Slippertje 50: Lelystad Airport tot Ecommerce & Vastgoed - Lex Pepping
Slippertje 50: Van Lelystad Airport tot Ecommerce & Vastgoed met Lex Pepping
05 april 2021 

Slippertje 50: Van Lelystad Airport tot Ecommerce & Vastgoed met Lex Pepping

Apple podcast

Dames en heren, deze week is Lex Pepping te gast in de Ondernemen Op Slippers podcast! Lex Pepping en ik kennen elkaar door zijn deelname aan het Kickstart Event, maar zijn interesses zijn breder dan alleen Ecommerce.

Zo investeert hij naast Ecommerce ook in vastgoed, dit doet hij allemaal naast een fulltime baan, een bezig bij’tje is dus wel een understatement..

In Slippertje 50 vertelt Lex Pepping onder andere over:

– De elfstedentocht die hij schaatste
– Zijn fulltime job bij Lelystad Airport
– Automatiseringen op Schiphol
– Zijn investeringen in vastgoed
– Waarom hij startte met Ecommerce

Laten we snel gaan luisteren naar Lex Pepping, ik heb er onwijs veel zin in, let’s go!

Podcast transcriptie

Bas: Dames en heren, vandaag in de Ondernemen op Slippers podcast the one and only Lex Pepping. Lex is geboren en getogen in Krommenie, hij studeerde weg- en waterbouw, hij schaatste zelfs een Elfstedentocht, hij bouwde bagagesystemen op Schiphol en werkt daar nu ook aan de veiligheid. Hij was eindverantwoordelijk voor het bouwen van het vliegveld op Lelystad. Hij is ook nog eens gestart in het vastgoed en door Corona investeert Lex nu zijn reistijd door te starten in de e-commerce en dat is twee uur per dag. Welkom Lex!

Lex: Dank je wel. Fantastische tekst!

Je schuift je shit opzij, en voelt je vogelvrij, je runt je business op je slippers en dat maakt je blij.
Je droom is werkelijkheid, bent van de stress bevrijd. Je kraakt de code van het leven met zekerheid.

Bas: Yes Lex, welkom.

SP2: Dank je wel, Bas.

Bas: We zijn met elkaar in contact gekomen omdat jij onder andere in de community zit, in de Plazatalk community, je hebt mijn boekje aangeschaft en je bent heel enthousiast geworden over e-commerce.

SP2: Zeker.

Bas: Maar je hebt ook nog eens een mooi verhaal, dus ik dacht ja, het is ook superleuk om elkaar eens een keer in het echt te leren zien of te ontmoeten en dan gaan we eens even kijken wat jij allemaal hebt uitgespookt in jouw leven.

Lex: Ja, leuk, leuk.

Bas: Leuk man, maar je bent dus opgegroeid in Krommenie.

Lex: Ja.

Bas: Dat is de Zaanstreek geloof ik.

Lex: Krommenie in de Zaanstreek, ja, daar ben ik geboren en bijna heel mijn leven gewoond, een paar jaar niet en nu al weer heel lang weer wel, heel fijn.

Bas: Ik moet altijd denken aan kassen en dat soort dingen of is dat niet veel daar?

Lex: Nee, het is heel veel weiland, schaatsen dat is richting het noorden en als je naar het zuiden gaat dan kom je heel snel in de stad. Het is 15 km vanaf Amsterdam, dus.

Bas: Ok, leuk man.

Lex: Mooie plek op te wonen.

Weg- en waterbouw studeren

Bas: Leuk, en op een gegeven moment heb je daar gestudeerd en ben je weg- en waterbouw gaan studeren. Waarom weg- en waterbouw?

Lex: Nou ik twijfelde of ik vliegtuigbouw ging studeren of weg- en waterbouw. Dat was in de jaren 80 ging het heel slecht met Fokker en toen uiteindelijk toch besloten weg- en waterbouw te doen. En ja, later met een omweg toch weer in de vliegwereld terecht gekomen want bij Schiphol gaan werken, maar in eerste instantie in het weg- en waterbouwwerk.

Bas: Maar was je vader ook in die regionen of?

Lex: Nee, helemaal niet, helemaal niet, nee.

Bas: Vanwaar die interesse?

Lex: Ik was zelf enorm onder de indruk van de Deltawerken van de Oosterscheldedam en dat soort grote werken en dat is nog steeds mijn interesse, grote infrastructurele werken en daar was ik door geïnspireerd en weg- en waterbouw gekozen.

Bas: Wow. Ja, ik denk er soms nog weleens over na over zo’n waterkering en dat soort dingen in Zeeland zeg maar of dat ooit een keer fout gaat zeg maar, dat de zeespiegel dan zo hoog gaat dat in een keer het halve land onder water loopt.

Lex: Ja, het is nu voorbereid op stormen die een keer in de 10.000 jaar voorkomen dus voorlopig hebben we de voetjes nog droog denk ik.

Bas: Ok, dus je maakt je geen zorgen over de stijgende zeespiegel.

Lex: Nou ja, als het drie meter, als het echt drie meter omhoog gaat dan wordt het een ander verhaal, maar volgens mij is het nog wel, is het wel ruim ontworpen allemaal.

Elfstedentocht schaatsen

Bas: Ja, mooi zeg, mooi, mooi. En je zei, ik was een intro met jou aan het maken en toen zei je tussen neus en lippen door ja, ik heb ook nog even een Elfstedentochtje geschaatst en toen kwam jij een kwartier voor het einde kwam jij binnen. Vertel me dat verhaal eens waarom je die Elfstedentocht hebt geschaatst, hoe je je hebt voorbereid of hoe dat helemaal is gelopen?

Lex: Nou, ik heb die Elfstedentocht geschaatst, ik ben vlak na die eerste twee Elfstedentochten in de jaren ’80 ben ik lid geworden, maar ik was wel vrij laat lid. Dat betekent dat je een heel hoog startnummer hebt.

Bas: Oh, je moet ook echt lid worden?

Lex: Ja, je moet lid worden van die Elfstedenvereniging en ik was een van de laatste leden dus je krijgt een heel hoog startnummer. Ik mocht pas starten om een uur of half 10. Nou, toen waren de wedstrijdschaatsers waren ongeveer al halverwege want die starten om een uur of 5, dus ik ging schaatsen met 15.000 man die voor me al over dat ijs waren geweest.

Bas: Welk jaar is dit?

Lex: 1997, 4 januari.

Bas: Ja, mooi.

Lex: En ja, ik heb eerst een uur of 7 in het licht geschaatst en het was 4 januari dus het werd om half 5 donker en de laatste 7 uur in het donker.

Bas: Wow.

Lex: De eerste–

Bas: Oh het is echt tot kwart voor t12 ’s nachts kwam je binnen.

Lex: Kwart voor 12 ’s nachts ja. Jij bent geen schaatser zo te horen.

Bas: Ik dacht kwart voor 12 ‘s middags, je vertrekt ’s ochtends en hop.

Lex: Nee, nee, half 10 ’s morgens vertrokken en kwart voor 12, je hebt 14 uur op de schaatsen gestaan en nou, de laatste 7 in het donker en toen ben ik denk ik wel 100 keer onderuit gegaan in scheuren en gleuven, maar ja, het is een kwestie van doorschaatsen, elke, ja, elke minuut ben je weer dichter bij de finish en uiteindelijk compleet gesloopt gehaald en om kwart voor 12 was ik binnen, een kwartier voor sluitingstijd.

Voorbereiding op Elfstedentocht

Bas: Wow, maar hoe heb je je hierop voorbereid zeg maar? Was je al veel daarvoor–

Lex: Ik was wel een schaatser maar niet eentje met bijster goede techniek. Maar ja, de laatste twee weken voor die Elfstedentocht ging het natuurlijk vriezen en ik heb toen die twee weken, dat was rond de kerstvakantie echt geschaatst.

Bas: Wow.

Lex: En toen naar Friesland gegaan en meegedaan.

Bas: Wow, en is het, had je vrienden bij je om je heen of?

Lex: Ja, ik was met een vriend en die had al eerder geschaatst, die mocht ook 2, 3 uur eerder starten.

Bas: Oh.

Lex: Maar we zijn wel samen naar, bij zijn tante hebben we overnacht in Friesland.

Bas: Oh ja.

Lex: En dan ’s morgens vroeg om 5 uur richting de start en hij ging om een uur of 7 weg en ik om half 10 zoiets.

Bas: Ok, je hebt hem niet ingehaald dus.

Lex: Zeker niet, hij was ook veel eerder binnen.

Bas: Wow, maar dat is wel, dat geeft wel aan wat voor doorzetter je bent zeg maar, dat je gewoon 14 uur achter elkaar door schaatst.

Lex: Ja, het is een kwestie van mindset en dat is natuurlijk wel heel vaak, ik had me ook echt voorgenomen om ja, als ik geblesseerd raak dan gaat het niet door, maar zolang ik nog het ene been voor de andere kan zetten ga ik het gewoon door schaatsen en dat is uiteindelijk gelukt.

Mindset

Bas: Ja, en die mindset is dat iets wat je van vroeger hebt meegekregen?

Lex: Nou, ik ben wel prestatiegericht dus als ik iets in mijn hoofd heb dan ja, dan heb ik het wel, dan wil ik het ook wel graag bereiken. Dus ja, en dan ja, zoiets.

Bas: Ja, mooi, ja, de achtergrond is een beetje verschoven, maar ja.

Lex: Oh, zijn we een beetje buiten beeld.

Bas: Ja, als jij nou even gaat praten ga ik dat even fixen. Maar nee, wat ik mij afvroeg inderdaad of je dat, het is meer een niet lullen maar poetsen mentaliteit, had je die altijd al zeg maar? Of is dat gewoon is dat ontstaan door de dingen die je hebt meegemaakt of hoe moet ik het zien?

Lex: Ja, nee, nee, niet iets speciaals, maar wel ja, ik ben wel prestatiegericht hè. Dus als ik ergens aan meedoe dan wil ik het wel halen of ik wil ook wel weer, ja, ik wil wel graag winnen.

Lex Pepping als sportfanaat

Bas: Ja, precies, je wil graag winnen. Heb je veel sporten gedaan vroeger?

Lex: Ik heb veel hardgelopen, triatlons gedaan, wel geschaatst, ik ski nog steeds veel. Ja, en nog steeds als ik aan het skiën ben wil ik ook altijd als ik met vriendjes ben of met anderen wil ik toch graag het eerste beneden zijn.

Bas: Maar je hebt ook heel veel triatlons gedaan zegt hij ook even tussen neus en lippen door.

Lex: Ja, ik heb ook, ja, zo’n wintertriatlon heb ik een keer gedaan. Dat is iets met 100 kilometer schaatsen, 20 kilometer lopen en even kijken, wat was het, oh ja, en 100 kilometer fietsen. Dus ja, daar ben je ook een uur of 7, 8 mee bezig. Dus ik ben wel sportief.

Bas: Ja, je bent mega sportief, maar ik vraag me dan altijd af bij dat soort dingen zeg maar tot waar is het zeg maar nog dat je denkt dit is goed voor je?

Lex: Ja, nou ja, weet je, op zich deed ik het wel op recreatieniveau. Het is niet dat ik bij de top zat, gewoon lekker–

Bas: Ja, je haalt de finish, maar.

Lex: Ja, lekker trainen en ja, en de finish halen en vervolgens daarna weer een biertje drinken. dus ook weer niet, het is ook niet dat het allemaal te fanatiek is, maar gewoon het stellen van een doel hè, zo’n wintertriatlon dat was ook met vrienden en dat doe je dan een jaar van tevoren zeg je nou, dat gaan we een keer doen, nou, en dan ook gewoon ervoor trainen en het dan ook gewoon halen. Ja, dat is, dat vind ik gaaf.

Bas: Ja, het is vooral de reis er naartoe waar je echt van moet kunnen genieten.

Lex: Ja, dat is het, dat is het. Zeker de reis er naartoe hè, dat is, ja, je stelt je een doel en dan ja, dan hoop je dat je er komt en als je er komt is het weer gaaf. Maar je moet ook onderweg ook vooral wel veel aan het genieten blijven denk ik.

Bas: Juist, ja, dat is denk ik toch wel de belangrijkste boodschap want vaak, ja, whatever je ook mee bezig bent, als je op een gegeven moment “de top”, whatever de top ook is, hebt bereikt, ja, dan kijk je even om je heen en dan gooi je een fles champagne open en dat was het dan weer.

Lex: Nee, maar gewoon er naartoe werken is ook gewoon heel gaaf.

Skiën in coronatijd

Bas: Ja, ja, cool man. Maar ik vind, ja, ik sta ervan te kijken zo, gewoon even Elfstedentocht, triatlons, veel skiën ook. Baal je nu dat je niet kan skiën in deze Coronatijd?

Lex: Vreselijk, ja, ja.

Bas: Ja, dat is toch niet normaal?

Lex: Nee, ik ben ook nog aan het kijken of we–

Bas: Ja, kan het nog?

Lex: Nou ja, als we straks eind april misschien weer mogen reizen of er dan nog ergens een gletsjer open is.

Bas: Maar volgens mij kan het in Zwitserland trouwens heb ik gehoord.

Lex: Ja, maar goed, ja.

Bas: Maar het is weer een beetje hmm.

Lex: Ja, ik wil ook niet ja, te veel dingen doen die, ja, ik ben wel solidair met de mensen die thuis moeten blijven dus ik probeer me zo wel redelijk een de regels te houden. Niet altijd, maar.

Bas: Ja, zo goed mogelijk.

Lex: Zo goed mogelijk.

Bas: Maar ben je dan ook iemand die dan met zo’n app op de piste staat en dan ga je kijken of je 100 kilometer per uur kan gaan op de ski’s?

Lex: Zeker, zeker.

Bas: En wat is je record Lex?

Lex: Nou ja, ik ga niet, ik durf dan weer toch niet zo hard. Ik zat er volgens mij afgelopen jaar ergens net boven de 90.

Bas: Oh ja.

Lex: Maar goed, dan is mijn zoon die was dan toch, die durfde dan toch weer net iets harder die ging dan weer 95 of zo.

Bas: Ja, ja.

Lex: Dus die, die ga ik niet meer proberen te verslaan.

Bas: Het is baas boven baas is het dus.

Lex: Ja, ja.

Bas: Wow, nou ja, is toch mooi want hoe oud ben je nou?

Lex: Ik ben 56.

Bas: Ja, 56, dan veeg je even met 90 kilometer per uur de piste af.

Lex: Ik ga nog steeds de wedstrijd aan met iedereen.

Werken op het vliegvel

Bas: Mooi hoor. Ja, dat vind ik mooi om te zien, vind ik mooi om te zien. Ja, je bent een beetje op een gegeven moment ben je een beetje bij de vliegvelden beland en heb je van alles gedaan?

Lex: Ja.

Bas: En waar is dat een beetje begonnen?

Lex: Ja, ik ben eind jaren ’90 bij Schiphol begonnen, gewerkt aan de start- en landingsbanen, daar ben ik mee begonnen. Vervolgens een paar jaar later in de IT terechtgekomen als IT projectmanager, of tenminste, hoofd van de IT-projectenafdeling. Daarna bij bagagesysteem verbouwd van Schiphol 9 jaar lang, nieuwe bagagehallen gebouwd enz.

Bas: Dat zijn megasystemen toch?

Lex: Ja, honderden miljoenen uitgegeven in een paar jaar tijd. dus zeg maar de complete bagagesystemen van Schiphol hebben we onder handen genomen.

Bas: Ja, want het is een halve fabriek.

Lex: Ja, alles wat je bovengronds ziet datzelfde oppervlakte is er ook ondergronds en dat is, ja, het is bijzonder gaaf om dat te zien. Als je daar een keer, ik heb mensen ook mogen rondleiden op dat moment, ja, en iedereen is mega onder de indruk van al die karretjes die er rijden en al die koffers die er gaan en dat is, het ziet er compleet onoverzichtelijk uit, maar natuurlijk elke koffer die komt natuurlijk uit een vliegtuig, wordt daar geresorteerd, wordt weer gescand en vervolgens weer naar een volgend punt gebracht. Ja, dat moet allemaal binnen anderhalf uur als mensen overstappen moet die koffer ook door het systeem heen. Dus dat is echt fascinerend om te zien en heel gaaf om te maken natuurlijk.

Bagagesysteem automatiseren

Bas: Ja, wow. Want is het bijzonder wat Schiphol heeft aan bagagesystemen? Is dat bijzonder in de wereld of is dat gewoon over de wereld zijn die systemen vergelijkbaar en zijn er vaak ook dezelfde fabrikanten of machinemakers die dat soort spullen leveren?

Lex: Ja, het zijn wel vaak dezelfde fabrikanten, maar Schiphol is wel een van de ja, de trendsetters en koplopers. We hebben bijvoorbeeld op Schiphol hebben wij als eerste de bagagerobot geïntroduceerd waardoor niet mensen meer die karren hoeven te laden maar dat de robot het doet. Dus ja, en Schiphol is altijd wel frontrunner met nieuwe technieken en methoden.

Bas: Ja, wat is de robot dan?

Lex: De robot die haalt de koffers uit het systeem en die laadt ze in zo’n karretje en dat karretje gaat dan naar het vliegtuig toe.

Bas: Oh.

Lex: En die robot die doet dan met een soort tetrisachtige, ja, op een manier, die laadt precies de goede koffers. Het systeem bedenkt dan eerst dat de zware koffers moeten onderop, grote koffers, de kleine tasjes bovenop en dan hoeft er, ja, de handler hoeft alleen nog maar een zeiltje er overheen te trekken en dan gaat het karretje en het, ja, dat scheelt een heleboel lichamelijke arbeid.

Bas: Ja, dat is wel tof.

Lex: En dat is al, die hebben we al een jaar of 10 geleden op Schiphol geïntroduceerd.

Bas: Wow. Wat ik mij nu afvraag is kun je ook zelf in zo’n soort van bak gaan zitten en dan door dat bagagesysteem of niet?

Lex: Daar hebben we wel filmpjes van, ja, die hebben we wel ja, ja.

Bas: Dat is wel tof.

Lex: En dan zie je dus dan kom je op zo’n sorteerband en dan wordt je omgekieperd en dan ga je weer met een spiraaltje weer naar beneden of ja.

Bas: Je kan er als persoon ook echt–

Lex: Nee, dat kan niet, dat kan natuurlijk niet.

Bas: Oh, dat niet.

Lex: Maar we hebben dat wel met camera’s gedaan.

Bas: Ja, je kan er gewoon een GoPro’tje in zetten natuurlijk.

Lex: Een GoPro op een koffer, ja en die staan op, die kan je op YouTube nog wel vinden.

Bas: Ja, cool man, cool.

Lex: Ja.

Bas: Maar dat dus, dus jij was daar ook verantwoordelijk voor dat bagagesysteem en dat is eigenlijk gewoon een megaproject dan en ja, dan moeten er machines gemaakt worden, geprogrammeerd, ja.

Lex: Ja, het is heel veel werktuigbouw en heel veel ICT, heel veel IT. dus we waren, IBM was een van de partners die deed zeg maar alle IT-systemen.

Bas: Ja.

Lex: En Van der Lande uit Brabant die, ja–

Bas: Ja die ken ik ook ja.

Lex: Ja, die hebben de bagagesystemen allemaal gebouwd.

Bas: Ja, tof. Ja, die Van der Lande zitten volgens mij ook veel in fulfilment centra en allemaal dat soort dingen, automatisering.

Lex: Ja, die zijn echt de afgelopen 10 jaar denk ik 3, 4 keer over de kop gegaan. Die zijn ja, die zitten helemaal in die material handling en die hebben al die warehouses. Ja, als je een doos schoenen die gaat misschien wel drie keer door een systeem van Van der Lande tegenwoordig, dus ja.

Bas: Ja, wow, ze doen het goed.

Lex: Die hebben het echt heel goed gedaan, maar die zijn begonnen in de bagagehandel zeg maar.

Automatiseringen optimaliseren

Bas: Ja, en hoe zie jij die hele automatisering? Dat is natuurlijk een reden waarom zo’n bedrijf zo hard gaat is dat die hele automatisering toch een soort van de toekomst is en de ene helft van de markt die gaat misschien heel erg mee in die automatisering, de andere helft wat minder.

Lex: Ja.

Bas: Zie jij het ook als je niet meegaat en dat hele automatiseringsverhaal dat je op een gegeven moment het loodje gaat leggen of?

Lex: Ja, met die systemen die zij maken die gaan natuurlijk vooral om efficiency en zo snel mogelijk zo veel mogelijk doen dus als jij daarin front runner bent en wat Van der lande ook gedaan heeft ja, die hebben uiteindelijk hebben ze, voorheen deden ze alleen dat werktuigbouw en hebben ze dat IT dat ging dan door IBM, maar tegenwoordig hebben ze het allemaal zelf, de laatste 10 jaar hebben ze het allemaal zelf ook in huis genomen.

Bas: Ja.

Lex: En dan hebben ze dus dat hele pakket hebben ze in huis, dus dat, ja, dat doen ze gewoon hartstikke goed.

Bas: Ja, lachen hoor, lachen. Hé en nadat je dat bagagesysteem hebt gebouwd dacht je nou, nu het bagagesysteem is leuk maar nu willen we een heel vliegveld bouwen.

Lelystad Airport

Lex: Ja, dat kwam op mijn pad. Op een gegeven moment kwam de ontwikkeling van Lelystad het vliegveld kwam voorbij en daar werd een projectmanager gezocht en ja, de directeur die daar was die kende mij nog van andere projecten op Schiphol en ja, die had gevraagd of ik dat wilde gaan doen dus ja, en zo zijn we begonnen en dan zijn we van scratch af zijn we begonnen met ja, en waar moet dat aan voldoen? En hebben we dat vliegveld ontwikkeld met een heel goed team van mensen.

Bas: Ja, wow, dat is toch bizar? Dat je gewoon, ja, je bent dan verantwoordelijk voor het bouwen van een vliegveld zeg maar. In SimCity is dat vrij makkelijk, maar.

Lex: Ja, eerst een startbaan gemaakt en een nieuwe verkeerstoren, een complete terminal. Ja, die staat helaas nu nog steeds leeg, de plastic hoesjes zitten om de stoelen heen te wachten tot we open mogen gaan en ja, maar supergaaf om dat te maken.

Bas: Maar nu is natuurlijk, nu zitten we nog in Corona, maar is het dan zo dat het niet open, of nu is het volume dus überhaupt niet om te vliegen, of mag het ook nog steeds niet open?

Lex: Nee, het mag niet open omdat er nog steeds, ja, qua regelgeving nog hobbels zijn. Er wordt ook heel veel tegen geageerd door milieubewegingen. En het is in feite nu aan de politiek om te bepalen wanneer het open gaat.

Lex: Maar wat ik mij dan afvraag, ga je dat niet van tevoren bedenken of je nou wel een vliegveld moet bouwen die je niet mag gebruiken?

Lex: Nou, kijk, nu wordt het een beetje politiek dus ik moet even oppassen wat ik ga zeggen, maar ja, we hebben, er zijn 4 of 5 kabinetten geweest die hebben steeds tegen Schiphol gezegd ga dat vliegveld ontwikkelen en dat hebben we gedaan. En ja, het is nu alleen de laatste stap en ja, volgens mij die minister van Verkeer en Waterstaat die wil wel graag openen maar die, ja, er is wat, er zijn wat politieke verschuivingen geweest de laatste tijd, dus het ligt vooral nu heel politiek gevoelig en het is weer over de verkiezingen heen getild want de laatste keer, de opening is denk ik drie keer uitgesteld, de laatste keer tot november. Ja, nu is het weer over de verkiezing heen getild, dus ja, maar zien wat het wordt.

Politiek..

Bas: Ja, kijk, op dit moment is er natuurlijk geen noodzaak want de capaciteit is niet echt per se nodig, maar ja, het zou wel leuk zijn als het een keer in gebruik kan genomen worden want het werkt toch een soort van met start- en landingsgeld of zo, het is goedkoper als je dat dan weer op kleinere vliegvelden doet of heb je daar ook verstand van of?

Lex: Nou, daar heb ik wel allerlei meningen over maar laten we het daar maar niet over hebben. Het is bedoeld als vakantievliegveld om Schiphol te ontlasten van zeg maar het vakantieverkeer naar Malaga of naar Kreta zodat Schiphol zich meer kan concentreren op het hubverkeer, op de grote verkeersstromen.

Bas: En vracht.

Lex: En vracht en daar ruimte te maken en daar, en dan zeg maar het vakantieverkeer voor een deel te accommoderen op Lelystad. Dat is eigenlijk het, ja, dat was de achterliggende gedachte.

4 hour workweek

Bas: Ja, nou ja, tof om te horen. Op een gegeven moment heb je voor jezelf bedacht van hoe kan ik wat meer vrijheid creëren en toen ben je wat boekjes gaan lezen? Of vertel dat verhaal.

Lex: Ja, het ging op een andere manier, het was eigenlijk ik had een boek gelezen dat kreeg ik van een vriend, de 4-urige werkweek, nou, dat is altijd–

Bas: Van Timothy Ferriss.

Lex: Van Timothy Ferriss.

Bas: De famous.

Lex: Ja, dus i had dat boek gelezen en daar stond in van nou ja, als je maar zus en zo doet, weet jee, als je dingen goed uitbesteed en dingen delegeert, no, dat is altijd wel een van de dingen geweest waar ik goed in ben geweest. Dat is ook de reden waarom ik, ja, die grote projecten heb kunnen doen, niet omdat ik zelf nou zo overal verstand van heb, maar ik ben wel denk ik handig in het zoeken van goede mensen en ik had het boek gelezen en inderdaad daar stond in van nou ja, als je de dingen goed delegeert dan ja, dan kun je in 4 uur je werkweek doen. Nou, dat klinkt natuurlijk voor iedereen heel interessant, dat was een goede titel. Ja, en toen kwam Corona uit en in het boek stond van ja, als je in loondienst bent dan moet je zorgen dat je niet elke dag op kantoor hoeft te komen want dan heb je veel meer vrijheid en dan kan je overdag meer doen wat je doet en dan kan je zelfs het maken van je presentaties uitbesteden aan derden en dan kan je eigenlijk zonder dat iemand het in de gaten heeft de hele dag weinig doen en toch veel presteren. Dat sprak mij ook aan. En ja, even later kwam ja, ik weet niet meer hoe dat kwam, maar ja, sommige dingen komen dan toch weer zo op de een of andere manier langs je pad. Dan kwam ik dat boekje van jou tegen, “Nu of Nooit op Amazon” en ook daar, dat was gratis, dat spreekt ook altijd aan dus, alleen de verzendkosten moest je betalen dus dat heb ik gedaan en toen heb ik dat boek gelezen en daar stond ook iets in van nou, het moet binnen, ja, je moet zo’n Amazon business in twee uur per dag kunnen runnen.

Bas: Ja.

Lex: En ik dacht nou, dat is mooi want die twee uur bespaar ik nu want ik zit de hele dag thuis. als ik nu om 8 uur ga beginnen, en ik sta altijd redelijk vroeg op, dus dan kan ik, ja, dan kan ik ’s morgens een uurtje aan die Amazonhandel beginnen en ’s avonds misschien nog een uurtje. Nou, dat valt toch wel tegen want twee uur per dag is zeker om te beginnen is–

Bas: De opstartfase is iets, heeft iets meer tijd nodig.

Lex: Ja, dus nou ja, ik maak wel steeds stappen., dat is wel, maar goed, ik ben nog lang niet waar ik zijn moet dus het is nog, het wordt wel, ja, het wordt weer een lange tocht. Als ik maar voor kwart voor 12 binnen ben denk ik.

Werk uitbesteden

Bas: Maar je hebt je zoon nu ingewerkt die doet al het werk nu voor jou op kantoor of zo?

Lex: Wat zeg je?

Bas: Nou ja, omdat je zei van, dat vond ik wel mooi dat je zei die 4-urige werkweek zorg dat je ergens anders kan werken, dan kun je al die dingen uitbesteden en dan kun je andere mensen presentaties laten maken en dat soort dingen.

Lex: Ja, dat stond in dat boek en dat is natuurlijk niet de werkelijkheid, maar wat wel is, doordat je nu thuis zit kun je wel meer dingen combineren.

Bas: Ja.

Lex: En ja, je hebt makkelijker, je kan makkelijker je tijd over de dag verdelen en je houdt ook gewoon echt tijd over, dat merk ik wel met dat hele online vergaderen bijvoorbeeld. Ja, waar vergaderingen normaal gesproken een uur duren en tenminste, ik was ook wel gewend dat de eerste 10 minuten komen nog allemaal mensen komen nog allemaal die vergaderzaal binnendruppelen want die komen nog ergens anders vandaan en dit en dat en die online vergaderingen die beginnen op tijd, ze zijn veel eerder klaar dus die werkdag is gewoon echt wel efficiënter.

Bas: Ja.

Lex: Het is een stuk minder gezellig, maar het is wel veel efficiënter.

Bas: Ja.

Lex: Het gaat veel, ja, dus hou je tijd over en dan ja, die probeer ik dan weer te besteden aan nieuwe dingen want ik ben altijd wel weer nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen en nieuwe dingen.

Bas: Ja.

Lex: En e-commerce daar wist ik namelijk helemaal niks van, dus toen dacht ik van dat ga ik doen.

Bas: Ja, ja, precies, dat is toch weer een uitdaging, ja.

Lex: Ja, ik zag zo’n kreet van Pippi Langkous, ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Dat is wel een mooi tegeltje.

Bas: Ja, dat is een mooi tegeltje. Ja, ik vind het wel mooi om te horen zeg maar, ik denk dat veel mensen door de 4-hour work week natuurlijk zijn geïnspireerd en ook denken van ja, het is in ieder geval mogelijk om een business of een systeem op te zetten uiteindelijk wat geld voor je verdient waardoor je zelf meer vrijheid hebt, dat is eigenlijk een beetje de basis.

Lex: Ja, dat is ook wat me aanspreekt, dat er een soort blauwdruk of een soort, ja, een soort onderliggend systeem wat bewezen is dat werkt. Ja, als je dat een beetje volgt dan moet het wel heel gek lopen als het fout gaat.

Bas: Ja.

Lex: Ja, het klinkt bijna te goed om waar te zijn, maar ik denk wel dat het zo is, het is toch een beetje ook, dat is ook wat ik vertelde aan jouw medewerkers die me de eerste keer belden van joh, maar hoe, waarom denk je dat het voor jou werkt, ja, ik denk weet je, net als met het bouwen van een vliegveld, je begint, je weet wat je moet doen, er is een soort stappenplan, je moet, je hebt hele goede mensen nodig en dat is ook wel waar ik nu nog steeds, daar hadden we het net ook nog even over, ik ben wel op zoek naar goede mensen die me kunnen helpen met de goede dingen doen.

Bas: Ja.

Lex: Maar als je een stramien hebt en je hebt de juiste adviseurs dan moet je denk ik een heel end kunnen komen.

Bas: Juist. Ja, ik bedoel dat is ook mijn tactiek altijd geweest, ik zoek altijd degene die het bewezen succesvol heeft gedaan in de markt en daar ga ik dan van leren en vervolgens krijg je het stappenplan aangereikt of de blueprint of hoe je het ook wil noemen en dan ga je stap voor stap ga je het uitwerken.

Lex: Ja, dat is ook de reden waarom ik hier ben.

Bas: Ja, precies, ja, mooi Lex, dat is in ieder geval mooi om te horen, maar in de tussentijd vertelde je me ook nog even tussen neus en lippen ja, ik ben ook nog even gestart in het vastgoed, dus dat doet hij ook nog even erbij. Je bent een bezig bijtje Lex.

Lex: Ja, ik ben wel bezig ja, ik ben wel drukkig ja, dat is wel, ja.

Bas: Maar over passief inkomen gesproken is vastgoed natuurlijk ook altijd een mooie. Ik zeg altijd ook van ja, op je business heb je het meeste invloed zelf en als je nou dat geld of een deel van dat geld investeert in bijvoorbeeld vastgoed, dat stort natuurlijk niet zomaar in als het goed is.

Lex: Ja.

Investeren in vastgoed

Bas: Maar vertel ook eens even dat vastgoedverhaal en hoe je daar dan in bent gerold en ook waarom en hoe dat is ontstaan.

Lex: Ja, nou, dat vastgoed, ik was er altijd wel geïnteresseerd in in vastgoed, ik heb altijd wel geïnteresseerd geweest in huizen en in huizen kijken. En een collega van mij die tipte me eigenlijk over die was zelf ook begonnen in het vastgoed en die tipte me van nou ja, als je dan bij die en die vastgoedtraining had gehad en een masterclass en daar was hij heel enthousiast over. Ja, en als ik mensen enthousiast zie dan denk ik van oh, zou dat ook voor mij wat zijn? En ja, ik heb de vastgoedtraining gevolgd, ook dat was trouwens in de Coronatijd, dan kijk je wel wat meer van ja, kun je wat meer dingen gaan lezen dus toen ben ik bij een vastgoedgoeroe geweest of een goeroe, een vastgoedadviseur.

Bas: Ja, een magnaat.

Lex: Ja, dat is wel weer een beetje, dat is ook wel leuk in analogie met jou, dat is echt een man die het zelf gedan heeft, die het al 30 jaar doet, die nu eigenlijk zijn kennis wil overdragen aan andere mensen omdat hij het ze ook gunt. Dus nee, hartstikke leuk en nou, eerst naar een workshop geweest, toen naar een masterclass en vervolgens heb ik, ik heb nu twee panden en ik ben druk op zoek naar nummer 3 en 4 en ja, dat is ook met een blauwdruk, met een systeem.

Bas: Een stappenplan.

Lex: Een stappenplan. Ook met een community waar je elkaar enorm inspireert want dan zie je weer dat iemand anders weer een appartement heeft gekocht en die heeft weer een keuken verbouwd en dan denk je oh, dat wil ik ook. en het is ook een beetje dat dingen maken hè, ik heb nu een pand waar de fundering helemaal hersteld moet worden, maar waar ook de bovenverdieping verbouwd moet worden.

Bas: Dit zijn de koopjes?

Lex: Ja, dat was ook een koopje want het was ook iemand die snel van het huis af moest, maar ik vind het ook gewoon heel leuk om dan samen met mensen, ik heb iemand die dat voor me aan het verbouwen is, dat is een soort vriend, collega die dat voor me aan het verbouwen is en het is gewoon fantastisch leuk om te doen.

Bas: Wow.

Lex: Dingen uitzoeken, ja, en het is ook gewoon leuk om iets te maken van iets.

Koopjes vinden

Bas: Ja, maar neem me even mee, ik ben zelf ook heel erg geïnteresseerd, hoe vind je de koopjes en waar zit een beetje de secret sauce voor het spotten of het vinden van die koopjes?

Lex: Koopjes vinden is nu heel erg lastig.

Bas: Ja, want het geld, ja.

Lex: Als je nu op Funda kijkt dan voor je gebeld hebt dan zijn er al 20 bezoekers en dan kom je er niet meer tussen dus ja, hoe het nu komend jaar gaat weet ik niet. Wat ik zelf heb bedacht is dat ik misschien–

Bas: Je gaat gewoon aanbellen.

Lex: Nou ja, ook dat wordt gedaan hè, flyeren dat kan ook, dat je iets gaat kopen voordat het op de markt komt. Maar het zou best zomaar eens kunnen zijn dat er in de loop van het jaar vastgoedbeleggers misschien wel van hun beleggingspandjes af willen, dat zou ook nog wel kunnen.

Bas: Maar ja, die gaan, die weten ook wat de waarde is dus.

Lex: Die weten ook wat de waarde is, maar goed, dan hoef je niet te concurreren tegen mensen die kopen want die mensen die nu zelf willen kopen en wonen die zijn ook enorm aan het overbieden, maar ja, het blijft een kwestie van geduld hebben en misschien ook wel een beetje met wat minder rendement genoegen nemen in het begin.

Bas: Ja, nee, precies. Het is ook een long-term spel natuurlijk.

Lex: Ja, uiteindelijk wil ik ook gewoon leuke woningen verhuren aan leuke mensen. Dat vind ik ook leuk want ja, ik zit er niet in om mensen het vel over de neus te halen.

Bas: Een rib uit hun lijf te trekken.

Lex: Nee, want ik wil wel gewoon een, ja, een leuke woning maken waar mensen fijn kunnen huren die, ja, die ergens anders niet terecht kunnen.

Bas: Ja, want dat is echt super moeilijk. De kloof tussen het huren en het kopen wordt wat mij betreft volgens mij steeds groter omdat het geld wordt wel steeds goedkoper, dus de leningen die worden verstrekt die zijn megagoedkoop en daarom worden die huizenprijzen ook alleen maar duurder omdat mensen denken oh ja, doe maar een tonnetje erbij dat kost me ongeveer 1.000 euro per jaar.

Lex: Ja, maar ja, zonder eigen geld wordt het wel heel lastig om een woning te kopen.

Overdrachtsbelasting

Bas: Ja, want gaat die belasting die wordt nu afgebouwd ook? even kijken want je hebt die overdrachtsbelasting en zo? Die wordt opgebouwd?

Lex: Die is nu 8% voor beleggers en 0% voor starters. Dus er is wel een soort van ja, de mensen die er zelf gaan wonen die hebben wel een klein belastingvoordeel.

Bas: Ja, en de ratio die je mag lenen, is dat nog steeds 100%?

Lex: Een vastgoedhypotheek bedoel je?

Bas: Ja.

Lex: 80%.

Bas: Oh, op 80 nog? Ik vind dat best veel, voor commercieel vastgoed?

Lex: Ja, ja.

Bas: Oh, dat is best veel.

Lex: Ja, er zijn er een paar die 80 doen, ook een hoop investeringsbanken doen 70, maar goed, dat betekent dus dat je–

Bas: Dus een pand koop je van ja, even een makkelijk sommetje, je koopt een appartementje van een ton en dan heb je 20K eigen geld nodig.

Lex: Ja.

Bas: En dan klop je bij die bank aan en voor de rest hoef je niet veel papieren te overhandigen.

Lex: Nee.

Bas: Want zij, ja, het pand is 80% waard.

Lex: Ja, en dan–

Bas: Heb je nog een tip voor een goede vastgoedbank dan waar je redelijk snel door het molentje kwam? Want volgens mij is dat ook een beetje een uitdaging dat je vaak met tussenpersonen moet werken toch?

Lex: Ja, dat is ook zo hè, dus ook met die vastgoedtraining zit ik, ja, in dat netwerk zit ook tussenpersonen en die tussenpersonen hebben dan weer–

Bas: Lijntjes.

Lex: Goede, nou ja, lijntjes met die bank, maar voor die bank is het ook omdat, ja, dat die weet dat die cursisten snappen wat ze aan het doen zijn is voor die bank is dat ook meer zekerheid dat ik dus via die tussenpersoon kom.

Bas: Ja, ja.

Lex: Die tussenpersoon staat garant dat ik snap wat ik aan het doen ben en die bank heeft daardoor iets meer het gevoel dat ja, dat dat niet iemand is die zomaar de klok heeft horen luiden en niet weet waar de klepel hangt.

Bas: Ja, ja.

Lex: Dus dat is, ja, en dus via het netwerk kom je dan makkelijker aan die vastgoedlening.

Bas: Ja, exact, en maar dus heel veel mensen en volgens mij hoorde ik jou voordat we begonnen met de opname zeggen dat je een deel van je overwaarde van je huis hebt unlocked zeg maar. Veel mensen doen daar helemaal niks mee, die lossen elk jaar maar gewoon af, die denken oh, ik heb dadelijk mijn huis vrij, nou, dat is heel fijn weet je en dan zit al dat geld staat gewoon letterlijk stil want het beweegt niet.

Lex: Nou, dat is natuurlijk wel, een hoop mensen en ik zelf ook zijn toch een beetje een soort opgegroeid van ja, je moet je hypotheek aflossen en je schulden, en geen schulden maken. Dan was ik er zelf altijd wel iets makkelijker in. maar ja, weet je, mijn ouders zijn overleden met een huis zonder hypotheek. Ja, dat is fijn voor de erfgenamen dus dat is leuk, maar ja, je zou zelf natuurlijk, je had zelf veel meer met dat geld kunnen doen, dat hebben we ook wel geprobeerd te zeggen, maar ja, in die generatie was natuurlijk het schuldenvrij hebben van een huis was het hoogste goed en ik probeer nu te kijken of je met geld, geld kan maken en ja, daar zijn goede blueprints voor ook.

Bas: Ja, maar de meeste mensen, pak de Quote 500 en kijk dan wat de meeste mensen doen die heel rijk zijn.

Lex: Allemaal in het vastgoed.

Bas: Allemaal in het vastgoed, ok, en dan is de tweede gemene deler is ook nog allemaal heel veel schulden want ja, dat vastgoed moet toch ergens gefinancierd worden, maar het gaat uiteindelijk om het systeem creëren die uiteindelijk aan de achterkant ervoor zorgt dat je geld overhoudt.

Lex: En dat is natuurlijk precies wat ik in die masterclass heb geleerd van Imi Patu, ja, dat is, het is gewoon een systeem waardoor je ja, waardoor jij het geld naar je toe haalt in plaats van dat het geld allemaal bij de banken blijft zitten.

Iedereen kan vastgoed in

Bas: Ja, en dan kom ik met de stelling iedereen kan het vastgoed in, wat zeg jij dan?

Lex: Als je snapt wat je doet dan wel ja. Ja, je moet snappen wat je doet en je moet ook wel een beetje tegen een stootje kunnen want nu is het natuurlijk, ja, hartstikke leuk want de prijzen stijgen maar het gaat natuurlijk een keer gebeuren dat de prijzen ook weer gaan dalen.

Bas: Ja.

Lex: En dan, ja, dan is het ook weer een kwestie van mindset, ja, durf je dan te blijven zitten of ga je in paniek verkopen? Ja, op dit moment, ja, in deze markt kan iedereen het denk ik wel doen. De bomen groeien natuurlijk niet tot aan de hemel.

Bas: Nee, maar ik geloof er wel in dat als je maar lang genoeg blijft zitten dat je–

Lex: Als je maar blijft zitten.

Bas: Dat je er geen grote buil aan valt, tenzij de derde wereldoorlog uitbreekt zeg maar.

Lex: Ja.

Bas: Ja, ik heb zelf ook–

Lex: Ja, en wat natuurlijk nog een bijkomend voordeel is ook, je hebt zelf ook, als je kinderen hebt, weet je, als je nu, kinderen kunnen straks moeilijk aan een woning komen. Er kunnen twee dingen geboren, of als de markt instort is het voor je kinderen weer makkelijker om wat te kopen en als het niet instort dan is het fijn dat pa zijn geld in huizen heeft zitten.

Bas: Ja, ja.

Lex: Dus je beschermt, dat is ook een beetje voor ons wel de reden, je beschermt ook een beetje je kinderen die over 4, 5 jaar een huis misschien moeten kopen.

Bas: Ja.

Lex: Dat, nou ja, we zijn nu alvast mee met de prijsstijging.

Bas: Ja, mooi, ja, ik heb hoe lang is dat geleden, ik denk 15, 16 jaar geleden misschien al, lang geleden heb ik dus ook een vastgoedinvestering gedaan, en ik heb nog steeds–

Lex: Dat was helemaal een goede tijd.

Bas: Dat is een hele goede tijd. ja, en ik heb in Utrecht heb ik twee appartementen nu en ja, nu ben ik mijn business aan het verkopen en denk ik ook van ja, het wordt weleens tijd om er wat bij te prikken.

Lex: Ja, ja.

Bas: Het gaat ook helemaal nergens meer over want als je ziet dat het over time zeg maar hoeveel waarde het is gestegen, de passieve cashflow die uit zo’n project komt.

Lex: Ja, dat is geweldig.

Bas: Het is gewoon fantastisch en het geeft je heel veel rust ook privé want eigenlijk als je dat hebt staan en je gaat daarnaast een business opzetten, want het is ook, allebei is eigenlijk een soort van ondernemen, ja, dat vind ik echt een perfecte combinatie want dan kan je je business kan ook alle kanten uit, die kan ook sky high en exit en nog meer en maar ja, als het down the drain is heb je je vastgoed nog dus je hebt eigenlijk–

Lex: Je kan ook wel tegen een stootje, dat geeft wel een bepaalde mentale rust, dat denk ik ook.

Bas: Ja, door meerdere van die dingen tegelijkertijd te doen sla je een soort van ik noem het ankers zeg maar, dus je slaat gewoon, je kan nooit meer verder vallen dan dat anker zeg maar en zo stapel je het eigenlijk op.

Lex: Ja, ja, en dan denk je natuurlijk van ja, zoals jij hebt het dan 15 jaar geleden gekocht, maar ik bedoel 3, 4 jaar geleden waren er allemaal nog koopjes te krijgen.

Bas: Ja, maar ja, dan denk je toch, want ik, volgens mij heb ik 2008 gekocht zelfs, toen stortte dat hele spektakel in en toen was het echt de vastgoedcrisis, het was allemaal ellende. Ik heb wel een soort van op de top gekocht met misschien wel de slechtste rente, maar uiteindelijk verdien ik er nog steeds geld aan.

Lex: Ja, het blijft goede handel.

Bas: Ja, mooi man. Ja, ik heb met Martijn van den Berg heb ik een podcast opgenomen over vastgoed, dat is nummertje 32, Slippertje 32.

Lex: Die heb ik ook geluisterd.

Bas: Die legt ook het hele, hè, dus mochten mensen daar interesse in hebben dan ja, luister zeker naar nummertje 32.

Lex: Ja, zeker, interessant.

Bas: Ja, lachen, en dat is het mooie daar wil ik het misschien wel over hebben, dus als je dus denkt over de 4-hour work week, hoe krijg je het voor elkaar hè, dus dan moet je een systeem voor jezelf creëren hoe je dan, die geld voor jou maakt in plaats van dat je dat zelf doet.

Lex: Ja.

Bas: Dus vaak moet je dan een transitie maken van loondienst naar het bouwen van een systeem die uiteindelijk het geld maakt en dan zijn er verschillende dingen dus we hebben het gehad over vastgoed, we gaan het dadelijk nog wat langer hebben over het bouwen van een e-commerce business, maar je hebt ook bijvoorbeeld heel veel mensen zitten in crypto currencies en proberen daar dingen of proberen aandelen, weet je, kijk naar de aandelen van Tesla of Apple, die gaan allemaal echt door het dak.

Lex: Ja.

Investeren in crypto

Bas: Is dat ook iet waar jij veel interesse in hebt of mee bezig bent of?

Lex: Zeker, ja, zeker. Ja, beleggen doe ik ook al, nou, ik denk al vanaf mijn 18e of zo, ook al met wisselend succes, ook wel een keer verkocht op de verkeerde momenten.

Bas: Ja, paniek sellen.

Lex: Ja, ja, op een gegeven moment gaat, ja, dan hadden we best wel veel geld verloren en we hadden ook nog wel wat geld nodig. Toen hadden we gezegd van ja, toch maar verkopen. Ja, achteraf dat was denk ik in 2007 of 2008 of zo.

Bas: Ja, toen crashte het.

Lex: Dat was achteraf niet het goede moment. Ik bedoel, we hebben er geen broodjes minder om gegeten, maar dat, ja, achteraf gesproken had je het beter kunnen blijven zitten en dat is denk ik altijd wel de goede les van ja, niet verkopen op het dieptepunt.

Bas: Nee, nee.

Lex: En soms gebeurt dat, ja, weet je, ook weer een goede les.

Bas: Ik heb altijd maar twee simpele regels, als het hard omlaag gaat dan moet je bijkopen en als het heel hard omhoog gaat dan moet je langzaam beginnen af te romen. Dat zijn eigenlijk de enige twee regels die je nodig hebt.

Lex: Ja, ja, nou ja, als het zo simpel was dan was iedereen rijk dus zo werkt het natuurlijk niet want je moet toch, ja, er komt toch altijd weer een hele hoop emotie bij kijken dus dat, ja.

Bas: Ja, precies, ja, die moet je er proberen uit te filteren.

Lex: Ik zit nog niet in de crypto currency.

Bas: Ok.

Lex: Nee, een zwager van me wel en die doet het bijzonder goed, dus dat inspireert ook wel weer, dat dan weer wel.

Bas: Ja, de FOMO factor is heel groot want je hoort allemaal mensen ja, ik heb zoveel verdiend en zoveel verdiend en nou, 2012 had ik echt 250 bitcoins gekocht of zo tegen 3, 4 tientjes en nou ja, goed, hè, als je dan terugkijkt natuurlijk weer veel te vroeg verkocht, maar ja, ik ben er niet armer van geworden.

Lex: Had je maar.

Bas: Maar ja, ik zit nu de laatste tijd zit ik heel veel in de cryptobot trading en daar ga ik misschien ook nog wel later wat meer over delen, maar dat is ook wel echt spectaculair hoor.

Cryptobot

Lex: Wat is dat dan?

Bas: Nou ja, dus een cryptobot die koopt en verkoopt automatisch aan de hand van een algoritme.

Lex: Ok, ja.

Bas: En die ziet dan, dat werkt dan met bijvoorbeeld een TBO heet dat, een trending break-out indicator zeg maar. Dus die kijkt van wanneer gaat de trend omhoog en wanneer omlaag en dan koopt hij of verkoopt hij en je kan het dus ook met leverage doen, bijvoorbeeld als je het met een 5 keer leverage doet en de markt gaat bijvoorbeeld 20% omhoog of omlaag dan verdubbel je dus je geld als dat gebeurt en zo zijn die bots helemaal ingesteld met allemaal parameters en zo.

Lex: En het werkt?

Bas: Nou ja, het werkt, ik bedoel, ik ben nu een paar maanden bezig maar ik sta al echt mooi in de plus en volgens de data, er is een soort van backtest data want er is steeds meer data natuurlijk op die grafieken, zou je ongeveer elke 3 maanden je geld moeten verdubbelen.

Lex: Dat willen we allemaal.

Bas: Ja, dat willen we allemaal, maar dat is echt bizar, ik zat er al langer over na te denken, ik denk ook van ja, je hebt dadelijk die AI, dus dei artificial intelligence, die kan gaan traden en dit is daar misschien een beetje de light versie van, maar als dat gaat gebeuren dan kan iedereen zeg maar een kwartje ergens ingooien en dan komt er 50 cent uit zeg maar.

Lex: Nou, dan moeten ergens moeten ook mensen het verliezen natuurlijk.

Bas: Ja, ja, inderdaad.

Lex: Het is nooit een spel met alleen maar winnaars, dus dat kan niet.

Bas: Ja, nou, het wordt verloren of het geld wordt gewoon blijvend alleen maar bij geprint weet je.

Lex: Of het wordt bij geprint, daar zijn ze nu hard mee bezig, dus dat, dat helpt ook.

Starten met ecommerce

Bas: Ja, het is bizar man, het is bizar. Wel tof. Ok, laten we het even nog over e-commerce hebben. Daar ben je ook erg enthousiast over. Als er winst komt uit dat vastgoedproject dan ga je dat allemaal investeren in e-commerce.

Lex: Ja, of andersom.

Bas: Of andersom, dat kan ook, ja, precies. Als je je e-commerce business hebt verkocht ga je nog meer vastgoed kopen.

Lex: Volgens jouw blauwdruk kan ik een merk bouwen en het voor een miljoen verkopen binnen twee jaar.

Bas: Dat kan, ja.

Lex: Ja, dat zou mooi zijn, maar dat, ja.

Bas: Ja, goed, ik ben ook heel eerlijk, kijk, ik bedoel als je start en je moet alles nog leren en doen dan duurt het vaak iets langer of het wordt een half miljoen of zo.

Lex: Nou ja, ook leuk.

Bas: Ook leuk.

Lex: Nee, maar het is wel wat jij zegt over die ankers, ja, je hebt natuurlijk dat vastgoed en ik heb ook nog gewoon mijn loondienst dus het zijn allemaal dingen die zeg maar bij elkaar complementair zijn dus ja, ik hoef ook niet geld uit die e-business te halen, ik hoef er niet van te leven.

Bas: Nee.

Lex: Dus en dat ben ik ook wel van plan om er ook gewoon alles wat er uitkomt ook weer terug te investeren.

Bas: Slim.

Lex: Dus dat is wel een beetje het plan.

Bas: Ja, ik zie dat ook zeker in de e-commerce, het is toch best wel, uiteindelijk heb je voorraad nodig, wil je meer groeien heb je meer voorraad nodig en wil je internationaal groeien heb je soms op meerdere punten voorraad nodig.

Lex: Ja, ja.

Bas: Dus wil je zeker in die eerste fase is het heel slim om gewoon maximaal terug te investeren in de groei van je business in plaats van–

Lex: Ja, misschien moet je er wel geld bij doen zelfs in plaats van er niet uithalen maar er iets bij doen en dan moet je misschien financieren en nou ja.

Bas: Ja, het is ook maar hoe snel of hoe organisch je wilt groeien. Weet je, ik bedoel ik ben ook letterlijk zelf begonnen met 300 euro en het kan, alleen ja, daarvoor heb je gewoon wel, dan moet je 300 euro koop je producten in, maak je wat winst, koop je weer producten in, maak je weer wat winst, dus het is een soort van cirkeltje die continu doordraait zeg maar.

Lex: Ja.

Doel van Lex Pepping

Bas: Ja, leuk man, en wat is je doel uiteindelijk zeg maar? Dus je hebt vastgoed en dan doe je e-commerce, je doet wat aandelen, je hebt nog zelfs een baan dus in de tussentijd schaats je de Elfstedentocht en rijd je triatlons. Dus maar waar gaat het naartoe? Wat is het doel zeg maar?

Lex: Nou, dat is in ieder geval het doel wat ik, ja, samen met mijn vrouw vorig jaar een keer heb uitgesproken een beetje aan het begin van dit traject van ja, ik moet nog een jaar of 10 werken en mijn vrouw is 5 jaar jonger, maar ik heb wel gezegd van als ik stop dan moet jij ook stoppen.

Bas: Ja, anders wordt het ook heel saai.

Lex: Anders sta ik elke dag te stofzuigen.

Bas: Ja, of te schoffelen.

Lex: En te schoffelen. Dus hadden we zoiets bedacht nou ja, daar heb je natuurlijk wat geld voor nodig en ik bedoel we hebben allebei een prima pensioen, en maar goed, het is ook leuk als je dan nog meer iets meer geld om handen hebt en aan de andere kant is het ook wel weer als je stopt met werken, ja, weet je, ik ben niet iemand die, nou, dat heb je wel gehoord, die niks gaat doen. Dus dit zijn misschien ook wel dingen die je nog kan doen, ja, als je gewoon niet meer 40 uur hoeft te werken.

Bas: Ja.

Lex: Maar gewoon gepensioneerd bent en nog leuke dingen kan doen.

Bas: Ja.

Lex: Iets met vastgoed of iets met e-commerce of hè, het is ook wel, ja, gewoon leuk om bezig te blijven.

Legacy opbouwen

Bas: Ja, en ben je op deze leeftijd dan bezig met legacy? Want ik weet niet, hoeveel kinderen heb je?

Lex: Drie.

Bas: Drie kinderen. Ben je daarmee bezig of denk je van–

Lex: Nee, nee.

Bas: Nee?

Lex: Nee, ik ben nu vooral bezig om het gewoon zelf leuk te hebben en het zou leuk zijn als er voor ze wat over blijft en ik zou ze prima willen helpen met hè, straks aan een woning te komen en dan helpt het natuurlijk als je zelf in die vastgoed zit.

Bas: Dan kunnen ze bij jou huren.

Lex: Kunnen ze bij mij huren tegen woekerprijzen.

Bas: Ja, tegen de hoofdprijs.

Lex: Nee, maar misschien kan je het wel verkopen, nou ja, goed, dat speelt de komende 4, 5 jaar nog niet, maar ja, daar zijn natuurlijk ook wel blauwdrukken voor om dat op een slimme manier te doen.

Bas: Ja.

Lex: Maar ik wil nu gewoon, ja, ik ben gewoon heel, ja, eager of geïnteresseerd om nieuwe dingen te doen.

Bas: Ja.

Lex: En dat is eigenlijk wat ik met dat ja, met name met dat e-commerce is dat voor mij allemaal totaal onontgonnen terrein.

Bas: Ja.

Lex: Ja, ik vind het waanzinnig interessant.

Bas: Precies. Ja, je moet ergens beginnen toch?

Lex: Ja, ja.

Vakantie..?

Bas: Maar ja, het is gewoon mooi om te horen hoe je het allemaal aanpakt. Maar heb je ook nog tijd om ja, veel op vakantie te gaan of echt te genieten? Want ja, als ik dit allemaal bij elkaar optel dan blijft er niet heel veel tijd over denk ik.

Lex: Nee, nou, dat valt wel mee hoor. Ik ben denk ik wel, ik ben wel heel efficiënt denk ik o peen dag om dingen te doen dus dat gaat wel goed. Nee, we gaan heel veel op vakantie. Ik ben afgelopen zomer toen het even mocht nog twee keer heen en weer naar Griekenland geweest.

Bas: Kijk eens even.

Lex: Ja, ja, een keer met vrienden en een keer met het gezin. Dus.

Bas: Ja, dat is de plek waar je veel heen gaat Griekenland?

Lex: Nou, nee, toevallig afgelopen zomer. Nee, we gaan wel heel veel op vakantie en weg dus ontspanning hebben we tijd genoeg voor hoor.

Bas: Ja, is wel mooi daar hè, veel eilanden, veel water.

Lex: Ja, ja, fantastisch, ja.

Bas: Ja, nou ja, goed, we kunnen allemaal niet wachten tot we weer lekker op vakantie kunnen. Het gaat wel gebeuren, maar.

Lex: Zeker, ja.

Bas: We moeten even geduld hebben en dat soort dingen. Ben je al ingeënt voor de Corona?

Lex: Nee, nee.

Bas: Nee, nog niet.

Lex: Nee, ik ben niet ingeënt nee, nee.

Bas: Ja, dat komt later wel toch?

Lex: Ja, ik ben nu wel op Schiphol bezig met allemaal testlocaties aan het meehelpen opzetten. Er wordt wel driftig gewerkt aan als er straks vluchten zijn, ja, waar testvoorwaarden aan zit dat het ook makkelijker wordt om op Schiphol een paar uur van tevoren te testen en dan te gaan vliegen.

Bas: Wow.

Lex: Ja.

Bas: En dat wordt dus, oh ja, want je hebt tegenwoordig ook een blaastest en allemaal dat soort dingen. Ik weet niet welke technologie gaat er gebruikt worden?

Lex: Ja, allerlei bedrijven met allerlei verschillende soorten testen en afhankelijk van het ene land eist dit en het andere land eist dat. Er worden bijvoorbeeld nu als je naar China wil met je ook op antilichamen getest worden. Nou ja, al die testen, al die testfaciliteiten die willen we gaan–

Bas: En antilichamen zitten in bloed of zo?

Lex: Ja, du dan kan je zien of je antistoffen hebt, dus of je het gehad hebt.

Bas: Dan mag je wel of niet?

Lex: Dan mag je wel denk ik, of ja, ik weet het eigenlijk niet. Ik weet niet precies hoe het zit, maar in ieder geval daar wordt dus een heel test-, ja, we gaan straks toch naar een soort van samenleving waarin ja, vaccinaties en testen naast elkaar bestaan en ja, of je mag dan vliegen of naar een festival of naar iets, dat je getest bent of gevaccineerd bent, een van de twee denk ik.

Bas: Ja, of dus de antilichamen hebt waarschijnlijk.

Lex: Ja, of het al gehad hebt, ja, dat kan ook.

Bas: Want dan ben je ook, ja, ok, ja.

Lex: Dus.

Coronavirus

Bas: Ja, goed, ja, je hebt soms, je hebt ook een groep mensen die natuurlijk anti-vaccin zijn of whatever hoe je het noemt weet je. Kijk, als je naar die jongere generatie kijkt is het eigenlijk niet, nou ja, noodzakelijk tussen haakjes om die te vaccineren want ja, die kuchen twee keer en ga maar door.

Lex: Ja.

Bas: Hoe kijk jij ernaar?

Lex: Ja, kijk, die, ik vind wel dat je je zou moeten vaccineren om ook zeg maar de, ja, de hele community te beschermen dus ik vind het eigenlijk wel een soort van burgerplicht, dus en ja, het is wel een beetje ja, noem het even egoïstisch om te zeggen ja, ik heb er geen last van dus ik ent niet in.

Bas: Dus ik doe het niet, ja.

Lex: Dus ja, ik ga gewoon wel zo gauw het kan straks en volgens mij sta ik op de volgens mij op de ronde 50+ers dan ga ik met enthousiasme de prik halen en dan kunnen we gelijk weer het feestgedraai in.

Bas: Ja, mooi.

Lex: Dan gaan we kijken of we weer mooie dingen kunnen doen in de zomer.

Tips voor beginnende ondernemers

Bas: Ja, tof man, tof. Heb je nog tips of zo? Stel welk advies zou je jezelf geven? Maak er even 20 jaar geleden van of zo, hoe je het allemaal aanpakt of wat zou je eerder doen, sneller doen, anders doen? Ja, heb je daar nog–

Lex: In de e-commerce of?

Bas: Ja, nou, ik ben gewoon meer benieuwd, kijk, je–

Lex: Ik had 10 jaar geleden in het vastgoed moeten gaan, dat sowieso.

Bas: Ja, ik ben er meer benieuwd naar want ja, je bent nu boven de 50 zeg maar dus wat ik interessant vind om te weten is, veel mensen die dan op latere leeftijd laat ik zeggen.

Lex: Ja.

Bas: Hè, je bent nog steeds jong.

Lex: Ja, ja.

Bas: Maar die dan beginnen met ondernemen die zeggen ah, shit, had ik dit maar veel eerder gedaan weet je, en ik ben gewoon benieuwd hoe jij ernaar kijkt.

Lex: Ja, ja, dat wel, dat wel, maar ja, weet je, je doet, ja, toen was ik er niet zo mee bezig en ja, toen was ik druk met mijn gezin en weet ik het allemaal niet en nu is het meer zoiets van oh, en nou ja, die kinderen zijn zelfstandig, die doen hun eigen ding, nou, en dan word ik wel een beetje nieuwsgierig naar ja, wat, ja, waar ga ik nu mijn energie in stoppen. Dus of ik het nou pre se 20 jaar eerder had moeten doen weet ik niet, dat denk ik niet, ik ben van plan niet als ik 60 ben achter de geraniums te verstoppen.

Bas: Nee. Maar is er nog een advies die je jezelf 20 jaar geleden had gegeven? Of niet per se?

Lex: Nee, niet per se, nee.

Bas: Dus er staat hier een tevreden man voor me.

Lex: Ja, zeker, ja, zeker. Ja, ik ben tevreden en nieuwsgierig om nieuwe dingen te leren en om ja, nieuwe dingen te doen. Dat is wel iets wat bij mij past denk ik.

Bas: Ja, mooi, mooi. Maar ja, ik bedoel op een gegeven moment als je het systeem hebt gecreëerd wat genoeg geld voor je maakt dan ga je ook wel meer vrijheid pakken neem ik aan.

Lex: Ja, maar of ik dan weer–

Bas: Je bent zo bezig.

Ondernemen op slippers

Lex: Dan ga ik misschien wel weer nieuwe dingen verzinnen denk ik. Dat denk ik, ja, dat weet ik niet hoe dat, ja, het lijkt mij niet van nou, ok, nou heb je dan hè, wat ik zeg, om dan achter de geraniums te gaan zitten en dan drie maanden naar Benidorm te gaan en daar op het terras te gaan zitten, nee, dan lijkt het me leuker om op Benidorm te zitten dan een laptopje open te klappen en te kijken wat ik nu weer heb verkocht.

Bas: Ja, ga je daar pandjes kopen in Benidorm?

Lex: Nou ja, of vanuit Benidorm je e-commerce regelen hè.

Bas: Dat klinkt ook goed.

Lex: Ja, het adagio ondernemen op slippers dat was trouwens ook een van de dingen die mij wel heel erg aansprak ja. Ja, gewoon het feit dat je overal je werk kan doen dat is wel leuk, dat lijkt me echt leuk.

Bas: Ja, en toch, dat is de tip die ik misschien wil geven, het is altijd dichterbij dan je denkt weet je. Ik bedoel uiteindelijk is het een combinatie van hoeveel vaste lasten je hebt en hoeveel je verdient weet je. Dus nu als ik je zo hoor dan heb je al wat dingen lopen dadelijk ook als je al wat vastgoed hebt en dat soort dingen. Nou ja, pak het vliegtuig naar Bali zeg maar en dan kun je letterlijk voor 300 euro rondkomen als je het wil, maar je kan er ook 5.000 euro per maand stuk slaan. Ik bedoel, of misschien wel veel meer natuurlijk.

Lex: Ja.

Bas: Dus.

Lex: Maar het is op zich niet per se nou mijn doel om–

Bas: Om op Bali te gaan zitten.

Lex: Nou ja, om, ik vind mijn werk nog veel te leuk. Dus ik bedoel ik heb op Schiphol het fantastisch naar mijn zin, ik doe hartstikke leuke projecten dus ik heb ook niet zoiets van nou, ik moet nou kijken dat ik zo snel mogelijk hè, dat hoor ik ook wel in jouw community dat er mensen zijn die echt ja, uit een soort negatieve keuze dingen gaan doen hè, want ik heb het waardeloos met mijn baas, ik heb een waardeloze baas en ik baal ervan en ik wil in januari gaan stoppen en dan doe ik een dikke vinger naar iedereen en dan ga ik voor mijzelf beginnen.

Bas: Precies.

Lex: Nou, zo zit ik er niet in. Ik ga gewoon, ik wil het ernaast doen. Ik heb hartstikke leuk werk, ik wil er niet, ik heb op dit moment helemaal geen ambities om daarmee te stoppen, maar ja, ik vind het gewoon leuk om daarnaast erbij te doen, dus.

Bas: Cool.

Lex: Dus zo zit ik er een beetje in.

Bas: Tof Lex. Nou ja, dank je wel voor je komst, dan heb ik nog–

Lex: Is het alweer afgelopen?

Bas: Nou ja, heb ik nog iets niet gevraagd wat ik had moeten vragen? Wil je nog iets erin gooien?

Lex: Nou ja, wat ik–

Bas: The floor is yours Lex.

Product sourcing & Uitbesteden

Lex: Nou ja, ik ben nog wel met name benieuwd of er mensen zijn die me kunnen helpen met, ja, zeg maar met het zoeken naar producten.

Bas: Ja.

Lex: Dus ik heb echt wel, nou ja, ik heb het net er met je over gehad om Ralf een keer–

Bas: Ja, zeker ja, ik heb wel een mooi netwerk ervan.

Lex: Ik heb net nog even die podcast met ja, met hem afgeluisterd.

Bas: Ja.

Lex: Ja, daar zou ik wel mee in contact willen komen.

Bas: Ja, zeker.

Lex: Want ik heb nu, ik heb het vooral allemaal bedrijfskundig allemaal redelijk op orde, ik heb een boekhouder, ik heb zelfs iemand die mijn computeronderhoud doet. Ik heb een Duits taxnummer aangevraagd, ik heb maandag een gesprek met een naamcoach, 1-op-1 coach met Namarama, die volgens mij die ken jij ook.

Bas: Ja, Floris, ja.

Lex: Ja, met Floris heb ik maandag een gesprek, op zoek naar een leuke naam. Ja, en dan is het nog de clue het goede product vinden en dan de blauwdruk afrollen.

Bas: Ja, mooi man.

Lex: Maar ja, ik kan wel wat hands-on coaching gebruiken.

Bas: Ja, tips daarin ook ga ook zo snel mogelijk je vinger stoppen in zo’n virtual team en hoe je virtuele mensen makkelijk kan ja, kan vinden en aannemen en al laat je ze een paar uur per dag werken of je kan ze ook voor dit soort korte klussen zeg maar en dat doe je nu al met mensen in de buurt, maar als je, een platform als Amazon dat zijn toch vaak internationale mensen hebben daar meer kaas van gegeten, dus je kan ook virtuele mensen zoeken via de platformen die we ook aanreiken op Plazatalk. Dus daar zou ik ook, dat heeft voor mij het grootste verschil gemaakt, op een gegeven moment had ik een stuk software waar al die virtuele mensen in zitten en die drukken op start als ze beginnen met werken en stoppen als ze klaar zijn. Je stelt een uurtarief in en zo loopt, op een gegeven moment operationeel deed ik echt gewoon niks in die hele business.

Lex: Maar doen die mensen dan ook listings voor je maken bijvoorbeeld?

Bas: Ja, alles. Ik had een Amazon manager en die regelde alles op Amazon en dan een supply chain manager die regelde alles van de producten van de fabriek naar Amazon en weet ik het allemaal gingen.

Lex: Ja, precies, dus dit is zoals ik het zou willen doen, met zoveel mogelijk uitbesteden, ook zoveel mogelijk ja, mee laten verdienen eigenlijk hè want dat vind ik ook wel het mooie ervan dat je uiteindelijk ja, je denkt van ja, dan laat je het in die goedkope landen doen, maar het is natuurlijk hartstikke fijn om mensen in de Filippijnen ook te laten meeverdienen aan jouw business.

Bas: Ja, en in de Filippijnen is Engels de voertaal, ze zijn hartstikke slim daar en ze zijn super blij want ja, als jij ze 5 of 10 dollar per uur geeft dan verdienen ze 3 tot 4 keer zoveel als gemiddeld en ja.

Lex: Ja, maar dat deel van jouw aanpak sprak me ook heel erg aan, dus.

Bas: Ja, mooi.

Lex: Maar goed, eerst maar eens een mooi product vinden, dat is het belangrijkste en dan de rest.

Bas: Ja, je bent goed in het team om je heen creëren, de projectmatige aanpak.

Lex: Ja, dus dat is ook wel een beetje waarom ik er wel zelf al in geloof, ja, terwijl ik eigenlijk van het e-commerce zelf, ja, tenminste tot een half jaar geleden niks wist, maar ondertussen weet ik, ja, ik heb heel veel van jouw video’s op Plazatalk gekeken, je trainingen gevolgd, dus de theorie komt al aardig in de buurt, nou de praktijk nog.

Bas: Ja, maar goed, als je dus zelf de tijd niet hebt, je kan ook letterlijk ook alles uitbesteden hè, dus ook het vinden van producten, het toevoegen, het hele spektakel. Ik bedoel je hoeft het hele spektakel, je hoeft het niet zo moeilijk te maken voor jezelf.

Lex: Straks kunnen we naar één uur per dag toe.

Bas: Een kwartiertje als je wil.

Lex: Dat zou helemaal mooi zijn, dat we alleen nog maar hoeven te kijken hoeveel er verkocht is.

Bas: Ja, ja, mooi.

Lex: Leuk.

Bas: Heb je nog meer e-commerce vragen?

Lex: Nee, op dit moment niet. Ik heb wel een hoop inhoudelijke vragen over dingen die ik ja, mijne eigen producten die ik zou willen kopen maar die ga ik wel een keer goed stellen aan een inhoudelijk deskundige.

Bas: Ja, de meeste mensen delen ook niet out in the open wat ze allemaal verkopen en gaan verkopen dus.

Lex: Nee.

Bas: De concurrentie is te groot.

Lex: De concurrentie luistert altijd mee.

Bas: Ja, ja, mooi. Nou, top man, mooi, dank voor je verhaal ook, mooi.

Lex: Ok, graag gedaan, leuk om hier een keer te zijn. Ik had het al, ik heb het al een paar keer gezien.

Bas: Online gezien.

Lex: En nou sta ik zelf in die achtergrond.

Bas: Ja, mooi, leuk.

Lex: Ja, leuk.

Bas: Leuk man, dank voor je komst.

Lex: Ok.

Bas: En tot snel.

Lex: Tot snel, doei.

Bedankt voor het luisteren naar de Ondernemen op Slippers podcast. Check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl. Tot de volgende keer!

Bas: Ja, cool verhaal. Lex, dank je wel weer. Even een Elfstedentochtje, fietsen, triatlons rennen, bagagesystemen bouwen, hele vliegvelden bouwen zelfs, even in het vastgoed starten en ook nog in de e-commerce. Ja, ik vond het echt een megaleuk verhaal.

Lex: Ok.

Bas: Nogmaals dank.

Lex: Graag gedaan.

Bas: En tot de volgende keer allemaal.

Lex: Joe, doei!

Bas: Ciao!

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen