Amazon’s restricted categories: Hoe krijg je toestemming? - Plazatalk.nl
Amazon restricted categories: Hoe krijg je toestemming?
06 juli 2020 

Amazon restricted categories: Hoe krijg je toestemming?

Veel (startende) verkopers vragen zich af wat te verkopen op Amazon. Het grote aantal categorieën en de enorme variatie in producten, maakt kiezen soms best lastig. Wat veel beginnende verkopers (tevens ook bestaande verkopers op het platform) zich afvragen is, welke producten er in de zogeheten Amazon restricted categories vallen (ofwel “gated” zijn). Maar wat betekent dit precies?

Het is overigens wat anders dan producten met restricties op Amazon, en komt neer op categorieën die (nog) niet toegankelijk zijn voor beginnende verkopers. Echter, je wilt hier wel graag in verkopen …hoe krijg je dan toegang tot die categorieën? We gaan het je in dit artikel uitgebreid laten zien!

De manier om toch in deze categorieën te kunnen verkopen, is na goedkeuring van Amazon zelf. Het is afhankelijk van de categorie zelf en andere condities, en laten verderop zien hoe je er toch voor in aanmerking kan komen. Met name voor “newbies” is de productresearch een van de lastigste dingen, samen met het vinden van een goede leverancier om voorraden aan te leggen. En je zit dus niet te wachten op nog meer restricties voor categorieën, waarin je wellicht kansen ziet om succesvol te zijn. Veel verkopers op Amazon proberen dan ook voor zoveel mogelijk categorieën in aanmerking te komen, en die van “gated” naar “ungated” om te toveren om vrij baan te krijgen.

We snappen dat misschien een heikel karwei lijkt, vandaar dat we je ook uitgebreid gaan helpen!

Verder willen we je wel aanraden, om eerst te starten met verkopen in andere categorieën …en je dan later bezig te houden met “Amazon restricted categories” …tenzij je echt vanaf het begin specifieke producten wilt gaan verkopen (na gedegen onderzoek) in een van deze categorieën.

Hoe dan ook, gaan wij je in dit artikel wegwijs maken in de wondere wereld van Amazon restricted categories …en welke stappen je moet nemen om toegang te krijgen tot die categorieën, ontdek hieronder hoe!

Laten we voordat we verder gaan eens kijken naar alle categorieën die voor iedereen te gebruiken zijn op de Amazon marktplaats. We praten hier namelijk over het absolute merendeel aan categorieën en producten. Iedere nieuwe en bestaande verkoper kan zich dus zonder problemen op deze niches storten!

Er zijn vandaag de dag overigens meer vrije categorieën dan ooit, en steeds minder Amazon restricted categories (iets wat dus in je voordeel werkt).

Het gaat om de “ungated” categorieën zoals:

• Baby (er zijn sommige restricties tijdens bv. feestdagen)
• Beauty (wellicht restricties voor subcategorieën)
• Books
• Camera & Photo
• Clothing & Accessories
• Consumer Electronics
• Grocery & Gourmet Foods
• Health & Personal Care (wellicht restricties voor subcategorieën)
• Home & Garden
• Industrial & Scientific (BISS)
• Kindle Accessories
• Luggage & Travel Accessories
• Musical Instruments
• Office Products
• Outdoors
• Personal Computers
• Pet Supplies
• Shoes, Handbags, & Sunglasses
• Software
• Sports
• Tools & Home Improvement
• Toys (mogelijk restricties tijdens feestdagen en voor subcategorieën)
• Video Games

Heb jij vragen over Amazon restricted categories? Je kunt je vragen stellen onderaan deze pagina, het Plazatalk team staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden!

Nu betekent het overigens natuurlijk niet, omdat je in een categorie kan verkopen hier ook altijd gebruik van hoeft te worden gemaakt. Er zijn nu eenmaal categorieën die populairder zijn dan andere. Je kan hierbij denken aan o.a. Baby, Beauty, Health & Personal Care, Home & Garden, Grocery en Toys.

Amazon restricted categories openJe denkt misschien, maar wat zijn dan items die over het algemeen goed verkopen. Het zijn er natuurlijk veel meer dan we je zo gaan vertellen, en het verandert ook elke keer weer (het beweegt ook mee in de richting van bepaalde situaties). Om een paar voorbeelden te noemen kun je denken aan babyspeelgoed, make-up artikelen, cadeausetjes, bordspellen, theesoorten en nog veel meer …je kan hier lekker creatief mee in de weer, want de mogelijkheden zijn eindeloos!

Zoals je dus ziet zijn er enorm veel producten die je zonder enige goedkeuring, specifiek door Amazon, vanaf “scratch” gelijk kan verkopen. Er is dus niet echt een noodzaak om vanaf het begin af aan in de Amazon restricted categories zaken te doen. Maar de kans is groot dat je bij dit artikel bent uitgekomen, omdat je dat nu juist wel wilt gaan doen. En het goede nieuws is dat wij je gaan laten zien hoe dit voor elkaar gebokst kan worden …eerst even een paar onlangs vrijgegeven categorieën die nu dus ook kunnen worden gebruikt door iedereen.

Je hebt mazzel, want het lijkt erop dat steeds meer categorieën open worden gesteld voor verkopers …beginners of veteranen. Wanneer we bv. even kijken naar Grocery, Health & Personal Care en Beauty …dan zijn deze categorieën omgezet van gated naar ungated en kan je ze dus zonder extra toedoen van Amazon gewoon betreden.

Een kanttekening hierbij is wel dat je mogelijk toestemming nodig hebt voor sommige subcategorieën. In bepaalde gevallen moet je ook rechtstreekste goedkeuring ontvangen van specifieke merken, wat gepaard kan gaan met kosten. We raden dan ook alle verkopers die net beginnen aan, en met een (kleiner) budget te maken hebben hier niet teveel aandacht aan te besteden en wellicht later dit soort zaken op te pakken.Amazon open categorieën

Helaas is het proces om toegang te krijgen tot de Amazon restricted categories, niet een kant-en-klare oplossing en heeft Amazon dus niet een soort handleiding voor je klaarliggen die je hier doorheen loodst. Je zal dus gaande weg moeten ontdekken (en dat hebben wij al voor je gedaan) wat er in bepaalde gevallen nodig is om toegang te krijgen tot gated categorieën. De ene keer zal Amazon enkel wat facturen nodig hebben, en andere keren gaat het om bv. documentatie van de FDA (Food and Drug Administration).

Je zal merken dat er in deze 3 categorieën nog steeds een aantal individuele producten (ASIN’s) “restricted” zijn. En je kan hier dus tijdens het willen verkopen op Amazon van deze producten tegenaan lopen. Het is alleen belangrijk te weten dat het dus niet voor de hele categorie geldt en er meer dan genoeg producten zijn die je wel kan verkopen.

Het lijkt erop dat de “Grocery” categorie het laagste aantal producten heeft die nog restricties hebben. En het is ook wel een goede categorie, omdat je er nog met regelmaat producten tegenkomt met grote aantallen volgers die niet meer zoveel worden verkocht door verkopende partijen (en dus een kans zijn). Je hebt nu dus het voordeel dat de categorie voor een groot deel “ungated” is.

Natuurlijk zijn er wel een heleboel andere factoren waarmee je rekening zal moeten houden in deze categorie. Het valt dan wel niet meer echt onder Amazon restricted categories, en je kan er dus vrij in verkopen …er zijn wel een aantal andere dingen die je goed in de gaten moet houden. In deze categorie krijg je namelijk ook vaak te maken met producten met houdbaarheidsdatum.

Er is soms nog wat onduidelijkheid over de “Toys and Games” categorie, net zoals dat ook weleens bij andere categorieën gebeurt (wellicht iets minder). Je krijgt namelijk in deze categorie ook met de subcategorie te maken, waarin groter speelgoed en games worden verkocht. Laten we eens gaan kijken hoe dit in de praktijk precies werkt.

