Amazon Prime Day - Net zo succesvol als Black Friday & Cyber Monday?
Amazon Prime Day - Is het succes vergelijkbaar met Black Friday & Cyber Monday?
03 november 2020 

Amazon Prime Day - Is het succes vergelijkbaar met Black Friday & Cyber Monday?

Je zal vast wel bekend zijn met “Black Friday” en “Cyber Monday” …maar weet je ook dat er een “Amazon Prime Day” bestaat? Op deze speciale dag van Amazon, krijgen klanten producten tegen veel lagere prijzen dan normaal. En Amazon Prime Day is inmiddels al helemaal een begrip, zeker voor de klanten die regelmatig op Amazon shoppen.

Het Amazon Prime Day event is niet 1 dag maar uitgegroeid naar een 48 uur durende “sale” …klanten zullen wel een Amazon Prime lidmaatschap moeten hebben, om er ook echt voor in aanmerking te komen. Verder heeft zo’n lidmaatschap nog veel meer voordelen voor Amazon klanten.

In het huidige e-commerce landschap zie je meer bedrijven die er een eigen speciale feestdag op nahouden ofwel een supersale …waardoor er dus niet alleen meer op de traditionele (nationale) feestdagen flinke kortingen kunnen worden verwacht. Zo heeft bv. Nike “Air Max Day” en Amazon dus “Amazon Prime Day” …en met een website die zo groot is, kan je veel producten vinden die behoorlijk zijn afgeprijsd op deze bijzondere dag.

Wat is Amazon Prima Day?Het is allemaal begonnen in 2015 om het 20-jarige bestaan van Amazon te vieren, en was toen een 1-daags event waarbij Amazon Prima leden flinke kortingen kregen vergelijkbaar (of beter) met die van Black Friday.

In het begin waren de meningen verschillend, sommige klanten waren tevreden …maar toch ook een hoop hadden kritiek op de slechte aanbiedingen die Amazon te bieden had. Maar sindsdien is er veel veranderd, en heeft Amazon er alles aan gedaan om de Amazon Prime Day nog beter te maken. En vandaag de dag zijn de aanbiedingen geweldig, waarbij ze met het oog op de toekomst alleen nog maar beter zullen worden.

Want je kan op Amazon Prime Day de laagste kortingen verwachten die zelfs afgeprijsde artikelen op Black Friday verslaan. Je kan hierbij denken aan Electronics, Beauty and personal care, Home and Kitchen en in feite alle andere categorieën die op Amazon te vinden zijn.

En Amazon draait echt goed mee …in 2019 werden er tijdens Amazon Prime Day meer dan 175 miljoen artikelen verkocht. Waarmee het gelijk de meest succesvolle shopping dag was in de gehele historie van Amazon. Om kort daarna overtroffen te worden door Cyber Monday die nog net even wat meer verkoopvolume draaide. Het is wel de vraag of dit in de toekomst ook zo blijft. Want Amazon Prime Day lijkt steeds maar populairder te worden …en ook steeds meer klanten hebben interesse in een Amazon Prime lidmaatschap.

Het voordeel van een Amazon Prime lidmaatschap is ook dat je ook gebruik kan maken van de gratis “2-day delivery” …en dus ook in aanmerking komt voor Amazon Prime Day. Je kan zo’n lidmaatschap 30 dagen uitproberen, en willen klanten dus weten of Amazon Prime Day echt zo interessant is …dan kunnen ze het beste vlak voor Amazon Prime Day het lidmaatschap testen (en zo kunnen klanten ook gelijk bekijken of de rest van alle voordelen ze overhaalt lid te blijven).

Het wordt meestal in de zomer rond midden juli gehouden, in 2020 heeft Amazon Prime Day echter op 13 en 14 oktober plaatsgevonden. De exacte datum wordt meestal door Amazon zelf aangekondigd en is dus niet al op voorhand bekend. Er bestaat een reële kans dat Amazon Prime Day in 2021 en de jaren erna misschien nog weleens langer kan duren. Want de populariteit stijgt en je zal elke 5 jaar een mooi rond getal krijgen, omtrent hoe lang Amazon bestaat. En zo over een aantal jaar, wanneer Amazon 30 jaar bestaat, kan je waarschijnlijk extra vuurwerk verwachten op de Amazon Prime Day.

En welke leuke aanbiedingen kan je dan verwachten tijdens Amazon Prime Day, en hoeveel deals zijn er wel niet? Elke 5 minuten start er een nieuwe deal en er zijn genoeg deals waarvan je kan profiteren. Je kan hierbij bv. denken aan bv. 100 tot een paar honderd dollar minder op telefoons, laptops …of tientallen dollars minder op smartwatches …maar ook in andere categorieën zoals bv. Beauty and personal care zijn genoeg leuke aanbiedingen te vinden.

Amazon Prime Day is de beste dag om Amazon devices te kopenAmazon Prime Day devices

Je kan op Amazon praktisch alles vinden, en op Amazon Prime Day kan je nog eens extra profiteren van geweldige kortingen op die artikelen. Maar Amazon heeft ook zelf een aantal mooie producten (zoals Echo, Fire TV en meer van dat soort items). Amazon Prime Day is meestal het allerbeste moment om de producten van Amazon zelf te kopen, omdat je er dan het meeste korting op krijgt. Verder moet je hierbij natuurlijk ook denken aan Amazon diensten zoals Kindle Unlimited, Amazon Music Unlimited, Prime Video, Audible en meer …en natuurlijk ook “grocery shopping” (voedingsmiddelen) zoals Amazon Fresh, Amazon Pantry en meer.

Het is meestal zo dat rond de tijd van Amazon Prime Day, andere e-commerce platformen ook aanbiedingen hebben voor hun klanten. En dat is natuurlijk vrij logisch, omdat ze dan ook hun graantje mee kunnen pikken. Je ziet dit meestal ook bij winkels (of supermarkten) die aanbiedingen proberen te kopiëren of andere interessante aanbiedingen hebben, op het moment dat vergelijkbare winkels die ook actief promoten.

Amazon Prime Day andere retailersToch zal je op Amazon Prime Day mensen in grote aantallen voor Amazon zien kiezen. Op die dag worden Amazon Prime leden namelijk in het zonnetje gezet, en krijgen naast een snelle levering (2 dagen) ook nog een hoop andere extra’s bij hun lidmaatschap en dat maakt het zo uniek.

Wanneer je een Amazon Prime lidmaatschap hebt, kan je op de Amazon Prime Day pagina genieten van hoge kortingen …de kosten van een Amazon Prime lidmaatschap zijn 119 dollar per jaar, en de Amazon Prime Student kost 59 dollar per jaar. Je kan er ook voor kiezen maandelijks te betalen, waarvan de kosten voor een Amazon Prime lidmaatschap dan 12.99 dollar per maand bedragen …en voor Amazon Prime Student is dat 6.49 dollar per maand. Verder zijn er ook nog uitzonderingen waarbij de korting kan oplopen tot een lidmaatschap van 5.99 dollar per maand.

Je ziet dus dat de kosten eigenlijk best meevallen, zeker gezien je er veel voor krijgt …en wanneer shoppen op Amazon een reguliere bezigheid is dan is het zeker rendabel gezien de hoge kortingen op bv. Amazon Prime Day en ook de gratis “2-day delivery” die het nog eens extra leuk maken.

Wanneer we deze 3 kortingsdagen even vergelijken met elkaar, zie je vaak op Amazon Prime Day zeer interessante deals. Je kan hierbij denken aan honderdduizenden laptops, TV’s, koptelefoons, luxe beauty producten, schoonmaakproducten, lunchboxes en ga zo maar door …wat ook opvalt is dat de producten en diensten van Amazon zelf meestal flink in de uitverkoop gaan.

Black Friday komt na Amazon Prime Day en is redelijk vergelijkbaar, waarbij er ook met name veel tech-producten worden verkocht …en nu ook in andere winkels waar mensen graag shoppen (fysieke of online).Prime Day vs Black Friday vs Cyber Monday

Cyber Monday is meestal een dag waarop andere aanbiedingen worden gepromoot die een beetje overgeslagen worden op Amazon Prime Day en Black Friday …en soms zijn bepaalde producten die op Amazon Prime Day en Black Friday worden verkocht nog goedkoper, omdat verkopers van hun voorraden willen afraken.

Het is voor klanten dus slim om van elke aanbieding gebruik te maken (waar ze interesse in hebben) waarbij het dus niet uitmaakt op welke “speciale” dag ze dit doen. Wanneer klanten denken producten nog goedkoper te kunnen kopen op andere dagen, kan het ook zijn dat die dan niet meer in de aanbieding zijn (maar andere producten met korting worden aangeboden).

En voor verkopers is het ook belangrijk een strategie te hanteren die het beste past …wil je bv. een TV verkopen met korting, kan je dit wellicht beter doen op Amazon Prime Day of Black Friday …omdat op Cyber Monday veel klanten misschien al gekocht hebben of wachten op nog lagere prijzen.

Amazon Prime Day wordt overigens niet alleen op de Amazon Marketplace in de VS gevierd en kan je dus ook verwachten in Nederland, UK, Verenigde Arabische Emiraten, Mexico, Singapore, India, Duitsland, Frankrijk, China, Canada, Luxemburg, Japan, Italië, Spanje, België, Oostenrijk en Australië.

En misschien heb je wel producten die geografisch gezien enorm populair zijn, waardoor je juist op die Amazon marktplaatsen zou moeten verkopen tijdens Amazon Prime Day …zorg ervoor dat je jezelf hierin verdiept, omdat je op die manier het meeste uit je verkopen kan halen.

Er zijn nog steeds verkopers die zich afvragen of het interessant is te verkopen op Amazon …maar ook of het nu echt nodig is een voorbereiding te treffen voor de Amazon Prime Day. Het antwoord hierop is: JA!

Laten we eens gaan kijken waarom dit dan zo is.

Amazon Prime Day biedt geweldige kansen om verschillende redenen. Het zorgt er namelijk voor dat klanten hoge kortingen krijgen, maar ook externe verkopers op Amazon kunnen profiteren van de enorme stormloop. Verder gaat het hier ook om Amazon Prime Leden, en die besteden doorgaans nog meer dan normale klanten op Amazon …win-win dus voor beide kanten.

En ook andere online retailers kunnen rond de periode dat Amazon Prime Day plaatsvindt, zelf met interessante deals komen. Je ziet bv. bij grote winkelketens zoals Walmart, Target, eBay, Google en meer …dat ze rond dezelfde periode met monstersales of interessante deals komen. In de meeste gevallen beginnen die net voor, op dezelfde dag of enkele dagen erna.

Je snapt dat dit soort bedrijven zo met multi-channel sales een boost in hun verkopen zien, in vergelijking met andere dagen in de maand van Amazon Prime Day. Amazon en dus ook andere partijen besteden veel aandacht aan Amazon Prime Day en daardoor kan het ook voor externe verkopers op Amazon interessant zijn op die trein te springen en te profiteren.

Amazon Prime Day statistiekenWe laten je even wat snelle statistieke zien van Amazon Prime Day 2019, en 2020 die onlangs heeft plaatsgevonden.

Amazon Prime Day 2019 was echt een record-brekend event, hieronder kan je bekijken waarom dat zo is:

• Er zijn meer dan 175 miljoen items verkocht tijdens Amazon Prime Day in 2019 …en dat is veel meer dan in 2018 waarin dit 100 miljoen bedroeg.
• Amazon Prime Day 2019 heeft een groei van meer dan 70% in verkopen doorgemaakt in vergelijking met het jaar ervoor.
• In 2019 hadden meer dan 100 miljoen klanten een Amazon Prime lidmaatschap in de VS, en dat is 62 procent van het totale klantenbestand …in 2020 en de toekomst zal dit aantal alleen nog maar verder stijgen, omdat Amazon Prime steeds populairder wordt en Amazon Prime leden extra’s krijgen die normale klanten niet ontvangen.
• Wanneer we naar de pieken kijken zie je dat de eerste om 11.00 uur begint (PST) en de tweede na 18.00 uur (PST) …en dat is ook redelijk naar verwachting.
• Amazon US en Japan hadden de meeste producten beschikbaar op Amazon Prime Day – beide meer dan 300.000 items.
• Producten waren het meest met 25 dollar afgeprijsd, gevolgd door 25-50 dollar en daarna 50-100 dollar …maar er kunnen zeker uitschieters tussen zitten waarbij er honderden euro’s korting op producten worden gegeven.
• Op Amazon Prime Day in 2019 waren Electronics, Home & Kitchen en kleding, schoenen + accessoires de meeste populaire segmenten. En daarna Health and Household, Tools & Improvement, Beauty & Personal care, Toys & Games en mobiele telefoons + accessoires.
• Op de laatste Amazon Prime Day verkochten SME’s (Small and Medium-sized Enterprises) bijna 1,5 miljard dollar aan sales in 36 uur.

Amazon Prime Day in 2020:

• Amazon geeft aan dat kleine en middelgrote verkopers op Amazon Prime Day in 2020 de 3,5 miljard aan verkopen ontstijgen, wat in vergelijking met 2019 zo’n 60% meer is.
• Amazon geeft niet alles prijs wat betreft de cijfers, maar ze geven wel aan dat het aantal externe verkopers en de verkopen die ze realiseren jaar na jaar steeds harder aan het groeien is.

Het laat zien dat Amazon Prime Day over de jaren heen steeds verder uitgroeit en ook de verkopers en verkopen blijven stijgen op de speciale dag van het Amazon platform.

Hoewel natuurlijk niets zeker is, wanneer het op Amazon Prime Day aankomt, kan je wel 1 ding verwachten: grote merken en Amazon zelfs zijn altijd bezig met voorbereidingen voor exclusieve deals en productlanceringen op nieuwe Amazon Prime Day’s die eraan gaan komen.

Je zal zien hoeveel (en met name de grotere) verkopers klaar zijn om in de ring te springen, waarbij ze profiteren van de enorme aandacht die Amazon Prime Day elk jaar weer krijgt …en die aandacht en vraag naar geweldige Amazon Prime Deals zal hoogstwaarschijnlijk alleen maar blijven toenemen. Iedereen houdt van koopjes en er komen steeds meer Amazon Prime leden bij …zo kan je dus zelf het simpele rekensommetje wel maken.

Er vindt veel beweging in prijs plaats bij de Apple items, 8K TV’s, 4K TV’s, Laptops, Telefoons en meer van dat soort producten. Maar ook andere categorieën zoals “Beauty and personal care” maar ook “Women’s Fashion” en andere kleding doen het goed.

Amazon zelf probeert zoveel mogelijk korting te geven op haar eigen producten en diensten zoals Amazon Echo, Amazon Kindle, Fire TV Stick en meer.

Hoe moeten verkopers zich voorbereiden op Amazon Prime Day?Amazon Prime Day voorbereiding

Er zijn natuurlijk enorm veel verkopers die een slaatje proberen te slaan uit Amazon Prime Day, gezien het enorme (Amazon Prime) klantenbestand dat staat te popelen elke keer dat Amazon Prime Day eraan komt. Je kan echter ook de plank mis slaan, wanneer je zonder strategie op Amazon Prime Day probeert te scoren en om die reden hebben we hieronder een aantal tips voor je die kunnen worden toegepast op Amazon Prime Day …zodat jij er alles uit kan halen en verkopen door het plafond kan zien gaan.

Voorraadbeheer

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van je Amazon FBA voorraden, ruime tijd voordat Amazon Prime Day echt zal plaatsvinden. Je voorkomt zo dat er problemen optreden tijdens deze dag (bv. dat je voorraadtekorten krijgt), maar het is ook goed wanneer je meerdere producten in de aanbieding kan doen. En wanneer je meerdere producten op voorraad hebt, is dat een signaal naar Amazon dat je klanten veel waarde te bieden hebt.

Het is voor (ervaren) verkopers ook slim om te kijken naar trends die meestal plaatsvinden op Amazon Prime Day. Zodat je een bepaalde strategie kan hanteren en hiervoor kan plannen.

Amazon Lightning Deals

Een Amazon Lightning Deal kan een prominente rol spelen tijdens Amazon Prime Day, omdat je er snel een boost in verkopen mee kan realiseren. En ook al zijn ze maar een beperkte tijd beschikbaar, is de Amazon Prime Day duur ook maar een paar dagen. Het is een goede manier om van het moment gebruik te maken en je verkopen te zien stijgen.

LET OP: want Amazon Lightning Deals zijn wellicht niet beschikbaar voor nieuwe verkopers, gezien je hier meestal een reputatie voor moet opbouwen.

Meerdere Amazon Prime Deals verkopen

Het kan zijn dat je voor de eerste keer aan Amazon Prime Day wil deelnemen, waarbij je denkt met 1 product even snel te scoren. Maar wanneer je serieus aan de slag wilt gaan op Amazon Prime Day kan het veel slimmer zijn meerdere producten met korting te verkopen (wellicht heb je maar 1 product, in dat geval kan je het natuurlijk een gooi geven). Want Amazon zal misschien maar een paar van je producten eruit pikken en prominent op de Amazon Marketplace vermelden. Verder kan het ook zo zijn dat het product dat je probeert verkopen niet zo goed loopt op Amazon Prime Day, maar met meer variatie vergroot je de kans van slagen …en op meer verkopen!

We raden je ook aan voordat Amazon Prime Day zal plaatsvinden, je gedegen onderzoek doet naar welke producten het meest kans maken …en ook voor welke prijs je ze gaat aanbieden. Je bent namelijk niet de enige verkoper die probeert te scoren op Amazon Prime Day …en waarschijnlijk ook niet de enige die het product dat je wilt promoten verkoopt.

Het creëren van productbundels op Amazon Prime Day

Je voornaamste doel op Amazon Prime Day is natuurlijk je verkopen een boost geven en zoveel mogelijk voorraden te verplaatsen van voorraden naar klanten. En de beste manier om dit te doen is productbundels te maken.

Het maken van een productbundel betekent dat je producten die elkaar complementeren, in een bundel bij elkaar aan je klanten verkoopt. Je kan bv. denken aan beautyproducten die goed samen verkocht kunnen worden, of kleding die goed met elkaar samengaat …maar er zijn natuurlijk ongekend veel mogelijkheden om producten te bundelen en je klanten te stimuleren (hetzij wellicht ook met nog wat extra korting) om die producten samen te kopen …en waarschijnlijk hebben ze hier sowieso al interesse in!

Maak gebruik van je social media kanalen

Zorg ervoor dat je social media kanalen inzet, geruime tijd voordat de Amazon Prime Day ook echt zal plaatsvinden. Je hebt op die manier alle tijd om volgers warm te maken voor de superdeals die ze kunnen verwachten. En helemaal wanneer je veel volgers hebt kan je hier uitermate goed van profiteren.

Concurrentie analyses

Het is natuurlijk altijd goed, maar ook zeker bij Amazon Prime Day, competitie te analyseren …let hierbij sowieso op de volgende dingen:

• Identificeer welke verkopers er zijn die alternatieven producten verkopen, in vergelijking met die van jou …kijk wat er op hun Amazon productlisting description staat en waar ze bv. tekort komen. Zorg er vervolgens voor dat jij met jouw product beter bent en vertaal die aspecten (waar andere verkopers dus te kort schieten) duidelijk op jouw productvermelding.

• Identificeer merkproducten van concurrenten met een hoog zoekvolume die gelijksoortige producten verkopen in vergelijking met die van jou. Traceer de zoekwoorden die worden gebruikt en target hun ASIN’s met Amazon Sponsored Ads.

Het zijn strategieën die je helpen bij het lanceren van nieuwe producten en zorgen ervoor dat je relatief snel meer traffic kan opbouwen.

En nog een extra tip voor verzadigde markten (niches): afhankelijk van je product portfolio kan je het beste een stuk of 5 ASIN’s identificeren en product-targeting en categorie-targeting campagnes uitvoeren om meer traffic naar je productvermelding te realiseren en je verkopen te zien stijgen.

A/B Testing

Amazon Prime Day a/b testHet optimaliseren van Amazon PPC campagnes is een cruciale stap in de voorbereiding van Amazon Prime Day. Je kan hieronder een aantal dingen vinden, waarop je zeker moet letten:

• Creëer handmatige campagnes om de zichtbaarheid te vergroten, en maximale ROI te realiseren voor je producten
• Maak automatische campagnes om de nieuwste en meest relevante zoekwoorden te vinden voor je producten …en ook negatieve zoekwoorden te ontdekken die je kan uitsluiten
• Groepeer zoekwoorden gebaseerd op de keuze van klanten en hun doel …dit maakt het begrijpen van je klanten een stuk makkelijker en ook het traceren van je campagnes zal soepeler verlopen
• Je kan ook rapportages van zoektermen downloaden om alles nog beter te monitoren en betere conversies te realiseren
• Verder is het ook belangrijk te blijven optimaliseren, zodat je er ook echt alles uithaalt en meer verkopen zal draaien tijdens Amazon Prime Day

Je kan ook websites met speciale “sales” pagina’s benaderen

Er zijn best veel websites die speciale verkooppagina’s maken met aanbiedingen, tijdens dagen waarop verkoopvolumes de pan uit rijzen zoals Black Friday, Cyber Monday, Valentijnsdag, Amazon Prime Day en andere speciale dagen …en het gaat hierbij niet alleen maar om online winkels.

Sterker nog …een heleboel van die websites zijn affiliates van Amazon via het “Associates” program, wat betekent dat ze altijd op zoek zijn naar goede producten om te promoten die op Amazon te koop staan. Het is een goed idee om hier onderzoek naar te doen en wanneer je websites vindt met dat soort pagina’s een verzoek te doen om jouw producten op die verkooppagina’s te vermelden. Het zal je verbazen hoeveel websites bereid zijn je producten op hun verkooppagina’s te plaatsen (zolang je natuurlijk maar een interessante aanbieding hebt).

Check je retourbeleid tijdens de Amazon Prime Day

Een aspect dat makkelijk over het hoofd wordt gezien tijdens speciale dagen, zoals de Amazon Prime Day, is het retourbeleid. Het is alleen maar logisch dat je meer retourzendingen kan verwachten tijdens Amazon Prime Day, gezien je meer zal verkopen dan normaal en er dus in verhouding ook meer retourzendingen kunnen binnenkomen tijdens en na de periode ervan …en dan is het belangrijk dit goed op orde te hebben.

Je klanten moeten altijd in staat zijn producten terug te sturen, en dat is de reden waarom handige verkopers de termijn voor retourzendingen tijdens Amazon Prime Day verlengen. Zo geef je niet alleen klanten wat extra de tijd om producten terug te sturen, maar wordt er ook minder tijd verspilt aan retourzendingen wanneer je de verkopen op volle toeren draaien. Het is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van hoe je de logistieke processen hebt geregeld (met Amazon FBM of Amazon FBA).

Wanneer je alle zaakjes goed op orde hebt (onderzoek en planning), is het halve werk al gedaan en kun je het meeste uit Amazon Prima Day halen. Met alle tips uit ons artikel zit je in ieder geval op de goede weg.

Heb je nog vragen over Amazon Prime Day, of wil je dat we helpen bij andere zaken om je verkopen op Amazon te optimaliseren? Neem dan contact met ons op, want we helpen je namelijk graag verder.

Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait! Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen