Wat is Fantom (FTM)? Ontdek hier alles!
Wat is Fantom (FTM)? Ontdek hier alles!
12 april 2023 
in Crypto

Wat is Fantom (FTM)? Ontdek hier alles!

Fantom is een gedecentraliseerd, open-source smart contract platform dat gedecentraliseerde applicaties (dApps) en digitale middelen ondersteunt. Het is een van de vele blockchain-netwerken die zijn gebouwd als een sneller, efficiënter alternatief voor Ethereum, dankzij het krachtige Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme.

Ethereum was de eerste cryptovaluta die slimme contracten mogelijk maakte, maar de Fantom-munt maakt ook flinke stappen op het gebied van schaalbaarheid.

Laten we er induiken.

In dit artikel leer je:

  • Wat is Fantom (FTM)?
  • Hoe werkt Fantom (FTM)?
  • Uitvinder van Fantom (FTM)?
  • Toekomst van Fantom (FTM)?

Wat is Fantom (FTM)?

Net als veel andere crypto-platforms beschrijft Fantom zichzelf als een gedecentraliseerd, toestemmingloos, open-source smart contract-platform - wat betekent dat Fantom en bijbehorende FTM token bestaan op een programmeerbare blockchain die een breed scala aan DeFi-activa ondersteunt.

Het verschil ligt echter in de architectuur en het consensusmechanisme van Fantom, dat volgens voorstanders gepositioneerd is om het crypto-trilemma van schaalbaarheid, beveiliging en decentralisatie op te lossen.

Hoe werkt Fantom (FTM)?

Het mainnet van Fantom heet Opera (een leuke woordspeling). Opera is compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM), wat betekent dat dApps van het ene platform naar het andere kunnen worden geïmporteerd.

Fantom maakt voor elk knooppunt gebruik van een DAG-algoritme (Directed Acyclic Graph).

Hierdoor kunnen nodes transacties onafhankelijk bevestigen. En die bevestigde "batches" worden vervolgens gecompileerd tot definitieve blokken om te worden bevestigd op het bredere Fantom-netwerk.

Verder is het zogenaamde Lachesis-consensusmechanisme van Fantom een proof-of-stake-protocol dat gebruikmaakt van een asynchroon Byzantine Fault Tolerant (aBFT)-systeem.

Wat betekent dat het netwerk zonder "leider" is en dat gegevens asynchroon kunnen worden verwerkt, wat transacties versnelt. In feite kunnen transacties binnen enkele seconden worden afgerond – of met “bijna" definitief zoals het ook word genoemd – in tegenstelling tot het tijdrovende proces dat betrokken is bij proof-of-work (PoW)-systemen zoals Bitcoin en Ethereum. Dit maakt Fantom niet alleen sneller, maar ook beter schaalbaar.

De architectuur heeft drie verschillende lagen: de kernlaag voor consensus tussen knooppunten in het Lachesis-protocol, de middleware-laag om functies uit te voeren, zoals het uitgeven van beloningen + betalingen en applicatielaag die API's host.

Fantom is compatibel met Ethereum. Vanwege zijn veelzijdigheid kunnen ontwikkelaars bestaande Ethereum dApps updaten met Fantom-architectuur voor goedkopere en betere prestaties. Omdat alle dApps dezelfde infrastructuur gebruiken, vertragen bottlenecks vaak de verwerking, maar Fantom heeft geen last van "congestie" omdat elke applicatie zijn eigen blockchain heeft. Deze blockchains, hoewel onafhankelijk, kunnen met elkaar communiceren om een "netwerk van netwerken" te vormen.

Volgens de Fantom Foundation is FTM-crypto zo schaalbaar dat het de potentie heeft om "de IoT-infrastructuur-ruggengraat" te worden voor slimme steden en hun openbare voorzieningen.

Maar Fantom heeft deze IoT-focus omgedraaid om zich meer te concentreren op zijn DeFi-aanbod.

Uitvinder van Fantom (FTM)?

wat is fantom

Een Zuid-Koreaanse wetenschapper genaamd Dr. Ahn Byung Ik was de bedenker en CEO van Fantom. In 2018 was de technologie een concept dat vervolgens werd gelanceerd door Ahn Byung Ik en Matthew Hur om de schaalbaarheid aan te pakken die bestaande blockchains belemmerden.

Ahn Byung Ik heeft sindsdien Fantom verlaten en het platform wordt nu gerund door CEO Michael Krong, DeFi-architect Andre Cronje, die Fantom mogelijk heeft geleid tot zijn huidige focus op DeFi-activa.

Toekomst van Fantom (FTM)?

Fantom heeft met behulp van Lachesis, een innovatieve aBFT-consensus, een hele stapel blockchain-ecosystemen kunnen creëren.

Er staan nog veel nieuwe innovaties op stapel. Het platform heeft tot doel het netwerk op te bouwen voor een meer interoperabele en efficiënte toekomst, om uiteindelijk alles nog meer te verbeteren.

Snap alleen wel goed dat er altijd een risico bestaat bij investeren. Het is belangrijk zelf onderzoek te doen naar cryptocurrencies, waaronder Fantom (FTM) ...om tot goede beslissingen te komen, Investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen, verdeel je kapitaal slim en probeer de risico's zoveel mogelijk in te dekken. Het zijn aspecten van investeren, traden, zelf speculeren die je helpen de beste beslissingen te nemen.

Conclusie

Ook rondom Fantom gebeurt er dus veel, maar wees jezelf bewust van het feit dat niemand een glazen bol heeft en jou een 100% garantie kan geven dat het project 1 van de meer dan 20.000 projecten is die winnaar zal worden. Het is daarom belangrijk jezelf te verdiepen, niet alleen in bv. bitcoin, altcoins, NFT's ...maar ook in hoe je slim kunt omgaan met investeren, traden en speculatieve crypto's die je wellicht koopt: succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen