Starten met e-commerce, welke rechtsvorm kies je? - Plazatalk.nl
Starten met e-commerce, welke rechtsvorm kies je?
16 juni 2020 

Starten met e-commerce, welke rechtsvorm kies je?

Ook in tijden van corona worden veel ondernemingen gestart. Ondernemers ruiken kansen en in de nieuwe 1.5m samenleving heeft online shoppen een grote vlucht genomen. Het drijven van een online onderneming zoals een webshop kent daarnaast veel voordelen. Zo heb je geen openingstijden, kun je gemakkelijk een groot bereik creëren door middel van een goede marketingstrategie en is het eenvoudig om op te zetten. Een van de factoren waar je aan moet denken bij het opzetten van een e-commerce bedrijf is de rechtsvorm van de onderneming. Daar gaat dan ook dit artikel over.

Wat is een rechtsvorm? En welke is het meest geschikt voor e-commerce?

Allereerst is het van belang om te weten wat een rechtsvorm precies inhoudt. De rechtsvorm is de juridische vorm van de onderneming. Dit houdt in dat de rechtsvorm bepaalt hoe het zit met de hoogte van aansprakelijkheid en welke belasting moet worden afgedragen door de onderneming en/of de eigenaren van de onderneming. In Nederland kennen wij 9 verschillende soorten rechtsvormen. In het kader van het opzetten van een e-commerce zijn de eenmanszaak/vennootschap onder firma (VOF) en de BV het meest relevant. Hieronder zullen de grootste verschillen tussen de eenmanszaak/VOF en de BV uiteen worden gezet.

Hieronder tref je een korte opsomming van een aantal verschillen tussen de eenmanszaak/VOF en de BV. Vervolgens wordt uitgebreider stilgestaan bij belangrijkste verschillen.

E-commerce bedrijf oprichten

Benieuwd naar meer voor-en nadelen van de eenmanszaak/VOF en de BV? Hier vind je een overzicht.

Risico en aansprakelijkheid

E-commerce rechtsvorm

Misschien wel de belangrijkste reden voor ondernemers om een keuze te maken voor een bepaalde rechtsvorm is de mate van risico dat zij lopen. In tegenstelling tot de BV zijn de eenmanszaak en VOF geen rechtspersonen. Dit betekent dat je als eigenaar van de eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van de eenmanszaak of VOF. Schuldeisers van jouw eenmanszaak of VOF kunnen dus aanspraak maken op jouw privé bezit. Bij een BV zit dit anders. Zoals hiervoor al genoemd is de BV een rechtspersoon. Dit betekent dat een BV een eigen “persoon” is die net als een mens rechten heeft en verplichtingen aan kan gaan. Om die reden is in principe de BV aansprakelijk voor de schulden die zijn aangegaan. Ook wanneer de BV failliet gaat ben je als bestuurder van de BV in beginsel niet aansprakelijk. Dit ligt anders wanneer sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Belastingvoordeel

Naast aansprakelijkheid is zijn ook de belastingtechnische aspecten een groot verschil tussen de eenmanszaak of VOF en de BV. Vooral gedurende de eerste paar jaar van de onderneming kan het voordelig zijn om te kiezen voor een eenmanszaak of VOF. Dit heeft als reden dat de eenmanszaak of VOF onder de inkomstenbelasting (box 1) vallen en je daardoor recht hebt op diverse fiscaal gunstige regelingen zoals de MKB-winstvrijstelling, startersaftrek en ondernemersaftrek. Na verloop van tijd of wanneer de onderneming direct grote winsten boekt, dan kan het vanuit het oogpunt van belastingvoordelen verstandig zijn om te kiezen voor een BV. De BV valt namelijk onder de vennootschapsbelasting. Waar dit omslagpunt precies ligt is lastig zomaar te bepalen aangezien het afhankelijk is van allerlei verschillende factoren.

Andere verschillen

Naast bovenstaande verschillen om te kiezen voor een bepaalde rechtsvorm zijn er ook nog enkele andere redenen zoals de oprichtingskosten en de administratie die gevoerd moet worden. Een eenmanszaak of VOF kunnen gemakkelijk worden opgericht door middel van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De kosten hiervoor bedragen eenmalig € 50,-. De oprichting van een BV is enigszins ingewikkelder aangezien de oprichting geschiedt bij notariële akte. Dit houdt in dat alleen een notaris de BV voor jou kan oprichten. Naast het feit dat de procedure wat meer tijd kost, zijn ook de kosten hoger aangezien de notaris moet worden betaald. Tot slot zijn ook de administratieve verplichtingen bij de BV meer dan bij een eenmanszaak of VOF. Bij een BV is het immers verplicht om een jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog steeds niet weten welke rechtsvorm het beste bij jouw e-commerce bedrijf past, dan kun je hier gratis de rechtsvorm keuzetest doen. Na het invullen van de test rolt er automatisch een advies uit.

Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait! Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen