Klaar voor een avontuur in online verkopen? Amazon is dé plek om te starten!
Klaar voor een avontuur in online verkopen? Amazon is dé plek om te starten!
18 maart 2023 

Klaar voor een avontuur in online verkopen? Amazon is dé plek om te starten!

Wil jij de stap naar succesvol verkoper wagen? Geef je bedrijf een extra boost die het nodig heeft met verkopen op Amazon! Met slechts een paar stappen kan jouw onderneming profiteren van verbeterde zichtbaarheid, concurrentievermogen en meer omzet. Onze blog begeleidt je bij alle ins & outs over verkopen op Amazon - zo weet jij straks precies hoe je marktwaarde kunt maximaliseren. In deze blog lees je meer over:

 • Hoe werkt verkopen op Amazon
 • Wat is het verschil tussen FBA en FBM
 • Welke kosten komen kijken bij verkopen op Amazon
 • Welke volgorde houd je aan bij het opstellen van een marktonderzoek
 • Hoe zorg ik voor goede verkoopcijfers

Hoe werkt verkopen op Amazon

Wat is het verschil tussen FBA & FBM

Verkopen op Amazon is de manier om je producten of diensten online in de spotlights te zetten. Om verkoopsucces aan te moedigen, hebben ze twee verschillende typen accounts beschikbaar: een Basic en een Pro account!

Nadat je een account hebt aangemaakt, is het nu tijd om alle informatie over het product in te voeren om de verkoop te starten. Denk hierbij aan prijzen, verzendkosten, product beschrijvingen en andere details. Zodra alles is ingevoerd, kun je jouw aanbiedingen publiceren door ze beschikbaar te stellen voor potentiële kopers. Naast de benodigde informatie nodigt Amazon je ook uit om afbeeldingen of video-inhoud toe te voegen. Dat zal ervoor zorgen dat nog meer shoppers hun weg naar jouw pagina vinden.

Wanneer je begint met het verkopen op Amazon, bedien je miljoenen klanten over de hele wereld en geniet je al snel van meer zichtbaarheid. Eindeloos veel mogelijkheden om meer mensen te bereiken en hun aandacht vast te houden - waardoor de verkoopcijfers snel stijgen! Wees slim: Profiteer van alle voordelen van Amazon-verkoop om jouw omzet eenvoudig binnen mum van tijd te verhogen.

Wil je meer uitverkoop bereiken? Creëer dan gerichte advertentiecampagnes op het platform van Amazon, waardoor er meer mensen naar jouw product worden geleid. Klinkt interessant? Lees verder om precies te weten hoe je dit kunt bereiken!

Wat is het verschil tussen een Basic en een Pro account

Als verkoper bij Amazon kun je kiezen uit een Basic of een Pro account. Hieronder staat een overzicht van de bijbehorende kosten:

Basis account:

 • Geen maandelijkse abonnementskosten.
 • Variërende referral fees per verkocht item (6% tot 45%, afhankelijk van de productcategorie)
 • Minder toegang tot alle functies van het verkoopplatform.

Pro-account:

 • Maandelijkse abonnementskosten van €39 in Nederland, of $39 in de VS.
 • Variërende referral fees per verkocht item (6% tot 45% afhankelijk van de productcategorie)
 • Met dit account heb je toegang tot alle handige functies van Amazon zoals: rapportages en analyses, product bundels & abonnementen aanmaken én API-beheer voor alle voordelige deals.

Als je de extra service nodig hebt die alleen met een Pro-account verkrijgbaar is, zou dit financieel voordeliger uitpakken wanneer je meer dan 40 items per maand verkoopt. Met een Pro-abonnement betaal je lagere referral fees en krijg je toegang tot allerlei fijne functies en tools om jouw online verkopen te maximaliseren!

Wat is het verschil tussen FBA & FBM

Voor verkopers die geïnteresseerd zijn in het promoten van hun producten op Amazon, hebben ze de keuze uit twee verschillende manieren van opslag en levering.

Fulfillment by Amazon is eenvoudig in gebruik – jouw orders worden volledig door Amazon overgenomen. Denk hierbij aan betaalmethodes, verzendingsmogelijkheden, retourneren, klantservice en opslag. Het enige waar jij voor moet zorgen is dat jouw producten bij een Amazon-opslagdepot terechtkomen. FBA heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen; je moet je houden aan de voorwaarden die Amazon opstelt wat betreft betalingstermijn, retourtermijn etc. Je bent dus niet in controle en moet daarom het vertrouwen hebben dat Amazon op de beste manier handelt.

Of misschien wil je liever zelf zoveel mogelijk in controle blijven bij Fulfilled By Merchant.

Met Fulfilled By Merchant krijg je meer mogelijkheden om te personaliseren. Je zorgt zelf voor opslag, verzending, retournering, betalingen en klantenservice. Zoals je ziet is dit logistiek veel meer tijd en moeite waard. Dit brengt met zich me dat jij de controle hebt over de verkopen. Mocht er iets niet goed gaan, dan kan er geen onenigheid ontstaan en ben jij zelf verantwoordelijk voor het afhandelen van de klacht. Met andere woorden, JIJ bent in charge en niet Amazon; neem dus de tijd om te beslissen wat het beste bij je past.

Welke kosten komen hierbij kijken

Zoals je eerder hebt gelezen, betaal je voor het aanmaken van een account bij Amazon een opstartvergoeding, ongeacht of je kiest voor een Basic- of Pro-account. Voor een Basic-account betaal je alleen referral fees per verkocht product en voor de Pro-accounts betaal je ook maandelijkse kosten. Daar staat tegenover dat je wel meer mogelijkheden hebt binnen de Amazon-wereld.

Er zijn verschillende kosten verbonden aan Fulfillment by Amazon (FBA). Deze kosten variëren afhankelijk van de locatie waar je verkoopt en de hoeveelheid producten die je opslaat. Ook betaal je een percentage referral fee aan Amazon van de verkoopprijs, wat kan variëren van 6% tot 45%, afhankelijk van de productcategorie. Daarnaast betaal je bij FBA andere optionele kosten zoals opslagkosten, verzendkosten, labeling of voorbereidingskosten voor de producten etc. om de orders te kunnen afhandelen.

Met Fulfilled By Merchant (FBM) zitten er weinig kosten verbonden aan verkopen bij Amazon. Het enige wat zij in rekening brengen is een referral fee van de verkoopprijs per product. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor opslag, etc. Onderzoek dus goed wat de kosten zouden zijn als je dit allemaal zelf gaat organiseren in vergelijking met de kosten bij Amazon.

Stappenplan marktonderzoek

Onderzoek doen naar de markt is een essentieel onderdeel van je succes bij Amazon-verkoop. Met een goed onderzoeksplan kun je het gedrag van consumenten begrijpen, trends in kaart brengen en beter inspelen op de behoeften van je doelgroep. Verzamel actuele informatie om je verkoopdoelstelling te bereiken: meer inkomsten generen, nieuwe doelgroepen bereiken en je positie als verkoper/merk binnen Amazon sterk maken. Kortom; uitgebreide marktinformatie is cruciaal voor succesvol zakendoen op Amazon!

Hieronder lees je hoe je stapsgewijs een goed marktonderzoek start.

 1. Je doelmarkten identificeren, bepaal wie jou doelgroep wordt/is en welke behoeften zij hebben.
 2. Analyseer je concurrentie. Wat wordt er al verkocht, wat zijn de verkoopprijzen, en waarom kiest men voor je concurrent?
 3. Maak gebruik van verschillende onderzoeksmethoden om informatie te verzamelen die inzicht geeft in wat er speelt bij consumentengedrag, zoals prijzen, trends en feedback/reviews van bestaande klanten.
 4. Voer onderzoeken uit, zoals enquêtes of interviews met potentiële of bestaande klanten.
 5. Verzamel alle informatie en zorg ervoor dat je deze analyseert voor de verkoop van jouw eigen product.
 6. Bij de analyse ontdek je of het rendabel is om met dit product de markt op te gaan.
 7. Wanneer je de bovenstaande stappen hebt gevolgd, is het tijd om een strategisch plan op te stellen.

Hoe zorg ik voor goede verkoopcijfers 

Hoe zorg ik voor goede verkoopcijfers

Heb je jouw verkoopcijfers nog niet laten stijgen? Dan moet er daar wel verandering in komen. Hier zijn een aantal ultieme tips om jouw product te laten shinen op Amazon:

1. Maak gebruik van het promotieprogramma. Met behulp ervan kun je bekendheid en bereik creëren, waardoor meer mensen hun oog op jouw product of dienst zullen richten. Vergroot met 'Promotions', zoals de naam al doet vermoeden, door campagnes te lanceren die consumenten aansporen om over te schakelen!

2. Als je van plan bent om jouw producten gemakkelijk vindbaar te maken, dan moet er goed gezocht worden naar de juiste trefwoorden die gebruikt worden door jouw doelgroep. Dit zal echt het verschil maken en resulteren in betere resultaten voor jezelf. Pas dus slim zoekwoordonderzoek toe en integreer ze vervolgens met succes bij al je labels, beschrijvingen én andere metadata.

3. Versterk de naambekendheid van je producten en diensten met Amazon Advertising Platforms! AAP maakt het mogelijk om gerichte advertenties te maken voor jouw unieke producten. Bovendien kun je goed inzicht krijgen over wat concurrenten doen, zodat jij creatieve manieren vindt om opvallender dan je concurrenten eruit te springen.

4. Ben jij een verkoper op Amazon? Gebruik dan de krachtige PPC-advertentievorm om je producten te promoten. PCC staat voor Pay-per-Click. Met deze betalingsmethode betaal je alleen wanneer iemand op je advertentie drukt - dus helemaal risicoloos!

5. Zijn er nog meer manieren om jouw verkoop te boosten? Uiteraard, probeer influencermarketing! Influencers zijn populaire mensen met veel volgers die content produceren over jouw product of service. Hiermee creëer je meer naamsbekendheid. Doordat er ook nog eens positieve feedback komt, stijgt de perceptie vanuit het publiek en dat leidt tot hogere verkoopaantallen voor jou!

6. Wil je nog succesvoller worden met verkopen op Amazon? Dan is het cruciaal om de Buy Box te winnen! Deze 'holy grail' van verkopen geeft jou als enige aanbieder toegang tot klanten, dus zorg ervoor dat je consistente resultaten behaalt door middel van een effectieve strategie.

Zet de schouders eronder en krijg het maximale uit je product! Volg deze tips om jouw verkoopcijfers op Amazon nog meer in de spotlight te zetten.

Conclusie 

Wil je de winst voor jouw bedrijf vergroten? Dan is Amazon dé plek om te zijn. Het helpt startende en ervaren retailers bij het behalen van succesvolle campagnes door gebruikte maken van innovatieve technologieën, zoals AI-gebaseerd marktonderzoek, geavanceerde advertentiemogelijkheden en super gerichte PPC-advertenties. Kortom: klaar voor echte groei? Sluit je dan aan bij Amazon en ervaar het succes zelf!Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen