10 contentmarketing tips voor webwinkels
10 contentmarketing tips voor webwinkels
25 juli 2023 

10 contentmarketing tips voor webwinkels

Contentmarketing is super belangrijk voor online winkels. Het is dé manier om je doelgroep te bereiken en je verkoop te laten groeien. Als je het goed aanpakt, helpt contentmarketing je echt om een band op te bouwen met je klanten en meer verkeer naar e-commerce winkel te brengen. In dit artikel geef ik je 10 tips voor het maken van kick-ass contentmarketingstrategieën voor online winkels. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw content de juiste mensen bereikt en dat jouw conversies door het dak gaan.

Na het lezen van deze blog weet jij alles over:

  • wat content marketing nou precies is 
  • wat je moet weten over content marketing strategieën 
  • hoe je nu begint met content marketing 

Wat is content marketing?

Contentmarketing is een slimme manier van digitale marketing waarbij je waardevolle content maakt en verspreidt onder je doelgroep. Hiermee bouw je vertrouwen, geloofwaardigheid en betrokkenheid op bij je klanten door ze nuttige informatie en tools te bieden. Met contentmarketing vergroot je de bekendheid van je merk, word je erkend als expert, krijg je meer websitebezoekers, voed je leads en uiteindelijk genereer je meer verkopen.

10 contentmarketing tips voor webwinkels

10 contentmarketing tips voor webwinkels

1. Ontwikkel een content strategie 

Het ontwikkelen van een contentstrategie is superbelangrijk voor het succes van je webwinkel. Hiermee maak je een plan voor je contentmarketing, inclusief welke onderwerpen je moet schrijven en hoe vaak je ze moet plaatsen. Een goede contentstrategie houdt rekening met je doelgroep, doelen, budget, middelen en andere factoren die van invloed zijn op het leveren van je content.

2. Creëer persona's voor kopers

Het maken van persona's voor kopers is cruciaal voor contentmarketing in webwinkels. Persona's zijn gedetailleerde representaties van jouw doelgroep. Je maakt deze zo specifiek mogelijk. Persona’shelpen bij het op maat maken van contentstrategieën voor betere resultaten. Door het bestuderen van het gedrag, de interesses, demografie en behoeften van klanten, maken merken nauwkeurige persona's van hun doelmarkten. Dit helpt bepalen welke soorten content kopers het meest boeien en het helpt langetermijnrelaties opbouwen.

3. Optimaliseer voor SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is super belangrijk als je een online winkel hebt. Het zorgt ervoor dat klanten jouw e-commerce winkel snel vinden als ze online zoeken. Door relevante zoekwoorden en zinnen toe te voegen aan je website en social media posts, scoor je hoger in zoekmachines en trek je meer potentiële klanten aan. Ook is het slim om linkjes naar jouw winkel toe te voegen in de content die je deelt, dat zorgt voor meer verkeer naar jouw website.

4. Promoot sociale media-activiteiten

Sociale media is super handig voor online winkels om hun klanten te bereiken en meer verkoop te genereren. Door leuke berichten te maken, wedstrijden te organiseren en promoties te houden, bouw je een sterke aanwezigheid op sociale media op en stimuleer je interactie met klanten.

Het is belangrijk om boeiende content te creëren die likes en shares stimuleert. Op die manier vestig je de aandacht op je producten en diensten en genereer je mogelijk zelfs meer verkopen. Daarnaast is het van groot belang om actief te zijn op sociale media en om de opmerkingen en gesprekken van klanten nauwlettend te volgen. Op die manier reageer je snel op vragen of klachten. Als webwinkel zet je contentmarketing op een effectieve manier in om je verkoopcijfers te verhogen.

5. Maak regelmatig originele content

Contentmarketing is super goed om online shoppers te bereiken en de verkoop een boost te geven. Als online winkel is het mega belangrijk om vaak unieke content te creëren om klanten te trekken en te behouden. Deze content moet passen bij je doelgroep en geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines zodat je meer bezoekers krijgt.

Originele content komt in vele vormen voor, zoals blogposts, infographics, video's en e-boeken. Als je content maakt die nuttig en interessant is, komen klanten sneller terug voor meer. Door regelmatig nieuwe content te produceren, bouw je vertrouwen op bij klanten en vestig je jezelf als een autoriteit in jouw vakgebied.

6. Maak gebruik van influencers

Als je wilt dat je online winkel opvalt, is het werken met influencers cruciaal. Influencer marketing betekent dat je samenwerkt met populaire social media-personaliteiten om je producten en diensten te promoten. Door hun bereik te gebruiken, bereik je veel meer mensen dan je normaal doet. Dit is een geweldige manier om je zichtbaarheid te vergroten, je naam bekend te maken en de verkoop te stimuleren.

Bovendien helpen influencers jou relaties op te bouwen met belangrijke mensen in jouw vakgebied en langdurige connecties te maken met potentiële klanten. Als je influencers wilt inzetten voor contentmarketing, is het belangrijk dat ze goed passen bij jouw merkimago en doelgroep. Zodra je de juiste influencers hebt gevonden, maak dan boeiende content waarin hun advies en aanbevelingen zijn verwerkt. Dit is een geweldige manier om je doelgroep te betrekken, te inspireren en meer potentiële klanten te bereiken.

7. Gebruik videomarketing

Videomarketing werkt geweldig voor online winkels om hun doelgroep te bereiken en klantrelaties op te bouwen. Met video's vertel je jouw verhaal, toon je jouw producten en deel je handige informatie om klanten betrokken te houden. Je gebruikt video's om consumenten te informeren over de kenmerken en voordelen van een product, of om tutorials en tips te geven over hoe je het product moet gebruiken.

Videocontent is geweldig om je SEO een boost te geven en om meer mensen te bereiken met je online winkel. Videomarketing werkt op YouTube, Instagram en Facebook. Met de juiste strategie verhoogt het je verkoop en komen klanten telkens weer terug.

8. Curate content van derden

Content cureren is mega belangrijk voor een vlotte contentmarketingstrategie. Door de content van anderen te cureren, bereik je je publiek zonder dat je alles zelf moet maken. Cool, toch? Het geeft je ook de kans om te showen hoeveel je weet over je vakgebied en om nieuwe inzichten te krijgen van andere experts in de branche.

Bij het delen van content van anderen, is het belangrijk om de bron goed te vermelden. Je voegt daarnaast je eigen gedachten en commentaar toe om waarde toe te voegen en jouw publiek beter te bereiken. Probeer ook content op nieuwe manieren te hergebruiken, zoals in infographics of video's, om een groter publiek te bereiken.

9. Meten en analyseren

Als je je contentmarketinginspanningen wilt verbeteren en verfijnen, moet je meten en analyseren. Houd bij hoe goed je campagnes presteren, meet de betrokkenheid van je publiek en analyseer gegevens uit verschillende bronnen. Zo kom je erachter wat werkt en wat beter kan. Analyseer ook hoe effectief je contentmarketing is op het gebied van conversies, leads en verkoop. Begrijp de analytics en neem slimme beslissingen.

Contentmarketing is super belangrijk voor webwinkels! Met slimme strategieën en goede planning bouwje een sterke band op met je klanten, geef je je merk meer bekendheid én stimuleer je de verkoop. 

10. Betrokkenheid bevorderen

Contentmarketingtips voor online winkels richten zich vaak op het vergroten van klantbetrokkenheid. Dit kan op verschillende manieren, zoals het maken van interactieve content en het bieden van exclusieve content. Een online winkel biedt bijvoorbeeld beloningsprogramma's die klanten aanmoedigen om betrokken te zijn bij sociale media en de website. Door kortingen of punten aan te bieden die worden ingewisseld voor producten of diensten. Door met klanten in gesprek te gaan, onderscheid je jouw winkel van de concurrentie.

Beginnen met content marketing inzetten

Beginnen met content marketing inzetten

Contentmarketing is super effectief voor het bereiken van meer mensen en het boosten van webwinkelverkopen. Wil je contentmarketing gebruiken voor je bedrijf? Let dan op deze belangrijke stappen die je moet nemen.

Eerst ontdek je wie je publiek is en maak content die aansluit bij hun interesses en behoeften. Maak bijvoorbeeld blogs over veelgestelde vragen over je producten, maak informatieve video's over het gebruik van het product of deel handige foto's op sociale media. Of maak content die potentiële klanten informeert over de voordelen van het kopen bij jouw winkel.

Maak ook een contentkalender, zodat je nooit vergeet om regelmatig te posten. Beslis hoe vaak je wilt posten en onthoud dat consistentie belangrijk is als je een trouw publiek wilt opbouwen. Overweeg ook om handige hulpmiddelen zoals Hootsuite of Buffer te gebruiken om je content op verschillende platforms te beheren. 

Conclusie

Contentmarketing is super belangrijk voor webwinkels om hun doelgroep te bereiken, klanten te binden en meer te verkopen. In dit artikel heb ik een paar tips besproken om dit te doen: denk aan het maken van toffe content, influencers inzetten en optimaliseren voor SEO. Als je deze tips toepast, bouw je goede relaties op met mogelijke klanten en trek je veel meer bezoekers naar jouw winkel.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen