Web 3.0 heeft het potentieel om net zo ontwrichtend te zijn en een belangrijke verschuiving in te luiden als Web 2.0. De fundamentele ideeën van decentralisatie, openheid en toegenomen bruikbaarheid voor de consument vormen de basis van Web 3.0. Web 3.0, ook wel bekend als Web 3, is de volgende stap in de ontwikkeling van internet.
Stel je een nieuw soort internet voor dat nauwkeurig vertaalt wat je typt en begrijpt wat je zegt, hetzij via tekst, spraak of andere media, en waar alle inhoud die je consumeert persoonlijker is dan ooit tevoren. In de evolutie van het internet sta je op het punt een nieuw tijdperk in te gaan. Het wordt Web 3.0 genoemd.
Maar wat is Web 3.0 precies, hoe ziet het eruit en hoe zal het ons leven beïnvloeden? Wanneer je nieuwsgierig bent naar het bovenstaande, ben je hier aan het juiste adres. Hieronder zullen we namelijk meer ingaan op Web 3.0!
In dit artikel leer je:
- De technologie achter Web3
- Wat is Web 3.0?
- Evolutie van Web 1.0 naar Web 2.0 en Web 3.0
- Conclusie
De technologie achter Web3
Om het iets beter te snappen, kun je Web3 eigenlijk zo schetsen:
Open: open-source software zal worden gebruikt om content platformen te bouwen.
Trustless: iedereen kan zonder anderen te hoeven vertrouwen, veilig acties uitvoeren.
Distributed: interactie tussen apparaten, gebruikers en services is mogelijk zonder de goedkeuring van een gecentraliseerde autoriteit.
Blockchain-technologie zal het voor gebruikers mogelijk maken om in de volgende fase van het internet rechtstreeks met elkaar te communiceren. Gebruikers communiceren door deel uit te maken van een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO), een groep die wordt gerund door en eigendom is van de gemeenschap.
Gegevens van de gebruiker worden beschermd via een netwerk van openlijk beschikbare slimme contracten. Deze "smart contracts" worden opgeslagen in een blockchain, die wordt beheerd door een gedecentraliseerd netwerk dat door knooppunten wordt beheerd.
Het volgende zijn verdere Web 3-prognoses:
Alle transacties worden bijgehouden op een gedistribueerd grootboek dat gebruikmaakt van blockchain-technologie, en gegevensoverdrachten zullen gedecentraliseerd zijn.
Slimme contracten die voor iedereen toegankelijk zijn, zullen mensen bevrijden van de noodzaak om te vertrouwen op een gecentraliseerde organisatie (zoals een bank) om de gegevensintegriteit te behouden.
De entertainmentsector zal zijn inkomsten uit de "metaverse" aanzienlijk verhogen.
Blockchain-technologie zal het voor consumenten mogelijk maken om direct digitale goederen en Non Fungible Tokens (NFT's) te produceren, die intellectuele eigendom en persoonlijk identificeerbare informatie (PII) beschermen.
Er kan worden geprofiteerd van de gegevens van gebruikers.
Wat is Web 3.0?
Tim Berners-Lee, een ontwikkelaar die het WWW of "World Wide Web:" creëerde, verwees oorspronkelijk naar Web 3.0 als het Semantic Web en zag een intelligent, zelfvoorzienend en open internet dat AI en machine learning gebruikte om te functioneren als een "wereldwijd brein". " en inhoud conceptueel en contextueel interpreteren.
Vanwege technologische beperkingen, zoals hoe duur en uitdagend het is om menselijke taal te vertalen in machinebegrijpelijke taal, is deze geïdealiseerde versie niet helemaal gelukt.
Hieronder volgt een lijst met typische Web 3.0-kenmerken:
Het semantische web is een ontwikkeling in online technologie waarmee mensen materiaal kunnen produceren, delen en verbinden door middel van zoeken en analyseren. In plaats van cijfers en trefwoorden te gebruiken, is het gericht op woordbegrip.
Dit is een technologie die gebruikmaakt van o.a. machine learning en kunstmatige intelligentie. Het uiteindelijke resultaat is de vorming van Web 3.0 om slimmer te worden en ontvankelijker voor de eisen van gebruikers. Wanneer deze ideeën worden gecombineerd met Natural Language Processing (NLP), is het resultaat een computer die NLP gebruikt.
Het illustreert hoe het Internet of Things (IoT) verschillende apparaten en applicaties met elkaar verbindt. Deze procedure wordt mogelijk gemaakt door semantische metadata, waardoor alle beschikbare gegevens efficiënt kunnen worden benut. Verder heeft iedereen altijd en overal toegang tot internet zonder computer of ander slim apparaat.
Het geeft gebruikers de keuze om in het openbaar of privé te communiceren zonder hen bloot te stellen aan gevaren via een derde partij, door "betrouwbare" gegevens te verstrekken.
Er wordt gebruik gemaakt van 3D-afbeeldingen. In feite is dit al zichtbaar in e-commerce, virtuele rondleidingen en computergames.
Het maakt deelname gemakkelijker zonder toestemming van een "heersende" entiteit ...dus zonder toestemming toegankelijk.
Het is van toepassing op:
Metaverses: een grenzeloze, virtuele omgeving die in 3D is weergegeven.
Blockchain-videogames houden zich aan de idealen van de NFT's door gebruikers in staat te stellen daadwerkelijk eigenaar te worden van in-game bronnen.
Digitale infrastructuur en privacy: zero-knowledge proofs en veiligere persoonlijke gegevens worden gebruikt in deze applicatie.
Financiële decentralisatie: peer-to-peer digitale financiële transacties, slimme contracten en cryptocurrencies zijn voorbeelden van dit gebruik.
Autonome gedecentraliseerde organisaties: online communities zijn eigendom van de community.
De evolutie van Web 1.0 naar Web 2.0 en Web 3.0
De eerste versie van het web ...Web 1.0, ook wel Syntactisch web of alleen-lezen web genoemd, is het tijdperk (1990-2000) waarin de rol van een gebruiker beperkt is tot het lezen van informatie die door de producenten van inhoud wordt verstrekt. Er wordt geen optie gegeven voor de gebruiker of consument om de informatie terug te communiceren naar de producenten van inhoud. Statische websites en persoonlijke sites zijn voorbeelden van Web 1.0.
Het Web 2.0, ook wel Social Web of read-write web genoemd, is het tijdperk (2000–2010 en gaat nog steeds door) dat de interactie tussen webgebruikers en sites vergemakkelijkt waarmee gebruikers intern met andere gebruikers kunnen communiceren. Tegenwoordig kan elke gebruiker content produceren en wordt deze content verspreid en gedeeld tussen verschillende websites. Enkele van de beroemde Web 2.0-applicaties zijn Facebook, Youtube, Flickr, Twitter etc.
De webtechnologieën zoals HTML5, CSS3 en Javascript-frameworks zoals ReactJs, AngularJs, VueJs etc. stellen startups in staat om nieuwe ideeën te innoveren waardoor gebruikers meer kunnen bijdragen aan dit sociale web.
Web 2.0 is gebouwd rond de gebruikers, de producent hoeft alleen maar een manier te vinden om hen in staat te stellen en te betrekken.
Het Web 3.0, ook wel Semantic Web of read-write-execute genoemd, is het tijdperk (2010 en hoger) dat verwijst naar de toekomst van het web. In dit tijdperk kunnen computers informatie zoals mensen interpreteren via kunstmatige intelligentie en machine learning. Die helpen om op intelligente wijze nuttige inhoud te genereren en te verspreiden die is afgestemd op een bepaalde behoefte van een gebruiker.
Conclusie
Web 3.0, ook wel bekend als Web3, is het concept van de volgende generatie van het web, waarin de meeste gebruikers verbonden zijn via een gedecentraliseerd netwerk en toegang hebben tot hun eigen gegevens. Dit artikel heeft ons geleerd over de technologieën die naar verwachting de komende jaren zullen evolueren en veranderen. Intelligente systemen, semantisch web, decentralisatie, metaverse, digitale activa zoals bitcoin BTC, blockchain, overige cryptocurrencies en andere opkomende technologieën zullen allemaal deel uitmaken van Web 3.0.