staat nu nog steeds naast mijn bed. Maar die firma is ter ziele. Die ze hadden gefund bij een par farmaceuten. Die hadden 20-25 miljoen euro opgehaald en dan had ik ’s nachts inderdaad zo een headband op. En dan hadden Natasja en ik altijd erg veel lol en moesten heel erg lachen hoe sexy dat ding op je hoofd zit. Maar vaak werd je ook wakker dan lag dat ding ergens in een hoek van het bed. Want je bent er niet bewust mee bezig maar slapen is golven dus het is ook een soort activity tracker. Dus wees er ook een beetje voorzichtig mee. Dus als je wilt bepalen hoe goed kwalitatief was mijn slaap Zijn er een aantal veel simpelere indicaties waar je mee kunt werken en wij hebben als mens dat gewoon in ons. Want dat is misschien een leuke vraag om even te stellen maar wij hebben een gave als mensen dat stel dat jouw vriendin of vrouw ligt te slapen op de bank . Jij weet meteen of ze ligt te slapen of dat ze dood is. Weet je wij kunnen dat onderscheid maken, maar hoe weet je nou eigenlijk dat iemand die eigenlijk stilligt ogen dicht heeft en misschien hele licht ademt. Hoe weet je dat die niet dood is. Dat is een soort sensor die wij in ons hebben. Dat hebben wij heel diep in ons zitten dus wij kunnen heel snel een onderscheid maken of de poep aan de ventilator hangt of dat iemand effectief aan het slapen is.Wat je dus kunt doen als je ’s morgens wakker wordt en iedereen heeft altijd wel een minuutje of 15 nodig om even fit en zijn hoofd erbij te zijn maar als jij ’s morgens echt moeite hebt , langer dan die 5- 10 minuten . dan weet je al dat die kwaliteit van die slaap niet goed is geweest. Een andere indicatie is dat je snel dingen vergeet. Dus je loopt naar je auto en je sleutel liggen nog in de keuken. Dat zijn hele kleine subtiele hints. Dat je concentratie vermogen niet goed is. En het eerste wat hersenen doen als je te weinig hebt geslapen is concentratie. of je zit in je auto en je rijdt naar je werk en je weet niet precies welke route je hebt gereden. Dan ben je ook erg ver weg geweest.

En de tweede is dat als je gedurende de dag om een uur of elf alweer een slaperigheid gevoel hebt dan weet je ook dat de kwaliteit van je slaap niet goed is geweest, Dus dat zijn hele simpele dingetjes die je kunt gebruiken als indicatie. En de meeste mensen weten of ze wel of niet goed geslapen hebben.

De tour begint in bed

(Bas) En ook voor sporters is slaap een hele belangrijke graadmeter. Ik geloof dat Joop Zoetemelk zei: de tour ben je in bed. Dus je moet goed kunnen slapen wil je überhaupt kunnen presteren en dat geld voor prestaties in het algeheel of je nou naar kantoor gaat of dat je topsport aan het beoefenen bent

(Floris) Dat is het grappige. Ik heb een tijd ook ondernemers en sporters begeleid.  Die sporters hoe fik nooit uit te leggen dat het belangrijk is, want die hangen bij wijze van spreken aan je lippen en die gaan al die dingen die ik ze aanraad meteen toepassen. Maar die ondernemers moet ik er eerst 4 weken op rondkloppen om ze überhaupt van het belang van slaap te overtuigen. Want ze hebben allemaal zoiets zonde van mijn tijd en ik wil dat uurtje nog even doorgaan. Terwijl dat precies omgekeerd is. je kunt beter een uur extra pauze nemen waardoor je veel beter gaat functioneren.

(Bas) Ik wil het ook nog ergens anders over hebben. Want jij doet ook fundraising voor de black jaguar foundation. Wat is die foundation?

(Floris) Ja de black jaguar foundation is opgericht door een van mijn beste maatjes. Ben Valks en dat is die gaan doen in 2011 als ik dat goed heb. Volgens mij is dat ook een hele inspirerende vogel toch?

(Floris) Absoluut die zou je zeker voor de volgende podcast een keertje kunnen uitnodigen. Hij heeft een boek geschreven Ik ken hem heel goed het is een studie maatje van me. Ik ken hem meer dan 30 jaar jaar

(Bas) No risk no life heet het boek.

(Floris) Zo heet het inderdaad. Wat hij gedaan heeft in 1992 toen wij klaar waren met onze studie is hij naar Dubai verkast. En toen was Dubai nog helemaal niets. Dat was echt een zandbak. en verder was er niets in de zin wat je nu hebt met Palmeilanden en hoge gebouwen. En dar is hij echt letterlijk begonnen op een sinaasappelkistje om in dit geval ontziltings installaties voor zout naar zoet water te maken pomp systemen voor zwembaden. En hij is koppelingssystemen voor pijpleidingen is die uit Europa gaan vertegenwoordigen in het midden oosten.  In 8 a 9 landen. Behalve in Israël. Dus hij deed het in Iran en Irak en in Syrie. En in al die landen in de middle east. En dat heeft ie tot een best succesvolle business opgezet. Ik heb hem dan een keer bezocht helemaal in het begin,. Hij woonde dan in een appartement naast een moskee dus we werden  zes keer per dag toegezongen en vroeg op.

(Bas)Wakker getoetert.

Herbebossingsproject

(Floris)En we zijn er drie keer geweest. Dus we hebben die hele poppenkast ook zien ontstaan in Dubai en op een gegeven moment heeft ie daar zijn business verkocht en toen ha die het plan ik ga met de motor van noord naar zuid.. En best wel ambitieus plan. heeft ie ook gedaan. En tijdens die hele trip dat heeft bijna twee jaar geduurd is die ook in de amazone terecht gekomen en dar was ie shocked wat er allemaal gebeurde met het oerwoud . Maar niet alleen de amazone. Want de steppe savanne die daar onder ligt is ook een mooi eco systeem. Daar gebeuren ook de meest gekke dingen.  En aan het eind eis hij daar een boek over gaan schrijven. No risk no life. En de opbrengst daarvan is gegaan naar een kindertehuis in Guatamala. Nu gaat de opbrengst van het boek overigens naar de black jaguar foundation. Maar daar is die dan begonnen om de Black jaguar op te richten En hij wilde de natuurlijke habitat voor die beesten herstellen.  Black Jaguar is eigenlijk de icon want het is albino. Dus er zijn ongeveer nog 15000 panters in Brazilië en daarvan zijn ongeveer 600 zwart. En die worden ook heel erg gekilled. Want die eten het vee op. Dus daar worden booby traps gezet en van die vallen. Dus die beesten zijn aan het uitsterven, bedreigt.

Met dat project is hij gestart en ik heb vanaf gezegd met Natasja wij ondersteunen dat. Dus we hebben ook meteen daar een donatie gedaan. En ik ben me heel erg gaan inzetten voor de fundraising daarvoor. En inmiddels hebben we echt al heel wat geld binnen gehaald. Waardoor we daar dat hele project hebben kunnen kickstarten. Inmiddels een maantje of tien van biologen werken samen met de universiteit van Sao Paulo. We hebben heel veel landowners die gronden ter beschikking stellen. Want 20% van de grond moeten ze terug geven aan de natuur en die 20% vullen wij zeg maar in. Maar dat is ook nog een heel groot project want je hebt heel veel verschillende bomen dus een bos terug planten is niet gewoon een boompje, maar dat zijn 50 verschillende soorten. Die ook verschillende groeitempo’s hebben. Er komt echt veel bij kijken. Ik vind dat geweldig. En de afgelopen weke hebben we de mooiste deal gedaan. We hebben 2.2 miljoen binnen gehaald. Dat is echt magic. Daar is 8 , 9 jaar aan gebuffeld. Ik heb er enorm respect voor. En dat gebied waar we het nu over hebben specifiek Bas is een derde van de zuurstof die we inademen komt daar vandaan.

(Bas) Bizar ja. Want het is het grootste herbebossings project ter wereld.

(Floris) het is 2600 km. DUs die hele corridor van ongeveer ter hoogte van Brasilia maar dan meer richting Las Palmas. Dat moet je niet verwarren met een eiland op Gran Canaria,,Tot helemaal aan Belem. Dus helemaal tot aan de kust daarboven. En die hele corridor dat is een hele mooie rivier. En daar leven nog waterotters. Daar zitten roze dolfijntjes. De meervallen zitten erin. De flora en fauna is magnifiek. In 2018 ben ik daar geweest. Heb ik het hele project waar we actief zijn bezocht. En tot nu toe is het het grootste herbebossings- project ter wereld. Er zijn miljarden bomen.

(Bas) Bizar en dan haal je een paar miljoen op. hoeveel bomen plant je daar dan van?

(Floris)Deze 2.2 miljoen staat gelijk aan een miljoen bomen.

(Bas)Dus 22 euro per boom

(Floris) Nee, het is 9 real per boom. Als je het omrekent. In de fundraising zit ook nog een stuk voor de organisatie. Maar je zou het kunnen omrekenen per boom.

Maar dat staat garant voor ongeveer een miljoen bomen.

(Bas) Dus dat is ongeveer 2.20 euro per boom. Oh dat valt mee.Maar dat zijn natuurlijk kleine boompjes

(Floris) Nou we hebben eigen seedlings en eigen boom nurseries zoals dat heet. Dus boom scholen noem ik het maar even. En we werken met grote landowners samen die dus van die farms creëren waar we dus al die zaden verzamelen en die worden in alle fases daar geplant en water gegeven totdat ze op een bepaalde grootte zijn. En vorig jaar december hebben we de eerste 50.0000 gekweekte bomen geplant en dat is ook weer een hele dikke uitdaging om die bomen dan daar te krijgen en dan heb is de grootste vijand daar , dat zijn de mieren. Die kleine boompjes opvreten. En die moeten op een goed manier er langs geleid worden.

(Bas) Dus wil je nog iets goeds doen Google dan de Black Jaguar foundation.

(Floris) Ja is echt een heel mooi project, heel goed geleid ook.

Slaapdetox

(Bas) Hey als laatste wil ik het even hebben over iets wat jij momenteel in de markt aan het zetten bent. En dat heb ik zelf ook expirimenteel ondervonden hoe dat is.  Dat is de zogenaamde slaap detox. Vertel eens even: waarom een slaap detox? Volgens mij is het redelijk nieuw in dit land.

(Floris) Het is ook redelijk nieuw inderdaad goed dat je daar even op komt. Slapen is een heel interessant gegeven. En bij het schrijven van het boek, hoofdstuk zes in dit geval stuitte ik ook op de hele sterke relatie tussen de gezondheid  van je darmen en de kwaliteit van je slaap. En meer specifiek je bio ritme. Want slaap valt eigenlijk in drie grote categorieën uiteen. Je hebt je bio ritme, je dag nacht ritme. Oftewel wat je weet als je van hier naar New York vliegt ga je door 6 tijdzones zeg maar en heb je een paar dagen nodig om weer terug bij je positieven te zijn. Dus dat is je bioritme. Dan heb je 2 dat is de slaapdruk. Dat is de hoeveelheid slaap die je opbouwt gedurende de dag. Daarom is bewegen zo ontzettend belangrijk. Want als je weinig beweegt en de hele dag loopt te bing watchen dan heb je s´avonds moeite met slapen omdat je te weinig bewogen hebt. En de derde is arousal. En arousal staat ene beetje gelijk aanprikkeling en alles wat er om je heen gebeurd. En dat zijn de belangrijkste componenten. Maar de darmen hangen heel nauw samen met ons bioritme en als je darm flora niet gezond is of althans niet fit is, dan beïnvloed dat in negatieve zin je bioritme en vice versa daardoor ga je minder goed slapen en door minder goede slaap versterkt dat ook weer de kwaliteit van je micro biomen oftewel je darm flora. Dus dat werkt twee kanten op. Nou ik ben met de firma in takt gekomen die al in die richting producten ontwikkeld hadden. Daar hebben we een aantal tweaks gedaan  en meer naar slapen gezet. Dat hebben we geïntroduceerd en jij bent een mensen..

(Bas) Proefknijn.

(Floris) We hebben er ongeveer een jaar aan gesleuteld. In december hadden we  een pilot groep met een 8 tal mensen . En bijzondere van dit programma is dat we niet alleen maar puur naar slaap kijken en ook helpen met mensen die slaap uitdagingen hebben. Maar het kijkt heel erg naar de gezondheid van je darmen. En we halen dan in een keer de zogenaamde schadelijke biofilmen uit de darmen. Uit de dikke en uit de dunne darm. Want heel veel detox programma’s die doen wel wat . Maar ik vergelijk het altijd een beetje je kunt met ene zwabber je vloer schoonmaken. Maar je kunt ook even met een borstel aan de slag.

(Bas) Gewoon een staal borstel door je darmsysteem halen eigenlijk.

(Floris) Ik chargeer nu een beetje, maar het is effectief zo.

(Bas) Ik heb het dus ervaren en zes dagen lang heb ik dus alleen maar op shakejes geleefd en een beetje poeder moet je dan shaken en dan weekt die biofilm dus los en in dag 3/4 komt die biofilm langzaam naar buiten zetten en das een heel spektakel. . Want dat is eigenlijk een soort van worst die je op de barbecue legt met allemaal stipjes die naar buitenkomt.

(Floris) Ja een soort natte fiets band.

(Bas) Ja, ik moet zeggen daarna ben ik veel beter gaan slapen voelde me ook zeker energieker.Maar goed ik heb ook drie kinderen. Dus wakker wordt je toch nog wel eens ’s nachts.

(Floris) Ja daar doe je dan op het ogenblik niet zo heel veel aan. Maar het is een heel mooi product en daarna wat heel erg belangrijk is als die biofilm eruit is en in die fase zit jij voor een deel ook nu, dan moet je ook gewoon je darmen en je darmslijmhuid weer goed opbouwen. Want dat is heel erg belangrijk. Want daar waar de ontstekingen hebben gezeten in je darm wand dat moet je goed herstellen. En daar door worden je micro..veel beter opgenomen, je voedingsstoffen..Daardoor ga je je ook veel   voelen. Maar je herstelt ook weer het natuurlijk slaap patroon doordat hier de boel schoon is en daardoor gaat die klok weer beter werken en dat is heel mooi en dat heb ik inderdaad januari nu gelanceerd en de reacties, ook wat jij al zegt de ervaringen van de mensen zijn heel erg goed. En ongeveer de helft van wat we daar doen is echt wetenschappelijk onderbouwt. En de andere helft is een beetje natuurgeneeskunde. Dat is dan meer anekdotisch zoals ze dat zo mooi noemen. Ik weetniet of jij recent op Netflix de documentaire hebt gezien: The Magic pill.

(Bas) Nee

(Floris) Maar goed ik kijk wel graag naar dat soort documentaires. En daar zie je dus bijvoorbeeld het Keto dieet. Dus dat is veel vet en eiwitten en weinig koolhydraten. Wat dat doet geval met mensen met autisme, of mensen met suikerziekte. Diabetes type 2

(Bas) Dat het daar niet goed voor is?

(Floris) Nou juist wel die hel documentaire is zeer controversieel. Ze willen dat dat ding ook offline gehaald wordt. Daar komen artsen aan het woord en dat soort dingen meer maar wat ze daar heel erg sterk doen. Dus dat is heel erg anekdotisch, verhalen dat het heel erg goed heeft gewerkt, maar het is niet echt erg wetenschappelijk onderbouwt. Ik ben wel iemand die zegt het moet voor een deel zeker wetenschappelijk onderbouwt zijn. Maar sommige kun je niet om. Stroom zie je ook niet maar het is er wel. Ik bedoel steek je vingers maar eens in het stop contact en je weet dat het bestaat. We ademen nu zuurstof in, geloof je of het er wel of dat het er niet is. Snap je. Dus sommige dingen zijn wat moeilijker en misschien op termijn wel wetenschappelijker te onderbouwen I don’t know. maar ik ga dan echt voor resultaat. In dit geval is het dan anekdotisch resultaat in jouw geval dat je er heel goed bij gevaren bent. En ook een aantal andere mensen.  En dat vind ik het belangrijkste. Het is een hele mooie reset en waarom . het is een heel mooi nieuw begin om van daaruit weer je eten en je voeding en je bewegen en alles op de rit te zetten. En het leuke was ook een andere deelnemer Alex in dit geval die ging ook veel beter ruiken. En hij zei dat hij ook veel betere voedsel keuzes ging maken. En dat komt omdat je even die reset doet. In combinatie met slapen is dat mooi. Een variant met begeleid nog of zonder begeleiding, met begeleiding gaan we ook nog een stukje dieper in op echte slaap uitdagingen. Dus heel leuk om te doen.

Voor de podcast luisteraars

(Bas)Mooi man, hey we zijn alweer een dik uur op weg. Heb je nog iets moois wat wij aan luisteraars kunnen gaan weggeven  winnen. Heb je mooie e-books, wil je en paar boeken weggeven. Ik zet je een beetje voor het blok. Ik denk misschien kun je on the spot iets prachtigs bedenken waar mensen iets mee kunnen.

(Floris) Wat ik leuk vind,  laten we een ding doen voor die daar geïnteresseerd in zijn voor de slaap detox vind ik het heel erg leuk om er 1 ter beschikking te stellen. Maar op die manier dat we zeggen de supplementen en dergelijke die moet je zelf aanschaffen, maar dan krijg je van mij de coaching erbij. En dat is wel heel erg mooi. Dat is waar ik normaal 500 euro voor vraag. Dus dat is een heel erg leuk dingetje. En dan heb ik nog een heel leuk boek geschreven. Dat heet 10 tips voor ongekend veel levensenergie, ervaar de kracht van slaap. En daar stel ik er graag drie van ter beschikking. Maar laat die mensen dan wel graag iets delen dat zeer wel iets voor moeten doen.

(Bas) Ja ik maak een paginaatje ondernemenopslippers.nl/floris. Daar leggen we dit hele spektakel even op uit dan kunnen mensen dus kans maken op het boek en meer informatie vinden over jou en slaapdetox.

(Floris) Ja hartstikke leuk, en dat is ook echt waar mensen iets aan hebben en die 10 tips dat zijn echt hele waardevolle tips. En ik gebruik die vaak bij mijn lezingen.

(Bas) Moeten we even een trigger erin gooien, tip 4 die is echt extreem. maar vertel hem niet.

(Floris) Maar in combinatie met, die is nog veel beter( Gelach) Het is echt een heel leuk boek vooral bij lezingen zet ik die in omdat mensen eerder dunne dan dikke boekjes lezen.

(Bas) En waar kunnen mensen meer over jou lezen?

(Floris) Nou we hebben in ieder geval een eigen website: www.floriswouterson.com. Dan als je echt uitzonderlijk goed slaapcomfort wilt, merk onafhankelijk dan kun je naar www.sleepwise.be en daar werken we alleen maar op afspraak. Dus daar kom je niet gewoon binnen en je gaat een beetje liggen en dergelijke. Maar je maakt een afspraak en dan kijken we niet alleen naar het bed maar ook naar de persoon achter de klant wat echt echt superbelangrijk is om te kijken wat zijn je slaapgewoontes, waar loop je tegen aan. Hoe kunnen we optimaliseren en dat soort dingen allemaal meer. En dan hebben we natuurlijk : www.slaapdetox.nl . En dan voor mijn boek: www.superslapen.nu Dat zijn de 4 websites waar je mij kunt vinden.

(Bas)Mooi man. Floris ik vond het een zeer mooi gesprek bedankt; dat je in de podcast

(Floris)Ja jij bedankt voor het podium. Dat ik mijn verhaal met je mocht delen.

(Bas) Hey daar gaan we Floris:
(Muziek: Jingle)

Ja dames en heren dat was Floris Wouterson onze slaap performance coach. Wil jij meer weten over de slaapdetox of deze zelfs winnen. ga naar www.ondernemenopslipers.nl/floris en daar geven we ook nog 3 ontzettend mooie boekjes weg. Floris ik ben de titel even vergeten maar jij vertelt het nu:

(Floris) 10 tips voor ongekend veel levensenergie

(Bas) Helemaal top. Wil jij meer levensenergie ga dan naar:  www.ondernemenopslippers.nl/floris

Tot de volgende keer.

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen