Brandguide: bouw en versterk jouw merk
Brandguide: bouw en versterk jouw merk
09 juni 2023 

Brandguide: bouw en versterk jouw merk

Als bedrijf is het mega-belangrijk om een sterke merkidentiteit te hebben. Een top-notch merkgids helpt hierbij door ervoor te zorgen dat jouw boodschap en beeldmateriaal consistent zijn op alle kanalen. Maar... wat houdt zo'n brandguide nou eigenlijk in?

In deze blog geef ik tips over hoe je een super effectieve merkgids maakt voor je bedrijf. Ik laat je zien hoe dit in zijn werk gaat. Plus, ik vertel je precies waarom het super belangrijk is om te hebben!

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • wat een brandguide precies is
  • waarom een brandguide belangrijk is
  • het maken van een brandguide

Wat is een brandbook?

Een brandbook of brandguide is een dikke handleiding die vertelt waar jouw bedrijf voor staat. Het bevat alle info over de missie, waardes en visuele elementen die bij jouw bedrijf horen. Als je er goed gebruik van maakt, zorgt het ervoor dat jouw communicatie altijd consistent blijft. In een brandbook vind je de regels voor het gebruiken van het logo, kleuren, lettertypes en foto's. Het is dus mega belangrijk voor de visuele identiteit van jouw merk.

Waarom is een brandbook belangrijk?

Waarom is een brandbook belangrijk?

Een brandbook is mega belangrijk voor alle bedrijven, groot of klein. Het is een gids die je helpt om klantcommunicatie duidelijk en consistent te houden, zowel binnen als buiten het bedrijf.

Met een brandbook maak je indruk bij je doelgroep, bouw je sterke merkherkenning op en creëer je een emotionele band met hen. De juiste toon en visuals helpen klanten om jouw unieke stem, persoonlijkheid, waarden en missie te herkennen. Kortom, investeren in een brandbook is een slimme zet voor een sterk merk!

Hoe kom je aan een brandbook?

Laat een merkgids maken door een pro om ervoor te zorgen dat je bedrijfsmerk consistent en herkenbaar blijft op alle communicatieplatforms. Met een uitgebreide merkgids inclusief missie, visie, waarden, processen, tone of voice, logogebruik, kleuren, typografie en meer, zorgt een professional ervoor dat jouw merk altijd consistent blijft. Met de hulp van een professional krijgen al je communicatiematerialen een uniforme uitstraling. 

Een brandbook maken

Een brandbook maken

Als je een badass brand wilt, moet je een brandbook maken! Het is een simpel stappenplan dat je moet volgen voor succes. 

Stap één: bepaal waar jouw bedrijf voor staat met je missie, visie en waarden. Dit helpt niet alleen om te laten zien wat je bedrijf wil bereiken, maar het zorgt ook voor een duidelijke en consequente boodschap op al je communicatieplatforms. 

De volgende stap is om te kijken naar hoe we de boel gaan aanpakken. Dat betekent dat we moeten nadenken over het ontwerp van het logo, welke kleuren en lettertypes we gaan gebruiken en welke andere visuele elementen er nodig zijn voor onze branding. 

De derde stap is het bepalen van de juiste stijl voor je communicatie. Deze stijl is mega belangrijk omdat het de sfeer zet voor alle interactie tussen jouw bedrijf en je klanten. En nu we alles op z'n plek hebben is het tijd om het echte brandbook te maken. Dit bevat alle info die we tijdens de vorige stappen hebben verzameld en zal als leidraad dienen voor ons merk in de toekomst.

Conclusie

Met een brandguide zorg je ervoor dat al je communicatie op alle platformen consistent is en dat klanten je unieke bedrijfsstem herkennen. Deze handige gids helpt je om je missie, visie en waarden te definiëren, visuele elementen te ontwerpen en de toon te zetten voor interactie met klanten. Door de tijd te nemen om een grondig merkboek op te stellen - eventueel met professionele hulp - heb je de touwtjes in handen over hoe mensen je bedrijf zien. En dat is waar het success begint! 


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen