Zilliqa probeert met hun afgestemde mix van technische oplossingen de heilige graal te vinden van de blockchain: echte schaalbaarheid met hoge doorvoer en lage vertragingen. Dit belooft de deuren te openen voor dApp en smart contract ontwikkelaars om dit "sharded" netwerk te gebruiken voor grootschalige toepassingen, van advertenties tot financiële diensten. Laten we erin duiken.
In dit artikel leer je:
- Wat is Zilliqa (ZIL)?
- Hoe werkt Zilliqa (ZIL)?
- Uitvinder van Zilliqa (ZIL)?
- Toekomst van Zilliqa (ZIL)?
Wat is Zilliqa (ZIL)?
Zilliqa is een openbare blockchain die is ontworpen om de problemen van schaalbaarheid en doorvoer aan te pakken waarmee veel cryptovaluta's worden geconfronteerd, waaronder Bitcoin en Ethereum. Om dit te bereiken, zet Zilliqa "sharding" in om de snelheid van transacties te verbeteren en een schaalbaar en veilig platform te creëren door het netwerk te verdelen in knooppunten die processen parallel uitvoeren.
De ontwikkelaars van het token beweren dat Zilliqa de eerste blockchain is die volledig op sharding vertrouwt om het probleem van schaalbaarheid op te lossen, wat volgens hen met succes wordt bereikt. Volgens de whitepaper van het token helpt sharding de Zilliqa-blockchain om een transactiesnelheid te bereiken die ongeveer duizend keer sneller is dan die van het Ethereum-netwerk.
Het feit dat Zilliqa een "permissionless" (geen toestemming nodig) blockchain-netwerk met een hoge doorvoer is, betekent dat ontwikkelaars het kunnen gebruiken om gedecentraliseerde apps te hosten en slimme contracten uit te voeren ...zonder de belangrijkste problemen waarmee veel oudere blockchain-platforms worden geconfronteerd, zoals vertragingen of hoge "gas" kosten (fee).
Hoe werkt Zilliqa (ZIL)?
Zilliqa staat de afhankelijkheid van sharding-technologie toe om vertraging te overwinnen. Maar wat is sharding en hoe werkt het precies? Simpel gezegd is sharding de verdeling van een netwerk in meerdere clusters van knooppunten, "shards" genaamd. Dit betekent dat wanneer miners worden opgeroepen om een transactie te verifiëren, ze dit parallel kunnen doen.
Met andere woorden, shards kunnen transacties afzonderlijk van elkaar verwerken, in plaats van allemaal samen in één grote groep die langzamer en langzamer wordt naarmate ze groter is, zoals het geval is met de meeste andere cryptocurrencies.
In een netwerk dat afhankelijk is van sharding is het zo dat hoe groter het netwerk, hoe sneller het transacties kan verwerken ...want hoe meer shards er zijn hoe meer transacties ze tegelijkertijd dus kunnen verwerken.
Een mogelijk probleem met sharding kan de moeilijkheid zijn om consensus te bereiken voor transactieverificatie. Het consensusprotocol van sommige tokens, zoals Bitcoin, vereist dat de helft van de knooppunten akkoord gaat om een transactie te verifiëren. Dit kan een nogal omslachtig proces zijn dat Zilliqa vermijdt met zijn hybride consensusmechanisme, dat sneller is en minder rekenkracht gebruikt om transacties te verwerken dan benaderingen die worden gebruikt door legacy blockchains zoals Ethereum en Bitcoin.
Het doet dit door verificatie te delegeren naar het shard-niveau, waar knooppunten geen hele informatieblokken hoeven te verwerken. Om ervoor te zorgen dat dit verificatieproces geldig is, heeft Zilliqa een tweede laag waarin een groep knooppunten een comité vormt dat de kleinere blokken combineert tot één geheel.
Uitvinder van Zilliqa (ZIL)?
Zilliqa is gemaakt in 2017 en werd voor het eerst te koop aangeboden als een ERC-20-token in januari 2018. De tokens werden later overgebracht naar het Zilliqa-mainnet, dat in 2019 werd gelanceerd. De token-swap werd in februari 2020 afgesloten.
Zilliqa was het geesteskind van Prateek Saxena, een bekroonde onderzoeksprofessor aan de National University of Singapore, wiens werk browsers, webstandaarden en app-winkels heeft voortgebracht. Samen met een aantal van zijn studenten publiceerde Saxena in 2015 een paper waarin werd onderzocht hoe een sharding-blockchain de netwerksnelheid en -efficiëntie zou kunnen verbeteren. Deze ideeën legden de basis voor wat Zilliqa zou worden.
Rond deze tijd werkte Saxena samen met Max Kantelia, een tech- en financiële ondernemer met een technische achtergrond, en Juzar Motiwalla, een venture capitalist met ervaring in tech-startups, om Anquan Capital op te richten. In 2017 nam Anquan Zilliqa Research op, waardoor het Zilliqa-netwerk ontstond. Voortbouwend op gevestigde banden met de National University of Singapore, haalde Zilliqa Research in eerste instantie Dong Xinshu binnen als CEO, Amrit Kumar als Chief Scientific Officer en Yaoqi Jia als Chief Technology Officer - die allemaal verbonden waren aan de School of Computing van de universiteit.
Anquan Capital en Zilliqa Research hebben beide aanzienlijke ZIL-reserves.
Toekomst van Zilliqa (ZIL)?
We zien niet alleen bij Zilliqa, maar ook andere coins dat er veel gebeurt. Je moet echter wel snappen dat het bij investeren draait om veel onderzoek, waarbij je nooit een 100% garantie hebt dat iets overleeft. Ze kunnen falen, ingehaald worden door concurrenten of uiteindelijk niet de gewenste use-case hebben voor een breder probleem. Met dat gezegd hebbende kan het natuurlijk gerust slagen, laten we het volgen.
Wat zijn unieke kenmerken van Zilliqa (ZIL)?
De ontwikkelaars die Zilliqa hebben gemaakt, stellen dat het de eerste openbare blockchain is die volledig afhankelijk is van een geshard netwerk. Bovendien beweren ze dat Zilliqa door de hoge verwerkings- en transactiesnelheden kan concurreren met traditionele gecentraliseerde betaalmethoden zoals VISA en Mastercard.
Vanwege de sharded-structuur en het hybride consensusmechanisme belooft Zilliqa de blockchain bij uitstek te worden voor ontwikkelaars die op zoek zijn naar een oplossing voor grootschalige ondernemingen in financiële dienstverlening, gaming, reclame en andere sectoren.
Naast deze functies is Zilliqa ook geschreven in een op maat gemaakte taal, Scilla, die is ontworpen om automatisch de beveiliging van het hele netwerk te verbeteren.
Conclusie
Zilliqa blijkt een opwindende nieuwkomer in de cryptogemeenschap te zijn en biedt interessante transactiesnelheden op een schaalbaar en veilig platform dat een zegen belooft te zijn voor dApp- en slimme contractontwikkelaars.
Voordelen zoals deze, gecombineerd met de toewijding van het Zilliqa-team aan de voortdurende ontwikkeling van strategische partnerschappen en netwerkupgrades, zorgen ervoor dat Zilliqa een ogenschijnlijk zeer mooie toekomst tegemoet gaat.
Wanneer Zilliqa op betrouwbare wijze kan aantonen dat zijn schaaloplossing werkbaar is, heeft het de potentie om met kop en schouders boven andere cryptocurrencies uit te steken. Zeker is dat het de moeite waard is om de voortgang van dit project in de gaten te houden.
Maar wees dus altijd op je hoede ...iets wat daarbij kan helpen is DYOR (Do Your Own Research) voordat je gaat investeren in een cryptocurrency. Stel jezelf vragen zoals wie zit erachter, waar komen ze vandaan, wat lossen ze op, wie zijn hun concurrenten etc. ...verder loop je altijd risico (wat je kunt verlagen). Wil je op een compleet andere manier profiteren van markten, namelijk op basis van Technische Analyse (TA) ...ontdek dan eerst hoe je dit kunt leren, succes!