Alles over aandelen: wat zijn het en hoe beleg je erin?
Alles over aandelen: wat zijn het en hoe beleg je erin?
21 maart 2023 

Alles over aandelen: wat zijn het en hoe beleg je erin?

Klaar om rijk te worden, maar weet je niet waar te beginnen? Beleggen in aandelen is een geweldige manier dit te bereiken! Door te begrijpen hoe de markten werken, beleggingstrends te volgen en geduld te hebben met je beleggingen, pluk je uiteindelijk de vruchten! Dit artikel gaat in op wat aandelen precies zijn, onderzoekt waarom ze zo'n aantrekkelijke optie zijn om je vermogen op termijn te laten groeien en geeft je enkele tips om vandaag nog te beginnen met beleggen.

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • wat aandelen zijn
  • de risico's van beleggen in aandelen
  • hoe je begint met beleggen in aandelen

Wat zijn aandelen?

Als je aandelen koopt, is het alsof je een klein deel van het bedrijf bezit. Je wordt een officiële aandeelhouder met toegang tot allerlei goodies - dividenden en potentiële waardestijgingen zijn slechts twee voordelen van aandelenbezit. Maar word niet meteen te enthousiast! Doe altijd je onderzoek voordat je in iets nieuws investeert, zodat je een weloverwogen beslissing maakt. 

Krijg je bij aandelen dividend?

Krijg je bij aandelen dividend?

Ja, als je aandelen van een bedrijf koopt, heb je recht op dividend wanneer het bedrijf zijn winst uitkeert. Je komt in aanmerking voor dividenduitkeringen die elk kwartaal of zelfs jaarlijks plaatsvinden, afhankelijk van het bedrijf. Bovendien, als je beleggingen het goed doen, doet je cashflow dat ook - de dividenden stijgen vaak naarmate het bedrijf succes heeft. Als aandeelhouder heb je daarnaast enige zeggenschap: stemmen en deelnemen aan belangrijke beslissingen van bestuurders helpt zowel jezelf als andere betrokken beleggers ten goede te komen! 

Waarom beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen is een van de populairste wegen naar financieel succes. Met kapitaalvermeerdering op lange termijn vergroten aandeelhouders hun vermogen naarmate bedrijven succesvoller en winstgevender worden - een absolute winst!

Beleggen in aandelen is verder een geweldige manier om je portefeuille te diversifiëren. Ook bieden bedrijven mogelijk toegang tot een hoger rendement. Bovendien hebben beleggers kans op nog meer beloningen via andere bedrijfsvoordelen!

Risico's van beleggen in aandelen

Omdat aandelenmarkten onvoorspelbaar zijn en berucht om hun pieken en dalen, brengt beleggen een paar risico's met zich mee. Bedrijven gaan soms bijvoorbeeld failliet, waardoor aandeelhouders worden blootgesteld aan mogelijke financiële verliezen.

Verder proberen bedriegers soms de aandelenkoersen te manipuleren en beleggers te misleiden, waardoor ze grote verliezen lijden als ze niet oppassen. Vergoedingen zoals makelaarscommissies, rekeningonderhoud en belastingen zetten soms ook echt een domper op je rendement of verhogen het risico aanzienlijk. Met deze kosten moet je rekening houden voordat je je halsoverkop in aandelenbeleggingen stort.

Beginnen met beleggen in aandelen: 4 tips

1. Begin met een noodfonds

Begin met het aanleggen van een noodfonds! Deze financiële buffer geeft je de zekerheid en gemoedsrust dat er steun is als het moeilijk wordt. Bovendien red je zo je aandelenbeleggingen als die een klap krijgen.

Begin met het beoordelen van je financiële situatie en doelen. Streef er dan naar om minstens voor 3 maanden levensonderhoud te sparen. Op die manier heb je in moeilijke tijden genoeg geld achter de hand voor huur of hypotheek, de boodschappen of iets anders dat het leven je toewerpt.

2. Leer jezelf de basisbeginselen van beleggen

Vertrouwd raken met verschillende soorten aandelen en hoe ze worden verhandeld en op de hoogte zijn van belangrijke economische indicatoren zoals het BBP en de inflatie is essentieel als je slimme investeringen wilt doen die veel rendement opleveren. Er zijn gelukkig zoveel manieren om je in beleggen te verdiepen! Van podcasts en cursussen tot boeken en video's, de basis van beleggen leren was nog nooit zo eenvoudig. Als je eenmaal je kennis hebt opgebouwd, maak je dan op voor een spannende rit en zie hoe je geld zich uitbreidt op manieren die je misschien niet voor mogelijk had gehouden!

3. Ken je investeringsdoelen en risicotolerantie

Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je weet wat JIJ wilt met je beleggingen - of met andere woorden - dat je je beleggingsdoelen begrijpt. Of het nu gaat om het verdienen van een bepaald bedrag op een bepaalde datum of het diversifiëren en verhogen van de waarde van je portefeuille: het hebben van duidelijke doelstellingen is essentieel voor het nemen van slimme financiële beslissingen. 

Voordat je begint met beleggen in aandelen, is het ook belangrijk om na te denken over je risicotolerantie. Hoeveel onzekerheid en potentieel verlies ben je bereid te verdragen bij het handelen in aandelen? Als dat idee je wat ongemakkelijk maakt, zijn opties met een lager risico en een bescheidener rendement misschien iets voor jou. Maar als je op het randje leeft, leveren investeringen met een hoger risico wellicht lucratieve beloningen op!

4. Beslis of je een financieel adviseur inschakelt 

Bij het beleggen in aandelen sta je voor een belangrijke beslissing - zelf kiezen of een adviseur in de arm nemen? Beide hebben voor- en nadelen, dus neem de tijd om af te wegen wat voor jou het beste is.

Zelf beleggen is een geweldige manier om je vermogen te laten groeien, maar het is niet voor bangeriken! Je hebt toewijding en inzicht in markttrends nodig als je wilt slagen. Zorg dat je potentiële risico's begrijpt voordat je erin duikt. En vergeet diversificatie niet: dat zal helpen je investeringen te beschermen.

Hoewel het in eerste instantie duur lijkt, is het inhuren van een financieel adviseur een investering op zich. Je krijgt de expertise en ondersteuning om je met succes een weg te banen door ingewikkelde beurswateren. 

Aandelen en opties

Aandelen en opties

Beleggen in aandelen en opties kan een lonende onderneming zijn, met elk een verschillend risico- en opbrengstniveau. Aandelen bezitten geeft je een deel van het succesverhaal van het onderliggende bedrijf, terwijl je met optiestrategieën wed op de toekomstige prestaties an aandelen zonder dat je ze aankoopt. 

In plaats van onderliggende activa te kopen of te verkopen, zoals je met aandelen doet, heb je met opties alle macht zonder enige verplichting. Investeer gewoon in een optiecontract om te speculeren op toekomstige bewegingen of om verliezen te beperken tegen elke prijs die bij je portefeuille past!

Conclusie

Klaar om de sprong in aandelenbeleggingen te wagen? Met een beetje kennis over risico's, investeringsdoelen en risicotolerantie op zak, plus voldoende spaargeld ben je er klaar voor! Neem de leiding over je financiële toekomst met de handel in aandelen en opties. Het kan zeer winstgevend zijn als je het goed doet - dus veel succes met het verdienen van een extra zakcentje of zelfs een fulltime inkomen!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen