website sneller maken
Website sneller maken? Dit is hoe!
10 juni 2023 

Website sneller maken? Dit is hoe!

Wil jij dat jouw website er echt uitspringt tussen de concurrentie? Dan is het essentieel dat hij snel laadt! Alleen kan het sneller maken van een website een ontmoedigende taak zijn, vooral als je nieuw bent in webontwikkeling.

 Maar wees niet getreurd, er zijn talloze eenvoudige stappen die jij kunt nemen om jouw website een flinke boost te geven. Zoals het optimaliseren van de code en afbeeldingen en het gebruik van bronnen minimaliseren. Ontdek nu hoe jij jouw website sneller kan maken en de weg naar succes kan inslaan!

Wil je graag dat jouw website als een speer gaat? Dan heb ik goed nieuws voor je! In deze blogpost leer je namelijk alle basisprincipes om dit voor elkaar te krijgen. Ben je er klaar voor? Lees dan snel verder!


Websitesnelheid

Voordat we het hebben over hoe je een website sneller kunt maken, is het belangrijk om te weten wat 'websitesnelheid' precies betekent. De snelheid van een website meet hoe snel de inhoud laadt en verschijnt voor bezoekers. Een snellere website zorgt voor een betere gebruikerservaring, meer conversies en een hogere positie in zoekmachines. Kortom, een snelle website is een must-have!

Wat kan de snelheid van je website vertragen?

Maar wat maakt je website zo tergend langzaam? Er zijn diverse factoren die hieraan bijdragen, zoals megagrote afbeeldingsbestanden, trage hosting servers en slordig gecodeerde scripts. Bovendien maken externe elementen, zoals zware videobestanden of overmatige plug-ins, je pagina ook nog eens sloom. Maar geen paniek, er zijn genoeg manieren om je website flink te versnellen en de gebruikerservaring aanzienlijk te verbeteren.

Hosting

Een top hostingplan is een must voor een website die snel en vlekkeloos draait. Hosting is het fundament van je website en maakt het mogelijk dat gebruikers deze vanuit alle hoeken van de wereld kunnen bezoeken. Een goed hostingbedrijf zorgt ervoor dat je website razendsnel laadt, waar je bezoekers ook vandaan komen.

De hoeveelheid bandbreedte en opslag van je hostingpakket heeft een enorme impact op de snelheid van je website. Heb je veel content en draait er een grote site? Dan heb je meer bandbreedte en opslag nodig dan op een kleinere site. Een goede hosting provider biedt extra functies om ervoor te zorgen dat je website snel en betrouwbaar blijft. Denk hierbij aan caching, content delivery networks en load balancing.

Afbeeldingen

Ook afbeeldingen kunnen een grote rol spelen in de snelheid van je website. Foto's op een website mogen nooit groter dan 500 kB zijn. Het meest gebruikelijke voor foto's op websites is een grootte tussen de 20kB en 200 kB. Voor het comprimeren van afbeeldingen kun je een aantal gratis tools gebruiken, zoals: TinyPNG en Compressor. 

Plugins

Plugins zijn handige tools om extra functies toe te voegen aan je website. Helaas kan het gebruik van plugins er ook voor zorgen dat je website veel trager wordt. Dit komt omdat ze extra middelen vragen van de server waarop je website draait, waardoor de prestaties kunnen verminderen. Ook voegen plugins extra scripts en elementen toe aan je webpagina's, wat het renderen vertraagt. Bovendien kunnen ze extra HTTP-verzoeken aan je server toevoegen, waardoor je website nog langzamer wordt. Houd hier rekening mee bij het kiezen van plugins voor je website.

Zorg dat je website snel blijft door alleen de plugins te gebruiken die je écht nodig hebt en zorg dat ze up-to-date zijn. Anders kunnen oude code en scripts je website traag maken.

Het belang van een snelle website

Niemand houdt van wachten, dat geld hetzelfde voor het laden van een website. Wanneer je informatie nodig hebt of gewoon op een website wilt rondkijken wil je niet te lang wachten tot dat de pagina is geladen. Duurt het te lang? Dan klik je natuurlijk op het kruisje. Wist je dat 40% van de mensen afhaakt wanneer het langer dan 3 seconden duurt voordat een website laadt? Dat levert je aanzienlijk minder kans op conversie. Dit wil iedereen met een website natuurlijk voorkomen. Een website sneller maken is daarom van belang. 

Jouw website moet gezien worden. Een website sneller maken resulteert in een hogere positie in Google. Hallo meer potentiële bezoekers en conversie! 

Wist je dat een website sneller maken ook jouw eigen gebruikersgemak verhoogt? Hierdoor wordt de backend-omgeving namelijk ook sneller. Zeg maar gedag tegen lang wachten tijdens het bewerken van jouw pagina's. 

Hoe snel moet jouw website zijn? 

Volgens Google moet een website binnen 3 seconden laden wil je bijdragen aan een goede gebruiksvriendelijkheid van je bezoekers. Veel websites zitten ver boven deze laadtijd. Zonde en nergens voor nodig! Zorg ervoor dat jouw website hier niet onder valt, ga voor een laadtijd onder de 3 seconden. 

Website sneller maken: 10 tips

Als webondernemer weet je dat de snelheid van je website cruciaal is voor succes. Een site die traag laadt, zorgt voor minder bezoekers en verloren klanten. Gelukkig hebben wij tien tips om je te helpen bij het optimaliseren van de snelheid van je website. Zo ben je verzekerd van maximale prestaties en meer tevreden klanten!

Snelle hosting

Snelle hosting is mega belangrijk voor een website sneller maken. Gebruik dus geen site met shared hosting. Dit maakt jouw website aanzienlijk trager. Ga voor hosting waarbij je eigen resources krijgt. 

Lazy loading

Ooit gehoord van Lazy loading? Normaal gesproken worden alle afbeeldingen tegelijkertijd geladen op een website. Met Lazy loading is dit niet het geval. Met Lazy loading worden alleen de afbeeldingen geladen in de richting waar de bezoeker naar toe scrolt. Geen onnodige laadtijd meer dus! Super handig en makkelijk om deze plugin aan je website toe te voegen. 

Updates

Voer geregeld updates uit voor je website. Niet de nieuwste update gedaan? Dan blijft jouw website achter en is de kans groter op een trage website. Altijd updaten dus! 

Gebruik een CDN

Een Content Delivery Network (CDN) zorgt ervoor dat jouw website supersnel laadt voor bezoekers op basis van hun locatie. Het vermindert vertraging en verbetert daarmee de prestaties van jouw website. Bovendien beschermt een CDN jouw website tegen hacks en verlaagt het de kosten voor bandbreedte. Slim toch?

Met een CDN maak je je website sneller en betrouwbaarder. Hierdoor wordt de gebruikerservaring verbeterd en voorkom je overbelasting van serverbronnen. Bovendien biedt een CDN extra beveiliging tegen kwaadaardige aanvallen en wordt de inhoud over meerdere servers gerepliceerd. Zo zorg je dat je website veilig, snel en betrouwbaar blijft.

Beperk het aantal artikelen op een pagina

Ellenlange overzichtspagina's? Om een website sneller te maken is het van belang om de pagina's in te korten. Heb je bijvoorbeeld een lijst met de laatste nieuwsartikelen of blogs online staan? Houd in gedachte dat deze plaatjes en de code iedere keer geladen moeten worden. Zonde van je laadtijd!

Reduceer het aantal plugins

Kan jij onbeperkt gratis plugins installeren? Dat is fijn, maar er zit ook een keerzijde aan. Iedere plugin moet namelijk geladen worden. Je kan natuurlijk al wel raden wat er gebeurt met te veel plugins. Je website wordt trager! Denk er dus goed over na wanneer je een plugin inzet. Kies alleen voor de plugins die je echt nodig hebt. Zo voorkom je een trage website. 

Pas op met sliders

Leuk hé zo'n slider? Maar minder goed voor de snelheid van je website. Een slider is een roterende banner. Het is een soort diavoorstelling van verschillende plaatjes/foto's. Om de paar seconden komt er weer een nieuwe banner tevoorschijn. Deze sliders zijn erg zwaar voor je website.

Website sneller maken met caching

Als je website traag laadt, is caching je nieuwe beste vriend. Het betekent simpelweg dat je bepaalde gegevens opslaat op de server of browser van je gebruikers, zodat ze snel toegankelijk zijn wanneer nodig. Zo hoef je niet steeds dezelfde informatie op te halen uit een database of andere bron, wat kostbare tijd bespaart.

Bij client side caching worden vaak gebruikte dingen zoals plaatjes, stijlbladen en scripts opgeslagen in de browser van de gebruiker. Zo hoeven deze niet elke keer opnieuw te worden gedownload als je de pagina bezoekt. Hierdoor hoef je minder lang te wachten en wordt de website sneller geladen. Cool toch?

Reduceer redirects

Een redirect stuurt bezoekers en zoekmachines door naar een andere URL dan de oorspronkelijke. Redirects zijn handig om bezoekers naar de juiste pagina te sturen als ze een oude URL intypen. Ook helpen ze zoekmachines om de site correct en efficiënt te indexeren. Vlot en gebruiksvriendelijk! Maar, ook hier zit een keerzijde aan. Redirects maken de laadtijd van je website ook langer. Zorg er dus voor dat je er niet te veel van gebruikt!

Reduceren van http-verzoeken

Een supersnelle website? Verminder het aantal http-aanvragen! Bij elk bezoekje aan jouw site vraagt de browser van de gebruiker alle elementen op, zoals afbeeldingen en scripts. En hoe meer aanvragen, hoe trager de site laadt. Dus, minimaliseer het aantal aanvragen en optimaliseer jouw website!

Een paar simpele trucjes kunnen al zorgen voor minder http-verzoeken. Combineer bijvoorbeeld meerdere bestanden tot één, comprimeer grote bestanden en gebruik een content delivery network. Daarnaast kan je ook elementen cachen die niet vaak veranderen. Zo krijg je een snellere website en een betere gebruikerservaring!

Oh, en vergeet niet om je afbeeldingen klaar te stomen voor het web! Te grote plaatjes kunnen je site namelijk behoorlijk traag maken, dus zorg ervoor dat je ze eerst comprimeert voordat je ze uploadt.

Wat ga jij doen om je website sneller te maken?


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen