Wordt Amazon Nederlands grootste ecommerce platform in 2022?
Wordt Amazon Nederlands grootste e-commerce platform in 2022? (+10 tips)
17 mei 2021 

Wordt Amazon Nederlands grootste e-commerce platform in 2022? (+10 tips)

We zijn inmiddels alweer een poosje gewend dat Amazon Nederlands terrein heeft betreden en ze hebben het met best wel veel bombarie gedaan, want praktisch vanaf de start kan je er al meer dan 100 miljoen producten kopen. En hiermee wil Amazon in Nederland, net zoals in andere landen, uitgroeien tot een van de grootste e-commerce platformen. Echter …hoe is de stand van zaken nu precies met amazon.nl?

Het lijkt er namelijk een beetje op dat alles nog op een laag pitje staat, en de markt voorlopig nog wel even wordt gedomineerd door andere grote Nederlandse spelers van de gevestigde orde.

Je moet niet denken dat Amazon het erbij laat, sterker nog …het is allemaal onderdeel van hun plan om in een rustig tempo voet aan de grond te zetten. Ze hebben in andere Europese landen al behoorlijk wat marktaandeel in handen, en de kans dat er zo’n zelfde scenario in Nederland zal plaatsvinden is realistisch. Of het ook echt gaat gebeuren? En alle andere platformen hiermee zomaar aan de kant zet? Het valt te bezien en er zal altijd een markt blijven voor andere grote spelers in Nederland. Toch moet je wel beseffen dat er een enorme groei zal plaatsvinden. Waarbij Amazon Nederlands bekendere “go-to” website kan worden …sneller dan je misschien denkt.

Amazon Nederlands grootste ecommerce platformHet is momenteel de aanwezigheid van Amazon in Nederland die belangrijker wordt, met de jaren die nog zullen komen. Want momenteel is Amazon dan wel live met enorm veel producten, maar heeft het nog niet de bekende bedrijven “eventjes” van de markt geblazen met het schokeffect. Wij staan wat dat betreft stevig in onze schoenen, en Nederland heeft het goed voor elkaar. En om die reden zal het ook echt niet zijn dat Amazon wel even de dominante leider zal worden …we hebben wat dat betreft een ondernemersgeest en zijn ook wereldwijd gezien een innoverend land.

Amazon maakt niet zo snel cijfers bekend over omzet en klantenbestand, ze zullen op de achtergrond wel hard bezig zijn om die steeds verder uit te breiden. En dat klantenbestand zal ook wel groeien, omdat ze het natuurlijk heel aantrekkelijk maken voor externe verkopers op hun platform producten te verkopen. Op die manier kan Amazon Nederlands meest geavanceerde platform worden voor verkopers om hun producten te promoten, of althans …naast de andere grote platformen die er natuurlijk al zijn zoals Bol, Coolblue, Wehkamp, De Bijenkorf en H&M.

Wanneer we even naar de omzetcijfers van 2020 kijken, zien we bv. dat die laatste 2 allebei een kwart miljard (250.000.000) euro omzet draaide …en de lijst toch nog stipt wordt aangevoerd door bol.com met een omzet van 2,2 miljard euro gevolgd door coolblue.nl die precies de helft aan omzet heeft gemaakt namelijk 1,1 miljard euro. En hoewel Amazon nog niet echt in de buurt komt klimmen ze wel op de lijst al aardig omhoog met zo’n 399 miljoen euro omzet over datzelfde jaar.

De gevestigde orde zit dus voorlopig nog stevig in het zadel, en het is ook maar de vraag of hier snel verandering in komt.

Het betekent overigens niet dat Amazon Nederlands “gemiddelde” webshop gaat worden en de kans is realistisch dat ze aardig in de buurt zullen komen van de lijstaanvoerders. Je kan hier dus slim op inspelen, en met verkopen op Amazon Nederland profiteren van die toekomstige groei. Of Nederlanders ook echt bol.com en coolblue.nl en anderen opeens zullen verlaten voor Amazon …blijft echter voor nu nog een open vraag die beantwoord zal worden in de toekomst. Wij Nederlanders zijn wat dat betreft ook best wel loyaal aan onze merken, en hebben tevens een sterk landschap van dat soort grote bedrijven die het heel goed doen, waarmee we ook heel tevreden zijn …wat zich natuurlijk in winsten vertaald die gemaakt worden.

Je zal misschien denken dat Amazon FBA een uitkomst is voor ondernemers, omdat ze er hun producten mee kunnen opslaan bij Amazon en het internationale platform alles verder regelt. En dat is inderdaad ook een dik pluspunt gezien ze nu alles netjes voor jou ontvangen, opslaan, verzamelen, verpakken en verzenden …en dat alles gaat meestal helemaal vlekkeloos. Verder worden ook de retourzendingen voor je geregeld en dat neemt enorm wat werk bij je uit handen …want moet je dat allemaal zelf doen, zal het je veel tijd en wellicht ook extra geld kosten om alles mogelijk te maken …met de komst van die Amazon diensten zal je daar dus niet meer naar om hoeven kijken.

En het mooie is natuurlijk …dat bol.com hetzelfde doet en je dus ook met Logistiek via bol.com enorm wat werk uit handen kan laten nemen. Het is uiterst slim om op die manier je producten op te slaan …en te laten versturen door bol.com (tenzij je natuurlijk zelf een heel efficiënt logistiek systeem op zijn plaats hebt, want je hebt ook altijd de keuze om het zelf te versturen). In de meeste gevallen zal het echter een uitkomst bieden …en het legt ook de drempel een stuk lager voor nieuwe ondernemers die willen starten met verkopen online.

Op die fiets zou je dus wellicht denken dat Amazon Nederlands enige platform is die dusdanig klantvriendelijk is voor haar klanten …met alle extra diensten die ze te bieden hebben voor verkopers en ze hen dus kunnen stimuleren hiermee te verkopen op hun platform. Wij kunnen dat echter zelf net zo goed (of wellicht zelfs nog beter) en onder meer bol.com heeft ook een fijne interface voor haar klanten ofwel externe verkopers …ook andere landen zien dat we alles echt goed op orde hebben, en de vraag is dus of Amazon hier het verschil in gaat maken en een heleboel meer aandeel zal krijgen in de Nederlandse markt of dat er meer aan te pas moet komen om in de buurt te komen van de grote jongens …we zien de ontwikkelingen en concurrentiestrijd.

Je moet de kracht van Amazon echter niet onderschatten, want hoewel wij grote spelers hebben die echt niet zomaar uitwijken voor de e-commerce gigant …is het wel duidelijk dat Amazon nu al een aardige vinger in de pap heeft. Terwijl ze zich nog niet eens zolang op de Nederlandse markt bevinden. Het is ook voor ondernemers belangrijk dit in de gaten te houden, om te kijken of er kansen liggen om via Amazon te verkopen en meer winst te draaien. Verder zal Amazon met haar plannen proberen ook in Nederland steeds meer uit te breiden.Amazon Nederlands platform

Er zijn namelijk al voorbeelden te zien in andere Europese landen zoals Duitsland (waar Amazon de marktleider is) …en ook buiten de EU doet Amazon het uitstekend bij het maken van grote omzetten en winsten. Verder bouwen ze ook stukje bij beetje hun emperium uit door nieuwe Amazon Fulfillment Centers te bouwen en dus steeds beter vanuit de EU en rest van de wereld te kunnen opereren en consumenten bedient.

Amazon heeft de middelen om zoiets groot aan te pakken. Ze bezitten over flinke sommen vermogen en mensen, om iets in de markt te zetten. En het vervolgens ook te laten slagen.

En hoewel ze dus niet aan de top staan in Nederland, vind je ze wel al in de 10 best presterende bedrijven …terwijl ze nog maar net zijn begonnen. Het zal dan ook slechts een kwestie van tijd zijn, voordat Amazon Nederlands lijstje met top 3 best presterende bedrijven zal aanvoeren met andere giganten. Althans, die kans is aannemelijk en best groot.

Laten we nog even het voorbeeld van onze oosterburen erbij pakken …

De Duitse e-commercemarkt bestaat voornamelijk uit marktplaatsen. Het wint de harten van Duitse consumenten. Een van de meest prominente marktplaatsen is amazon.de. Zoals we weten, is Amazon van oorsprong niet een Duits bedrijf maar Amerikaans, dat toch in Duitsland enorm succesvol is. En weet je ook dat inmiddels bijna 30% van alle e-commerce in Duitsland, gegenereerd wordt door amazon.de en niet Duitse webwinkels?

Waarom willen Duitsers zo graag iets kopen op een site die niet “ECHT” Duits is? Je moet hiervoor eventjes dieper graven, en onderzoeken welke factoren belangrijk zijn voor Duitsers en hoe ze die gebruiken om aankopen te doen …laten we eens kijken naar waarom amazon.de zo populair is in Duitsland.

Vanuit het oogpunt van de consument is een marktplaats een winkel waar je alles kunt kopen zonder één domein te verlaten. Er is ook een verscheidenheid aan betaalmethodes, bezorgopties en een transparant retourbeleid dat zeer comfortabel is voor klanten die er bestellen.

Wanneer je het van de kant van “merchants” bekijkt, zijn er ook veel voordelen. De Duitse e-commerce is groot, dus het geeft speelruimte. En zo bieden markplaatsen ook een meer kosteneffectieve manier om klanten te bereiken.

Het biedt handelaren een scala aan betalingsmethodes om uit te kiezen, evenals leveringsopties. Bovendien zorgen marktplaatsen ervoor dat retourzendingen veel gemakkelijker te verwerken zijn. Er zijn behoorlijk wat ondersteuningsmogelijkheden vanuit de markt tijdens het hele verkoopproces.

Wat zou dan een (mogelijk) minpunt kunnen zijn voor handelaren? Al deze verkoopondersteunende methodes kosten natuurlijk geld …maar ja, alles wat goed is en werkt kost investeringen (die je later weer meer zullen opleveren, wanneer je alles goed uitvoert)

Maar …waarom is specifiek amazon.de zo populair?

Amazon Duitsland vs Amazon NederlandDuitsers willen winkelen in hun moedertaal. Ze voelen zich prettiger en veiliger wanneer ze een website met .de-domein zien. Je kunt het zien aan de populariteit van Duitse e-commerce zoals Otto, Zalando of eBay Kleinzeigen.

Maar toch, de eerste plaats behoort toe aan de niet-Duitse marktplaats Amazon. Waarom? Het werkt op het Duitse domein, de volledige site en productbeschrijvingen zijn ook in het Duits.

Belangrijk is dat de inhoud van deze beschrijvingen is aangepast aan de voorkeuren van Duitse klanten – gedetailleerd, vrij lang en gericht op technische aspecten. Amazon maakt gebruik van Duitse logistieke centra, magazijnen en perfect georganiseerde processen.

Om eerlijk te zijn, hebben gemiddelde Duitse consumenten het gevoel dat zij iets op een Duitse website kopen …en dat is nu precies het doel van Amazon!

Wat kopen consumenten dan op amazon.de?

Gebruikers die items op Amazon.de hebben gekocht, zijn vooral geïnteresseerd in de categorie computers, elektronica en technologie en in de categorie nieuws en media.

Wat maakt amazon.de zo bijzonder?

Een van de grootste voordelen van amazon.de is de Amazon klantenservice . Amazon heeft niet alleen geïnvesteerd in de nodige tools, maar ook in training voor werknemers om het hoogste niveau van klantenservice te garanderen. Het klantenserviceteam van Amazon heeft een aantal belangrijke prijzen gewonnen op het gebied van klantenservice.

En zo zie je dus dat Amazon op een verfijnde manier te werk gaat om te infiltreren in Europese landen en daar ook hun graantje mee te pikken …en het kan best zijn dat Amazon Nederlands wil worden en Nederlanders meer gewent wil laten raken met een website in eigen taal, behoeftes, wensen, stijl en handelswijze.

In Nederland is Amazon nog niet zo heel lang bezig, maar ze staan toch al vrij hoog qua omzet in de top 10 van online winkels. En dat zou je een signaal moeten geven dat er nog veel winst voor Amazon, maar natuurlijk ook de externe verkopers te behalen valt. Want in andere landen zie je dat een groot deel van de inkomsten gegenereerd wordt door derde partijen. En blijft Amazon groeien kan je hier dus NU slim op inspringen, zodat jij een “edge” of competitieve voorsprong hebt op je concurrenten straks. Ga jij er namelijk nu al volop mee aan de slag, en doe je dat goed, zal je merken dat het zich uitbetaalt in hogere omzet en winsten!Amazon Nederlands voordelen

En de voordelen zijn nogal duidelijk …want Amazon heeft wereldwijd een enorm groot winkelend publiek die al klaar staan om te kopen (ze weten doorgaans al wat er gekocht wordt, en voegen ook nog weleens additionele producten toe aan hun winkelmandje). Op die manier zal je dus worden blootgesteld aan een miljoenenpubliek en profiteren van de grote aantallen mensen die kopen via de Amazon Marketplace.

Verder heb je ook genoeg opties bij Amazon zoals de gebruiksvriendelijke Amazon interface, talloze nuttige tools en ook diensten zoals Amazon FBA …waarmee je alles over kan laten aan Amazon omtrent opslag, verzamelen, verpakken, verzenden en retourzendingen van je producten. En dat kan uiterst handig zijn voor wanneer je snel wil beginnen met verkopen op Amazon, waarbij je niet verder hoeft te zoeken naar oplossingen hiervoor. Je betaalt er wel natuurlijk voor en zal alle kosten moeten doorbereken, voordat je er ook echt mee aan de slag gaat …want op die manier weet je hoe winstgevend je zal worden.

Je kan met Amazon over de hele wereld producten verkopen, en laten opslaan in verschillende landen waardoor ze sneller bij je klanten terecht zullen komen.

Over het algemeen zal je daarbij ook importen uit China en producten inkopen via Alibaba omdat je er bijna alles kan laten maken, en meestal nog goedkoper dan elders ook.

Amazon Nederlands tipsHoewel er natuurlijk veel andere grote spelers zijn op de Nederlandse markt, en er altijd een verdeling zal plaatsvinden …zal Amazon hoogstwaarschijnlijk wel bekender worden en is de kans groot dat je er straks dus mee aan de slag wilt gaan om meer inkomsten te genereren (en te genieten van alle voordelen die het heeft). Wat je natuurlijk ook kan doen is nu al kijken of het interessant voor je is en een voorsprong uitbouwen op alle concurrentie.

Laten we eens kijken naar tips die je hierbij kunnen helpen.

Want doe je alles op de correcte manier, kunnen de vruchten worden geplukt van alle inspanningen en winsten omhoog schieten.

En het is dus belangrijk dat je niet in de bekende valkuilen stapt, ook niet wanneer Amazon Nederlands meest populaire (of een van de althans) verkoopplatform wordt en nieuwe verkopers in hun gretigheid uiterst belangrijke stappen van het proces overslaan.

Ontdek hieronder alvast een aantal dingen die je zal moeten weten, helemaal wanneer jij een nieuwe verkoper bent op de Amazon Marketplace.

Je kan via Amazon op 2 manieren een account registreren, namelijk een individuele of professionele account. Er hierin zitten duidelijke verschillen, want bij de individuele variant betaal je geen vaste abonnementskosten van 39 euro (excl. BTW) en wellicht lijkt dat op het eerste gezicht aantrekkelijk voor je …maar we raden je wel aan om voor de professionele account te gaan, waarbij je dat bedrag dus wel betaalt, omdat je verwachting waarschijnlijk hoger ligt dan het verkopen van 39 items per maand. Bij de individuele account betaal je namelijk wel per item 99 eurocent en zullen de kosten dus snel oplopen, wanneer je een beetje aan het verkopen raakt …want bij beide plannen krijg je ook nog te maken met aanvullende kosten ofwel Amazon FBA fee (of meerdere eigenlijk zoals de Amazon referral fees).

Het is uiterst belangrijk dat je jezelf aan de regels van het platform conformeert, en ook geen illegale praktijken uitvoert. Want sommige verkopers proberen nog weleens regeltjes te omzeilen, waarmee ze dan de concurrentie voor denken te kunnen zijn. Echter hebben ze natuurlijk algoritmes die hiervoor een oogje in het zeil houden en de kans is dus groot dat je aan de pan blijft hangen bij het uitvoeren van die praktijken. Verder moet je ook gewoon zorgen dat alles goed wordt uitgevoerd, om het ze eenvoudig te maken je items op het platform te krijgen. Immers, wil je snel kunnen verkopen op het platform en ze helpen draagt hieraan bij.

Het kan zijn dat je over goede logistieke processen beschikt, echter …in de meeste gevallen en zeker voor nieuwe verkopers zal Amazon FBA echt uitkomst bieden. Want hiermee kan je namelijk alles lekker aan Amazon overlaten en zorgen hun ervoor dat je producten worden opgeslagen, verzamelt, verpakt, verstuurt en afgehandeld worden …ook bij retourzendingen. En dat zal je flink wat tijd besparen en hoogstwaarschijnlijk ook zelfs kosten. Ga dus eens na of het voor jou interessant is en maak dan een juiste keuze.

Of je nou Amazon Nederlands gebruikt, anderzijds verkoopt via een van de buitenlandse platformen die er zijn …je zal altijd de Amazon Buy Box willen winnen om zoveel mogelijk winst te maken want wie hierin staat maakt eenvoudigweg de meeste verkopen ofwel conversies. En om in die “koopbox” te raken zal je wel een aantal belangrijk stappen moeten nemen. We hebben daar een artikel over geschreven die je kan inzien, om er daadwerkelijk in te kunnen belanden en werk hier ook altijd naartoe. Je zal namelijk merken dat het echt succes kan maken of kraken …blijf optimaliseren voor meer winsten.

Verder is het altijd natuurlijk uiterst belangrijk zo klantvriendelijk mogelijk te zijn naar mensen die bij je kopen. Een hoop verkopers hebben dit van nature en andere zullen hiervoor iets meer door een leercurve gaan, maar hoe je het ook went of keert …klantenservice is een vereiste om echte successen te behalen. Amazon heeft zelf ook richtlijnen waaraan verkopers moeten voldoen, immers …willen ze niet hun reputatie op het spel zetten door een stelletje beunhazen te laten verkopen op hun platform. En zorg dat je zelf nog wat verder uitblinkt!

Wanneer jij online iets koopt …zou je dan graag zien dat het product naar verwachting is zodra die bij jou binnenkomt of zal het ook prima zonder alle beloftes op de deurmat mogen vallen met overigens flink wat minder kwaliteit? Je zal waarschijnlijk het product kopen en ook zo willen ontvangen …daarom worden je productvermeldingen opeens essentieel en wil je werkelijk dat klanten dingen in ontvangst mogen nemen die hun ontzettend blij maken en wellicht de verwachtingen zelfs ontstijgt. Zorg er dus voor dat je productvermeldingen duidelijk en ook de waarheid vertalen …maken van kwalitatief goede foto’s is hierbij eveneens uiterst belangrijk in dit geheel.

Je zal op Amazon productcodes nodig hebben …en we raden aan die via officiële kanalen in te kopen. Want soms kiezen verkopers ervoor om productcodes goedkoper in te slaan, waarna het al snel “duurkoop” wordt. Amazon heeft namelijk richtlijnen en sommige van die goedkopere codes voldoen helemaal niet aan die regels. Zorg er dus voor dat je vanaf het begin op de juiste manier handelt en zo sneller kan beginnen met verkopen. Het is uiteindelijk je doel om geen tijd en kosten te verspillen, maar juist er meer van te creëren door winsten te maken en bv. een 4 urige werkweek te realiseren.

Het kan zijn dat er tussen je Amazon reviews soms ook wat minder positieve beoordelingen zitten. En dan is het belangrijk te analyseren waardoor dat komt. Zo kan het aan je producten liggen, maar ook aan verschillende randzaken. Let hierbij altijd op dat je klanten van dienst bent …en niet denkt dat je nu iets hebt verkocht en klanten het verder maar zelf uit moeten zoeken. Want dat is niet de juiste manier van zaken doen. Ombuigen van negatieve naar positieve reviews speelt hierin een belangrijke rol …en komt ook je verkoopaccount ten goede op de langere termijn.

Zorg ervoor dat je producten op de correcte wijze worden verpakt, want gebruik van het juiste verpakkingsmateriaal (in de breedste zin van het woord) is belangrijk en wil je dan ook helemaal perfect uitvoeren. Amazon hanteert duidelijke regels over hoe je zendingen naar hun Amazon Fulfillment Centers stuurt …en je zal ook moeten nadenken over hoe de producten naar klanten zullen worden verstuurd gezien dit een belangrijk onderdeel is van het totale proces.

Je wilt uiteindelijk geen “NEE” verkopen aan klanten …en moet er dus altijd voor zorgen dat voorraden up-to-date zijn. Verder moet je ook niet teveel hebben liggen in de warenhuizen van Amazon, en dat alles dan niet verkocht raakt. Want dan zal je namelijk een Amazon FBA fee betalen voor producten die langdurig blijven liggen en niet verkocht worden aan klanten en dat zal je dus extra kosten opleveren waardoor je winsten zelfs kunnen verdampen. Hiervoor zijn overigens ook weer de nodige tools beschikbaar die je hierbij kunnen helpen en die raden we je ook zeker aan. Op die manier krijg je namelijk alerts wanneer het zaak is bij te bestellen …en blijf je ook altijd op de hoogte van je voorraden en weet je dus wanneer je moet bestellen en niet.

Ze hebben nog een hele weg te gaan, maar het is wel belangrijk te snappen dat Amazon blijft groeien en hoe jij daar (NU) slim gebruik van kan maken. Want er liggen zeker grote kansen met het juiste “plan de campagne”. Verdiep je meer in alles met artikelen die wij vrijgeven …een berichtje kan natuurlijk ook. Zodra jij wilt beginnen helpen we natuurlijk graag verder. Succes met verkopen via Amazon Nederland!

Over de schrijver
Hi Plazatalker, hopelijk vond je het blog artikel interessant en heb je er iets van op kunnen steken! Wil je met mij in contact komen? Mijn emailadres is: Marciano@plazatalk.nl
Reactie plaatsen