Amazon BTW - Hoe werkt het precies en waar moet je op letten?
Amazon BTW

Amazon BTW

Het is wellicht niet iets waar de meeste verkopers continue mee bezig zijn, maar wel een enorm belangrijk onderdeel van verkopen op Amazon. En dat is namelijk hoe je op Amazon BTW gaat toepassen bij het verkopen van producten via het platform en dat van begin af aan goed doet.

Een algemene vuistregel die je kan aanhouden is de vraag: waar liggen je voorraden opgeslagen? Want dit speelt een belangrijke rol in welke landen je allemaal BTW (of VAT) moet afdragen …en zo zijn er nog een paar belangrijk dingen die je moet weten om op Amazon BTW af te dragen op de juiste manier, zodat je niet op een later moment opeens zelf uit eigen zak hoeft te betalen of zelfs met boetes te maken krijgt.
Zoals we net al even aangeven, moet je met een paar dingen rekening houden bij het afdragen van BTW op Amazon. En we gaan daarvoor eerst eens kijken welke “Fulfillment” methode je gebruikt.

Amazon FBM (Fulfillment by Merchant)

Bij Amazon FBM ben jij zelf verantwoordelijk voor alle logistieke processen en is de kans groot dat je vanuit Nederland of België producten verstuurt naar klanten in Nederland, België of heel Europa. In dat geval zal je in Nederland of België BTW moeten afdragen omdat je producten in een van die landen liggen opgeslagen.

Er geldt echter wel een drempelbedrag ..dus stel je verkoopt heel veel aan klanten in Duitsland, ben je vanaf een bepaald omzetbedrag BTW verschuldigd aan de daarvoor in Duitsland bestemde autoriteiten.

Het wordt ook wel de wet op de afstandsverkopen genoemd.

Om een voorbeeld te geven ligt het drempelbedrag momenteel in Duitsland op 100.000 euro, wat erop neerkomt dat je tot een omzetbedrag (ex. BTW) gewoon de BTW in Nederland kan afdragen (wanneer je een Nederlandse verkoper bent met voorraden die in Nederland liggen opgeslagen). Maar lever je meer dan dat bedrag aan Duitse klanten, zal je dus ook in Duitsland BTW moeten afdragen tegen de daar geldende tarieven.

Amazon FBA (Fulfillment by Amazon)

Ga je verkopen op Amazon en gebruikmaken van Amazon FBA? Dan liggen je voorraden sowieso niet in Nederland of België (simpelweg omdat er nog geen Amazon Fulfillment Centre in 1 van beide landen aanwezig is, maar wel in 7 andere Europese landen …en natuurlijk in de VS en daarbuiten).

Wanneer je gebruik maakt van Amazon FBA heb je echter wel de optie om gebruik te maken Amazon EFN …waardoor je voorraden in 1 land komen te liggen en dus ook alleen in dat land BTW (of VAT) hoeft af te dragen en dat maakt het natuurlijk een stuk simpeler (weliswaar weer afhankelijk van de drempelbedragen waar je mee te maken kan krijgen).

Maar ga je jouw voorraden wel verdelen over andere landen, of zelfs helemaal internationaal door ook in de VS en andere landen te verkopen, zal je in alle landen waar je voorraden hebt liggen voor Amazon BTW moeten afdragen. Het is dus aan jou hoe je hier vorm aan geeft, maar zorg er wel altijd voor dat je op een correcte manier bij verkopen op Amazon BTW gaat afdragen.
Reactie plaatsen