Solana (SOL) is een blockchain-platform dat bekend staat om zijn snelheid en efficiëntie. SOL-tokens zijn de eigen cryptocurrency en worden gebruikt om de transactiekosten te betalen. Sinds de lancering in 2017 is Solana uitgegroeid tot een van de grootste cryptocurrencies ter wereld.
Omdat de Solana-blockchain slimme contractmogelijkheden heeft, kunnen ontwikkelaars deze gebruiken om gedecentraliseerde apps (dApps) te bouwen. De sterke groei heeft eraan bijgedragen dat het een rivaal is geworden van andere grote programmeerbare blockchains, waaronder Ethereum (ETH) en Cardano (ADA).
Laten we erin duiken.
In dit artikel leer je:
- Wat is Solana (SOL)?
- Hoe werkt Solana (SOL)?
- Voordelen van Solana (SOL)
- Conclusie
Wat is Solana (SOL)?
Solana is een open infrastructuur voor het bouwen van schaalbare crypto-apps. De architectuur is bestand tegen censuur, snel en veilig en ontworpen om wereldwijde acceptatie te vergemakkelijken. Om tijd op de blockchain bij te houden, maakt Solana gebruik van een innovatief proces dat bekend staat als "Proof of History".
PoH is geen consensusmechanisme, maar speelt wel een belangrijke rol in Solana's Proof of Stake-consensusmechanisme.
Het resultaat van PoH en Solana's andere belangrijke innovaties is een netwerk dat zeer schaalbaar is - Solana heeft zelfs een maximale doorvoer van 50.000 transacties per seconde.
De blockchain blijft goedkoop en snel als het schaalt, met een gemiddelde transactiekost van $ 0,00025, een bloktijd die meestal minder dan een seconde is en een finaliteit (voltooien) van minder dan een seconde.
Hoe werkt Solana (SOL)?
Het concept van Proof of History houdt in dat wordt bewezen dat een bericht plaatsvond voor of na een bekende gebeurtenis, in plaats van te vertrouwen op een tijdstempel. Je kunt het een beetje vergelijken met de KYC (Know Your Customer) procedure van bv. een crypto-exchange, waar soms wordt gevraagd naar een foto van je gezicht met paspoort en datum ernaast. Zodat ze kunnen zien dat inderdaad jij dit op een bepaalde datum hebt ingediend. Solana gebruikt het SHA256-mining algoritme van Bitcoin met de toevoeging van een verifieerbare vertragingsfunctie om een historisch record van gebeurtenissen op de blockchain te creëren.
De hash-functie loopt continu door, waarbij elke vorige uitvoer als volgende invoer wordt gebruikt, wat betekent dat de volgorde van transacties wordt vastgelegd. Dit betekent dat validators op de blockchain zoveel mogelijk transacties in elk blok kunnen stoppen, terwijl andere validators ze achteraf kunnen ordenen volgens het historische record. Het resultaat is een zeer hoge transactiedoorvoer.
Voor de meeste blockchains is hun doorvoer alleen van toepassing op standaard tokentransacties. Voor Solana geldt de capaciteit van 50.000 TPS (Transactions Per Second) echter ook voor smart contracts. De virtual machines van Ethereum en EOS hebben runtimes die single-threaded zijn, wat betekent dat de blockchain-status slechts door één contract tegelijk wordt gewijzigd. Solana daarentegen implementeert "Sealevel", een runtime die tienduizenden slimme contracten parallel kan verwerken.
Voordelen van Solana (SOL)
Het belangrijkste concept dat Solana onderscheidt van alle eerdere blockchains, is dat "Proof of History" (PoH), op het moment van schrijven een van de hoogste verwerkingscapaciteiten biedt van alle Layer-1-blockchains.
Dit geldt ook voor slimme contracten, dankzij Sealevel, 's werelds eerste parallelle looptijd van slimme contracten.
Toch zijn het slechts twee van de acht kerninnovaties die Solana unieke verkoopargumenten geven om internationale bedrijven aan te trekken.
De andere zijn Tower BFT, Solana's aangepaste implementatie van praktische Byzantijnse fouttolerantie; Pipeline, een transactieverwerkingseenheid op webschaal; Turbine, Solana's blok reproductie protocol dat het blockchain-schaalbaarheids "trilemma" oplost; Cloudbreak, de horizontaal geschaalde accountsdatabase van het project; Gulf Stream, een protocol voor het doorsturen van transacties zonder mempool; en Archivers, Solana's blockchain-oplossing voor gegevensopslag.
De waarde van het Solana-netwerk komt voort uit de acht kerninnovaties die hierboven zijn vermeld, waardoor het netwerk beter presteert dan de meeste andere blockchains en een schaalbare omgeving biedt voor wereldwijde bedrijven om crypto-apps te implementeren.
De waarde van de eigen SOL-cryptocurrency van Solana is afgeleid van het nut ervan. SOL kan worden gebruikt om het netwerk te beveiligen door middel van staking, als validatieknooppunt of als delegator. Dit is een winstgevende keuze voor SOL-houders, aangezien stakers de helft van de transactiekosten en het grootste deel van de emissie van nieuwe tokens ontvangen.
SOL is ook nuttig voor ontwikkelaars en gebruikers van crypto-apps binnen het Solana-ecosysteem, aangezien het transactiekosten moet betalen. Naarmate het Solana-ecosysteem groeit en de blockchain meer transacties verwerkt, zal SOL waardevoller worden omdat er meer vraag zal zijn van stakers, ontwikkelaars en gebruikers.
Verder kun je natuurlijk investeren (speculeren) op verdere groei hiervan, of zelfs SOL traden via crypto-exchanges. Bij die laatste is het wel essentieel je te verdiepen in de materie (bv. met een cursus over traden). Want zo kun je tijdens de groeispurten nog meer verdienen.
Conclusie
De snelle, schaalbare en programmeerbare blockchain van Solana biedt de infrastructuur die nodig is voor het bouwen van apps die wereldwijd kunnen worden gebruikt. De enorme doorvoer, lage kosten en snelle finaliteit maken het een van de best presterende blockchains die beschikbaar zijn.
Het project biedt acht kerninnovaties, waarvan de belangrijkste Proof of History is, dat de tijd op de blockchain bijhoudt en de capaciteit drastisch vergroot.
SOL is het native token van Solana en wordt gebruikt voor het uitzetten en betalen van transactiekosten.
De zeer prestatiegerichte systeemarchitectuur van Solana zou een scala aan apps en bedrijven kunnen aantrekken, en naarmate het ecosysteem zich uitbreidt, kunnen het project en zijn SOL-token in de toekomst steeds waardevoller worden.