Amazon Canada: Feiten, tips, cijfers & verkopen op Amazon.ca
Verkopen op Amazon Canada

Amazon Canada: Feiten, tips, cijfers & verkopen op Amazon.ca

We bespreken vaak verkoopstrategieën op de Amerikaanse Amazon-marktplaats, maar hoe zit het met het land dat er pal boven ligt? Hoewel Amazon Canada niet zo’n grote marktplaats is in vergelijking met Amazon US, groeit het …en er zijn nog steeds veel mogelijkheden voor Canadese verkopers om de Amazon.ca marktplaats te veroveren. Het platform trekt namelijk maandelijks miljoenen unieke bezoekers zo’n 15,9 miljoen om precies te zijn. 

Wanneer jij een bestaande Amazon-verkoper buiten Canada bent (bv. op Amazon US of Amazon Nederland), of misschien zelfs in het land woont, leiden we je door het eenvoudige opstartproces en laten we je ook wat belangrijke feiten zien van Amazon in Canada.

Want om Amazon Canada te gebruiken zal je het volgende moeten uitvoeren: 

• aanmelden voor een Amazon CA-verkopersaccount voor inwoners van Canada;
• welk abonnement te kiezen, op basis van verkoopvolume en kosten;
• een keuze maken in hoe jij verzendingen zal regelen (bv. Amazon FBA);
• hoe te verkopen op Amazon Canada vanuit bv. de VS. 

Om maar af te trappen met hoe je kan starten met verkopen op Amazon Canada. 

Hieronder de dingen die je moet weten wanneer jij jezelf aanmeldt voor een Amazon-verkopersaccount in Canada. 

Want je kan simpel op de site aanmelden om te starten met verkopen op Canada. 

Net zoals bij andere Amazon-marktplaatsen, heeft Amazon Canada twee verkoopplannen om uit te kiezen namelijk individueel en professioneel. 

Individueel: het individuele abonnement is goed voor beginnende verkopers die niet van plan zijn elke maand veel voorraad te verkopen. Het is een geweldige manier om te starten met e-commerce zonder een maandelijks bedrag te betalen …slechts een vast tarief van $ 1,49 CDN per verkoop. 

Het is echter wel een absolute aanrader om alleen te kiezen voor de individuele account wanneer je: 

• van plan bent om minder dan 20 items per maand te verkopen. Na 20 items zullen jouw totale kosten per verkoop hoger zijn dan de maandelijkse kosten voor het professionele verkoopplan;
• geen geavanceerde verkooptools of add-on-programma’s nodig hebt die bij het pro-abonnement zijn inbegrepen;
• nog maar pas begint en zoekend bent naar wat je zal gaan verkopen op Amazon Canada (Amazon.ca). 

Professioneel: het professionele verkoopplan is logisch wanneer jouw bedrijf meer dan 20 artikelen per maand verkoopt, aangezien je een vast maandelijks bedrag van $ 29,99 CDN betaalt. 

Kies het professionele abonnement wanneer jij: 

• van plan bent om meer dan 20 items per maand te verkopen;
• je toegang wil tot geavanceerde verkooptools en advertentiemogelijkheden;
• van plan bent om je aan te melden voor verkoopprogramma’s zoals Handmade , Launchpad of Amazon Business; 

Nu je het verschil weet tussen de individuele en professionele account, beginnen we met het registratieproces. 

Om jouw verkopersregistratie te voltooien, heb je het volgende nodig: 

• bankrekeninggegevens, inclusief jouw rekening- en routeringsnummers;
• creditcard;
• door de overheid uitgegeven nationale identificatie;
• belasting-informatie;
• telefoonnummer.

Maak vervolgens een nieuw Amazon-account aan met jouw e-mailadres en wachtwoord. Voer vervolgens jouw bedrijfsinformatie en locatie in. Zelfs wanneer jij je buiten Canada bevindt, kan je nog steeds verkopen op Amazon Canada. 

Wanneer jij goederen verkoopt in Canada, ben je mogelijk onderworpen aan het innen en betalen van federale omzetbelasting (GST/HST) op jouw verkopen in Canada. Er zijn twee hoofdtypen omzetbelasting in Canada. 

1. Federale omzetbelasting: ook bekend onder de naam goederen- en dienstenbelasting (GST) of geharmoniseerde omzetbelasting (HST), deze worden gezamenlijk beheerd. Of je HST/GST moet betalen, hangt af van de specifieke provincie of het gebied waarin jij actief bent. Maar je bent mogelijk aansprakelijk voor de belastingen, zelfs wanneer jouw bedrijf niet in Canada is geregistreerd. 

2. Provinciale omzetbelasting: ook bekend met de naam Quebec Sales Tax (QST) of Retail Sales Tax (RST). Of PST, RST of QST van toepassing is, hangt af van de specifieke provincie van het bedrijf. 

Check hiervoor de juiste gegevens, om ervoor te zorgen dat alles in goede banen verloopt omtrent het belastingverhaal voor je verkopen op Amazon Canada. 

Hoe kan je verkopen vanuit de VS op Amazon Canada? 

32% van de Amerikaanse marktplaatsverkopers verkoopt al in Canada …omdat het een logische markt is voor verkopers op Amazon.com. 