Je zal met name tegen restricties aanlopen voor deze categorie, in het vierde kwartaal ofwel “holiday season”. En dan in feite alleen wanneer je zelf alle logistieke processen wil regelen voor je items, ofwel Fulfillment by Merchant (FBM). Verder zal het een “gated” categorie voor je zijn, wanneer er niet kan worden voldaan aan de “Holliday Selling Guidelines” in Toys and Games. Maak je gebruik van Fulfillment by Amazon (FBA) en voldoe je verder wel aan alle eisen die er worden gesteld, kan je gelijk beginnen met verkopen!

Amazon past ook elk jaar de richtlijnen aan, waarvan ze je normaal gesproken in augustus / september een mail sturen. En over het algemeen willen ze het liefst verkopers die FBA gebruiken of een goed trackrecord hebben wanneer verkopers toch liever FBM willen hanteren. De gedachte hierachter is dat ze niet een nieuwe (onervaren) verkoper roet in het eten willen laten gooien, doordat ze producten niet correct of op tijd bij hun klanten bezorgen.

Maar nogmaals, wanneer je gebruik maakt van FBA heb je hier geen last van en kan je dus gewoon starten met je verkoopavonturen.


Amazon verboden productenJe had voorheen een aantal subcategorieën in de “Toys and Games” categorie zoals Infant Toys, Learning Toys of Toy Building Blocks. In 2018 heeft Amazon hier echter een einde aan gemaakt, door van de verschillende subcategorieën een grotere subcategorie te maken namelijk “Toys”. Normaal gesproken maakt dit natuurlijk niet zoveel uit, maar het gaat ook gepaard met de nodige restricties. Verkopers konden plotsklaps geen producten meer verkopen omdat er nu het label “gated” aanhangt. Terwijl de “Toys and games” een ungated categorie is …wat voor veel commotie zorgt.

Om ungated te raken in de “Toys” subcategorie, heb je 2 dingen nodig:

• Een CPC (Children’s Product Certificate) voor een van de speelgoedproducten die je wilt gaan verkopen op Amazon
• En factuur van een groothandel / leverancier met een goede reputatie, waarin je aantoont voldoende bestellingen (voorraad) te hebben gekocht bij de leverancier in kwestie

We hebben je nu de categorieën laten zien die voor iedere verkoper toegankelijk zijn, zonder dat Amazon nog aparte toestemming hoeft te geven. En ook welke categorieën er bij zijn gekomen, of gedeeltelijk onderworpen zijn aan bepaalde restricties. Het is nu tijd eens te kijken naar de Amazon restricted categories, waarvoor je dus wel goedkeuring voor nodig hebt.

Hierbij gaat het om de volgende “gated” categorieën:

• Automotive & Powersports
• Collectible Coins
• Entertainment Collectible
• Fine Art
• Gift Cards
• Jewelry
• Music & DVD
• Major Appliances
• Sports Collectibles
• Streaming Media Players
• Video, DVD, & Blu-ray
• Watches

Er zijn ook nog een aantal categorieën, waarin je geen gebruikte producten kan verkopen en alleen maar nieuwe items mag aanbieden …namelijk:

• Baby Products
• Beauty
• Clothing, Accessories & Luggage• Grocery & Gourmet Food
• Health & Personal Care
• Jewelry
• Shoes, Handbags & Sunglasses
• Toys & Games (gebruikt speelgoed kan niet worden verkocht in “Toys”, maar er kan wel een “Collecible” ofwel verzamel-item van worden gemaakt)
• Watches

Je zal jezelf misschien afvragen, waarom niet gewoon alle categorieën toegankelijk zijn, zonder die extra toestemming en goedkeurig van Amazon? Het heeft te maken met het feit dat bepaalde categorieën veel risico met zich meebrengen, en dan met name op het gebied van namaakproducten.Amazon restricted products

Denk maar aan gebrande DVD’s (illegaal), nephorloges van dure merken of sieraden die niet van echt goud zijn. Het Amazon platform is betrouwbaar, en dat willen ze graag zo houden door verkopers zich eerst te laten bewijzen. Kortom, ze willen er zeker van zijn dat jij een legitieme verkoper bent.

Er staat natuurlijk ook een grote reputatie op het spel die ze niet willen kwijtraken door iedereen maar toe te laten in categorieën waar dit soort praktijken vaak voorkomen. Het is een eerlijk platform, en verkopers moeten hun plaatsje in bepaalde categorieën dus verdienen. Je snapt nu dan ook wat beter dat het een vrij logische zet is, om die extra check uit te voeren!

Om alles even goed in beeld te brengen, is het belangrijk te snappen dat je met verschillende Amazon restricties te maken kan krijgen op 3 gebieden: categorieën, merken en conditie.

Amazon verboden categorieënAmazon restricted categories zijn precies wat de naam zegt, categorieën die bewaakt worden door Amazon en waarvoor je goedkeuring nodig hebt om toegang te krijgen.

Vervolgens kan je in categorieën (gated of ungated) ook te maken krijgen met restricties op het gebied van merken of productcondities. Zo kan een groot en bekend merk (bv. Apple) een weg bewandelen om hun merk te beschermen. Je zal nu toestemming nodig hebben van dat merk, om het te mogen verkopen …en bewijs moeten kunnen aantonen aan Amazon dat je een legitieme verkoper bent en zaken doet met dit merk.

Verder zijn er ook categorieën waarin je geen gebruikte producten mag verkopen (productcondities).

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van alle Amazon richtlijnen, ook de “Amazon Condition Guidelines” die specifiek gaan over productcondities.

Wanneer je tegen categorie- of subcategorierestricties aanloopt, wil je hoogstwaarschijnlijk goedkeuring van Amazon ontvangen om erin te kunnen verkopen. Het opent deuren voor je, en helemaal wanneer er specifieke plannen zijn om in die categorieën te verkopen.Toegang gated categories

Over het algemeen is het niet zo gecompliceerd om een verzoek tot goedkeuring in te dienen bij Amazon.

In sommige gevallen zal je een verzoek indienen, waarna deze automatisch zal worden goedgekeurd door Amazon zonder dat ze er melding van maken. We praten in dit geval over zogeheten “Amazon Approvals”. Je krijgt dus geen melding, maar wel goedkeuring van Amazon.

Je succes om goedgekeurd te worden zal van verschillende factoren afhangen zoals de leeftijd van de Amazon Seller Account of verkoopstatistieken op Amazon. Het is wel een snelle en simpele manier om goedgekeurd te worden, en raden je dan ook altijd aan een poging te wagen die goedkeuring te krijgen.

In algemene zin, zal je via onderstaande stappen een verzoek voor goedkeuring indienen bij Amazon:

1. In Amazon Seller Central klik je op de “Inventory” link en selecteer je “Add a Product”.
2. Voer een zoekopdracht uit voor het item dat je wilt gaan verkopen, of elk willekeurig product waarvan je weet dat het in deze categorie staat vermeldt.
3. Klik nu in de zoekresultaten op de “Listing Limitations Apply” link die bij het item hoort waar restricties voor zijn opgelegd.
4. En klik daarna op de “Request Approval” button om te beginnen met de indiening van het verzoek tot goedkeuring.
5. Dat is alles!

Afhankelijk van de categorie waarin je een verzoek indient voor bepaalde producten, zullen er kleine verschillen zitten in het proces die je zal moeten doorlopen. Neem alles goed door en geef Amazon alles waar het om vraagt.

In sommige gevallen kan je vrij snel goedkeuring ontvangen, een bericht kan er dan bv. uitzien zoals hieronder beschreven:

“Your selling application is approved. Congratulations! Your selling application for [brand/category name] has been approved based on your performance history.”

Zo niet kan je het later nog eens proberen, of met facturen van leveranciers proberen goedkeuring te krijgen tot de categorie.

Om de status te checken, kan je teruggaan naar “Add a Product” en vervolgens op “To manage your selling applications, click here” klikken onder het zoekveld.

Wanneer je via een leverancier toegang tot een bepaalde Amazon restricted categorie probeert te krijgen, is het belangrijk dat het product al op Amazon staat. Het product moet in de categorie staan waarin je wilt verkopen.

Je kan hiervoor het beste zoeken in Amazon Seller Central > Add A Product om te kijken in welke categorie producten zich bevinden.

Het is ook niet belangrijk om gelijk winst te maken met de producten die je aanschaft, belangrijk is dat je aan de hoeveelheid items (bestelling) komt om goedgekeurd te worden door Amazon voor de categorie.

Ga je een verzoek indienen bij Amazon, om toegang te krijgen tot de “gated” categorie, zal je een factuur moeten laten zien om te bewijzen dat je producten bij een leverancier in die categorie hebt afgenomen. Hiermee bedoelen we dus niet een kopie van een factuur die je via de e-mail krijgt, maar bij voorkeur een foto van de echte factuur. Je kan die bv. maken met je telefoon en dan versturen naar Amazon.

In sommige gevallen kan je de leverancier ook om een PDF vragen, zelfs nog voordat je bestelling aankomt bij Amazon. En ook dit is een goede manier, wellicht helpt het zelfs processen sneller te laten verlopen.

Toegang tot restricted categories AmazonWe hebben je in dit artikel de categorieën laten zien waarin je te maken kan krijgen met Amazon restricties hetzij volledig of gedeeltelijk. Maar Amazon verandert deze restricties vaak, je kan vandaag dus producten verkopen in een categorie en morgen niet meer in aanmerking komen om die producten te mogen verkopen. Het is dan ook verstandig te checken of je de producten mag verkopen op Amazon, en dan vervolgens toegang probeert te krijgen tot die categorieën.

Een handige tool die je hiervoor kan gebruiken is de Amazon “Seller App”, hiermee kan je producten scannen om te zien of er restricties voor gelden. Wanneer je achter een laptop of PC zit, ga dan naar “Add A Product” om te kijken of er restricties gelden voor specifieke producten. Zorg er wel voor dat je nooit producten gaat bestellen, voordat je zeker weet welke restricties er voor gelden. Je zal anders (bij afkeuring) met “Stranded Inventory” komen te zitten …en vervolgens moeten betalen om de producten weer terug te laten sturen.

We gaan hieronder nog even een paar vragen van antwoorden voorzien die belangrijk kunnen zijn bij verkopen op Amazon, en toegang krijgen tot bepaalde categorieën.

Vraag: ik verkoop private label producten en doe mijn inkopen in China, zijn de facturen van deze leveranciers ook te gebruiken?
Antwoord: helaas worden de meeste facturen van deze leveranciers niet geaccepteerd door Amazon, probeer het op een andere manier zoals we in dit artikel hebben omschreven.Goedkeuring restricted categories Amazon

Vraag: kunnen nieuwe verkopers op Amazon ook goedkeuring krijgen tot Amazon restricted categorieën?
Antwoord: nieuw verkopers kunnen goedkeuring krijgen, maar ook net zo makkelijk worden geweigerd. We raden je dan ook aan eerst meer ervaring op te doen (goede verkoopstatistieken en reputatie op te bouwen), om vervolgens op een later tijdstip meer kans te maken op goedkeuring voor “gated” categorieën.

Je ziet dus dat er tal van categorieën (de meeste) zijn waarin zonder enige belemmering zaken kan worden gedaan op Amazon. Het grootste deel valt dan ook niet onder de Amazon restricted categories, en je kan hier direct in verkopen.

Wil je toch in deze specifieke categorieën verkopen? Hoewel de meeste van de “gated” categorieën niet eens zo aantrekkelijk zijn voor veel verkopers, is het “ungated” maken om erin te verkopen over het algemeen goed te doen. Hierbij is het dan natuurlijk wel belangrijk onze tips uit dit artikel mee te nemen …succes!

Heb jij vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een reactie hieronder achter, ons team staat klaar om jouw vragen te beantwoorden!


Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait!Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen