Amazon EFN - Wat is het Amazon European Fulfilment Network precies?
Amazon EFN

Amazon EFN

Start je net met verkopen op Amazon, of ben je er al een tijdje bezig …en wil je het beste uit Amazon FBA halen? Dan is het Amazon EFN ofwel “European Fulfilment Network” mogelijk een zeer geschikte optie voor je. Hiermee leg je voorraden aan bij een Amazon Fulfilment Center en stuur je bestellingen door heel Europa.
Met Amazon EFN kan je productvoorraden aanleggen bij verschillende Amazon Fulfilment Centers in 1 land, waar vanuit je bestellen worden verstuurt. Het betekent dus dat je op alle marktplaatsen kan verkopen, terwijl je producten maar in 1 land liggen opgeslagen.

Je zal nu wellicht denken: maar welke landen hebben momenteel 1 of meerdere Amazon Fulfilment Centers?

Hoewel je in alle Europese landen kan verkopen …zijn er 5 Amazon marktplaatsen en 7 landen waar je producten op kan slaan.

De 7 Amazon marktplaatsen zijn: Amazon.co.uk (UK), Amazon.de (Duitsland), Amazon.fr (Frankrijk), Amazon.es (Spanje), Amazon.it (Italië), Amazon.com.tr (Turkije) en Amazon.nl (Nederland). En deze landen bedienen 27 landen in heel Europa.

En wanneer het op landen aankomt waar je producten kan opslaan (in de Amazon Fulfilment Centers), kan dat ook in 7 landen namelijk alle EU landen waar zich ook een marktplaats bevindt (behalve Turkije en Nederland) …en in plaats van die laatste twee kan dat wel in Tsjechië en Polen.

Je kan met het gebruik van Amazon EFN op elke of alle Amazon marktplaatsen in Europa verkopen. Hiervoor zal je moeten inloggen met je “Amazon Europe Marketplaces” account, en selecteer je 1 of alle landen waarin je wilt gaan verkopen.
Amazon EFNAmazon EFN is ideaal voor startende of kleine ondernemingen die gebruik willen maken van Amazon’s krachtige “fulfilment” netwerk, en die (nog) niet de behoefte hebben om hun producten in verschillende landen op te slaan (of dit zelf te regelen).

Het grote voordeel van Amazon EFN is dat je overal in Europa je producten kan verkopen, terwijl je maar 1 VAT-nummer nodig hebt …en je krijgt zelfs de “Prime” status …een perfecte optie dus voor kleine (maar ook grotere) ondernemingen.

Een nadeel is dat de “storage” fees hoger zijn en het langer duurt voordat producten bij de klant aankomen, omdat je producten uit een land komen …en niet in verschillende landen bij Amazon Fulfilment Centers zijn opgeslagen.

Hoe kan je jezelf aanmelden voor Amazon EFN?

Er bestaat geen aanmelding voor Amazon EFN, in die zin dat wanneer je Amazon FBA gebruikt je ook in staat bent op andere Amazon marktplaatsen te verkopen. Via je “Amazon Europe Marketplaces” account, kan je de producten op elke Amazon Marketplace vermelden met dezelfde SKU en converteren naar “Fulfilment by Amazon” op die marktplaats.

En het is ook een pluspunt dat je bestellingen in aanmerking komen voor “Amazon Prime”, waarmee je dus een voordeel hebt op veel concurrenten …maar “overall” ook meer zichtbaar bent op het Amazon platform.

Je ziet dus dat het veel voordelen / oplossingen biedt voor startende (kleine) ondernemingen …en het maakt sommige processen ook simpeler (zoals 1 VAT nummer om in heel Europa zaken te doen) …en is daarom zeker de overweging waard voor iedere Amazon verkoper die in heel Europa producten wil verkopen.
Reactie plaatsen