In het verleden hadden verkopers aparte verkopersaccounts nodig om te verkopen in de VS, Canada en Mexico. Nu biedt Amazon het zogenaamde Noord-Amerikaanse Unified Account aan, waarmee verkopers gemakkelijk binnen Seller Central kunnen schakelen tussen de verkoperstools Amazon.com, Amazon.ca en Amazon.com.mx. Op die manier kan je op alle drie de marktplaatsen verkopen onder één professionele verkopersaccount …en je hoeft slechts $ 39,99 dollar per maand te betalen om producten in alle drie de landen te vermelden. 

Wanneer je een account aanmaakt op een van deze marktplaatsen, heb je automatisch een uniform account. Om tussen elke marktplaats te wisselen, ga je naar je verkopersnaam boven aan Seller Central en kies je Mexico, Canada of de VS in het vervolgkeuzemenu. 

Amazon maakt het vrij eenvoudig om vanuit de Verenigde Staten in Canada te verkopen. Je hebt geen geregistreerd Canadees bedrijf of een Canadese bankrekening nodig om te beginnen. 

Het enige dat je hoeft te doen, is jouw Amerikaanse bankrekening verbinden met jouw Canadese verkopersaccount en de Amazon Currency Converter voor verkopers gebruiken om jouw inkomsten in jouw lokale valuta naar jouw lokale bank te sturen (voor mensen die dat hebben). 

Zoals hierboven vermeld, hebben Canadese verkopers andere belastingverplichtingen dan verkopers in de VS. 

Canada int federale omzetbelasting, genaamd Goods and Services Tax (GST) of Harmonized Sales Tax (HST). 

Zelfs wanneer jij geen inwoner van Canada bent, ben je mogelijk verantwoordelijk voor GST/HST. Zorg er dus voor dat je geregistreerd bent voor GST/HST voordat jij een product op Amazon.ca plaatst. 

Opmerking: neem altijd contact op met een accountant of belastingadviseur voor meer informatie over jouw zakelijke belastingverplichtingen.

En verder zal je ook voor verkopen op Amazon.ca, moeten kijken welke producten de meeste kans van slagen zullen hebben. De kans is groot dat je hier wel een idee van hebt, en ook bepaalde items die in de VS goed lopen prima via Amazon.ca kan verkopen. Het is echter altijd een aanrader daar software-tools voor te gebruiken om de beste items naar boven te krijgen en jij die kan targetten. 

Om je een paar voorbeelden te geven, wat in Canada meestal goed loopt online, kan je daarbij denken aan bv. grotere maten van duurzame mode. En bv. ook bepaalde huisdieren producten zijn er meestal wel in trek. Verder zou je ook kunnen denken aan dingen voor in huis. Echter is dit natuurlijk vrij algemeen, maar wel dingen om beter te slijten op Amazon.ca. Het is gewoon een kwestie van de cultuur iets meer snappen, en dan te checken welke producten mensen sneller online zullen kopen. Je kan ook prima verschillende private label items verkopen op de Canadese Amazon marktplaats …echter moet je dan wel goed onderzoek doen naar welke daarvan goed lopen. 

Want uiteindelijk kan je dus vrij makkelijk beginnen met verkopen op Amazon.ca, maar laat het geen valkuil worden dat je niks weet van de cultuur binnen dat land. In elk land krijg je met cultuurverschillen te maken en gedrag van aankopen op het Amazon platform. En dat is op Amazon.ca hetzelfde. 

Wij kunnen je aanraden om hiervoor bv. de Jungle Scout software te gebruiken …want op die manier zal je werkelijk producten voor je neus krijgen die goed lopen (en daarop je strategie loslaten + evalueren). 

Iedereen kan een leuk idee hebben, en daarmee beginnen op de Amazon Marketplace. Echter, om het te verkopen is vaak meer research nodig. Helemaal wanneer je op marktplaatsen van Amazon wil gaan verkopen in het buitenland. Zorg er dan ook voor dat je hier goed onderzoek naar doet om er een groot succes van te kunnen maken.

Canada is wat dat betreft een groot land, en wellicht zijn er nog kansen in vergelijking met op Amazon.com verzadigde markten (ook al zal dat op Amazon.ca ook wel steeds rapper gaan en moet je dus overwegen er gelijk mee te beginnen wanneer je kansen ziet liggen). Het voordeel is natuurlijk wel dat je gewoon in het Engels jouw productvermeldingen kan maken, en dus wellicht geen vertaler nodig hebt om die te maken. 

Verder zal je net zo goed op andere belangrijke zaken moeten letten bij verkopen op Amazon.ca …in vergelijking met andere marktplaatsen. 

We raden je aan de markt beter te leren kennen, juiste software te gebruiken die echt kan helpen beter te scoren op Amazon Canada …en dat met een bestaande of nieuwe account te beginnen met verkopen op Amazon.ca. 

Er zijn inmiddels natuurlijk al een hoop verkopers om Amazon.ca! 

Toch liggen er nog wel kansen en helemaal wanneer je goed onderzoek doet …want op Amazon.com weet je zeker dat er veel zal moeten worden geknokt om een plekkie in de top, terwijl je op de Canadese marktplaats waarschijnlijk veel van je huidige aanbod ook kwijt kan en met minder concurrentie in bepaalde categorieën van het platform in Canada. 

Verder is het ook een logische stap om bv. via Amazon UK, Amazon US of Amazon CA te verkopen gezien het Engelse taalgebruik. 

Plus een betere overeenkomst van consumentengedrag wellicht.

Reactie plaatsen